Delphi Can
Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - Baskı Önizleme

+- Delphi Can (https://www.delphican.com)
+-- Forum: Forum Hakkında & İnsan Kaynakları (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=115)
+--- Forum: Muhabbet Olsun (https://www.delphican.com/forumdisplay.php?fid=60)
+--- Konu Başlığı: Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? (/showthread.php?tid=7705)

Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - sunbeki - 01-05-2024

Değerli arkadaşlar merhaba,

Sizlere birkaç soru sormak istiyorum. Vakit ayırıp cevaplayarak beni aydınlatırsanız sevinirim.

1 - Ben devlet memuru olarak çalışmaktayım. Boş vakitlerimde delphi 7 ve firebird ile uğraşıyorum. Temel sql kullanımını, ilişkisel veri tabanı oluşturmayı vs amatör düzeyde biliyorum. Youtube videolarından MySQL ve PostgreSQL derslerini dinledim ve gördüm ki hepsi (buna Firebird’de dahil) SQL komutlarına dayanıyor. İyi derecede SQL bilen birisi MySQL, PostgreSQL, Firebird vs. gibi veri tabanı sistemlerini rahat bir şekilde kullanabilir mi? Yoksa hepsinde ayrı ayrı uzmanlaşmak mı gerekir? Yoksa bu iş sql komutlarından çok daha ötede bir iş mi?

2 - Örneğin MySQL’i iyi derecede bilen biri bunu para kazanmak için nasıl kullanır? Ne şekilde iş arar? Ne gibi işler yapar?

3 – Örneğin MySQL ‘i iyi derecede bilmek ne anlama gelir? Bunu kıstası nedir? Ne yapmalı ki MySQL’i iyi derecede öğrenmiş olalım.

Ben bu konularda kendimi geliştirmek ve bu işten para kazanmak istiyorum. Bu mümkün mü? Ya da mümkün olması için neler yapılmalı?

Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - mrmarman - 01-05-2024

Merhaba

Sebep sonuç ilişkisi ile yaklaşalım.

İstatistik üretme becerilerinin geliştirilmesi için veriye ihtiyaç var. Büyük veriyle en ekonomik filtreleme yapma becerisi demek SQL bilgisinde pratik kazanmak ile mümkün.

Çalıştığım kurum dahil bir çok kurumda Endüstri Mühendisi sayısı artmakta. Proje yönetim ofisleri kuruluyor. Bu ofisler de bir kurumun çalışma alışkanlıklarını yargılamak üzere dönemlik istatistiki çalışma yapıp raporlar üretiyorlar.

Bu girizgahı yaptım, çünkü yazılımcı olmadan dahi SQL bilgisinin değerli olacağı alanlar var. 

Sizi durumunuzda yazılım bilginizi de harmanlayınca ayrı bir değer oluyorsunuz. 

Asıl önemli olan kısım elinizde ne tür veri kümesi var olduğunu bilmek ve sorunun adını koyup sonuca ulaşmak için nasıl farklı veri kümelerinin kesişim kümesini elde edebileceğinizin formülünü (Kombine SQL cümleleri) ortaya çıkarmak.

Şimdi kendiniz hangi veri kümesine erişimim var ? sorusunu irdeleyin. Sonra bu veri kümesinden nasıl bir ihtiyaca hizmet sunabilirim sorusunun cevabını arayın. İşte bu noktada piyasada yaygın kullanılan projelerin raporlama ihtiyaçlarına destek olabilirsiniz. LOGO vb. ticari yazılımların veritabanlarını irdeleyin. Çalıştığınız kurumdaki itiyaçları anlamaya çalışın. 

Gerisi cebinizdeki piyango biletidir.

Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - mkysoft - 01-05-2024

Kurumunuzdaki bilgi islem dairesine yakin durun, oradakilere gerekirse ylakalik yapin. sonrasinda kurumunuzun ihtiyaci bir yazilim gelistirmeye gonullu talip olun. zamanla bu uygulamanin kurumun eli ayagi olmasi icin elinizden geleni yapin. sonrasinda is yukunuzden dem vurup mudurlere aglayin. paralelde es/dost/akraba uzerine bir sirket kurun. amirlere de bu uygulama icin bakim destegi alalim deyin. kurdugunuz bu firma ile destek ihalesini alin. illaki bu yazilima entegre olmak isteyen diger yazilimlar olacaktir, onlardan fahis fiyatlar talep edin.

Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - sunbeki - 01-05-2024

(01-05-2024, Saat: 20:33)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba

Sebep sonuç ilişkisi ile yaklaşalım.

İstatistik üretme becerilerinin geliştirilmesi için veriye ihtiyaç var. Büyük veriyle en ekonomik filtreleme yapma becerisi demek SQL bilgisinde pratik kazanmak ile mümkün.

Çalıştığım kurum dahil bir çok kurumda Endüstri Mühendisi sayısı artmakta. Proje yönetim ofisleri kuruluyor. Bu ofisler de bir kurumun çalışma alışkanlıklarını yargılamak üzere dönemlik istatistiki çalışma yapıp raporlar üretiyorlar.

Bu girizgahı yaptım, çünkü yazılımcı olmadan dahi SQL bilgisinin değerli olacağı alanlar var. 

Sizi durumunuzda yazılım bilginizi de harmanlayınca ayrı bir değer oluyorsunuz. 

Asıl önemli olan kısım elinizde ne tür veri kümesi var olduğunu bilmek ve sorunun adını koyup sonuca ulaşmak için nasıl farklı veri kümelerinin kesişim kümesini elde edebileceğinizin formülünü (Kombine SQL cümleleri) ortaya çıkarmak.

Şimdi kendiniz hangi veri kümesine erişimim var ? sorusunu irdeleyin. Sonra bu veri kümesinden nasıl bir ihtiyaca hizmet sunabilirim sorusunun cevabını arayın. İşte bu noktada piyasada yaygın kullanılan projelerin raporlama ihtiyaçlarına destek olabilirsiniz. LOGO vb. ticari yazılımların veritabanlarını irdeleyin. Çalıştığınız kurumdaki itiyaçları anlamaya çalışın. 

Gerisi cebinizdeki piyango biletidir.

Hocam veri kümesine erişimden kasıt nedir? Bunu ben ne amaçla kullanmalıyım? Bana ne gibi getirileri olur?

Logo gibi yazılımların veri tabanlarını irdelemekten ne anlamam gerekir? Bu veritabanlarına erişmenin yolu nedir ve elde edince benim ne işime yarar?

Çalıştığım kurumda kullandığımız sistemler direk bakanlık kaynaklı sistemler. Benim bunlara müdahale etmem yada veritabanlarına ulaşmam mümkün değil.

Tecrübesizliğimi bağışlayın lütfen.

(01-05-2024, Saat: 22:48)mkysoft Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kurumunuzdaki bilgi islem dairesine yakin durun, oradakilere gerekirse ylakalik yapin. sonrasinda kurumunuzun ihtiyaci bir yazilim gelistirmeye gonullu talip olun. zamanla bu uygulamanin kurumun eli ayagi olmasi icin elinizden geleni yapin. sonrasinda is yukunuzden dem vurup mudurlere aglayin. paralelde es/dost/akraba uzerine bir sirket kurun. amirlere de bu uygulama icin bakim destegi alalim deyin. kurdugunuz bu firma ile destek ihalesini alin. illaki bu yazilima entegre olmak isteyen diger yazilimlar olacaktir, onlardan fahis fiyatlar talep edin.

Hocam çok değişik bir plan. Benim bu planı hayata geçirmem mümkün değil. Shy

Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - mrmarman - 02-05-2024

@sunbeki

Daha basit anlatayım, sql bilmek bir yana bunu kullanabilmek için elinize veritabanı var olması lazım. Başlangıç aşamasındayken sizin oluşturmanız veya oluşturabilme kabiliyetiniz yetmeyecektir çünkü birilerinin, bir yazılımın veya bir donanımın veri üreterek bu veritabanı tablolarına veri girmesi gerek. Sizin SQL bilginiz ancak yığınla veri olan bir veritabanından anlamlı sonuçlar üretmek ile değerli olur. ( veri kümesi tabiri bu bilgileri içeren tabloar bütününü ifade eder )  
Size ne getirisi olacak sorusunun cevabı sizin hangi tip bir sektörde olduğunuza göre değişir. 
Ben kurum olarak medya sektöründeyim. Akçeli işler de var yapım prodüksiyon vb. sayılı olmayan yayın kaynakları da var. 
Özetle sayılı olarak ifade edilemeyen bir çok konuyu sql tabloları üreterek raporlamak ve sayılı hale getirilmesi konusunda SQL kullanmak yaygındır.

Proje üretin. Öncelikli olarak merakınız olan konularda üretin. Motivasyonunuz bilgi birikiminiz olsun. Sektöre girmek için portfoyünüz oluşsun.

Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - enigma - 02-05-2024

SQL her şey değil. Ben daha çok endüstriyel uygulamalar yazıyorum. SQL ile 10 projeden 1'inde lazım oluyor. Artık yaygın olarak SOAP WEB servisler ve REST API gibi API tarzı uygulamalar çok yaygınlaştı. Bunları da öğrenmeye çalışın. Algoritma geliştirebilme yeteneğinizi geliştirmeniz lazım. Bunun içinde proje yapmanız çok önemli. Yani sözün özü bir problemi çözebilmeniz için iş bitirici olabilmeniz lazım. Bu da zamanla ve yetenekle ilgili biraz. Öğrenecek çok şey var. Eskilerin dediği bir söz vardır. 10 fırın ekmek yemen lazım diye.. Sabırla çalışmaya devam etmeniz lazım. Mimar Sinan bile eserlerinin çoğunu 50 yaşından sonra yapmış. imkansız diye bir şey yoktur.

Cvp: Bu İşlerden Nasıl Para Kazanılır? - damert6 - 20-07-2024

(01-05-2024, Saat: 19:43)sunbeki Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Değerli arkadaşlar merhaba,

Sizlere birkaç soru sormak istiyorum. Vakit ayırıp cevaplayarak beni aydınlatırsanız sevinirim.

1 - Ben devlet memuru olarak çalışmaktayım. Boş vakitlerimde delphi 7 ve firebird ile uğraşıyorum. Temel sql kullanımını, ilişkisel veri tabanı oluşturmayı vs amatör düzeyde biliyorum. Youtube videolarından MySQL ve PostgreSQL derslerini dinledim ve gördüm ki hepsi (buna Firebird’de dahil) SQL komutlarına dayanıyor. İyi derecede SQL bilen birisi MySQL, PostgreSQL, Firebird vs. gibi veri tabanı sistemlerini rahat bir şekilde kullanabilir mi? Yoksa hepsinde ayrı ayrı uzmanlaşmak mı gerekir? Yoksa bu iş sql komutlarından çok daha ötede bir iş mi?

2 - Örneğin MySQL’i iyi derecede bilen biri bunu para kazanmak için nasıl kullanır? Ne şekilde iş arar? Ne gibi işler yapar?

3 – Örneğin MySQL ‘i iyi derecede bilmek ne anlama gelir? Bunu kıstası nedir? Ne yapmalı ki MySQL’i iyi derecede öğrenmiş olalım.

Ben bu konularda kendimi geliştirmek ve bu işten para kazanmak istiyorum. Bu mümkün mü? Ya da mümkün olması için neler yapılmalı? Merhaba, Instagram mesajlarına erişim hakkında bilgi ararken madde denk geldim. Makalede çeşitli yöntemler ve ipuçları sunulmuş. Ancak, yasal ve etik kurallara uymanın önemini vurgulamak isterim. Kişisel bilgilerin gizliliğine dikkat etmek ve bu tür yöntemleri kötüye kullanmamak gerekiyor. Her zaman güvenli ve yasal yolları tercih etmenizi öneririm. 

SQL bilginiz varsa, MySQL, PostgreSQL, Firebird gibi veri tabanlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Temel SQL komutları her yerde aynıdır, ancak her sistemin kendine has özellikleri ve optimizasyon yöntemleri vardır. Bu yüzden belirli bir veri tabanında uzmanlaşmak faydalıdır.

MySQL'i iyi bilen biri freelance çalışabilir, veri tabanı yönetimi ve optimizasyonu hizmetleri sunabilir. Şirketler için veri tabanı geliştirme ve bakım işleri yapabilir.

MySQL'i iyi bilmek, performans optimizasyonu, veri güvenliği ve yedekleme gibi konularda yetkin olmayı gerektirir. İyi derecede öğrenmek için pratik yapmalı, projeler geliştirmeli ve sürekli kendinizi güncel tutmalısınız.