![]() |
|
MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - Baskı Önizleme +- Delphi Can (https://www.delphican.com) +-- Forum: Forum Hakkında & İnsan Kaynakları (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=115) +--- Forum: Görüş & Öneri ve Yorum (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=116) +--- Konu Başlığı: MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı (/showthread.php?tid=7568) Sayfalar:
1
2
|
MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - Mr.X - 23-01-2024 Merhaba, Ana bilgisayar olarak MacOS kullanıp, MacOS üzerinde kurulu sanal Windows işletim sisteminde Delphi ile geliştirme yapan arkadaşlar var mı? Bu konuda tecrübe ve deneyimlerini paylaşabilirler mi? Bizleri ne gibi zorluklar bekliyor ya da ne tür sorunlarla karşılaşırız? Kolaylıkları nelerdir? Gibi konularda ve daha fazlasında bizimle bilgilerinizi paylaşır mısınız? MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - frmman - 23-01-2024 Benzer bir çalışma ortamı oluşturma konusunda benimde düşüncem daha doğrusu teşebbüsüm var. Ana makina olarak Macbookpro 2 makinamı kullanmak için çeşitli denemeler yapıyorum. İşlerin yoğunluğu ve windows makinemdeki disk ve proje klasörlerinin boyutu nedeniyle bu süreci bir türlü tamamlayamadım. Ayrıca hali hazırdaki windows ortamında kullandığım çeşitli ofis, mail ve diğer araçların (libreofis, thunderbird...vb) çoğunun mac sürümleri de var. Mac tarafında denemeler yaptım ama tam olarak geçiş yapamadım. Geçiş yapmamın uzamasındaki nedenlerden birisi ise windows makinemde otomatize edilmiş yedek alma işlemleri. Çalışma ortamınının bir kısmı gündelik işler, ofis, mail vb. macos tarafında, diğer windows bağlantılı işleri ise sanala paylaştırdığımda yedekleme yapısı ve geri yükleme ile ilgili yapıya tam karar veremedim. Geçmek kolay aslında ama sonradan karar değiştirirsem, bir müddet kullandığım ve canlı datanın olduğu çift başlı sistemi yeniden tekli windowsa taşıma zahmetini şimdilik göze alamıyorum. Performans denemeleri için mac üzerinde kurulu windows işletim sisteminde çeşitli yap-boz denemeleri yaptım. Genel olarak performans konusunda umduğumdan daha başarılı buldum. M2 ler arm64 mimarisi olduğu için, sanala windows arm64 versiyonunu kurmak gerekiyor. Kurulum sonrasında C:\ altında 3 adet Program files oluşuyor ![]() Program files // Arm için Program files(x64) Program files(x86) Windows arm işletim sisteminde x32 ve x64 uygulamaları kendi içerisinde sanırım emüle ediyor. Bu uygulamalar windows görev yöneticisinde ayrıntılar sekmesinde mimari sütünunda x32 ve x64 olarak ayrıca gösteriliyor. Windows Arm ortamında x32 ve x64 uygulamaların çalışmasında herhangi bir performans problemi gözlemlemedim. Böyle bir çalışma ortamının bana göre artı ve eksileri + Uzun pil ömrü + Sessizlik (fan sesi yok )+ Hafiflik ve taşınabilirlik - Disk boyutunun sabit ve değiştirilemez olması - Ram miktarının düşük olması Bu iki madde aslında bütçe ile alakalı. Kullandığım makine de 512GB Hdd ve 8GB Ram var. - Klavye düzeni. Windowsa özgü uygulamaların kısa yolları macbook dahili klavyesinde biraz yabancılık çekmeme neden oluyor. Genelde '@' karakterini macde yazarken Commad+Q klavye yerleşimine elim gidiyor, bu da sorgusuz sualsiz seçili uygulamayı kapatıyor. ![]() Macbook un dahili klavyesinde fiziksel Fonksiyon tuşları bulunmuyor. Onun yerine ince uzun dokunmatik ekranlı bir arabirim var. Bu arabirim üzerinden Fonksiyon tuşları dokunmatik olarak kullanılabiliyor. Ama pratik değil veya daha ben alışamadım. - Dış dünya ile bağlantısı wifi ve 2 adet type-c usb portu. Bir tanesi şarj için kullanılıyor (bu arada her ikisidende şarj edilebiliyor). Büyük ihtimal usb-hub ihtiyacınız olacak ve yanınızda taşımanız gerekecek. - Çoklu monitör kullanma. Macde de bunu yapabiliyorsunuz ama windows bu konuda bana göre daha kullanışlı ve başarılı. Biraz uzun bir cevap oldu ama umarım tecrübe ve gözlemlerim size yardımcı olmuştur. MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - nguzeller - 23-01-2024 ilk macos pc i5 27 inc iMac oldu. ram yapı 10 yıl aşkın kulladım, 2 yıl yakın M1 Mini 16 gb ile devam ediyorum çok rahat ön sevdiğim özellik 0 ses en az 16 gb ram olması gerekiyor. 10 saniyede windows açılış var. 10 saniyede iOS similotor derleme , 3 saniye macOS da derleme yapabiliyor. ben yogun program yazmıyorum, önce internet gezmek, apple uygulama geliştirmek için gibi işler için almıştım, pclerin sesler duymamak için tüm işlerde macOS geçiş yaptım. yeni çıkın pclerde deneyim belki denesem onuda severdim onu bilmiyorum. MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - tuna - 23-01-2024 2016 yılından beri macbook pro kullanıyorum. 2019 yılında yeni macbook pro aldım. Üzerinde paralles desktop var. Yoğun bir şekilde delphi ile uygulama geliştiriyorum. Hiç sorun yaşamadım. Hem mac'in hemde windows'un nimetlerinden aynı anda yararlanmak mükemmel oluyor. (Paralells desktop lisanslı buarada her sene lisans ücreti var aklınızda olsun) MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - nguzeller - 23-01-2024 Paralells lisansı abonelik yerine tek seferlik alma imkanı var. çekirdek ve ram sınırılı kullanarak imkanı var. Cvp: MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - Mr.X - 23-01-2024 @frmman Merbaba, Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim hocam. Biraz uzun cevap da ne demek okumak kadar güzel ne varrr. Ayrıca gayet keyifli idi. Bana da dün bir arkadaşım önerdi aslında o da bir başka arkadaşında MacOS üzerinde windows deneyimini gözlemlemiş Sadece Delphi için windows kullandığımı bildiğinden ötürü bir bak göz at demişti. Bir yazılımdan bahsetti ücretli olduğunu da vurgulamıştı. ona da yorumlarda değinilmiş ondan bahsediyordu sanırım. (paralles desktop) Monster kullanıcısıyım 2 yıl kadardır ve fan sesinden ötürü ofiste "bilgisayarının ne hastalığı var" diyen oldu. Kafaya taktım Değiştireceğim ve bakınıp duruyorum Mac alsam neler beni bekliyor diye sormak istedim bir yandan da. MacOS'u sadece sanal olarak iphone'a uygulama atmak için kullandığımızdan mütevellit deneyimim hiç olmadı. Sessizlik ve kompakt bir sistem gerçekten nimet. Dezavantajları da dediğiniz gibi ve özellikle depolama. alışmakta işin ayrı bir zor kısmı tabi ![]() (23-01-2024, Saat: 16:02)nguzeller Adlı Kullanıcıdan Alıntı: ilk macos pc i5 27 inc iMac oldu. ram yapı 10 yıl aşkın kulladım, 2 yıl yakın M1 Mini 16 gb ile devam ediyorum çok rahat ön sevdiğim özellik 0 ses en az 16 gb ram olması gerekiyor. 10 saniyede windows açılış var. 10 saniyede iOS similotor derleme , 3 saniye macOS da derleme yapabiliyor. Bu konuda fikirlerini merak ettiğim birisiydiniz çok teşekkür ederim hocam. Belirttiğiniz süreler çok çok iyi. (23-01-2024, Saat: 18:10)tuna Adlı Kullanıcıdan Alıntı: 2016 yılından beri macbook pro kullanıyorum. 2019 yılında yeni macbook pro aldım. Üzerinde paralles desktop var. Yoğun bir şekilde delphi ile uygulama geliştiriyorum. Hiç sorun yaşamadım. Hem mac'in hemde windows'un nimetlerinden aynı anda yararlanmak mükemmel oluyor. (Paralells desktop lisanslı buarada her sene lisans ücreti var aklınızda olsun) Gözlemlediğim kadarıyla Mac özelliklerini belirttiğiniz yazılım ile tam olarak sanal windows üzerinde de kullanabiliyoruz. Evet lisans ücreti yıllık 100 euro / 3275 TL gibi fiyat. Özellikle yazdım ki olur da yıllar sonra konuya bakarız ya da bakarlar döviz kurunun bulundukları yıla göre ne kadar az olduğunu görüp vay be desinler.
MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - nguzeller - 23-01-2024 100 euro ilk alırken daha sonra güncelle parası 60 euro, Life Time alımlarda güncelleme yapmazsan para istemiyor. yılda 1 kere özel kampaya günceleme fiyatı 500 1000 dolarlık lisanslar veriyor. çoğu yıllık kullanım hakkı olan arada işe yapacak kalıcı lisanslar dek geliyor. ben bu sürümü kullanıyorum 2 yıl günceleme alıyorum. Delphi lisansı kayıt etmek sorunu yok ilk durumda lisans aktif halanı yedek olursun geri dönmek imkanın oluyor. MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - engerex - 23-01-2024 x86 (AMD veya intel) donanımlı bir makineye seçici olsa da Mac kuruluyor. Mac kurmak isteyenler genelde uyumlu donanıma sahip sistem tercih ediyorlar. Cvp: MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - tuna - 24-01-2024 (23-01-2024, Saat: 19:43)nguzeller Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Paralells lisansı abonelik yerine tek seferlik alma imkanı var. çekirdek ve ram sınırılı kullanarak imkanı var. Aynen bu imkan var fakat bilgisayar benim kullandığım gibi mac pro ise işlemci ve ram gücünden tam olarak yararlandırmıyor. Bu nedenle paralles desktop'ın pro sürümünü almak zorunda kalıyorum. Aslında lisans yenileme ucuz ama maalesefki ülkemizdeki döviz kuru bizi bu hallere getiriyor. 50 - 100 usd ye pahalı diyoruz.
MacOS üzerinde sanal Windows kullanımı - Hayati - 24-01-2024 @Mr.X gelecek nesilleri yanlış yönlendirmeyelim lütfen, paralles desktop ücreti 100 değil 99.99€ |