Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MySQL Function Kullanımı
#1
Merhabalar,
Uygulamamda bir fonksiyona ihtiyacım oldu, yapmışken buraya da küçük bir örnek vermek istedim.

Delphide kullandığımız fonksiyonlar ile MySQL çerçevesinde aynı mantık aslında, bir veya birden fazla parametre alır işler ve değer döndürür.

Kullanım alanına kendi uygulamamdan basit bir örnek ile başlayalım,
uygulamam içerisinde, listemde dualar var ve dualar okudukça insanlar beğenme butonuna tıklıyor, databasede yer kaplamamak ve karışıklığı önlemek adına, tablomda beğenen kullanıcıların, kullanıcı adı değil kullanıcı idlerini tutarım.
Aşağıdaki gibi,
0lblYD.jpg

Ama uygulama içerisinde, örneğin 1 nolu duamı beğenenlerin listesini çektiğimde anlamsız user_idler dönecek ve eğer fonksiyon kullanmaz isem, uygulama içerisinde tek tek her id'nin kullanıcı adını user tabloma delphi ile bağlanıp almam gerekecek, 

Çok ürkütücü ...   Cry 

Neyse ki tamda bu durumda imdadımıza fonksiyon yetişiyor.
Söz dizimimiz aşağıdaki gibidir.
CREATE FUNCTION `idtousername`(id_no INTEGER(11))
   RETURNS varchar(50) CHARSET latin1
BEGIN
DECLARE UNAME VARCHAR(20);
select username INTO UNAME from user where id=id_no LIMIT 1;
RETURN UNAME;
END;

Kısaca anlatayım,
CREATE FUNCTION `idtousername`(id_no INTEGER(11))
  RETURNS varchar(50) CHARSET latin1

idtousername adında bir fonksiyon oluşturduk, alacağı parametre adı id_no ve integer değer alacak, geri dönüşü ise varchar(50) kısaca string olacaktır.

BEGIN  // fonsiyonumuz başlıyor
DECLARE UNAME VARCHAR(50);  // UNAME isminde bir string değişken oluşturdum.
select username INTO UNAME from user where id=id_no;  // user tabloma gittim ve fonksiyonuma gelen id_no ya ait userimin username'ini aldım UNAME değişkenime atadım.
RETURN UNAME; ve UNAME değişkenimi fonksiyonumda geri döndürdüm.
END; //fonksiyonum sona erdi,

Kullanımı ve sonuç ise bu şekilde...
SELECT duaid,idtousername(user_id) as username FROM like_dua

o0njmm.jpg


MySQL function kullanımından olabildiğince basit ve anlaşılır bir biçimde anlatmaya çalıştım umarım anlaşılır olmuştur. Projelerinizde database kullanmanız gerektiğinde bence functionlara ve procedurelere mutlaka ihtiyacınız olacaktır. Önem arz etmektedir.

Kalın sağlıcakla...
Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.
WWW
Cevapla
#2
Paylaşım için teşekkürler.

Not: Belirtmekte fayda var, bu tarz bir iş için VIEW kullanılabilir.
There's no place like 127.0.0.1
WWW
Cevapla
#3
(19-11-2016, Saat: 19:58)SimaWB Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.Paylaşım için teşekkürler.

Not: Belirtmekte fayda var, bu tarz bir iş için VIEW kullanılabilir.

Yavaş yavaş geleceğiz oraya şimdilik basit tablolar diye gerek duymadım ama aklımda, view tablo yapmayı düşünüyorum...
Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.
WWW
Cevapla
#4
yada kısaca;
SELECT D.duaid, U.uname
FROM like_dua D
LEFT JOIN user U ON U.id=D.user_id
yazabilirsiniz.
Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.
WWW
Cevapla
#5
(21-11-2016, Saat: 11:14)esistem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.yada kısaca;
SELECT D.duaid, U.uname
FROM like_dua D
LEFT JOIN user U ON U.id=D.user_id
yazabilirsiniz.

Maksat fonksiyonu öğrenmek Wink
Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.
Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.
WWW
Cevapla
#6
SELECT cümlesinin sonuna LIMIT 1 şeklinde bir ekleme yaparsanız daha hızlı çalışır
P.Safa:Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır.Zaman insanları değil,armutları olgunlaştırır
C.Yücel:Toprak gibi olmalısın! Ezildikçe sertleşmelisin!Seni ezenler sana muhtaç kalmalı! Hayatı sende bulmalı
S.Canan:Bildiğini zannettiğin an hiç bir şey öğrenemezsin
Bilgi uçar
WWW
Cevapla
#7
(15-08-2017, Saat: 08:21)uparlayan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.SELECT cümlesinin sonuna LIMIT 1 şeklinde bir ekleme yaparsanız daha hızlı çalışır

Bunu neden eklememişim diye sorguladım kendimi şu an, hatırlatma için teşekkürler güncelliyorum
Linkleri Görebilmeniz İçin Üye Olmanız Gerekiyor. Üye Olabilmek İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.
WWW
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  [ÇÖZÜLDÜ] SQLite'dan MySQL'e Aktarma ? Mr.Developer 3 276 22-07-2019, Saat: 20:31
Son Yorum: Mr.Developer
  (ÇÖZÜLDÜ] MySQL Date_format komutu wiseman 1 242 30-05-2019, Saat: 11:30
Son Yorum: wiseman
  MySQL Drop database Yetkisi yhackup 2 447 22-03-2019, Saat: 11:21
Son Yorum: yhackup
  MySQL Workbench Kod Tamamlama Hatası - (Code Completion) hi_selamlar 0 315 23-02-2019, Saat: 11:42
Son Yorum: hi_selamlar
  MySQL malformed trail byte or out of range char yhackup 5 631 31-01-2019, Saat: 09:55
Son Yorum: hi_selamlar



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi