Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firebird Emmbeded kullanimi ?
#11
Bilginiz icin tessekürederim, Firebird 2.5 sürümünün embedded olani mevcut, peki Firebird 3.0 kullanmak istedigimizde Embbeded sürümü halen piyasaya sürülmediginden, ne yapmamiz gerekli ? (eski sürümü kullan , dediginizi duyar gibiyim, istegim tabi son sürümü kullanmak Smile )
Cevapla
#12
(15-09-2016, Saat: 18:57)Ugur Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bilginiz icin tessekürederim, Firebird 2.5 sürümünün embedded olani mevcut, peki Firebird 3.0 kullanmak istedigimizde Embbeded sürümü halen piyasaya sürülmediginden, ne yapmamiz gerekli ? (eski sürümü kullan , dediginizi duyar gibiyim, istegim tabi son sürümü kullanmak Smile  )

Merhaba, 
Her duyduğuna inanma!  Smile
Embedded bir veri tabanı ile ilişiksel bir veri tabanı, kullanım ve çalişma prensibi olarak farklılıklar gösterir. 
Embedded veri tabanı genellikle basit veye orta ölçekli bir iş için uygundur. Tanıtım ve seminerlerde çok işe yarar. Ek bir konfigürasyon veya yönetici yetkisine ihtiyaç duymaz. 
Firebird 2.5, Firebird 3.0'a nazaran ek bir çok fonksiyon ve özelliklere sahiptir. Firebird 3.0 için gelen bu yeni özelliklerin Embedded versiyonu çıkar mı bilmiyorum ama Firebird 2.5'in amacına yönelik (gömülü sistem uygulumamaları) ihtiyaçları yeterince karşıladığı kanaatindeyim.
Son olarak şunu belirteyim Firebird 2.5'tan sonra 3.0'ın çıkmasını yıllarca bekledik. Öyle görünüyor ki Embedded versiyonunu da bir o kadar bekleyeceğiz.  Dodgy
Cevapla
#13
Özelikle yazılan programların demo versiyonu için embedded çok kullanışlı oluyor daha önce farklı program veya demo indirmişse müşteriniz örnek müşteride 2.1 kurulu ama sizin programınız 3.0 kullanıyor hiç müşteriye bir daha firebird kurdurmadan demonuz herhangi bir uyarı vermeden çalışır.
Cevapla
#14
Siz degerli hocalarim, bir ara vakit olursa ufak bir demo hazirliyabilirmi ? embedded icin ne gerekli ve nasil delphi de baglanmamiz gerekiyor gibi, denemek isterdim hic nasip olmadi.
Cevapla
#15
(07-10-2016, Saat: 05:31)Ugur Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Siz degerli hocalarim, bir ara vakit olursa ufak bir demo hazirliyabilirmi ? embedded icin ne gerekli ve nasil delphi de baglanmamiz gerekiyor gibi, denemek isterdim hic nasip olmadi.

İşin güzel tarafıda bu zaten delphide bir şey yapmanıza gerek yok exe nizin olduğu klasöre embedded dosyalarını yükleyin fbembed.dll dosyasının adını fbclient.dll olarak değiştirmeniz yeterli.
Cevapla
#16
Yaklaşık 20 yıldır, Interbase ile başlayan ve Firebird ile devam eden projeler geliştiriyoruz. 1000'den fazla müşterimiz var, veritabanının büyüklüğü 10 MB olan da var 50 GB olan da var. Yüz tane kayıt olan da var milyonlarca kayıt olan da. Firebird'ü hem ücretsiz olması, hem küçücük bir kurulum programına sahip olması ve dışarıya kolaylıkla açılabilmesi gibi sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih ediyoruz.

SQL Server'ın lisans sorunlarını bir yana bırakırsak, sadece kurulumu bile 1 DVD boyutunda iken ve kurulum sırasında baya da bir ayar yapmanız gerekirken, Firebird'ü küçücük birprogram dosyasıyla, /VERYSILENT parametresi ile kullanıcı bile görmeden sisteme yükleyebiliyoruz.

Dışarıya açma konusunda, ODBC,Java,PHP,Python ve .NET kütüphaneleri aracılığıyla veritabanımızı ASP.NET gibi, PHP gibi script dilleri ile internet üzerine de açabiliyoruz.

Elektrik kesintilerinde ara ara yaşanan veritabanı bozulmaları dışında ki onunda farklı farklı çözümleri var, bir sorun yaşamıyoruz.

Sonuç olarak, Firebird'ü projelerinizde güvenle kullanabilirsiniz.

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
Cevapla
#17
Merhaba Ramazan Bey, 
Tecrübelerinizden faydalanmak adına; dış ortama (çok kullanıcılı internet ortamı) açılan bir Firebird veri tabanında hız ve performans açısından; yapılması gereken işlemlerden kısaca bahsedebilir misiniz?
Cevapla
#18
Merhabalar Fesih Bey,

Estağfurullah.

Dış ortama açtığımız Firebird veritabanı uygulamalarımızda yoğun veri girişi yapılan işlemler yaptırmıyoruz. Lokal olarak programımızın çalıştığı yerde 50-60 kişinin aynı anda kullandığı ortamlar var zaten, lokalde bir pek bir sıkıntı olmuyor siz de tahmin edersiniz. Biz veritabanımızda performans artışı için TRIGGER kullanımını minimum düzeye indirdik. Biz programın kod tarafında yaptığı iş bitti zannederken arka planda veritabanında Trigger'ların halen çalışıyor olabileceğini fark ettik. Sonrasında Firebird'de EVENT kullanımını öğrendik ve onunla bir aşama kaydettik ama dediğim gibi veritabanlarımızda TRIGGER kullanımını oldukça azalltık.

Peki biz internete açtığımız veritabanlarında tam olarak ne yapıyoruz onu anlatayım ;

Kurumsal müşterilerimizin çok yoğun cari işlemleri var. Faturalar, irsaliyeler, tahsilatlar ödemeler havada uçuşuyor. Cari hesaplarla mutabakat konusunda sıkıntılar yaşanıyordu ve çoğu zaman her cariye ekstre göndermek uzun zaman alan bir işlem haline gelebiliyordu. Firebird ve ASP.NET ile geliştirdiğimiz bir Müşteri Portalı uygulaması ile, cari hesapların kendi borç alacak bilgilerini, kesilen faturalarını, faturaların detayları ve bağlı irsaliyelerini görebileceği, ödemeleri tahsilatlarını izleyebileceği, raporlayabileceği ve excel ortamına aktarabileceği bir uygulama yazdık. Yani aslında veri girişinden ziyade, görüntüleme ve raporlama amaçlı kullanıyoruz.

Veritabanına erişim için Firebird'ün .NET Provider'ını kullanmak yerine ODBC ile bağlanmayı tercih ediyoruz. .NET'in anlayamadığımız bir yavaşlığı var. ODBC kullanmanın farklı avantajları da var. Birden fazla ortamdan ODBC ile veritabanımıza erişebiliyoruz. Mesela Müşteri portalı uygulamamızda Raporlama ihtiyacımız için FastReport.NET kullandık ve oradan da veritabanına erişmek için yine ODBC kullandık.

Benzer şekilde, yine yoğun veri girişi gerektirmeyen başka bir projemizi de Delphi ve Intraweb ikilisi ile geliştiryoruz. Veritabanı erişiminı yine ODBC ile sağlıyoruz.

Sunucu tarafında, veritabanımızın olduğu diskin SSD disk olmasını sağlıyoruz. Böylece veri erişimlerinde de ciddi bir hız artışı oluyor. Bizzat denedik ve test ettik. Kesinlikle SSD tavsiye ederim. Veritabanımızın PAGESIZE değerleri 4196 yerine 8192 kullanıyoruz. Böylece bir seferde okunan/yazılan veri miktarlarında artış oluyor. Bu, veritabanının bozulma durumlarında daha çok veri kaybı olabileceği anlamına da geliyor ama yedekleme sistemimiz de ona göre zamanlanmış durumda. Veritabanımızın SWEEP işlemlerini, sunucu tarafında GBAK ile kendimiz yaptırıyoruz. Böylece Firebird Server bununla uğraşmak durumunda kalmıyor. Firebird Server'ı application olarak kullanmak yerine Windows Servisi olarak kurmayı tercih ediyoruz. Böylece çökme durumlarında GUARDIAN hizmeti servisleri daha kolay devreye alabiliyor. Uygulama olarak çalıştığında GUARDIAN bazen düzgün çalışmıyor, bazı antivirüs programları Firebird Guardian'ın uygulama kapatma açmasını virüs aktivitesi zannediyor. Bunun için Firebird'ü Classics Server yerine SuperServer olarak kuruyoruz. Program içinde kullandığımız SELECT sorgularında da ' * ' kesinlike kullanmıyoruz, böylece sadece ihtiyacımız olan alanlar geldiği için daha hızlı geliyor. COMPUTED FIELD KULLANMIYORUZ. Büyük harfle yazdım özellikle. COMPUTED FIELD 'lardan çok çektik. Özellikle farklı tablolardan kayıtlar çekip ona göre sonuç döndüren Computed Field'lar çok ciddi performans kayıpları yaşatıyor. Son olarak da, doğrudan tablolardan SELECT çekmek yerine, her tablonun kendine ait bir de VIEW'ını oluşturduk ve SELECT sorgularını VIEW üzerinden kullanıyoruz.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın, nasıl kullandığımızı anlatabildiysem ne mutlu. Hakkınızı Helal Edin.

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
Cevapla
#19
(16-02-2017, Saat: 16:54)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Elektrik kesintilerinde ara ara yaşanan veritabanı bozulmaları dışında ki onunda farklı farklı çözümleri var, bir sorun yaşamıyoruz.

Merhaba ramazan bey, yukarıda yazmışsınız, veritabanı bozulmalarında veri kurtarma mı yapıyorsunuz yoksa yedekten geri yüklememi ? Veri kurtarma yapıyorsanız ne şekilde yapıyorsunuz acaba anlatabilirmisiniz ?
WWW
Cevapla
#20
Merhaba @esistem, en uzman olduğum konudan sordunuz Smile
Yedekten geri yüklemek en en son yaptığımız şey.
Öncelikle, veritabanı backup/restore yapılabiliyor mu onu deniyoruz. Bazen data bozuk görünse bile backup/restore yapılabiliyor. Index Page'lerde veya pagesize ile ilgili hatalarda bu çözebilyor.
Onunla bir çözüme ulaşamazsak, veritabanının boş bir haline DATAPUMP yapıyoruz. Veritabanına erişilemeyen durumlar genelde dosyanın header (başlık) bilgilerinden kaynaklandığı için çoğu durumda veriler sağlam olarak kalabiliyor. Veri kurtarma işlerimizin %60 civarında ciddi bir kısmını datapump ile kurtarabiliyoruz. Bu işlem için Database Workbench isimli yazılımı kullanıyoruz.

Çok ciddi bozulmalarda, ki yine dosyanın bir firebird veritabanı olduğunu belli eden kısımların bozulduğu ve IBEXPERT, DBWorkbench gibi programların dosyayı tanıyıp açamadığı durumlarda da IBFirstAid ile genel bir kontrolden geçiriyoruz. Sonrasında yine IBFirstAid ile kurtarma işlemini tamamlıyoruz.

En son çare olarak IBEXPERT'in Database Inside özelliği ile verileri SQL şeklinde dışarı aktarabiliyoruz. En kesin ve %100 çözüme ulaştığımız yöntem de bu zaten.

Faydalı olması dileğiyle.

Ek olarak, IBEXPERT ile data kurtarma işlemini anlatan bir konu açmayı da düşünüyorum. Çünkü muhteşem bir özellik. En çaresiz kaldığımız durumlarda bile hayat kurtarıyor.

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  pardusda dbeaver ıle fırebırd kullanımı hakkında sadikacar60 8 480 29-02-2024, Saat: 17:50
Son Yorum: Hayati
  Firebird Sound_ex Kodu. COMMANDX 1 275 28-01-2024, Saat: 01:56
Son Yorum: maydin60
  Firebird ile FIFO Hesaplama Nasıl yapılır? klavye 0 334 17-08-2023, Saat: 12:33
Son Yorum: klavye
  IBExpert ile Firebird Veri Kurtarma DelphiCanR 6 7.422 19-07-2023, Saat: 14:42
Son Yorum: baloglurecep
  Firebird Bozuk Dosya Hk. dark12side 1 363 07-06-2023, Saat: 21:53
Son Yorum: mrmarman



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi