Delphi Can
Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma - Baskı Önizleme

+- Delphi Can (https://www.delphican.com)
+-- Forum: Delphi (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Mobil Platform - FireMonkey (FMX) (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Konu Başlığı: Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma (/showthread.php?tid=4493)

Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma - otonomi - 06-02-2020

http://www.ekds.gov.tr/sss sayfasında "Kimlik kartının içindeki bilgileri nasıl okuyabiliriz?" kısmında aşağıdaki bilgiler verilmiş.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Kimlik kartının içindeki TCKN, ad, soyad bilgileri yetki gerektirmeden standart kart okuyucularla okunabilmektedir.
Diğer kimlik bilgilerini ve fotoğraf bilgisini okumak için güvenli bir kart okuyucuya (Kart Erişim Cihazı - KEC) ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilecek rol sertifikasına ihtiyaç vardır. Rol sertifikası kartan bilgi okunması sırısında bilgiyi okuyanı yetkilendirmek için kullanılır.
Fotoğraf dışındaki biyometrik bilgileri okuyamazsınız. Bu bilgiler sadece güvenlik testlerinden geçmiş Kart Erişim Cihazı (KEC) tarafından okunabilir. KEC biyometrik doğrulama yaptıktan sonra biyometrik bilgileri üzerinde tutmaz veya dışarıya iletmez. Yani biyometrik bilgiler ağda dolaşmaz ya da harici uygulamalar tarafından okunamaz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

yeni kimlik kartını NFC üzerinden okumaya çalıştım, TCKN bilgisi görünmüyor.
TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'yi aradım, telefona çıkan personellerin tamamı "bilgimiz yok" cevabını verdi... Bu nasıl iş ?

yeni kimlik kartı üretici firması "NXP Semiconductors"... bunların "NFC TagInfo by NXP" diye bir uygulamaları var. Bunu indirip denedim, yine de TCKN bilgisi görünmüyor.

Winsoft NFC Library for Android indirip denedim, kartı okuyor ama TCKN bilgisi yok.

Bu konuda ilerleme kateden var mı ?

Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma - narkotik - 06-02-2020

Okuma işlemini şuanda bende denedim id okunuyor fakat her seferinde farklı bir değer geliyor, sanırım şifreleme yapılıyor. Bir sonuç alırsam yazacağım

Cvp: Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma - apomavi - 04-12-2020

(06-02-2020, Saat: 20:30)narkotik Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Okuma işlemini şuanda bende denedim id okunuyor fakat her seferinde farklı bir değer geliyor, sanırım şifreleme yapılıyor. Bir sonuç alırsam yazacağım

Bir sonuç alamadınız herhalde.? aynı sorunu bende yasadım ve çözüm aramaktayım.

Cvp: Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma - narkotik - 05-12-2020

(04-12-2020, Saat: 17:37)apomavi Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(06-02-2020, Saat: 20:30)narkotik Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Okuma işlemini şuanda bende denedim id okunuyor fakat her seferinde farklı bir değer geliyor, sanırım şifreleme yapılıyor. Bir sonuç alırsam yazacağım

Bir sonuç alamadınız herhalde.? aynı sorunu bende yasadım ve çözüm aramaktayım.

Maalesef

Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma - cakirh - 26-08-2021

Merhaba,

Herhangi bir çözüm bulan var mı?

ekds.gov.tr de mümkün olduğundan söz edilmiş ama yöntemi konusunda bir bilgi yok. Gerçekten herhangi bir decryption işlemimine gerek duyulmadan okunabiliyor mu?

[1.] TCKK Endüstri Entegrasyonu Destek Paketi | Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (ekds.gov.tr)
"Standart kart okuyucu kullanarak, EKDS standardına uygun olarak T.C. Kimlik Kartı ile kimlik doğrulama gerçekleştiren uygulama geliştirmek isteyenler içindir."

[2.] SSS | Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (ekds.gov.tr)
"Kimlik kartının içindeki TCKN, ad, soyad bilgileri yetki gerektirmeden standart kart okuyucularla okunabilmektedir."

https://www.nfcread.com/uploads/files/nfcread-sunum.pdf

Sayfa 13 süreç işleyişinde NFC Erişim kısmında "MRZ verileri alınır ve doğrulama yapılır. Doğrulama sonra Çip erişimi açılır." denmiş.

Tam olarak anlayamadım ekds.gov.tr yetki gerektirmeden standart kart okuyucularla okunabilmektedir derken nfcread te doğrulama yapılır Doğrulama sonra Çip erişimi açılır şeklinde bahsedilmiş.

Yeni kimlik kartı NFC ile TCKN okuma - mrmarman - 01-06-2025

Merhaba konu eski ama bir sorum olacak.
Belki tarihin eski olması ilerleme manasına geliyordur.

Bende fiziki chip/kart okuyucusu yok ondan sorma gereği duyuyorum.

NFC ile TCKimlik kartı ile Pasaport çipi içerisindeki bilgileri ve dolayısıyla biyometrik fotoğrafı alabiliyoruz.

Bunu yapmak için NFC erişimi öncesi üç temel bilgi gerekiyor. TCKimlik veya Pasaport SeriNo bilgisi, geçerlilik tarihi ile kimlik sahibinin Doğum Tarihi.

Bu bilgiler arkadaki MRZ bilgisi alanında mevcut.
NFC ile android cihaz üzerinde okumak için bu üç bilgiyi ya elle girilmesi ya da kamera ile arkadaki MRZ alanı gösterilip OCR yapılarak bu üç verinin elde edilmesi gerekli.

Soruma geleyim; kartı direkt kart okuyucuya takınca okuma yapan oldu mu? Yani fiziki temas olunca bu üç veriye (en azından temel MRZ verisi) lüzum devam ediyor mu ? Temel bilgiler 0CA4020C80000000 gibi Secure Messaging açmadan ulaşılabilir midir?

MRZ verisi olarak alınabiliyor ise tüm bilgilere erişilebilir sonucuna da ayrıca varmış olucam.

Yürüttüğüm mantık, eğer fiziki olarak kart elimizde ise gözümüzün kartın arkasında okuyabildiği MRZ alanının text olarak yer aldığı dosyanın da (EF.DG1) erişilebilir olmasında sakınca olmayacağı sonucuna odaklanmış olmak .(NFC için istisna, cüzdan içindeyken okuma yapılabilir olmasından dolayı kart elimde gözle görülebilir diyemiyorum)

Teşekkürler