Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AMD Ryzen
Selamlar, 

Garip bir soru olabilir. Ama bilgisayar bir defa alınıyor emin olmalıyım.

Eskiden oyun bilgisayarı toplayacağım zaman AMD'den şaşmazdım. Ama iş hayatında hep elime Intel verdiler. Kullandığım bütün geliştirme idelerini İntel üzerinde kullandım. Visual Studio Delphi Android Studio ve diğer her programcılarda olması gereken çeşitli araçlar.

AMD Ryzen işlemcili Notebook veya Masaüstü kullanan ve herhangi bir geliştirme ortamında sorun yaşayanınız oldu mu ?
ben apple m1 16 ram kullanıyorum, şimdi alsam m4 pro düşünürdüm. 10 sn windows 11 Delphi 25,30 saniyede açıyorum, windows Delphi dışında kullanmıyorum. iki cihaz aynı anda kullanıyorum.
Amd aldım programlama yada geliştirmede şöyle sıkıntılar yaşıyorum diyen olmaz , hatta orta çaplı bazı işlemciler ( çok yüksek işler yapmayacaksanız ) her türlü işinizi görür , birçok kişinin tavsiyesi üzerine AMD Ryzen 5600 kullanıyorum ve hiç sıkıntı yaşamadım. O dönem hatta dediğiniz gibi bir kere alıyorum en iyisini alayım derken çok araştırdım eğer sadece dediğiniz işlemleri yapıp oyun oynamayacaksanız orta segment tüm işlemciler işinizi görür . Yeni çıkan 3d işlemciler Oyunlarda Fps oranında çok farkettiriyor sadece oyun içinse onları düşünebilirsiniz.
Sonuç olarak Intel ve Amd karşılaştırması yapacak olursak ben Amd tercih ediyorum çoğu kısımda üstün geliyor Tek sorunu : Fazla ısındığından Stok Soğutucu değil , sıvı veya Kule Tipi soğutucuyla gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.(Stok soğutucuda iş görür )
@yhackup zamanında bende böyle bir ikileme düşmüştüm, 4-5 sene öncesi için edindiğim izlenim Amd CPU/GPU larda sanallaştırma (virtualization) ve Ai işlemlerinin sıkıntılı olduğu yönünde idi, mesela Android Studio için amd ye özel paket veya eklentiler kurmak, bios ayarlarını kurcalamak, bazı mac os sürümlerini amd pc lere fiziki olarak kurmanın, ya imkansız yada çok meşakketli olduğunu da hatırlıyorum, gibi gibi... Olmazsa olmazlarınızı belirleyin ve güncel bilgilerle amd de ki durumlarına bakın, spesifik bir ihtiyacınız yoksa amd sorun çıkarmayacaktır ama ben olsam intel alırdım  Smile  i5 12400(F) veya i7 12700(F) tercih edebilirsiniz. Araştırırsanız 13 ve 14. gen işlemciler sorunlu.

(Yanlış yönlendirmeyeyim Ai, cpu dan çok gpu ile alakalı imiş popüler kütüphanelerin çoğu Nvidia CUDA platformu için optimize edilmiş)
(24-11-2024, Saat: 14:32)Hayati Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @yhackup zamanında bende böyle bir ikileme düşmüştüm, 4-5 sene öncesi için edindiğim izlenim Amd CPU/GPU larda sanallaştırma (virtualization) ve Ai işlemlerinin sıkıntılı olduğu yönünde idi, mesela Android Studio için amd ye özel paket veya eklentiler kurmak, bios ayarlarını kurcalamak, bazı mac os sürümlerini amd pc lere fiziki olarak kurmanın, ya imkansız yada çok meşakketli olduğunu da hatırlıyorum, gibi gibi... Olmazsa olmazlarınızı belirleyin ve güncel bilgilerle amd de ki durumlarına bakın, spesifik bir ihtiyacınız yoksa amd sorun çıkarmayacaktır ama ben olsam intel alırdım  Smile  i5 12400(F) veya i7 12700(F) tercih edebilirsiniz. Araştırırsanız 13 ve 14. gen işlemciler sorunlu.

(Yanlış yönlendirmeyeyim Ai, cpu dan çok gpu ile alakalı imiş popüler kütüphanelerin çoğu Nvidia CUDA platformu için optimize edilmiş)

Bende tam bunu hatırladığım için korkuyorum Eskilerde AMD'de sanallaştırma konusu sıkıntı oluyordu. Hala öyle mi acaba diye merak ediyorum. Söylediğiniz gibi 13 14lerde de garip sorunlar varmış.
Ben tek çekirdek performansı yüksek + Sanallaştırma ile ilgil sorunu olmayan vmware kurunca beni uğraştırmayacak cihaz arıyorum.
Android stuio sık kullanılacak Xcode(wmware içinde) sık kullanılacak.
Bir gün parayı bulursak zaten AMD en üst seviyesini alır geçerim , android ve IOS u MAcbookta hallederim.

(24-11-2024, Saat: 12:55)quiet1day Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Amd aldım programlama yada geliştirmede şöyle sıkıntılar yaşıyorum diyen olmaz , hatta orta çaplı bazı işlemciler ( çok yüksek işler yapmayacaksanız ) her türlü işinizi görür , birçok kişinin tavsiyesi üzerine AMD Ryzen 5600 kullanıyorum ve hiç sıkıntı yaşamadım. O dönem hatta dediğiniz gibi bir kere alıyorum en iyisini alayım derken çok araştırdım eğer sadece dediğiniz işlemleri yapıp oyun oynamayacaksanız orta segment tüm işlemciler işinizi görür . Yeni çıkan 3d işlemciler Oyunlarda Fps oranında çok farkettiriyor sadece oyun içinse onları düşünebilirsiniz.
Sonuç olarak Intel ve Amd karşılaştırması yapacak olursak ben Amd tercih ediyorum çoğu kısımda üstün geliyor Tek sorunu : Fazla ısındığından Stok Soğutucu değil , sıvı veya Kule Tipi soğutucuyla gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.(Stok soğutucuda iş görür )

Notebook kullanacağım işlemciler mobil olacak. Hala kullanıyor isen bir soru sorayım vmware sanal makine kullanıyor musun ?
@yhackup yeni mac mini m4 müthiş bir cihaz, öğrenci/eğitim indirimi ile 24.499 TL ye geliyor, yerli yabancı bir tane olumsuz yorum görmedim. Ana makina yapıp, windowsu parallels ile halletme seçeneği sizin için kulağa nasıl geliyor bilmiyorum. Dediğiniz gibi gönül en iyisini istiyor ama bütçe meselesi.
AMD'nin sizi sıkıntıya sokacağını sanmıyorum. Bu şekilde bir sorun olsa idi zaten bariz duyulurdu. ve "One billion lines of object pascal code. Compiles in ~5 minutes on a 16 core AMD Ryzen 9 5950x and ~2 minutes on an AMD Threadripper 3990x." gibi çalışmalar da intel üzerinden olurdu.
detay

Bazı söylentiler var. Ancak bunlar AMD'nin sıkıntılı olduğundan değil, firmaların tercihi.
MacOS'ların Intel sistemlere daha kolay, AMD sistemlerine daha zor kurulmasının nedeni Mac bilgisayarların Intel işlemcili olmasından kaynaklı.
MacOS için sistem toplayacaksanız AMD ekran kartı kullanmanız önerilir. Çünkü Apple harici ekran kartlarında AMD ile anlaşmış. AMD ekran kartları kullanııyor.
Intel işlemciler dahili ekran kartı barındırdığından bunlara da destek veriyor.
Şöyle durumlarda var. MacOS her intel işlemci veya amd ekran kartını tanımayabilir. Çünkü taktığınız model ekran kartını Apple desteklemiyordur. Burada farklı yollar deniyorlar. Örneğin MacOS'un desteklediği bir modelmiş gibi tanıtmak.

Yapay zekada Nvidia ekran kartları çok avantajlı. Bu işe yeni girişenler Nvidia ile işe başlamışlar. Yapılar bunun üzerine kurulmuş gibi.

Android Studio olayını bilmiyorum.
AMD'nin sanallaştırma ile ilgili problemi olsa idi AMD EPYC sunucu işlemcileri başarılı ivme yakalayamazdı.

Şu sıralar Intel krizde. ABD hükümetinin AMD'nin Intel'in işlemci tasarım bölümünü alması tavsiyesinde bulunduğu söyleniyor.

Bu arada ısınma sorunları sanırım eskilerde kaldı. 12 çekirdekli bir sistemde ofis kullanımında ucuz bir fan ile herhangi bir sorun yaşamıyoruz.
(24-11-2024, Saat: 23:08)Hayati Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @yhackup yeni mac mini m4 müthiş bir cihaz, öğrenci/eğitim indirimi ile 24.499 TL ye geliyor, yerli yabancı bir tane olumsuz yorum görmedim. Ana makina yapıp, windowsu parallels ile halletme seçeneği sizin için kulağa nasıl geliyor bilmiyorum. Dediğiniz gibi gönül en iyisini istiyor ama bütçe meselesi.

Geliştirme yapacağım ana platform masaüstü olacağı için o tarafa bütçe ayıramıyorum şimdilik. Sadece mobil geliştirecek olsam benim de tek tercihim Mac mini olurdu.

(24-11-2024, Saat: 23:31)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: AMD'nin sizi sıkıntıya sokacağını sanmıyorum. Bu şekilde bir sorun olsa idi zaten bariz duyulurdu. ve "One billion lines of object pascal code. Compiles in ~5 minutes on a 16 core AMD Ryzen 9 5950x and ~2 minutes on an AMD Threadripper 3990x." gibi çalışmalar da intel üzerinden olurdu.
detay

Bazı söylentiler var. Ancak bunlar AMD'nin sıkıntılı olduğundan değil, firmaların tercihi.
MacOS'ların Intel sistemlere daha kolay, AMD sistemlerine daha zor kurulmasının nedeni Mac bilgisayarların Intel işlemcili olmasından kaynaklı.
MacOS için sistem toplayacaksanız AMD ekran kartı kullanmanız önerilir. Çünkü Apple harici ekran kartlarında AMD ile anlaşmış. AMD ekran kartları kullanııyor.
Intel işlemciler dahili ekran kartı barındırdığından bunlara da destek veriyor.
Şöyle durumlarda var. MacOS her intel işlemci veya amd ekran kartını tanımayabilir. Çünkü taktığınız model ekran kartını Apple desteklemiyordur. Burada farklı yollar deniyorlar. Örneğin MacOS'un desteklediği bir modelmiş gibi tanıtmak.

Yapay zekada Nvidia ekran kartları çok avantajlı. Bu işe yeni girişenler Nvidia ile işe başlamışlar. Yapılar bunun üzerine kurulmuş gibi.

Android Studio olayını bilmiyorum.
AMD'nin sanallaştırma ile ilgili problemi olsa idi AMD EPYC sunucu işlemcileri başarılı ivme yakalayamazdı.

Şu sıralar Intel krizde. ABD hükümetinin AMD'nin Intel'in işlemci tasarım bölümünü alması tavsiyesinde bulunduğu söyleniyor.

Bu arada ısınma sorunları sanırım eskilerde kaldı. 12 çekirdekli bir sistemde ofis kullanımında ucuz bir fan ile herhangi bir sorun yaşamıyoruz.

Isınma sorunu kalmamıştır 3nm teknolojiye kadar indiler artık bir zahmet olmasın Smile Teşekkürler fikirleriniz için.

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi