Delphi Can

Orjinalini görmek için tıklayınız: Firebird Uzak Veritabanı Bağlantısı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Arkadaşlar sizlere danışmam gereken bir konu var çalışmakta olduğum işyeri ikinci şubeyi açmaya hazırlanıyor hali hazırda kullandığımız firebird veri tabanlı programı ordada kullanmak istiyoruz bunun uzak veri tabanı bağlantısı yapmam gerekli bunun için de aşağıdaki souların cevapları gerekli;

-Statik ip mevcut ve buna ek olarak ne gibi şartları oluşturmam gerekli ve bağlantı kurabilmem için nasıl bir kod yazmalıyım.
-Böyle bir bağlantı yapmak sağlıklı mıdır kopmalar donmalar yaşanabilir mi yaşanırsa önlem almak için ne yapılmalı.
-Bu yöntem değilde şu yöntemi kullansan daha sağlıklı olur diye tavsiyeriniz var mı?

yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden herkese teşekkür ediyorum.
Tahminin subeler arasi iletisim firebird ile sinirli kalmaz. tavsiyem VPN agi kurmaniz. Donanimsal olursa daha pratik olur. TPlink gibi markalarda da bu ozellik var. Portu disari acmaniz her zaman icin risk bu nedenle VPN uzerinden konusmaniz daha iyi olur. Diger yazilimlari da ayni VPN uzerlnden farkli IP / port olmadan kolayca kullanirlar.
Firebirdde Standart Şifre ve Kullanıcı adı bulunuyor
Şifrenizi değiştirmeyi unutmayın Şifrede şöyle değişiyor.
CMD >  
C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_5\bin 
 CMD >  GSEC -user sysdba -password masterkey   yazıp Enter tuşuna basıyorsunuz.
modify sysdba -pw yenisifre

Sabit WAN IP niz varsa işin % 90 hallolmuş olmuş demektir. Bilgisayarın IP sinide sabit yapabiliyorsunuz modemden.
1. Aşama = Adres Rezervasyonu: (mesela TP Link modemde DHCP menüsü altında Adres Rezervasyonu denilen yerde Yeni ekle den vtabanının bulunduğu Bilgisayarınızın MAC adresini girerek ve Belirlediğiniz IP yi vererek O IP nin ağ içinde başka kimseye verilmemesini sağlıyorsunuz.
Bunun amacı dışarıdan gelen paket ve bağlantının da O Mac adresine gönderilmesidir.
Modemi dışa açmak çok basittir, Her modelin neredeyse aynıdır 
Modemden Portu ise Modem arayüzünde Port Yönlendirme menüsünden servis portu yeni ekle diyerek bir port ve Lokal IP (LAN IP) yani veritabanının bulunduğu bilgisayarın IP si giriliyor hepsi bu, dışarıdan veri gelince modem o portun hangi mac adresine rezerve edildiğini bilip VT nin bulunduğu PC nin Ethernetine gönderiyor, oradan çözümlenerek veritabanın servisine (FBServer) de SQL parse edilip VT de işleniyor.
Firebird Portu  genelde IB nin kullandığı 3050 portudur bunu bilen kötü niyetliler içeri dadanabilirler veya hızınızı yavaşlatabilirler
Değiştirmeniz önerilir, değiştirmeseniz de olur.

2. Aşama = Güvenlik: İleriki zamanlarda Portu Değiştirin tabi, Bu yazılım için dataset connect nesnelerine de port belirliyorsunuz, Yazılıma (örn: IBConnection'a) WAN yani Dış IP yi ve Portunu çift tıklayıp veritabanının yolunu (hangi klasörde olduğunu) veya aliasını IP sini Portunu, Veritabanı Şifresini  (masterkey) Kullanıcı Adını(SYSDBA) belirleyip yazıyorsunuz, Firebird tarafında config dosyasında bulup değiştirmeniz gerekecek, Firebird çalışınca Bu portu Dinlemeye başlıyor.


3. Aşama = Donmalar: Kopmalar Veritabanının bulunduğu PC için WiFi kullanırsanız kopmalar bolca yaşanır.
Donmalar ise Veritabanına veri gönderirken veya Alırken Oluşabilir, bu normaldir, Mesela veritabanının içindeki bir alanda (BLOB) Büyük veri içeren bir işlem yapıyorsanız, Binary dosya okuma veya yükleme, bu durumda donmalar oluşur ama Text ağırlıklı işlemler yapıyorsanız donmalar az görülür bu da Veritabanındaki Sütun Sayısıylada ilgilidir. Ağınızın Hızı , Donmalar ile Ters Orantılıdır. Ağınız hızlıysa (Download Upload durumu) Donma az hissedilir.
Donma olayları için kullanıcıyı bilgilendirecek görseller (örn yükleniyor göstergesi gibi) bilgi verip İşlem yapılırken Thread kullanmanız, Thread bittiğinde Görseli gizlemenizdir olay bunlardan ibarettir.
Bütün Programlar Donar Smile Donmayan program yoktur, Threadler bile Donuyor bazen, olay şudur , Büyük bir işi Programın Ana Threadından alıp arka fonda Sahte Bir Ana Thread veya Threadlar oluşturmak işi ona yıkmaktan ibarettir (threadleri inceleyin).
4.Kodlardaki Optimizasyon = Yazdığınız programın kodlarındaki sorgular select * from ile başlıyorsa bu da donmalara neden olabilir, onun yerine select alan1, alan2, alan3... from yani lüzumlu sütunlar üzerinde işlem yapın, tüm sütunlar sorguda gelmesin, aksi halde programın veri çekme olayı yavaşlar, bu sorun vt içinde viewlerle veya stored procedurelerle çözülür.
Dahası var, bunlar en önemlileridir.

VPN için Çok Eskiden Bir ara Hamachi Kurup Denemiştim tıpkı Normal Ağ İçinde kullanıyormuş gibi hızlıydı şimdi nedir nasıldır bilmiyorum.



Çok hoş zevkli ve de şevkli olaylar gerçekleşiyor.
Merhaba,

Uygulamanız içinde eğer döküman vs. kayıt işlemleri yapılmıyor ise vede sql işlemlerinizi spler halinde hazırladıysanız @COMMANDX güzel bir anlatım yapmış.

Döküman yönetimi vs. var ise döküman boyutuna vede internet hızınıza göre çok fazla bekleme(Donma) meydana gelecektir.

Eğer MS Server yönetiminiz var domain altında çalışıyorsanız merkezde IT yetkiliniz ile görüşün imkanınız doğrultusunda "Windows Server Remote Desktop Services" kurulumu yaparak şubedeki programı kullanacak kişi sayısı kadar Kullanıcı hesabı oluşturup şubedekilerin uzak masaüstü kullanarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. böylelikle aynı local ağ üzerinde çalışır gibi çalışmış olursunuz.Tabikide bunun da dezavantajları oluyor!(IT yetkiliniz detay verecektir.)

Alınmayın lütfen, sizinkisi doktoru telefonla arayıp karın bölgemde ağrı var(Firebird VT kullanıyorum) hangi ilacı alayım der gibi olmuş biraz.
Siz mevcut altyapınızla ilgili biraz bilgi paylaşırsanız, daha net cevaplar alabilirsiniz.

İyi Çalışmalar.
Arkadaşlar cevaplarınız için herkese teşekkür ederim olayı ana bilgisayara sanal makina kurarak çözdüm. şöyle ki hyper v virtual machine uygulamasını kullanarak ikinci bir windows 10 kurdum programı bu sanal makineyede yükledim ve uzak masa üstü bağlantısı ile bağlandım.Şimdilik sıkıntısız çalışıyor tabiki internet bağlantısı stabil olduğu müddetçe.