Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangi veritabanını kullanmalıyız?
#11
(07-04-2021, Saat: 13:28)Hsavci Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi ve paradox ile bir restaurant programı çalışmam mevcut.Yalnız veritabanı olarak kullandığım paradox un veriler çoğaldıkça sorun çıkarttığını anladım. Eğer yapabilirsem Veritabanını değiştirmek ve yeni bir veritabanını öğrenmek  istiyorum.  


Restaurant programı genelde işletmelerde 3-4 bilgisayarda ağ üzerinde kullanılıyor.
el terminalleri ile maximum 10 -15 kişi de ayrıca bağlanıyor.

Mysql, Firebird, İnterbase, postgresql vs bir sürü veritabanı var.  Bunlardan hangisi/hangilerini ücretsiz olarak kullanabilirim. hangisine daha kolay geçiş yapabilirim. mysql düşündüm ama bir işletmede kullanılırsa ve ticari olursa lisansı ücretli diye bilgi edindim. 
Rica etsem biraz fikir verebilirmisiniz? 

Saygılarımla

Yaklaşık 10 yıldan beri piyasada olan bir restoran otomasyon yazılımım var. İlk yıllarda bende paradox kullanmıştım. Haliyle çok sorun çıkardı daha sonra MySQL'e geçtim. Şimdi de Lokalde değil artık Rest API-Client teknolojisini kullanıyorum. Her restoran için Web Server'da ayrı bir veritabanında tutuluyor veriler. Böylece her makineye kurulum yapma derdinden de kurtuluyorsun. Üstelik FMX de geliştirdiğim için Windows, Android, IOS her platformda ve internet erişimi olan her cihazda çalışabiliyor. Bu sayade lisanslama derdi de ortadan kalkmış oluyor. Bir müşterim var plajdan sipariş giriyor, 300mt ötedeki restoran kasadaki eleman siparişi aynı anda görebiliyor. Siparişler mutfaktan çıkıyor vs vs... Yani lokalde aynı ağda bile olmasına gerek yok! Yazılımı Aylık-Yıllık paketler halinde satıyorum. Bu proje için ayrı bir Hosting aldım ve tüm müşteri dataları orada. Hosttaki Database de MySQL. Yüzlerce müşterim var ve haliyle her gün binlerce kayıt yapılıyor. Server tarafında PHP scriptler kullanıp JSON ile verileri çekiyor, kayıt ediyorum. Şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım. SQL sorgulamalarınızı doğru yaparsanız zaten sorun yaşamazsınız. Restoran sektörü de çok değişti. Artık online yemek siparişleri çok çok yaygın hale geldi. Haliyle bunlarla da entegrasyon yapmanız lazım. Entegrasyonlar da olunca haliyle siparişler veritabanında esktradan yer tutuyor. Size önerim ufkunuzu geliştirip zamane teknolojilerini kullanarak bir an önce bu tarz bir çalışmaya başlamanızdır. Devir artık çok değişti. Lokalde bilgisayara veritabanı kurmak, programı kurmak, lisanslamak filan artık bu zamanda uğraşılacak işler değil. Kolay gelsin.
Ne ekersen onu biçersin!  Idea
Cevapla
#12
(08-04-2021, Saat: 14:04)tmrksmt Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(07-04-2021, Saat: 13:28)Hsavci Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi ve paradox ile bir restaurant programı çalışmam mevcut.Yalnız veritabanı olarak kullandığım paradox un veriler çoğaldıkça sorun çıkarttığını anladım. Eğer yapabilirsem Veritabanını değiştirmek ve yeni bir veritabanını öğrenmek  istiyorum.  


Restaurant programı genelde işletmelerde 3-4 bilgisayarda ağ üzerinde kullanılıyor.
el terminalleri ile maximum 10 -15 kişi de ayrıca bağlanıyor.

Mysql, Firebird, İnterbase, postgresql vs bir sürü veritabanı var.  Bunlardan hangisi/hangilerini ücretsiz olarak kullanabilirim. hangisine daha kolay geçiş yapabilirim. mysql düşündüm ama bir işletmede kullanılırsa ve ticari olursa lisansı ücretli diye bilgi edindim. 
Rica etsem biraz fikir verebilirmisiniz? 

Saygılarımla

Yaklaşık 10 yıldan beri piyasada olan bir restoran otomasyon yazılımım var. İlk yıllarda bende paradox kullanmıştım. Haliyle çok sorun çıkardı daha sonra MySQL'e geçtim. Şimdi de Lokalde değil artık Rest API-Client teknolojisini kullanıyorum. Her restoran için Web Server'da ayrı bir veritabanında tutuluyor veriler. Böylece her makineye kurulum yapma derdinden de kurtuluyorsun. Üstelik FMX de geliştirdiğim için Windows, Android, IOS her platformda ve internet erişimi olan her cihazda çalışabiliyor. Bu sayade lisanslama derdi de ortadan kalkmış oluyor. Bir müşterim var plajdan sipariş giriyor, 300mt ötedeki restoran kasadaki eleman siparişi aynı anda görebiliyor. Siparişler mutfaktan çıkıyor vs vs... Yani lokalde aynı ağda bile olmasına gerek yok! Yazılımı Aylık-Yıllık paketler halinde satıyorum. Bu proje için ayrı bir Hosting aldım ve tüm müşteri dataları orada. Hosttaki Database de MySQL. Yüzlerce müşterim var ve haliyle her gün binlerce kayıt yapılıyor. Server tarafında PHP scriptler kullanıp JSON ile verileri çekiyor, kayıt ediyorum. Şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım. SQL sorgulamalarınızı doğru yaparsanız zaten sorun yaşamazsınız. Size önerim ufkunuzu geliştirip zamane teknolojilerini kullanarak bir an önce bu tarz bir çalışmaya başlamanızdır. Devir artık çok değişti. Lokalde bilgisayara veritabanı kurmak, programı kurmak, lisanslamak filan artık bu zamanda uğraşılacak işler değil. Kolay gelsin.

   Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. yaptığınız sistem benim kafamdaki projeydi. bu konuyu araştırmıştım. ancak internet üzerinde olması sebebiyle sağlıklı olmayacağı konusunda bilgiler edinmiştim. siz mevzuyu çözmüşsünüz sanırım. en son kurumlarda görevde yükselme sınavları için php ile  (mysql)online soru çözme, online türkiye geneli sınav yapma ile ilgili bir yazılım çalışmam oldu. burda vds bulut hizmeti kiraladım. sistemi çalıştırmıştım. ancak orda bile hizmeti veren şirketler aynı anda 300-500 kişinin soru çözmesinde sunucunun yeterli gelmeyebileceğini, kendi sunucumu kiralamam gerektiğini söylemişlerdi. aklıma takılan sorular oluştu.

networkte çalışırken bile yavaş diyen kasiyerler vardı.artık o kadar aşina olmuşlardı ki kısayollarla kullanıyorlardı programı.
Sizin programınızı kullanan işletmelerde programa internet sitesi üzerinden mi ulaşıyorlar?

1-Restaurantta kullanılan sizin programınızda kasiyer programı kullanırken tam hesap alıcakken, yada yeni hesap açıcakken internet bağlantısı gitti diyelim ne yapıyor?
2-Siz bu iş için kendinize server mı kiraladınız yoksa  vps bulut hizmetimi alıyorsunuz?
3-Ürün bilgileri/ kategoriler/ garson bilgileri vs hepsi internetteki veritabanı üzerinde mi tutuluyor?
4-Sizin programınızı kullanan işletmelerde programa internet sitesi üzerinden mi ulaşıyorlar yoksa her işletmeye program kuruluyorda veritabanına internet üzerinden mi erişiyor?


sakıncası yoksa programınızın adını öğrenebilirmiyim?
Saygılarımla
Cevapla
#13
(08-04-2021, Saat: 14:34)Hsavci Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(08-04-2021, Saat: 14:04)tmrksmt Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Yaklaşık 10 yıldan beri piyasada olan bir restoran otomasyon yazılımım var. İlk yıllarda bende paradox kullanmıştım. Haliyle çok sorun çıkardı daha sonra MySQL'e geçtim. Şimdi de Lokalde değil artık Rest API-Client teknolojisini kullanıyorum. Her restoran için Web Server'da ayrı bir veritabanında tutuluyor veriler. Böylece her makineye kurulum yapma derdinden de kurtuluyorsun. Üstelik FMX de geliştirdiğim için Windows, Android, IOS her platformda ve internet erişimi olan her cihazda çalışabiliyor. Bu sayade lisanslama derdi de ortadan kalkmış oluyor. Bir müşterim var plajdan sipariş giriyor, 300mt ötedeki restoran kasadaki eleman siparişi aynı anda görebiliyor. Siparişler mutfaktan çıkıyor vs vs... Yani lokalde aynı ağda bile olmasına gerek yok! Yazılımı Aylık-Yıllık paketler halinde satıyorum. Bu proje için ayrı bir Hosting aldım ve tüm müşteri dataları orada. Hosttaki Database de MySQL. Yüzlerce müşterim var ve haliyle her gün binlerce kayıt yapılıyor. Server tarafında PHP scriptler kullanıp JSON ile verileri çekiyor, kayıt ediyorum. Şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım. SQL sorgulamalarınızı doğru yaparsanız zaten sorun yaşamazsınız. Size önerim ufkunuzu geliştirip zamane teknolojilerini kullanarak bir an önce bu tarz bir çalışmaya başlamanızdır. Devir artık çok değişti. Lokalde bilgisayara veritabanı kurmak, programı kurmak, lisanslamak filan artık bu zamanda uğraşılacak işler değil. Kolay gelsin.

   Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. yaptığınız sistem benim kafamdaki projeydi. bu konuyu araştırmıştım. ancak internet üzerinde olması sebebiyle sağlıklı olmayacağı konusunda bilgiler edinmiştim. siz mevzuyu çözmüşsünüz sanırım. en son kurumlarda görevde yükselme sınavları için php ile  (mysql)online soru çözme, online türkiye geneli sınav yapma ile ilgili bir yazılım çalışmam oldu. burda vds bulut hizmeti kiraladım. sistemi çalıştırmıştım. ancak orda bile hizmeti veren şirketler aynı anda 300-500 kişinin soru çözmesinde sunucunun yeterli gelmeyebileceğini, kendi sunucumu kiralamam gerektiğini söylemişlerdi. aklıma takılan sorular oluştu.

networkte çalışırken bile yavaş diyen kasiyerler vardı.artık o kadar aşina olmuşlardı ki kısayollarla kullanıyorlardı programı.
Sizin programınızı kullanan işletmelerde programa internet sitesi üzerinden mi ulaşıyorlar?

1-Restaurantta kullanılan sizin programınızda kasiyer programı kullanırken tam hesap alıcakken, yada yeni hesap açıcakken internet bağlantısı gitti diyelim ne yapıyor?
2-Siz bu iş için kendinize server mı kiraladınız yoksa  vps bulut hizmetimi alıyorsunuz?
3-Ürün bilgileri/ kategoriler/ garson bilgileri vs hepsi internetteki veritabanı üzerinde mi tutuluyor?
4-Sizin programınızı kullanan işletmelerde programa internet sitesi üzerinden mi ulaşıyorlar yoksa her işletmeye program kuruluyorda veritabanına internet üzerinden mi erişiyor?


sakıncası yoksa programınızın adını öğrenebilirmiyim?
Saygılarımla

Sorularını maddeler halinde cevaplayayım;
1- İnternet bağlantısı giderse gider, artık buna yapacak bişey yok. Aslında var da ben uğraşmıyorum. İstesem offline modunda da çalıştırırım. Ancak işletmeden veya servis sağlayıcıdan kaynaklı istisnai sorunları düşünerek yazılım geliştiremeyiz. Bunlar anlık durumlardır neticede internet gider, gelir. Yani kalıcı bir durum değil diye düşünüyorum. En azından ben bu konuda bir sorun yaşamadım. Lokalde çalışan uygulamada yıllarca kullanıcının bilgisayarından, Windows'undan kaynaklı sorunlar yüzünden de az uğraşmadık! Hatta bilirsin tam kayıt sırasında elektrik gittiğinde Paradox dosyaları nasıl da bozulur Smile Takılma buna derim.

2-Server kiraladım, bulut değil.

3-Evet tüm bilgiler Server'da her işletme için ayrıca açılan birer MySQL veritabanında bulunan tablolarda tutuluyor. (MySQL veritabanı sayısı sınırsız hizmet aldığım Hosting firmasında)

4- Evet her cihaz için bir uygulama indirip kuruluyor sadece. Windows ise EXE, Android ise APK gibi... Sonrasında tüm işlemler için uygulama içinden internet üzerinden veritabanına erişim sağlanıyor. 

5-Program adını vermeyi forum kurallarına olan saygım nedeniyle veremiyorum kusura bakmayın.

İyi çalışmalar dilerim...
Ne ekersen onu biçersin!  Idea
Cevapla
#14
(08-04-2021, Saat: 14:55)tmrksmt Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(08-04-2021, Saat: 14:34)Hsavci Adlı Kullanıcıdan Alıntı:    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. yaptığınız sistem benim kafamdaki projeydi. bu konuyu araştırmıştım. ancak internet üzerinde olması sebebiyle sağlıklı olmayacağı konusunda bilgiler edinmiştim. siz mevzuyu çözmüşsünüz sanırım. en son kurumlarda görevde yükselme sınavları için php ile  (mysql)online soru çözme, online türkiye geneli sınav yapma ile ilgili bir yazılım çalışmam oldu. burda vds bulut hizmeti kiraladım. sistemi çalıştırmıştım. ancak orda bile hizmeti veren şirketler aynı anda 300-500 kişinin soru çözmesinde sunucunun yeterli gelmeyebileceğini, kendi sunucumu kiralamam gerektiğini söylemişlerdi. aklıma takılan sorular oluştu.

networkte çalışırken bile yavaş diyen kasiyerler vardı.artık o kadar aşina olmuşlardı ki kısayollarla kullanıyorlardı programı.
Sizin programınızı kullanan işletmelerde programa internet sitesi üzerinden mi ulaşıyorlar?

1-Restaurantta kullanılan sizin programınızda kasiyer programı kullanırken tam hesap alıcakken, yada yeni hesap açıcakken internet bağlantısı gitti diyelim ne yapıyor?
2-Siz bu iş için kendinize server mı kiraladınız yoksa  vps bulut hizmetimi alıyorsunuz?
3-Ürün bilgileri/ kategoriler/ garson bilgileri vs hepsi internetteki veritabanı üzerinde mi tutuluyor?
4-Sizin programınızı kullanan işletmelerde programa internet sitesi üzerinden mi ulaşıyorlar yoksa her işletmeye program kuruluyorda veritabanına internet üzerinden mi erişiyor?


sakıncası yoksa programınızın adını öğrenebilirmiyim?
Saygılarımla

Sorularını maddeler halinde cevaplayayım;
1- İnternet bağlantısı giderse gider, artık buna yapacak bişey yok. Aslında var da ben uğraşmıyorum. İstesem offline modunda da çalıştırırım. Ancak işletmeden veya servis sağlayıcıdan kaynaklı istisnai sorunları düşünerek yazılım geliştiremeyiz. Bunlar anlık durumlardır neticede internet gider, gelir. Yani kalıcı bir durum değil diye düşünüyorum. En azından ben bu konuda bir sorun yaşamadım. Lokalde çalışan uygulamada yıllarca kullanıcının bilgisayarından, Windows'undan kaynaklı sorunlar yüzünden de az uğraşmadık! Hatta bilirsin tam kayıt sırasında elektrik gittiğinde Paradox dosyaları nasıl da bozulur Smile Takılma buna derim.

2-Server kiraladım, bulut değil.

3-Evet tüm bilgiler Server'da her işletme için ayrıca açılan birer MySQL veritabanında bulunan tablolarda tutuluyor. (MySQL veritabanı sayısı sınırsız hizmet aldığım Hosting firmasında)

4- Evet her cihaz için bir uygulama indirip kuruluyor sadece. Windows ise EXE, Android ise APK gibi... Sonrasında tüm işlemler için uygulama içinden internet üzerinden veritabanına erişim sağlanıyor. 

5-Program adını vermeyi forum kurallarına olan saygım nedeniyle veremiyorum kusura bakmayın.

İyi çalışmalar dilerim...

Çok teşekkürler, başarılar diliyorum.
İyi günler.
Cevapla
#15
Bizde sizin gibi dbase kullanıyorduk firebird'e geçiş yaptık. PAradoxla yapabildiğiniz herşeyi fb. ile fazlasıyla yaparsınız ve paradoxdaki gibi dosya kopyalayarak yedek alabilirsiniz. Kurulumu ve kullanımı gayet kolaydır.
Topluluk mopluluk yok :/
Cevapla
#16
Gerçi arkadaşlar yazmış hepsi ama.. ana makinaniz çok kuvvetli bi bilgisayar değil ise tabii ki ilk çözüm firebird. Çok hafif ve esnek bi db. Fakat gunluk 40 50mb data işliyorsaniz (giriş var ise) ağır raporlar alıp birçok şube mantıgı ile çalışıyor ve bir sunucunuz var iae mysql öneririm.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Cevapla
#17
(08-04-2021, Saat: 17:53)boreas Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bizde sizin gibi dbase kullanıyorduk firebird'e geçiş yaptık. PAradoxla yapabildiğiniz herşeyi fb. ile fazlasıyla yaparsınız ve paradoxdaki gibi dosya kopyalayarak yedek alabilirsiniz. Kurulumu ve kullanımı gayet kolaydır.

Küçük bir not: Dosya kopyalarken firebird servis durdurmayi unutmayin. Aksi taktirde db bozulmalari ile karsilasabilirsiniz.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hangi Veri Tabanı mad85 10 5.804 09-11-2017, Saat: 13:55
Son Yorum: frmman



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi