Delphi Can
MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - Baskı Önizleme

+- Delphi Can (https://www.delphican.com)
+-- Forum: Delphi (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Yeni Nesil Teknolojiler (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=62)
+--- Konu Başlığı: MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme (/showthread.php?tid=2886)



MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - engerex - 12-11-2018

Herkese merhaba,

STM32F4 Discovery kit için MikroPascal ile basit bir proje örneği.
Masaüstünde pascal/object pascal/Delphi kullanıp mikrokontrolcü için farklı dillere yönelmek zorunda olanlar için basit ve ufak bir örnek.
(Bu örnekte masaüstü için herhangi bir uygulama yazmıyoruz.)

Derleyici ile gelen USB HID terminal uygulaması yardımı ile mikrokontrolcüye bilgi yolluyoruz.
Mikrokontrolcü bize yazdığımız uygulama vasıtası ile cevap olarak aynı bilgiyi gönderiyor.
Veri iletiminin teyiti olarak geliştirici kartı üzerindeki 4 led her bir işlemde yanıyor veya sönüyor.

İhtiyacımız olanlar;
1) STM32F4 Discovery kit (veya farklı bir board) : https://www.st.com/en/evaluation-tools/stm32f4discovery.html
2) MikroPascal PRO for ARM (veya dileyen MikroC, MikroBasic) : https://www.mikroe.com/mikropascal-arm
3) Mini USB kablo. Kartı beslemek ve programlama için.
4) Mikro USB kablo. USB iletişimi sağlamak için.

Kart üzerinde programlayıcı mevcut olduğundan ayrıca bir programlayıcıya ihtiyacımız yok. Kart üzerindeki programlayıcı sayesinde harici mikrokontrolcüleri de programlamak mümkün.

Proje kaynak dosyası : https://yadi.sk/d/qVJOf_WZui7NeA

Eğer ilgili board ile test etmek isterseniz direk projeyi kullanın. Farklı bir board ile test etmek isterseniz yada uygulama içerisinden kendi projenizi oluşturmak isterseniz sistem saat ayarlarını doğru biçimde yapmanız gerekir.

image.png

image.png

image.png


MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - Tuğrul HELVACI - 12-11-2018

Ellerinize sağlık. Bu tarz cihazlar programlanarak neler yapılabilir, bu hususta da bir kaç kelam eder iseniz; meraklısı artabilir ;-)


MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - 3ddark - 12-11-2018

Hocam bu kitler için programlanabilir mini bilgisayar diyebiliriz.

En basiti ev otomasyonu, step motor kontrolü, mini robot uygulamaları, PLC mantığında uygulamalar, kendi elektronik saatinizi(tabi böyle büyük kontrolcü ile böyle ufak şeyler yapmak cihazı heba etmek olur.) kayan yazınızı, veya aklınıza ne geliyorsa onu yapabilirsiniz.

Daha basit mantıkla programlanabilir giriş-çıkışlar var. Bu I/O lar ile istediğiniz cihaz kontrolünü yapabilirsiniz. Bu I/O terminallerin kendilerine has bazı özellikleri dahi olabiliryor. Analog sinayali(voltaj seviyesini) dijitale(sayısal veriye) çeviren veya Dijital sinyali Analoga çeviren, Özel haberleşme modülleri, I2C, SPI, UART, CanBUS tabi özellikler donanımdan donanıma farklılık gösterir. Kontrolcünün kullanım kılavuzunda bu bilgiler yer alır. Kendi PDKS niz  için kart okuyucu bile yapılabilir.

Temelim elektronik olduğu için bu konularla ilgili bilgim var.

Yapabilecekleriniz biraz hayal gücünüz biraz elektronik bilginiz ve kontrolcü donanım yetenekleri ile sınırlıdır.


MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - engerex - 12-11-2018

(12-11-2018, Saat: 08:44)Tuğrul HELVACI Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ellerinize sağlık. Bu tarz cihazlar programlanarak neler yapılabilir, bu hususta da bir kaç kelam eder iseniz; meraklısı artabilir ;-)

Ayrı bir konuda bahsedersek daha uygun olacak.

http://www.delphican.com/mcu-mikrodenetleyici-nedir.html


MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - SercanTEK - 12-11-2018

Hocam paylaşım için teşekkürler. Benimde elimde aynı kitten var fi tarihinde almıştım. Müsait zamanda MikroPascal ile deneme yapıp 32 bit ARM tecrübem olsun Smile Yazıyı görünce gaza geldim Smile


Cvp: MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - abdssmt - 20-01-2020

Merhaba, ben mikroc ile stm32fde usb haberleşme yapmak için altaş yayınının kitabındaki kodları kullandım. Ama USB hid terminalde stm32 görünmüyor. Bunun nedeni nedir acaba. osilatör ayarı olarak kitapttaki değerleri kullandım. Aygıy yöneticisindede stmnin com4 de olduğu görünüyor ama insan arabirim aygıtlarında HID uyumlu aygıt görünmüyor.(Sadece fareninki görünüyor)
Sorunu çözmede yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden ilginiz için teşekkürler.


MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - engerex - 20-01-2020

@abdssmt İlk mesajdaki MikroPascal proje dosyasını indirin ve bu projedeki ayarları bakarak uygulayın. Diller farklı olsa da ayarlar aynı. Ayarlara bakabilmeniz için MikroPascal kurmanız gerekecek.
Son anda farkettim. Benim kullandığım ve Yayıncılık Selim KOÇ, Mehmet Ali DAL kitabındaki geliştirme kartı aynı kart ve mikro denetleyici STM32F407. Sizin ayarlarınızdaki mikro denetleyici STM32F429ZI. Ayarlar aynı mı bilemiyorum. Doğru MCU seçili olduğundan emin olun.


MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - abdssmt - 21-01-2020

Denedim ama kurtarmadı. Osilatör frekanslarını aynı yaptım olmadı tekrar kitaptakini denedim olmadı. kit çalışıyormu diye led taktım o çalışıyor. ama bilgisayar usb olarak kiti görmüyor. usb.dsc zaten klasör içinde olmasa build de hata verirdi ondada sorun yok.
Kit farklı diye aslında osilatör frekanslarıda farklı olmaz diye düşünüyorum. sonuçta st firması ürünlerinin osilatör ayarlama hesabı için ortak bir excel tablosu ayarlamış. Ama tabi soruna bakınca bilgisayar denetleyiciyi görmüyor bunun nedeni ya usb osilatör frekansı yanlış yada gerekli sürücülerde eksikli var demek. Aslında biri kendi yaptığı projeyi STM32F429ZI-T denetleyicisine uyarlayıp dosya ve hexini atasa bende ona göre hatayı daha iyi anlayabilirim


MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme - engerex - 22-01-2020

Ayarları boş bir projede uygulayın.