Delphi Can
Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - Baskı Önizleme

+- Delphi Can (http://www.delphican.com)
+-- Forum: Delphi (http://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Genel Programlama (http://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Konu Başlığı: Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu (/showthread.php?tid=212)



Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - CaglarCoskun - 19-09-2016

Mrb;

Bir tablo üzerinden üç sorgum var ve bu sorgunun tek listede görünmesi gerekiyor. Sorgu muhasebe kayıtlarını içeriyor.

Tablo özelliği ve alanları : MySQL
İşlem tarihi, belge türü (tahsilat,ödeme vb.) ,bankaad,cariad,gelirad,giderad,islemgrubu

select * from muhasebeislemler
where docdate >'19.09.2016'

and ( bankaad   = 'Akbank' 
     or bankaad = 'İşbank' )

and ( cariad    = 'Ahmet' 
     or cariad  = 'Yunus' )

and ( gelirad   = 'Kira Geliri'
     or gelirad = 'Peşin Satışlar')

Bu şekilde yaptığımda tüm andları kontrol ediyor ve tüm koşullara uyan kaydı getirmeye çalışıyor. Böyle kayıt yok doğal olarak. Banka işleminde banka filtresi uygun olan var cari hesaplarda cari hesap filtresi uygun olan var. Her bölümün kendisine uygun kayıtlarını nasıl getirebilirim. And yerine or kullandım alaksız olanlarda geldi bu sefer


Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - edo - 20-09-2016

Her bir sorguyu ayri ayrı yazıp alt alta union all ile birleştirebilirsin, ya da her bir koşulu (bankaad, cariad, gelirad) parantez icinde and ile yan yana yazıp diger veri setini or ile başka bir parantez icine yazabilirsin ama ilki daha temiz görünecektir ayrıca mümkün mertebe sorgularda or kullanmaktan kacinmani tavsiye ederim


Cvp: Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - esistem - 20-09-2016

Selam,
Sorgunuzda hata yok, burada sizden istenen önemli aslında, sizin sorgunuzda ahmet veya yunus un akbank veya işbank tan yapılan kira ve peşin satışlarını istiyorsunuz. Oda haliyle ne bulursa onu veriyor. Herbirine ayrı ayrı uyan kayıtları almak istersenizde mecburen or kullanıcaksınız. Dediğim gibi burada olay sizden neyin istendiğidir.


Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - edo - 20-09-2016

Anladığım kadarıyla arkadaşın istediği şey şu: 
select * from muhasebeislemler
where 
	docdate >'19.09.2016' and 
	(
		(bankaad   = 'Akbank'  and cariad = 'Ahmet' and gelirad = 'Kira Geliri') or 
		(
			bankaad = 'İşbank' and cariad  = 'Yunus' and gelirad = 'Peşin Satışlar'
		)
	)

Ama performans problemleri yaşamamak adına bunu şu şekilde yazmasını tavsiye ederim: 

select * from muhasebeislemler
where 
	docdate >'19.09.2016' and 
	bankaad   = 'Akbank'  and cariad = 'Ahmet' and gelirad = 'Kira Geliri'
union all 
select * from muhasebeislemler
where 
	docdate >'19.09.2016' and 
	bankaad = 'İşbank' and cariad  = 'Yunus' and gelirad = 'Peşin Satışlar'



Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - CaglarCoskun - 21-09-2016

Çok teşekkür ederim. Çalıştı.
Bir ihtiyaç oluştu tabi çalışınca. Bu şekilde sorguladıktan sonra banka adına ve cari adına göre başlık oluşturarak liste halinde yazdıracam
Örnek :

Akbank
------------------------------------------------------------------------------------
Tarih Belge Açıklama Yatırılan Çekilen
01.01.2016 Yatırılan Mevduat İşlemi 250
05.05.2016 Çekilen Ödemeler Nedeniyle 1.000

gibi.

Group by veya distinct çalışmıyor bu sorguda. Sorguda gelen belgeleri while döngüsü ile ekrana (gride) yazdırırken banka isimlerini de okutup başlık olarak yukarıdaki gibi nasıl yazıdrabilirim.


Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - Fesih ARSLAN - 21-09-2016

Merhaba,
cxGrid kullanıyorsanız Sütunların gruplama özelliğini kullanabilirsiniz.


Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - CaglarCoskun - 24-09-2016

Çözüm ve geliştirmeyi tamamladığım için artık yazabilirim. Union ile çalıştırdım. if (cariad <> '' ,'Var','Yok' ) as caridurum sorgu ekleyerek grubun olup olmadığına bakıp ekrana döngü ile yazdırdım. Rapor olarak hazırladığım için cxgrid gruplama özelliği esnek olmadı. Toplamlar vs çirkin görünüyordu. Bilgi veren herkese teşekkürlerimi sunarım


Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - yhackup - 24-09-2016

Bu cümleni tekrar bir select ifadesi içerisine alarak gruplandırma yapabilirsiniz, 'select (sql cümleniz) group by cariad' gibi
Wink demokrasi de çareler tükenmez


Bir tablo üzerinden 3 farklı sorgu - CaglarCoskun - 25-09-2016

Artık yaptım Smile Başka zamana. Yinede başkasına lazım olur diye örneklendirebilirsin.