Delphi Can
firebird hakkında - Baskı Önizleme

+- Delphi Can (http://www.delphican.com)
+-- Forum: Veri Tabanı (http://www.delphican.com/forum-veri-tabani)
+--- Forum: FireBird (http://www.delphican.com/forum-firebird)
+--- Konu Başlığı: firebird hakkında (/firebird-hakkinda.html)

Sayfalar: 1 2 3


firebird hakkında - serhat - 14-04-2018

Merhabalar;


Genelde masaüstü uygulamada sqlite kullanıyorum. 
Şimdi birden fazla kullanıcının bağlanabileceği bir veri tabanı kullanmam lazım. Bunun için firebird araştırıyorum. fakat bazı sorularıma cevap bulamadım. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı olursa sevinirim. 

Firebird veritabanı create ederek oluşturabiliyor muyuz? 
Databaseye bağlanmak için her hangi bir dll gibi bir şeye ihtiyaç var mı?
Firebird bağlantısı sql bağlantısı gibi mi yapılmakta?
Birden fazla kullanıcı aynı anda db'ye bağlana biliyor mu?

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.


Cvp: firebird hakkında - masteryoda - 14-04-2018

(14-04-2018, Saat: 21:32)serhat Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Linkleri Görebilmeniz İçin Giriş yap veya Üye OlMerhabalar;


Genelde masaüstü uygulamada sqlite kullanıyorum. 
Şimdi birden fazla kullanıcının bağlanabileceği bir veri tabanı kullanmam lazım. Bunun için firebird araştırıyorum. fakat bazı sorularıma cevap bulamadım. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı olursa sevinirim. 

Firebird veritabanı create ederek oluşturabiliyor muyuz? 
Databaseye bağlanmak için her hangi bir dll gibi bir şeye ihtiyaç var mı?
Firebird bağlantısı sql bağlantısı gibi mi yapılmakta?
Birden fazla kullanıcı aynı anda db'ye bağlana biliyor mu?

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

1) Firebird veritabanı create ederek oluşturabiliyor muyuz?
-Evet isql aracı ile CREATE DATABASE 'D:\data\test.fdb' page_size 8192 şeklinde database oluşturabilirsiniz
Linkleri Görebilmeniz İçin Giriş yap veya Üye Ol
2) Databaseye bağlanmak için her hangi bir dll gibi bir şeye ihtiyaç var mı?
-Sunucu olan bilgisayarda firebird sql servisi çalışır durumda iken diğer bilgisayarlara da firebird kurmuşsanız ekstra bir işlem gerektirmez kurmamışsanız fbembed.dll ve diğer gerekli dosyaları  çalıştırılabilir dosyanızın yanında bulundurmanız gerekir firebird embed paketlerini download edebilirsiniz
3)Firebird bağlantısı sql bağlantısı gibi mi yapılmakta?
- sql bağlantısından kastınız MSSQL mi
4) Birden fazla kullanıcı aynı anda db'ye bağlana biliyor mu?
- Bağlanabilir bunun için 2 sorunun cevabına bakabilirsiniz.

Daha önce hiç firebird ile çalışmamışsanız direk 3 lü versiyonlarla başlayın.


firebird hakkında - mcuyan - 15-04-2018

Eğer uygulamanız bir perakende satış gibi bir şey ise fb gayet iyi.. Fakat tek ortamda çoklu kullanacaksanız size mysql öneririm.

SQL in Tüm versiyonlarında db, table,trigger gibi nesneler create edilebilir. SQLlite dan çok bir farkı yok yani Fakat 3.rd parti programlarla db nizi yönetebilirsiniz.. ben 2 büyük proje yazdım biri fb diğeri mysql. ikisinden de memnunum. fakat mysql bigdatada çok iyi ve hızlı. ama yılda 100-200bin kayıtlık bir uygulama düşünüyorsanız fb çok esnek ve rahat, sunucunuzu asla yormaz.. ayrıca db copy paste ile rahatlıkla yedek alabiirsiniz.. mysql de bu biraz farklı.. myisam kullanıyorsanız db tek dosyadır ama innodb kullanıyorsanız yapı biraz daha farklı vs.vs.vs.


firebird hakkında - rmzgenius - 16-04-2018

(15-04-2018, Saat: 18:35)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Linkleri Görebilmeniz İçin Giriş yap veya Üye Ol.. ayrıca db copy paste ile rahatlıkla yedek alabiirsiniz..

ASLA ve ASLA ve ASLA !
Sevgili @mcuyan, değerli bilgileriniz için teşekkürler. Sadece bir hatırlatma, Veritabanının kopyala-yapıştır yöntemi ile yedeklenmesi, Firebird'ün geliştiricileri tarafından da kesinlikle tavsiye edilmeyen bir yöntem olmasının yanı sıra, eğer aktif olarak kullanılan bir veritabanını çalıştığı sırada kopyala-yapıştır yaparsanız veritabanı bozulmaları yaşayacağınız da muhakkak. Siz şimdiye kadar yaşamamış olabilirsiniz, ama bizim aynı ofiste 50-60 kullanıcıya varan kullanım oranlarımız var ve bu sorunla çok uğraştık. Bir çok kez kopyalanmış veritabanının bozulduğu durumlarla karşılaştık. %100 yaşanmış deneyimlerdir. Lütfen dikkat ediniz.

Firebird'ün en sağlam yedekleme yöntemi GBAK yöntemidir. Ama kopyala-yapıştır yapma zorunluluğu varsa, Firebird servislerinin durdurularak ondan sonra kopyalanması tavsiye edilir.

Saygılarımla.


firebird hakkında - esistem - 16-04-2018

Selam, sizin veritabanı bozulmasından kastınız veri kaybı şeklinde olmalı, ben defalarca yapmama rağmen yapıda bozulma görmedim, sadece o anda commit yapılmamış verileri alamazsınız, veya yedeklediğiniz dosyada bir problem yaşarsınız, asıl veritabanında herhangi bir bozulma olmaz diye biliyorum. Bunun yanında, sizinde dediğiniz gibi sistem aktif çalışırken dahi GBAK ile sorunsuz yedek alabilirsiniz.


firebird hakkında - rmzgenius - 16-04-2018

(16-04-2018, Saat: 09:21)esistem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Linkleri Görebilmeniz İçin Giriş yap veya Üye OlSelam, sizin veritabanı bozulmasından kastınız veri kaybı şeklinde olmalı, ben defalarca yapmama rağmen yapıda bozulma görmedim, sadece o anda commit yapılmamış verileri alamazsınız, veya yedeklediğiniz dosyada bir problem yaşarsınız, asıl veritabanında herhangi bir bozulma olmaz diye biliyorum. Bunun yanında, sizinde dediğiniz gibi sistem aktif çalışırken dahi GBAK ile sorunsuz yedek alabilirsiniz.

Ben neredeyse 20 yıldır interbase/firebird üzerinde geliştirme yapıyorum ve inanın bana ciddi ciddi veritabanında bozulmalar yaşadık. Birileri veritabanını kullanırken (kayıt işlerken, güncellerken ve raporlama yaparken) veritabanı dosyasını kopyala yapıştır yaparsanız, GDS hatalarından index bozulmalarına kadar bir çok sorunla karşılaşmanız olası. SQL Server bu yüzden açıkken kopyalama yapmaya izin vermiyor. Önce tüm servisleri durdurup ondan sonra al diyor. Aynı mantık Firebird için de geçerli. Servisleri durdurup kopyala/yapıştır yaparsanız hiç bir sorun yok. Ve dediğim gibi, isterse 1000 kişi kullansın, GBAK ile yedekleme yapıldığında hiç bir sorun olmaz.

Ek olarak, veritabanını bozmanın GARANTİ bir yolunu söyleyim mi Smile

.FDB dosyasını sıkıştırma yapmadan doğrudan dosya şeklinde Nero vb. programlarla CD/DVD üzerine yazın, ondan sonra o dosyayı tekrar hard disk'e kopyalayıp kullanmayı deneyin. Geçmiş olsun Smile Defalarca test edilmiş onaylanmış, garantili veritabanı bozma yöntemidir Smile


firebird hakkında - esistem - 16-04-2018

Entererasanmış bu cd ye yazma olayını deniycem fakat işyerinde sürekli kopyala ile yedek alıyorum daha bir bozulma yaşamadım ama bundan gayri o şekilde yapmam. Ne olur ne olmaz.


firebird hakkında - rmzgenius - 16-04-2018

(16-04-2018, Saat: 13:45)esistem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Linkleri Görebilmeniz İçin Giriş yap veya Üye OlEntererasanmış bu cd ye yazma olayını deniycem fakat işyerinde sürekli kopyala ile yedek alıyorum daha bir bozulma yaşamadım ama bundan gayri o şekilde yapmam. Ne olur ne olmaz.

Evet, bende enteresan demiştim ama Rusya'da bulunduğum sürede oradaki geliştirici arkadaşlar FDB dosyasını doğrudan cd üzerine yazdığımızda dosyanın fiziki yapısının CDFS formatında Cd'ye yazıldığını ve tekrar NTFS'e geri kopyalandığında pagesize değerlerinin bozulduğunu, bu yüzden dosyanın kullanılamaz hale geldiğini anlatmışlardı. Ama .BAK veya .FBK uzantılı şeklinde backup'lı olarak alınırsa bir problem yok. çünkü restore ederken, yeniden dosya oluştuğu için sorun yapmıyor. Şimdiki gibi USB bellekler ve taşınabilir hard disk'ler çok yaygın değilken ve bütün yedeklemelerin CD/DVD üzerine yapıldığı zamanlarda bol bol tecrübe ettiğimiz bir durumdu bu. Allah'tan şimdi pek CD/DVD yedekleme işi kalmadı.


firebird hakkında - engerex - 18-04-2018

CDFS sanırım 8 alt dizine kadar destek veriyormuş.


firebird hakkında - esistem - 18-04-2018

Aslında çok enterasan bi durum bu, firebird livecd olayını destekliyor, ben embed ile cd de program çalıştırdığımı hatırlıyorum, dosya yapısı bozulsa orda da bozulması gerekmezmi ? @engerex in dediği gibi alt dizinler fazla ise sorun oluşturabilir belki. Standart ta DOS 8 alt dizine kadar destekliyordu diye hatırlıyorum bende belki öyle bişide sorun oluşturabilir veya klasör ve dosya isimleri 8 karakteri geçiyorsa da sorun olabilir.