Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekonomik müdahalede silahsız bir savaşsa ilegal yolla yazılım kullanmak hak mı ?
#21
Bu işte olması gereken "hayati derecede önemli olmadıkça kullanma" yöntemi olmalıdır. O yüzden Coca Cola ile Intel i bir tutmamak lazım. Kaldı ki, bizim üzerimizden bu meşrubat firması teknoloji ürününden kat kat fazla kazanıyor. Ayrıca Intel bile olsa sıkı bir gereklilik elemesine tabi tutulunca kazandığı para büyük oranda düşecektir mutlaka. Mesela Starbucks sayıları Türkiye genelinde 400'den fazlayken İtalya'da sadece bir tane olduğu söylentisi var. Hatta bütün Avrupa kıtası toplamı bizim kadar etmiyor. Acaba doğrusu bu mudur, böyle mi olması gerekiyor? Her çıkan son model telefonlara veya araçlara daha çıkar çıkmaz sürüler halinde saldırırsak bu çılgınlığın altından hangi ekonomi modeli kalkabilir? Başta da belirttiğim gibi, hayat memat meselesi olmadıkça ithal ürünlerden uzak durmak her zaman olması gereken bir model. Hatta yerli ürün de olsa ihtiyaç duymadıkça alınmamalıdır. Fakat iş keyfimize dokununca bir bahane mutlaka buluyoruz.

Bu bahanelerin en başında ise (çok haklı olarak) neden üretmiyoruz gelir. Kolay değil arada onlarca yıllık, milyarlarca dolarlık harcama ile oluşmuş bir fark olduğu için bunu kapatmanın pek imkanı görünöüyor gibi gelebilir. Kimse bunu gözünde büyütmemeli ve mutlaka üretmekten yana tavır koymalı. Mevcut piyasaya göre kötü taklitler veya taş devri teknolojisi olarak kalsak bile bu asla küçümsenmemeli, ısrarla konu üzerinde sebat etmelidir. Zamanla aradaki farkın kapatılmaya çalışılması gereklidir. Zira 1970 lerde Sony, 2000 lerde Kore ve Çin Malları da taş devri teknolojisi olarak başladıkları yolda geldikleri yer bellidir.

Mazeretlerden birisi de karaladığın adamların ürünlerini kullanıyorsun küçümsemesidir. Ne yani, bir savaş durumu olsa "bu mermi ve silah onların ürünü biz bunu kullanamayız" mı demek gerekir? Aksine faydalanabileceğin ne varsa sonuna kadar (doğru şekilde olmak şartı ile) kullanmak zorundayız. Zira bombanın elimizde patlama durumu da söz konusu olabilir. Bunların hepsi ince ince düşünülerek yapılmalıdır.

Aslında boykot dediğimiz şey, tastamam normal şartlar altında zaten olması gereken yani yapmakla yükümlü olduğumuz şeydir. Hayati derecede ihtiyacın olmadıkça alma, alıyorsan yerli alternatifleri zorla. Yerli bir seçeneğin yoksa ülke çıkarlarına uygun başka yere yönel! Bu zaten her zaman böyle olmalıydı aslında.

Biz delphi programcılarına düşen ise gayrimeşru yollara sapmaya gerek kalmayacak yoları sonuna kadar kullanmak olmalı. Emin olun bu gayret büyük miktarda kişisel olarak gelişmeyi de sağlayacaktır.

Özetle ana fikir "harcarken harcanmayın"dır. Ana gaye bu olmalıdır!


Cevapla
#22
Dediklerinize kesinlikle katılıyor muhalif olmaya çalışmıyorum. Ama bu gruba baksak venus kullananlar iki elin parmaklarını geçer mi ? (O zaman iphone mu çalalım, tabi ki hayır onu kastetmiyorum) Ya da bu topluluk da lisanslı ms. office kullananlarla libreoffice kullananların sayıları ne orandadır samimi olarak merak ediyorum. Katı modelleme programlarına bakıyorum yakın zamanda ihtiyacımız olabilir. Solidworks almak istemiyorum yerli bulamadım. Freecad gayet güzel ama alıp çizimi birine gönderdin mi bu kez o açıp düzenleme yaparken sıkıntı yaşıyor. En basit örneği.
Topluluk mopluluk yok :/
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Delphi Yazılım Dilleri Sıralamasında 20.'ten 14.'e yükselmiş pro_imaj 11 3.581 09-01-2024, Saat: 13:31
Son Yorum: nguzeller
  Yazılım Geliştirmeye İlk Adım Hakkında mahone 5 1.833 30-03-2022, Saat: 14:10
Son Yorum: RAD Coder
  Covid-19 farkındalık ve bir yazılım haz. mfidan 5 3.235 26-03-2020, Saat: 18:28
Son Yorum: shooterman
  Meslek Hikayeleri | Çağın Mesleği: Yazılım, Burak Selim Şenyurt engerex 1 1.671 07-11-2019, Saat: 21:52
Son Yorum: sadettinpolat
  Yazılım Dillerinin Teknoloji Atakları TescilsizUzman 18 11.186 19-04-2019, Saat: 14:22
Son Yorum: FiRewaLL



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi