Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uygulama Bu Sürümde Desteklenmiyor! (Hata)
Sad 
Herkese merhaba, iyi forumlar.
Geliştirdiğim bir delphi projem var. Projeyi Android cihazlarda yayınlıyorum. Son günlerde uygulamayı tablete derlediğimde sürümle alakalı bir hata alıyorum ve uygulama açılmadan kapanıyor. Uygulamanız bu sürümle çalıştırılamıyor, yöneticinize başvurun gibi bir uyarı alıyorum. Kimi cihazda uygulamaya giriyor sonradan bu hatayı verip atıyor. 

Projemin hangi sürümlerde stabil çalışacağına bakabileceğim bir yer var mı? SDK ve NDK ile alakalı bilgiler okudum. Delphi IDE üzerinden nereden bakacağımı bulamadım.

SDK (Software Development Kit)
Android SDK, uygulamanızın Android işletim sistemine yönelik olarak hangi özellikleri ve API seviyelerini destekleyeceğini belirleyen bir geliştirme kitidir. Hedef SDK, uygulamanızın hangi Android sürümlerini desteklediğini belirler. Eğer uygulamanız çok eski bir SDK veya desteklenmeyen bir API seviyesi ile derlenmişse, bazı modern cihazlarda çalışmayabilir.

NDK (Native Development Kit)
NDK, Android üzerinde yerel C/C++ kodu yazmanızı sağlayan bir kittir. Eğer uygulamanız NDK gerektiren bir kütüphane kullanıyorsa ve NDK düzgün yapılandırılmamışsa, bu da siyah ekran veya çökme sorunlarına neden olabilir. Ancak birçok Delphi projesi doğrudan NDK kullanmaz, bu yüzden bunun etkili olup olmadığını proje detaylarına göre kontrol etmek gerekir.

Uygulamanızın AndroidManifest.xml dosyasındaki targetSdkVersion ve minSdkVersion değerleri, hangi Android sürümlerini desteklediğini belirler. Eğer bu değerler çok düşükse veya cihazın sürümüyle uyumsuzsa, uygulamanız yüklenebilir ancak çalıştırıldığında sorun yaşayabilir. Cihazın desteklemediği bir Android sürümüne yönelik derlenmiş bir uygulama siyah ekran verebilir veya hiç çalışmayabilir.

AndroidManifest.xml dosyasını bulamadım. Bu tarz versiyon değişme, güncelleme olaylarında nasıl bir yol izlemeliyim? 

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim   My
Delphi sürümü, 
SDK ve NDK sürümü (IDE Tools / Options / Deployment / SDK Manager penceresindeki sekmelerde görebilirsiniz), 
AndroidManifest.template.xml dosyasındaki minSdkVersion, targetSdkVersion değerleri nelerdir?
Begin : = end / 2;
(08-10-2024, Saat: 09:54)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi sürümü, 
SDK ve NDK sürümü (IDE Tools / Options / Deployment / SDK Manager penceresindeki sekmelerde görebilirsiniz), 
AndroidManifest.template.xml dosyasındaki minSdkVersion, targetSdkVersion değerleri nelerdir?

<uses-sdk android:minSdkVersion="%minSdkVersion%" android:targetSdkVersion="%targetSdkVersion%" />
şeklinde yazıyor. Bir değer göremedim.
(09-10-2024, Saat: 09:04)kajmerantime Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(08-10-2024, Saat: 09:54)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi sürümü, 

<uses-sdk android:minSdkVersion="%minSdkVersion%" android:targetSdkVersion="%targetSdkVersion%" />

Delphi sürümü=?
SDK ve NDK sürüm=?
(09-10-2024, Saat: 09:08)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(09-10-2024, Saat: 09:04)kajmerantime Adlı Kullanıcıdan Alıntı: <uses-sdk android:minSdkVersion="%minSdkVersion%" android:targetSdkVersion="%targetSdkVersion%" />

Delphi sürümü=?
SDK ve NDK sürüm=?

Delphi 11
SDK: C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\22.0\CatalogRepository\AndroidSDK-2525-22.0.46141.0937
NDK: C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\22.0\CatalogRepository\AndroidNDK-21-22.0.46141.0937\android-ndk-r21
SDK Manager Android32 bilgileri.
Delphi 11 sürümünün, Android 12 desteği var. Delphi 11.3 ile birlikte Android 13 desteği geldi. 
Mevcut sürümde (Delphi 12.2) ise Android 14 desteği var. 
Bu durumda, AndroidManifest.template.xml dosyasındaki, targetSdkVersion="34" yapmanız yeterli olacaktır.
Uyarı tam olarak;
  "Bu uygulama Android'in son sürümüyle uyumlu değil. güncelleme olup olmadığını kontrol edin veya uygulamanın geliştiricisiyle iletişime geçin"
şeklinde ise sürüm ve geliştirme ortmından bağımsız, tamamen işlemci mimarisi ile ilgilidir.
Geliştirdiğiniz uygulamayı, 64-bit olarak derlemeniz gerekir.
(09-10-2024, Saat: 09:34)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi 11 sürümünün, Android 12 desteği var. Delphi 11.3 ile birlikte Android 13 desteği geldi. 
Bu durumda, AndroidManifest.template.xml dosyasındaki, targetSdkVersion="34" yapmanız yeterli olacaktır.  
Uyarı tam olarak;
  "Bu uygulama Android'in son sürümüyle uyumlu değil. güncelleme olup olmadığını kontrol edin veya uygulamanın geliştiricisiyle iletişime geçin"
şeklinde ise sürüm ve geliştirme ortmından bağımsız, tamamen işlemci mimarisi ile ilgilidir.

Kendim Delphi 11 Android32'de derlediğimde sizin belirttiğiniz gibi bir uyarı geliyor ve sonrasında program çalışmaya devam edebiliyor. Fakat bazı kullanıcılarda ekteki hata geliyor ve program kapanıyor. Hiç açılmıyor.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Şu şekilde anlıyorum. Şu an Delphi 11, Android 13 ve 14'ü desteklemiyor. Ve kullanıcılarda genellikle 14 sürümlü cihazlar kullandıkları için sorun yaşıyorlar. Delphi 12'ye geçmezsem Android14'e derleyemeyeceğim sanırım.

//Edit: Delphi 11'de Target değerini 34 yaptım fakat yine aynı hatayı alıyorum. SDK ve NDK sürümlerim mi eski acaba?

(09-10-2024, Saat: 09:56)kajmerantime Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(09-10-2024, Saat: 09:34)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi 11 sürümünün, Android 12 desteği var. Delphi 11.3 ile birlikte Android 13 desteği geldi. 
Uyarı tam olarak;

Kendim Delphi 11 Android32'de derlediğimde sizin belirttiğiniz gibi bir uyarı geliyor ve sonrasında program çalışmaya devam edebiliyor. Fakat bazı kullanıcılarda ekteki hata geliyor ve program kapanıyor. Hiç açılmıyor.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Şu şekilde anlıyorum. Şu an Delphi 11, Android 13 ve 14'ü desteklemiyor. Ve kullanıcılarda genellikle 14 sürümlü cihazlar kullandıkları için sorun yaşıyorlar. Delphi 12'ye geçmezsem Android14'e derleyemeyeceğim sanırım.

//Edit: Delphi 11'de Target değerini 34 yaptım fakat yine aynı hatayı alıyorum. SDK ve NDK sürümlerim mi eski acaba?

Target değerini 34 yaptığınızda, API Level 34 SDK metodlarının kullanılacağını Android OS'ye bildirmiş oluyorsunuz.
Bunun gerçeklikle bir ilgisi yok; yani Android 12 SDK ile geliştirdiğimiz bir uygulamanın target değerini 34 yaptığımızda, bu Android 14 SDK ile geliştirildiği manasına gelmiyor.
Yalnızca Google Play'e yüklerken target SDK'yı taahhüt etmiş oluyorsunuz.
Delphi 11 için doğru SDK ve NDK kullanıyorsunuz.
Delphi 11 için Android 14 SDK kursanız bile tam destek vermediği için yine sorun yaşayabilisiniz.
Android 14 için Delphi 12.2 kullanılmalı.
(09-10-2024, Saat: 10:48)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(09-10-2024, Saat: 09:56)kajmerantime Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kendim Delphi 11 Android32'de derlediğimde sizin belirttiğiniz gibi bir uyarı geliyor ve sonrasında program çalışmaya devam edebiliyor. Fakat bazı kullanıcılarda ekteki hata geliyor ve program kapanıyor. Hiç açılmıyor.

Target değerini 34 yaptığınızda, API Level 34 SDK metodlarının kullanılacağını Android OS'ye bildirmiş oluyorsunuz.
Bunun gerçeklikle bir ilgisi yok; yani Android 12 SDK ile geliştirdiğimiz bir uygulamanın target değerini 34 yaptığımızda, bu Android 14 SDK ile geliştirildiği manasına gelmiyor.
Yalnızca Google Play'e yüklerken target SDK'yı taahhüt etmiş oluyorsunuz.
Delphi 11 için doğru SDK ve NDK kullanıyorsunuz.
Delphi 11 için Android 14 SDK kursanız bile tam destek vermediği için yine sorun yaşayabilisiniz.
Android 14 için Delphi 12.2 kullanılmalı.

Anladım. Çok teşekkür ederim yardımınız için  Shy

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  uygulama açılmıyor guvenlik 2 62 Dün, Saat: 14:56
Son Yorum: codder71
  Apple Store'a Uygulama Yükleyebilen Arkadaşlarla Yardımlaşma... Jakarta2 13 479 17-11-2024, Saat: 19:00
Son Yorum: RAD Coder
  Çalışan kodlar iOS'a derlerken hata veriyor kajmerantime 8 367 10-09-2024, Saat: 09:11
Son Yorum: RAD Coder
  Tüm Platformlar için Hızlı uygulama Geliştirme - Tüm Örnek Uygulamalar RAD Coder 12 4.974 05-08-2024, Saat: 11:51
Son Yorum: ertemsoft
  Delphi 12 IOS Simulatorde Uygulama Çalışmıyor elixir84 13 2.768 07-05-2024, Saat: 08:33
Son Yorum: elixir84

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi