06-08-2024, Saat: 23:16
Sayfalar: 1 2
07-08-2024, Saat: 09:35
(06-08-2024, Saat: 23:16)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Merhaba arkadaşlar.
Local IP'yi değiştirmek istiyorum. Biraz araştırma yaptım fakat stabil çalışan bi örnek bulamadım. Var mı sizlerde stabil çalışan bir örnek?
Merhabalar,
Örnek mevcut. İncelemek isteyebilirsiniz.
https://stackoverflow.com/questions/12574843/how-to-set-my-ip-address-programmatically
Kolay gelsin.
07-08-2024, Saat: 11:25
Merhaba
Belli bir Network kartı ve sadece network kartına ilişkin IP profil ayarı için çözümler bulunur.
Değiştirilmek için verilmek istenen IP'nin ağ üzerinde var olup olmadığı öncelikle kontrol edilmelidir. Yoksa çakışma nedeniyle ağ bağlantısı sağlanamaz. Belki de mevcut çözümlerdeki yaşadığınız stabil olmama durumu bundan kaynaklıdır.
İlave olarak bazı senaryoları da kurmak lazım gerekiyor olabilir.
Local IP yerine göre 1 yerine göre birden fazla sayıda olabilir. VPN veya birden fazla network kartı vb. bir wifi + 1 lan bağlantısı buna örnektir.
Sizin hangisiyle ilgilenip onun LAN IP'sini değiştireceğiniz kullanıcı davranışına bağlıysa işiniz zor.
Buna örnek olarak kullanıcı bazlı wifi kapat LAN kablosuna geç, onu kapat bluetooth network kullan hatta usb network paylaşım sınan telefonla ağa bağlan gibi durumlar hesaba katılmalı.
Bunlar sadece senaryo. Kolay gelsin
Belli bir Network kartı ve sadece network kartına ilişkin IP profil ayarı için çözümler bulunur.
Değiştirilmek için verilmek istenen IP'nin ağ üzerinde var olup olmadığı öncelikle kontrol edilmelidir. Yoksa çakışma nedeniyle ağ bağlantısı sağlanamaz. Belki de mevcut çözümlerdeki yaşadığınız stabil olmama durumu bundan kaynaklıdır.
İlave olarak bazı senaryoları da kurmak lazım gerekiyor olabilir.
Local IP yerine göre 1 yerine göre birden fazla sayıda olabilir. VPN veya birden fazla network kartı vb. bir wifi + 1 lan bağlantısı buna örnektir.
Sizin hangisiyle ilgilenip onun LAN IP'sini değiştireceğiniz kullanıcı davranışına bağlıysa işiniz zor.
Buna örnek olarak kullanıcı bazlı wifi kapat LAN kablosuna geç, onu kapat bluetooth network kullan hatta usb network paylaşım sınan telefonla ağa bağlan gibi durumlar hesaba katılmalı.
Bunlar sadece senaryo. Kolay gelsin
07-08-2024, Saat: 17:58
Şöyle anlatayım;
Server da (Bu normal bi pc), FB database e bağlanmak içn diğer clientler'ı sabit bi ip ye yönlendiriyorum. PC Adı ile de denemelerim oldu fakat bazen pc adına adresleyemediği için stabil bir çalışma bulamadım.
Mesela ISS servis sağlayıcı kökenli bi problem olduğunda kullanıcı sorun gidere basıyor ve ana makina IP adresi değişiyor. Ben bu IP adresi alt ağ maskesi ve dhcp dns sunucu ip adr. datasını db de saklayıp bu tür bi problem de tekrardan eski haline getirmek istpyurm. Fakat stabil çalışan bi örnek bulamadım.
@hi_selamlar hocam o örneği denedim ama IO error 105 alıyorum. anlamadım.
Şurada bi örnek buldum. Uygulama hata vermeden çalışıyor ama eylem yok.
https://theroadtodelphi.com/2011/10/30/w...etworking/
Server da (Bu normal bi pc), FB database e bağlanmak içn diğer clientler'ı sabit bi ip ye yönlendiriyorum. PC Adı ile de denemelerim oldu fakat bazen pc adına adresleyemediği için stabil bir çalışma bulamadım.
Mesela ISS servis sağlayıcı kökenli bi problem olduğunda kullanıcı sorun gidere basıyor ve ana makina IP adresi değişiyor. Ben bu IP adresi alt ağ maskesi ve dhcp dns sunucu ip adr. datasını db de saklayıp bu tür bi problem de tekrardan eski haline getirmek istpyurm. Fakat stabil çalışan bi örnek bulamadım.
@hi_selamlar hocam o örneği denedim ama IO error 105 alıyorum. anlamadım.
Şurada bi örnek buldum. Uygulama hata vermeden çalışıyor ama eylem yok.
https://theroadtodelphi.com/2011/10/30/w...etworking/
function ArrayToVarArray(Arr : Array Of string):OleVariant; overload;
var
i : integer;
begin
Result :=VarArrayCreate([0, High(Arr)], varVariant);
for i:=Low(Arr) to High(Arr) do
Result[i]:=Arr[i];
end;
function ArrayToVarArray(Arr : Array Of Word):OleVariant;overload;
var
i : integer;
begin
Result :=VarArrayCreate([0, High(Arr)], varVariant);
for i:=Low(Arr) to High(Arr) do
Result[i]:=Arr[i];
end;
procedure SetStaticIP;
const
wbemFlagForwardOnly = $00000020;
var
FSWbemLocator : OLEVariant;
FWMIService : OLEVariant;
FWbemObjectSet: OLEVariant;
FWbemObject : OLEVariant;
oEnum : IEnumvariant;
iValue : LongWord;
vIPAddress : OleVariant;
vSubnetMask : OleVariant;
vDefaultIPGateway : OleVariant;
vGatewayCostMetric : OleVariant;
begin
FSWbemLocator := CreateOleObject('WbemScripting.SWbemLocator');
FWMIService := FSWbemLocator.ConnectServer('localhost', 'root\CIMV2', '', '');
FWbemObjectSet:= FWMIService.ExecQuery('SELECT * FROM Win32_NetworkAdapterConfiguration Where IPEnabled=True','WQL',wbemFlagForwardOnly);
oEnum := IUnknown(FWbemObjectSet._NewEnum) as IEnumVariant;
while oEnum.Next(1, FWbemObject, iValue) = 0 do
begin
vIPAddress := ArrayToVarArray(['192.168.1.141']);
vSubnetMask := ArrayToVarArray(['255.255.255.0']);
if FWbemObject.EnableStatic(vIPAddress, vSubnetMask) = 0 then
begin
vDefaultIPGateway := ArrayToVarArray(['192.168.1.100']);
vGatewayCostMetric := ArrayToVarArray([1]);
FWbemObject.SetGateways(vDefaultIPGateway,vGatewayCostMetric);
end;
VarClear(vIPAddress);
VarClear(vSubnetMask);
VarClear(vDefaultIPGateway);
VarClear(vGatewayCostMetric);
FWbemObject:=Unassigned;
end;
end;07-08-2024, Saat: 21:00
Problemi doğru anladıysam FB db nin bulunduğu pcnin IP sini localde otomatik bulacak bir öneride bulunayım.
İşlem adımları:
Client pc lerdeki yazılıma bu yapıyı eklersiniz.
Sunucu tarafında çalışan bir uygulamanız yoksa, broadcast dinleyecek ve cevap verecek bir uygulama veya servis yazmanız gerekir.
Yaşayabileceğiniz muhtemel problem ve çözüm önerisi:
Güncel windows işletim sistemlerinde broadcast mesajını 255.255.255.255 şeklinde göndermenize izin vermiyor.
Birden fazla ethernet kartı varsa (fiziksel veya sanal ethernet kartları) gatewayin bağlı olduğu ethernet kartını tespit etmeniz gerekmektedir.
Daha sonra bu ethernet kartının gateway IP sini veya bilgisayarın aldığı local IP yi ardından da ağ maskesini öğrenmeniz gerekmekte.
Örneğin:
Gateway 192.168.1.1
Local IP: 192.168.1.68
NetMask . 255.255.255.0
Bu değerlerden aşağıdaki formatta broadcast IP si oluşturulmalı
Broadcast Ipsi : 192.168.1.255
Bu sayede pclerin IP lerini değiştirmeye gerek kalmadan, sadece uygulamanın db bağlantı ayarını değiştirerek çözüm bulabilirsiniz.
İşlem adımları:
- DB sunucuya broadcast mesajları dinleyen ve cevap veren bir yapı kurun.
- Client pcler dbye bağlanamadığı durumda, "Sunucuyu Bul" gibi bir uyarı çıkartın.
- Client pc de butona basınca, local ağa "Sunucu nerdesin
" gibi broadcast mesajı gönderin.
- Mesajı alan db sunucu, bu mesaja "Benim IP 192.x.x.x" şeklinde cevap versin.
- Client pc sunucudan gelen udp cevabı dinlesin ve cevabı alsın.
- Client pc tarafında db bağlantı için bu IP yi kullanın.
Client pc lerdeki yazılıma bu yapıyı eklersiniz.
Sunucu tarafında çalışan bir uygulamanız yoksa, broadcast dinleyecek ve cevap verecek bir uygulama veya servis yazmanız gerekir.
Yaşayabileceğiniz muhtemel problem ve çözüm önerisi:
Güncel windows işletim sistemlerinde broadcast mesajını 255.255.255.255 şeklinde göndermenize izin vermiyor.
Birden fazla ethernet kartı varsa (fiziksel veya sanal ethernet kartları) gatewayin bağlı olduğu ethernet kartını tespit etmeniz gerekmektedir.
Daha sonra bu ethernet kartının gateway IP sini veya bilgisayarın aldığı local IP yi ardından da ağ maskesini öğrenmeniz gerekmekte.
Örneğin:
Gateway 192.168.1.1
Local IP: 192.168.1.68
NetMask . 255.255.255.0
Bu değerlerden aşağıdaki formatta broadcast IP si oluşturulmalı
Broadcast Ipsi : 192.168.1.255
Bu sayede pclerin IP lerini değiştirmeye gerek kalmadan, sadece uygulamanın db bağlantı ayarını değiştirerek çözüm bulabilirsiniz.
08-08-2024, Saat: 09:39
Client pc sunucudan gelen udp cevabı dinlesin ve cevabı alsın.
Client pc tarafında db bağlantı için bu IP yi kullanın.
@frmman arkadaşın verdiği yöntem en sağlıklı yöntemdir, işin içine mac adresini de katarsak , örneğin gerekli olacak pc nin mac adresini db de saklayıp ağ üzerinde broadcast edilen mesajda mac adresi de yayınlanırsa, gelen mesaj db deki mac adresiyle eşitse yazılım da "hmm yeni ıp adresi buymuş , demekki bu adres ile haberleşmeliyim" demeli.
Türkiyenin çok ünlü bir yazılım firması olan (markayı sansürleyeyim) (A***Soft) un cafe programı, ana makine veya clientler açılır açılmaz local ağ üzerinde udp broadcast mesajı yolluyor, ana makine, gelen broadcast mesajlarını anında parse ederek sabit mac adreslerine göre modemin verdiği değişken ıp lerin hangi makine olduğunu güncelleyip veritabanında ıp yi güncelliyor.
Bir fikir vermesi açısından arşivimde bulduğum bir kod, udp server clientlerin mesaj göndermesine örnek.
ilginçtir ki, bu örnekte IP ile pek işi yok gibi. Var aslında da, bu örnekte udp sinyalini gönderdiğimizde, önceden belirlediğimiz portların dinlemesine açık olmalı.
Client pc tarafında db bağlantı için bu IP yi kullanın.
@frmman arkadaşın verdiği yöntem en sağlıklı yöntemdir, işin içine mac adresini de katarsak , örneğin gerekli olacak pc nin mac adresini db de saklayıp ağ üzerinde broadcast edilen mesajda mac adresi de yayınlanırsa, gelen mesaj db deki mac adresiyle eşitse yazılım da "hmm yeni ıp adresi buymuş , demekki bu adres ile haberleşmeliyim" demeli.
Türkiyenin çok ünlü bir yazılım firması olan (markayı sansürleyeyim) (A***Soft) un cafe programı, ana makine veya clientler açılır açılmaz local ağ üzerinde udp broadcast mesajı yolluyor, ana makine, gelen broadcast mesajlarını anında parse ederek sabit mac adreslerine göre modemin verdiği değişken ıp lerin hangi makine olduğunu güncelleyip veritabanında ıp yi güncelliyor.
Bir fikir vermesi açısından arşivimde bulduğum bir kod, udp server clientlerin mesaj göndermesine örnek.
ilginçtir ki, bu örnekte IP ile pek işi yok gibi. Var aslında da, bu örnekte udp sinyalini gönderdiğimizde, önceden belirlediğimiz portların dinlemesine açık olmalı.
unit Unit1;
interface
uses
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs, Sockets, StdCtrls, IdBaseComponent, IdComponent, IdUDPBase,
IdUDPClient, IdUDPServer, IdSocketHandle;
type
TForm1 = class(TForm)
Button1: TButton;
Edit1: TEdit;
Memo1: TMemo;
Memo2: TMemo;
UDPClient1: TIdUDPClient;
UdpSocket1: TUdpSocket;
IdUDPServer1: TIdUDPServer;
procedure Button1Click(Sender: TObject);
procedure IdUDPServer1UDPRead(Sender: TObject; AData: TStream;
ABinding: TIdSocketHandle);
procedure UdpSocket1Receive(Sender: TObject; Buf: PAnsiChar;
var DataLen: Integer);
private
{ Private declarations }
public
{ Public declarations }
end;
var
Form1: TForm1;
implementation
{$R *.dfm}
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
udpclient1.Send('Test');
UdpSocket1.Sendln(edit1.Text,'#+D#+A');
memo1.Lines.Add(edit1.Text);
edit1.Clear;
end;
procedure TForm1.IdUDPServer1UDPRead(Sender: TObject; AData: TStream;
ABinding: TIdSocketHandle);
var
DataStringStream: TStringStream;
Msg: String;
begin
DataStringStream := TStringStream.Create('');
try
DataStringStream.CopyFrom(AData, AData.Size);
Msg := DataStringStream.DataString;
finally
DataStringStream.Free;
end;
memo2.Lines.Add(Msg);
end;
procedure TForm1.UdpSocket1Receive(Sender: TObject; Buf: PAnsiChar;
var DataLen: Integer);
var
DataStringStream: TStringStream;
Msg: String;
begin
DataStringStream := TStringStream.Create('');
try
// DataStringStream.CopyFrom(AData, AData.Size);
Msg := DataStringStream.DataString;
finally
DataStringStream.Free;
end;
memo2.Lines.Add(Msg);
end;
end.
object Form1: TForm1 Left = 192 Top = 124 Width = 662 Height = 379 Caption = 'Form1' Color = clBtnFace Font.Charset = DEFAULT_CHARSET Font.Color = clWindowText Font.Height = -11 Font.Name = 'MS Sans Serif' Font.Style = [] OldCreateOrder = False PixelsPerInch = 96 TextHeight = 13 object Button1: TButton Left = 432 Top = 16 Width = 75 Height = 25 Caption = 'Button1' TabOrder = 0 OnClick = Button1Click end object Edit1: TEdit Left = 24 Top = 24 Width = 337 Height = 21 TabOrder = 1 end object Memo1: TMemo Left = 16 Top = 72 Width = 593 Height = 113 Lines.Strings = ( 'Memo1') ScrollBars = ssVertical TabOrder = 2 end object Memo2: TMemo Left = 16 Top = 216 Width = 601 Height = 113 Lines.Strings = ( 'Memo2') ScrollBars = ssVertical TabOrder = 3 end object UDPClient1: TIdUDPClient Active = True Port = 8090 Left = 368 Top = 24 end object IdUDPServer1: TIdUDPServer Active = True Bindings = <> DefaultPort = 8090 OnUDPRead = IdUDPServer1UDPRead Left = 376 Top = 176 end object UdpSocket1: TUdpSocket Active = True OnReceive = UdpSocket1Receive Left = 248 Top = 48 end end
08-08-2024, Saat: 16:02
Hocam yorum ve örnekleriniz muazzam derece de güzel ve açıklayıcı.
Fakat maalesefki remote bağlantı modemden port açılımı vs işleri için Ana Pc nin ip si sabit ve o ip nin modeme port ile birlikte route edilmesi gerekmekte.
Kısacası sabit ip yi tanımlamam gerekiyor ana pc ye.
Fakat maalesefki remote bağlantı modemden port açılımı vs işleri için Ana Pc nin ip si sabit ve o ip nin modeme port ile birlikte route edilmesi gerekmekte.
08-08-2024, Saat: 19:23
Sormaya çekiniyorum ama projeniz "AsAdmin" olarak çalışıyor değil mi?
Ayrıca daha önce denediğinizi bildirdiğiniz kodların ilgili IP değişim yapacak IF bloğuna girip girmediğini içeride showmessage vb kontrol etme imkanınız oldu mu ?
Sizin için aşağıdaki şekilde bir örnek hazırladım. Burada en azından sorunun ne olduğunu anlamanız konusunda faydalı olacaktır.
Yaptığı iş, sırayla IP aktif network kartlarını dolaşıp seçtiğiniz birinin IP adresini değiştirmek. Eğer bu işlemi yapabiliyorsa bu kodu revize ederek dilediğiniz forma sokabilirsiniz. Kontrolleri de içinde bıraktım.
örneğin :
Kullanımı : // parametreler default verilenler benim bilgisayara göre çalıştı kontrol edildi.
Ayrıca daha önce denediğinizi bildirdiğiniz kodların ilgili IP değişim yapacak IF bloğuna girip girmediğini içeride showmessage vb kontrol etme imkanınız oldu mu ?
Sizin için aşağıdaki şekilde bir örnek hazırladım. Burada en azından sorunun ne olduğunu anlamanız konusunda faydalı olacaktır.
Yaptığı iş, sırayla IP aktif network kartlarını dolaşıp seçtiğiniz birinin IP adresini değiştirmek. Eğer bu işlemi yapabiliyorsa bu kodu revize ederek dilediğiniz forma sokabilirsiniz. Kontrolleri de içinde bıraktım.
örneğin :
Uses WinSock, ComObj, ActiveX;
procedure ChangeIp(
aIp : string = '192.168.0.26';
aSubNetMask : string = '255.255.255.0';
aDefGateway : string = '192.168.0.1' );
const
wbemFlagForwardOnly = $00000020;
var
FSWbemLocator : OLEVariant;
FWMIService : OLEVariant;
FWbemObjectSet : OLEVariant;
FWbemObject : OLEVariant;
oEnum : IEnumvariant;
iValue : LongWord;
vIPAddress : OleVariant;
vSubnetMask : OleVariant;
vDefaultIPGateway : OleVariant;
vGatewayCostMetric : OleVariant;
LLo, LMax, i : Integer;
LExit : Boolean;
FOutParams : Integer;
begin
FSWbemLocator := CreateOleObject('WbemScripting.SWbemLocator');
FWMIService := FSWbemLocator.ConnectServer('localhost', 'root\CIMV2', '', '');
FWbemObjectSet := FWMIService.ExecQuery('SELECT * FROM Win32_NetworkAdapterConfiguration'
+' where IPEnabled=True','WQL', wbemFlagForwardOnly);
oEnum := IUnknown( FWbemObjectSet._NewEnum) as IEnumVariant;
LExit := false;
while (NOT LExit) and (oEnum.Next(1, FWbemObject, iValue) = 0) do
begin
if not VarIsClear(FWbemObject.IPAddress) then
begin
LLo := VarArrayLowBound ( FWbemObject.IPAddress, 1 );
LMax := VarArrayHighBound ( FWbemObject.IPAddress, 1 );
i := LLo;
while (NOT LExit) and (i <= LMax) do
begin
if pos( ':', String(FWbemObject.IPAddress[i]) ) = 0
then
if MessageDlg( Format('Bunu mu Değiştirelim : ' + sLineBreak
+ 'IP: %s Desc: %s',[
String(FWbemObject.IPAddress[i])
,String(FWbemObject.Description)
]), mtConfirmation, [mbYes, mbNo], 0 ) = mrYes then
begin
// Değişim Vakti
// ------------------------------------------------------------
vIpAddress := VarArrayCreate([0, 0], varVariant);
vIpAddress[0]:= aIp;
vSubnetMask := VarArrayCreate([0, 0], varVariant);
vSubnetMask[0]:= aSubNetMask;
if FWbemObject.EnableStatic(vIPAddress, vSubnetMask) = 0 then
begin
ShowMessage( 'statik değilmiş, statik yapalım...' );
FOutParams := FWbemObject.EnableStatic(vIpAddress, vSubnetMask);
if FOutParams = 0
then
showmessage('İşlem tamam REBOOT gerekmez...')
else
if FOutParams = 1
then
showmessage('İşlem REBOOT gerektirir...');
vDefaultIPGateway := VarArrayCreate([0, 0], varVariant);
vDefaultIPGateway[0] := aDefGateway;
vGatewayCostMetric := VarArrayCreate([0, 0], varVariant);
vGatewayCostMetric[0] := 1;
FWbemObject.SetGateways(vDefaultIPGateway, vGatewayCostMetric);
VarClear(vDefaultIPGateway);
VarClear(vGatewayCostMetric);
end;
VarClear(vIPAddress);
VarClear(vSubnetMask);
// ------------------------------------------------------------
LExit := TRUE;
end;
inc(i);
end;
end;
FWbemObject:=Unassigned;
end;
end;
Kullanımı : // parametreler default verilenler benim bilgisayara göre çalıştı kontrol edildi.
procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject); begin ChangeIp( '192.168.1.141', '255.255.255.0', '192.168.1.100' ); end;
08-08-2024, Saat: 19:53
(08-08-2024, Saat: 16:02)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Hocam yorum ve örnekleriniz muazzam derece de güzel ve açıklayıcı.
Problemi, local ağda çalışan bir sistem olarak algıladım ve yukarıdaki önerim bu yapı içindi. Sizin ihtiyacınız, Ana makine dediğiniz pcnin IPsi bir şekilde değiştiğinde, ayarlanan eski statik haline getirmek. Sanırım bu sefer doğru anladım

@mrmarman beyin paylaştığı kodları deneyip müjdeli haberi verirsiniz

09-08-2024, Saat: 10:28
Sayfalar: 1 2