Arkadaşlar dephi de bu zamana kadar birçok proje yaptım ama hiç birinde formun görselliğine takılmamıştım ta ki rastgele bir programda görene kadar o kadar hoş olmuş ki o programla çalışmak insan zevk verir diye düşünüyorum. Her neyse şimdi biz delphi de biz formu nasıl kişiselleştirebiliriz kod ile mi yoksa delphinin özellikleri arasında mevcut mudur? Çok gerekli mi hayır ama yine de merak ettim varsa neden kullanmayalım diye düşündüm.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
devexpressvcl paketini inceleyin
Bence her işlem için bir bileşen paketi kullanmayı düşünmeyin. Ücretli bileşen paketi için bir lisans bedeli ödemek zorundasınız.
Ayrıca bitmiş veya sonuna gelmiş bir projeyi şöyle bir bileşen kullanarak yapayım dediğiniz zaman projenin büyüklüğüne göre geliştiriciye ek zaman ve işgücü maliyet çıkacaktır.
Kişiselleştirmenin ana mantığı font büyüklüğü font seti font stili font rengi arka plan rengi, grid üzerinde gösterilen kolonların sırası veya çıkacak kolonların hangisinin gösterilip gösterilmeyeceği...(burası uzar gider tamamen size geliştiriciye bağlıdır) gibi bir kısım uygulama içinde kullanılan özelliklerin ayar olarak saklanıp uygulamayı açan kullanıcıya göre değiştirilerek gösterilmesidir.
Bu ayarlar genelde ini ayar dosyasında, kayıt defterinde veya veri tabanında tutulur. Kullanıcı giriş yaptıktan sonra bu ayarlar pencereler açılırken veya açılmadan önce uygulanır. Bu şekilde özelleştirme işlemini yapmış olursunuz.
Ayrıca VCL içinde tema özelliği mevcut bu özelliği kullanarak direkt olarak kullanıcıya özel bir kişiselleştirme de yapmış olursunuz. Tema ayarı bilgisini dediğim şekilde ayar olarak tutarsanız. Zaten tema ile birlikte font ve renklerde değişiklik oluyor. Bu şekilde farklı kullanıcılar farklı temaları kullanmış olurlar. Windows Siyah ve Beyaz tema gibi düşünün ve bu siyah beyazdan çok fazla seçenek mevcut.