Yorumları: 230
Konuları: 11
Aktif Kullandığınız Delphi Sürümü:
Rep Puanı: 1.178 Programcı
17-02-2019, Saat: 01:43
(Son Düzenleme: 17-02-2019, Saat: 21:14, Düzenleyen: ssahinoglu.)
Kitap bugün elime ulaştı.
Fesih kardeşimize böyle güzel bir kitap için ve de imza için teşekkürler.
Hayırlı uğurlu olsun inşallah.
Yorumları: 1.573
Konuları: 88
Rep Puanı: 13.841 Üstad
17-02-2019, Saat: 12:10
(Son Düzenleme: 17-02-2019, Saat: 12:11, Düzenleyen: SimaWB.)
Sayın @ ssahinoglu ;
açıkçası ben bu kitabı bilmesem, almamış olsam, sizin bu yazınızı okuduktan sonra bu kitabı ALMAZDIM. Buraya bunları yazmadaki amacınızı anlamadım!!!
Eğer gerçekten kitap ve yazar hakkında yapıcı eleştiri yapacaksanız, bu yazdıklarını kendisine özel mesaj olarak atsanız amacınıza ulaşmış olmaz mıydınız?
Yıllarca emek verilip hazırlanmış böyle bir kitabı herkese açık bir platformda bu derece yermek kibar bir tabirle "biraz ayıp kaçmış".
Aslında bu konuda çok daha fazla şeyler yazmak istiyorum ama bu platforma yakışmaz. Vesselam..
There's no place like 127.0.0.1
Yorumları: 833
Konuları: 141
Rep Puanı: 3.077 Uzman
17-02-2019, Saat: 19:48
(Son Düzenleme: 17-02-2019, Saat: 19:54, Düzenleyen: adelphiforumz.)
Sayın @ ssahinoglu
Yazdıklarınızın bir çoğuna katılmadığımı belirtmek isterim.
Keşke @ SimaWB arkadaşımızın da belirttiği gibi bu yorumlarınızı ÖM ile yazara iletseydiniz daha uygun olurdu düşüncesindeyim.
Sayın @"Fesih ARSLAN"
Öncelikle Kitabınızı oldukça beğendiğimi belirtmek isterim.
Henüz kitabınızı yarısını bitirebildim.
Detaylı içeriği ve ayrıca bu eserin hazırlanması sırasında ailenizden alıp bizlerin birikimene bir nebze olsun
katkıda bulunmak için ayırdığınız zamanlar için şahsım adına; size ve ailenize teşekkürü bir borç bilirim.
Herkesten özür dileyerek bir anaktodun linkinide bu yazıma eklemek istedim.
https://ahmetimamoglu.com.tr/usta-ressam-ve-ogrencisi
Bu dünyada kendine sakladığın bilgi ahirette işine yaramaz.
Yorumları: 357
Konuları: 30
- Delphi 10.3
- Lazarus / FPC
Rep Puanı: 4.211 Uzman
17-02-2019, Saat: 21:55
(Son Düzenleme: 17-02-2019, Saat: 22:06, Düzenleyen: savasabd.)
Fesih Bey'in gerek kitap için gerek bu platform için ne kadar fedakarlık yaptığı aşikar.Kitap elime ulaştı ve ben de kendisine çok müteşekkirim.Benim gibi Delphi'yi(FireMonkey) az bilenler için kesinlikle bulunmaz bir nimet,@ ssahinoglu beyin eleştirilerine BTG'deki fiyat hariç kesinlikle katılmıyorum ama Fesih Bey bu konuda yine Delphican üyelerine bir koruma sağladı ve bu konuda da müteşekkir olunmalı kendisine.Bu konuda eleştirilecekse BTG eleştirilmeli.Ayrıca ayrıntıya girmesi bence dezavantaj değil bir avantaj, hem bu yazarın da konuya ne kadar hakim olduğunu gösterir.Fakat @ SimaWB ve @ adelphiforumz eleştirilerine de kesinlikle katılmıyorum, insanlar bir eleştiriyi açıkça çekinmeden yapabilmeli, hem bu yazar için diğer baskılar için yol gösterici olur.Neden özel mesajla yazılıyormuş onu da anlamış değilim, eğer ssahinoglu beyin eleştrilerini dikkate alan ve belki de aynı hassasiyetleri taşıyan birileri varsa kitabı almayabilirler de.Siz de karşı fikirlerinizi yazarsınız sizin yorumunuzu beğenen sizi dinler, onun yorumunu dikkate alan onu dinler.Emeksiz kitap yazılabileceğini düşünmüyorum ama emek var diye kitaplar eleştirilmeseydi hiç bir alanda gelişme olmazdı.Aynı şey değil ama siz satış açısından değerlendirdiğiniz için örneği veriyorum kimse alınmasın bu yüzden, alış veriş sitesinde bir ürün aldığımızda yorumumuzu o siteye özel mesajla bildirmiyoruz değil mi ürünün altına yorum yapıyoruz ki bu diğer kişilere yol göstersin.Ayrıca "Aslında bu konuda çok daha fazla şeyler yazmak istiyorum ama bu platforma yakışmaz. Vesselam.." bu ifade zaten bu platforma yeterince yakışmadı bence. Son olarak @ ssahinoglu baktım yorumunuzu silmişsiniz, yerinizde olsam fikirlerimden bu kadar çabuk vazgeçmezdim.Saygılarımla.
Yorumları: 4.223
Konuları: 379
Rep Puanı: 16.979 Üstad
17-02-2019, Saat: 22:14
(Son Düzenleme: 17-02-2019, Saat: 22:19, Düzenleyen: TescilsizUzman.)
(17-02-2019, Saat: 01:43)ssahinoglu Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kitap bugün elime ulaştı. Fesih kardeşimize böyle güzel bir kitap için ve de imza için teşekkürler.
Kitap oldukça güzel olmakla birlikte bazı ufak kusurları da var.
Mesela sayfa numaralandırma yanlış yapılmış. Word'de section açıp tek-çift sayfalarda sağ-sol yerleştirme yapılmalıydı ama gözden kaçmış olmalı. Bence renkli baskıya da gerek yoktu ama tercih meselesi tabi.
Lakin asıl sorun kitabın ağırlığı. En kalitesiz saman kağıda basılsaydı hem parlak beyazın aksine gözleri yormaz, hem de -%20 daha hafif olurdu. Sayfa kalınlığı ise yalnızca +%5 olurdu. Ben hemen her zaman yolda okumayı tercih ederim. Böylelikle bugün metroda okurken kollarım epey ağrıdı.
İçerik olaraksa kitabın bazı kısımları aşırı detaylandırmış. 120. sayfaya kadar okudum ama hala programlama konusuna girilmemiş.
Bu tür detaylandırma hem yeni hem de eski okuyucuları sıkacaktır diye düşünüyorum. Tüm menüleri, tüm ekran yerleşimlerini ve hatta kurulum ekranlarını bile detaylarıyla anlatmak geçmişte kaldı sanıyordum ki yazarımız eski Türk bilgisayar kitap ve dergilerinde kalması gereken bu geleneği maalesef yeniden diriltmiş!
Bu detaylar öğrenciler için faydalı olacaktır ama bence hala aşırı. Fakat öğrencilerin BTG'nin 250 lira gibi astronomik fiyata sattığı bu kitaba ulaşabileceklerinden emin değilim. Yani öğrenciler hedef kitle değilmiş gibi görünüyor!
Yine de öğrendiğim çokça bilgiler oldu. Hayırlı uğurlu olsun inşallah.
Hayırlı olur İnşaallah.
Dört dörtlük bir kitap hazırladım dediğimi hatırlamıyorum. Kitabın 5. sayfasında ve kitap.DelphiCan.com kitap tanıtım sitemizde içerik kısmında kitabın kimlere hitap ettiği yazıyor. Size hitap etmediğini yazdıklarınızdan anlamış bulunuyorum.
Sayfa numaralarının section'larla ayrılması, sağa veya sola veya tek çift sayfalarda gösterilmesinin daha iyi olacağı göreceli bir durum. Her kitap böyle olacak diye bir kaide olması mümkün değil. Kaldı ki piyasadaki bilişim kitaplarına baktığınızda tümünün belirttiğiniz formatta olmadığını görceksiniz.
İçindekiler ve önceki giriş kısmı için belki romen rakamlı numaralandırma yapılabilir.
Kitapta kullanılan çizim, şema ve erkan görüntüleri siyah beyaz demo baskıda ayırt edilemeyecek kadar kötü görünüyordu. Ayrıca renki olmasının sizde ne gibi bir olumsuzluk uyandırdığını anlamış değilim.
Okuduğu kitabın renkli olmasını kim istemez. Formda da bu konuda yaptığınız bir çalışmada her üyemiz renkli olmasının daha iyi olacağını belirtmişti.
Kitabın renkli olmaması, ağırlığı ve saman kağıdı olması gibi akla mantığa sığmayacak, dalga geçer gibi önerileriniz bu konuyu hiç de iyi niyetle açmadığınızı gösteriyor.
Kitabın detaylı olmasına gelince,
FMX mimarisini çıktığı günden beri takip eder, her özelliğini tüm platformlarda bizzat test ederim. Bu konuda internet ortamında ve basılı olarak detaylı bir kaynak olmadığını biliyoruz. Multi platformda konfigürasyonların birçoğu IDE aracılığıyla yapılıyor. Hızlı kod da IDE ile yazılıyor. IDE, hedef platform konfigürasyonları, direktifler, uygulama mağazaları, bildirimler, sensörler, yeni mesaj yapıları, Linux hedef platformu vb. birçok yeni teknolojiyi detay bilmeden kullanmak çok zor. Atladığınız küçük bir nüans ciddi güven kaybı ve uygulama kırılmalarına sebep olabiliyor. Bu nedenle bildiğim, tüm ayrıntıların kitapta olmasını zorunlu kıldı.
Fiyat konusunda size ve @ savasabd' ye katılmamak mümkün değil.
DelphiCan'dır!
Yorumları: 20
Konuları: 0
Rep Puanı: 114 Başlangıç
kitap henüz elime ulaşmadı, 6.sırayı şimdiden rezerve ediyorum.
kitap elime ulaşır ulaşmaz, bir çırpıda gözden geçirip, yorumlarımı yapacağım.
Yorumları: 152
Konuları: 11
Rep Puanı: 333 Acemi
17-02-2019, Saat: 23:49
(Son Düzenleme: 17-02-2019, Saat: 23:50, Düzenleyen: 10.Köy.)
Delphi FMX ile bundan 3 yıl önce kadar bir proje tasarlamayi düşündüm. Masaüstü yazabiliyorsam fmx'te de yazabilirim diye düşündüm ancak birçok bilmediğim ve çevrede paylasilmayan detaylarda takılı kaldım. Mobil için farklı dile ait kaynak kitapları aldığım dönemde Fesih Bey'in başka bir Delphi forum sitesinde benim takılı kalıp ilerleyemedigim yerlerde gösterdiği detayli çözüm yolları ile bugün hâlâ çok rahat mobil uygulama yazabiliyorum. Gönüllü olarak yazdığım bir uygulama 3 yilda 4300 defa yüklenme sayısını geçti. 4300 benim için büyük bir rakam ve Fesih Bey'in her kesim icin ideolojisi olmasaydı o kadar kişi yararlanamayacakti ve hevesi kırılmış biri de ben olacaktım. Delphi tarafında kaynak sıkıntısı neredeyse dipsiz bir kuyu ve tam da burada böyle isabetli bir çalışma yapilmisken böyle olumsuz üstelik yıkıcı eleştiriye birşeyler yazmadan bırakmak benim için uygun değil. Fesih Bey kitabiniz henüz bana ulaşmadı pazartesi günü kargodan bekliyorum inşallah. Rabbim çalışmalarınızın fedakarliklarinizin karşılığını versin varsın ben veya başkası bilmesin gelip geçici. Elinize yureginize sağlık. Verdiğiniz eşsiz destekleriniz için tekrar teşekkür ederim.
Yorumları: 2.030
Konuları: 246
Rep Puanı: 4.426 Uzman
18-02-2019, Saat: 08:19
(Son Düzenleme: 18-02-2019, Saat: 08:20, Düzenleyen: yhackup.)
Zaten delphi tarafında zor olan kısım kurulumlar, kuruluma bu kadar fazla yer ayrılması çok normal (ben bir çok defa denedeim delphi idesini sanal emülatorde çalıştıramadım),
Anlatım dili çok güzel buna kimse laf edemez, sıfırdan biri eline alıp bu kitabı okusa kitap bittiğinde google playe uygulama atacak seviyede öğrenir. Kitabın hitap ettiği kesim de zaten giriş ve orta seviye değil miydi...
Siz üst seviye delphi geliştiricisiyseniz iseniz zaten bu tarz kitapları yalamış yutmuşsunuzdur. http://www.delphican.com/showthread.php?...&pid=19752
Bu zamanda saman yaprağı mı kaldı Allah aşkına, Cep telefonunu kenara attın, monitoru kapadın attın bir bu kitap kaldı zaten gözleri yoracak, yoracaksa kitapla yorulsun.
Yorumları: 90
Konuları: 20
Rep Puanı: 202 Acemi
Ben foruma yeni üye oldum, üye olur olmaz kitabın reklamını gördüm. Kitabın web sayfasını ve içindekileri inceledim. Ve Fesih Bey'e ulaşarak hemen bir adet sipariş verdim. Bir dakika düşünmedim bile. Neden olduğunu kısaca açıklayım ;
1. Piyasada hala Zeydin Pala kitaplarını okuyup Delphi öğrenmeye çalışanlar var. Bildiğim kadarıyla 2008-2009 yılından beri Delphi ile ilgili bir tane bile kitap çıkmış değil. Kaldı ki bu kitap sadece basit olarak Delphi dilini değil, hakkında yurt içi-yurt dışı bir tane bile kitap bulamayacağınız FMX konusunu baştan sona ele alıyor.
2. Türkiye'yi geçtim, yurtdışında bile Delphi konusunda kitap eskisi kadar yayınlanmıyor. Packt Publishing'in PDF formatında yayınladığı 1-2 yayın dışında kaynak bulmak mümkün değil, onları da çok iyi ingilizce bilmiyorsanız zaten anlayamazsınız ve o kitaplar da zaten Delphi'yi biliyor olduğunuzu varsayarak doğrudan ileri seviyerlerden başlıyor. Yani kitapta Fesih Bey'in Delphi IDE'sine ve kullanımına ilişkin anlatımları bence gayet iyi. Kendisinin de dediği gibi, en ufak bir ayrıntı toplamda çok şeyi değiştiriyor.
3. Normal delphi kitabı bile bulamıyorken, hem delphiyi hem de çoklu platform uygulama geliştirmeyi tek kitapla öğrenmek büyük bir nimet. Android için Java, iOS için Objective-C veya Swift dillerini öğrenmek zorunda kalan binlerce programcı var. Delphi'nin böyle büyük bir nimetini (içindekilerden gördüğüm kadarıyla) her detayına kadar anlatan böyle bir kitabı olumsuz yönde eleştirmek hem yazara hem de okuyucularına haksızlık olur kanaatindeyim.
4. Kitabın renkli olması bizim için büyük bir şans. Bu ülkede Photoshop kitapları bile siyah beyaz basılıyorken, çoğu yazılım kitabında yazarın anlattığı şeyin ekran resminde en ufak bir detay bile görünmüyorken, bu kitabın renkli olması, ekran görüntülerinin net ve anlaşılır olmasını sağlayacaktır.
5. Kağıt kalitesini kitap henüz elime geçmediği için bilemiyorum ama renkli bir kitap olmasından dolayı (ve yayıncı da sanırım ilk kez kitap basıyor ) bunun getirdiği maliyetler tabi ki olacaktır, diğer üyelerin dediği gibi, 250 TL 'lik bir fiyat gerçekten pahalı. Pahalı derken, Fesih Bey'in emeği bu kadar etmez demiyoruz. Haşa!
Ama bu işe yeni başlayanlar için, öğrenciler için vb. pahalı gelecektir diyoruz. İlerleyen zamanlarda yayıncının da fiyat konusunda yumuşayacağını tahmin ediyorum.
6. Fesih Bey'i tanımıyorum, ama 2 gündür forumdaki yazılarını incelediğim kadarıyla, çoğu bilişimcinin aksine bilgisini kendisine saklayan birisi değil. Kendi bildiği herşeyi anlatmaya çalışmış. Hatta mesajın bir tanesinde bazı üyelere telefonla ve bağlantı ile destek olduğunu bile yazmış. Buna daha ne denebilir ki ? Allah razı olsun. Ben Delphi'yi yeni kurup Android sanal makinesini ayarlayana kadar göbeğim çatlamıştı. Bu kitap inşallah bu tip konularda ufkumuzu açacak.
Kitap 1-2 gün içinde elimde olacak İnşallah. Başta Fesih Bey olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim.
Konuyu çok uzattığımı şimdi fark ettim, hakkınızı helal ediniz.
Yorumları: 487
Konuları: 64
- Delphi 10.2
- Delphi XE
- Lazarus / FPC
Rep Puanı: 1.609 Programcı
Eğer kitap 240- 300 sayfa olsaydı 120 sayfasının editör - kurulum ile geçmesini adam kandırma derdim. Ama 790 sayfalık bir kitap. Türkçe çeviri olmayan bu kapsamda kitap sayısı iki elin parmağını geçmez. Artı bu kitap genel gibi de gözükse aslında özelleştirilmiş bir kitap. Sadece çoklu platformu a'dan z'ye anlatıyor daha delphi ile ilgili girilmeyen pek çok konu var. (Raporlama vb. ) Böyle düşününce belkide bu detayda tek kitap. Ha metroda okunmak için yazılmış bir kitap değil. Ama çok şükür ki benim görüşüm Delphi Unleashed - Marco Cantu Delphi 7 seviyesinde Türkçe bir kitabımız oldu.
Fiyatı konusunda 250 TL. yüksek olabilir doğrudur ama şuda var ki BTG bu işi yapmasa bu kitap basılamıyordu. Adam riske girdi para kazanmak isteyebilir delphi yanında 250 tl değerinde kitap hediye diyebilir. Bu onların bileceği bir iş. Ki eğer e-kitap olacaksa sorun yok.
Saman kağıt olayına hiç girmiyorum kusura bakmayın yıllarımı kitap yazımına vereceğim, 1-2 yıl sadece basımı için debeleneceğim sonra da saman kağıttan kitabı rafıma koyacağım. Fesih Bey'e de yazık. Bir ürün çıkardı ürününü de olabilecek en güzel şekilde rafda görmek hakkı.
Topluluk mopluluk yok :/
|