Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
C++ Builder Kullanan var mı?
Arkadaşlar merhaba, biliyorum burası Delphi forumu ve hepimiz Delphi'ciyiz. Ama çoğumuz RAD Studio kullanıyoruz ve orada, başlat menüsünde sürekli duran C++ Builder kısayolumuz da var. C++ Builder kullanan var mı? 
Merak edip Embarcadero sitesinden örnek kodlara baktım, Delphi ile benzer yazım şekli var, fonksiyonların çoğu da benzer. "." yerine "->" şeklinde bir kullanımı var. 
Ama gerçekten merak ediyorum, aramızda C++ Builder kullanan, proje geliştiren vs. var mı? Öğrenmeye değer mi? 
Devexpress, TMS vs. komponentler C++ Builder ile de kullanılabiliyor mu? 
Yoksa hiç bulaşma kardeşim, Delphi'den devam mı diyorsunuz Smile
(19-02-2025, Saat: 13:12)cemakkus Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Arkadaşlar merhaba, biliyorum burası Delphi forumu ve hepimiz Delphi'ciyiz. Ama çoğumuz RAD Studio kullanıyoruz ve orada, başlat menüsünde sürekli duran C++ Builder kısayolumuz da var. C++ Builder kullanan var mı? 
Merak edip Embarcadero sitesinden örnek kodlara baktım, Delphi ile benzer yazım şekli var, fonksiyonların çoğu da benzer. "." yerine "->" şeklinde bir kullanımı var. 
Ama gerçekten merak ediyorum, aramızda C++ Builder kullanan, proje geliştiren vs. var mı? Öğrenmeye değer mi? 

C++ python ,vs gibi dillerde büyük küçük harf karmaşası olduğu için sevimsiz dillerdir kodlardaki . yerine -> kullanılması ++ include, -- decrease == equals gibi operatörlerin çift kullanılması da ayrı bir saçmalık tabi kendi kod yapısı derleyicisini öyle programlamışlar, ben şahsen sevmedim ısınamadım.
(19-02-2025, Saat: 13:41)COMMANDX Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(19-02-2025, Saat: 13:12)cemakkus Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Arkadaşlar merhaba, biliyorum burası Delphi forumu ve hepimiz Delphi'ciyiz. Ama çoğumuz RAD Studio kullanıyoruz ve orada, başlat menüsünde sürekli duran C++ Builder kısayolumuz da var. C++ Builder kullanan var mı? 

C++ python ,vs gibi dillerde büyük küçük harf karmaşası olduğu için sevimsiz dillerdir kodlardaki . yerine -> kullanılması ++ include, -- decrease == equals gibi operatörlerin çift kullanılması da ayrı bir saçmalık tabi kendi kod yapısı derleyicisini öyle programlamışlar, ben şahsen sevmedim ısınamadım.

Programlama dillerinin popülerliğini gösteren hangi listeye bakarsanız bakın C/C++ ikilisini ilk 10 sırada (çoğunda ilk 5) görürsünüz. İlk 5'te ki diğer dillerin neredeyse tamamı ise bu diller esas alınarak geliştirilmiş diller (JS, PHP, Java, C-Sharp, Go, Dart vs). Duygusal olarak sevmiyor olabilirsiniz, saygı duyuyorum ama demek ki bu adamlar bir şeyleri doğru yapıyorlar. Delphi'nin baş mimarı Anders Heljsberg bile C-Sharp ve TypeScript dillerini geliştirirken büyük oranda C ailesi dillerin yazım kurallarını esas almıştır.

Ne tür bir uygulama geliştirmeyi düşünüyorsunuz?
@csunguray sorum aslında proje geliştirmek üzerine değildi. Ama madem sordunuz, Delphi ile yapabildiğim herşeyi C++ Builder ile de yapabilmek tabi ki isterim. Biraz inceledim. Syntax olarak benzer şeyleri kullanıyorlar. Embarcadero'nun sitesinden örnekleri biraz inceledim, @COMMANDX 'in dediği gibi küçük büyük harf sorunları ve bazı işaretleme problemleri var. Ama bazı şeyleri Delphi'den biraz daha dolambaçlı yapıyorsunuz. C++ 'a çevirebilmek için zannediyorum.

Sizin bahsettiğiniz indekslerden mesela ben de süreki Tiobe'yi takip ederim. C++ hep üst sıralarda olur, haklısınız. Ama Klasik C++ ya da Visual C++ ile Embarcadero'nun C++ Builder'ı arasında baya bir farklılık var. Yani C++ Builder öğrendiğiniz zaman aslında C++ öğrenmiş olmuyorsunuz. Yazması daha kolay, GUI tasarımı vs. daha kolay yapılabiliyor, derlerken de arka planda yapılan işler klasik C++'a çeviriliyor zannediyorum. Yani klasik C++ ile GUI için QT kullanmak yerine, C++ Builder ile sürükle bırak tasarımları daha kolay yapabiliyorsunuz. Delphi gibi.

Ben sadece biraz da merak ettim, acaba aramızda C++ Builder kullanan var mı diye.
(20-02-2025, Saat: 13:33)cemakkus Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @csunguray sorum aslında proje geliştirmek üzerine değildi. Ama madem sordunuz, Delphi ile yapabildiğim herşeyi C++ Builder ile de yapabilmek tabi ki isterim. Biraz inceledim. Syntax olarak benzer şeyleri kullanıyorlar. Embarcadero'nun sitesinden örnekleri biraz inceledim, @COMMANDX 'in dediği gibi küçük büyük harf sorunları ve bazı işaretleme problemleri var. Ama bazı şeyleri Delphi'den biraz daha dolambaçlı yapıyorsunuz. C++ 'a çevirebilmek için zannediyorum.

Sizin bahsettiğiniz indekslerden mesela ben de süreki Tiobe'yi takip ederim. C++ hep üst sıralarda olur, haklısınız. Ama Klasik C++ ya da Visual C++ ile Embarcadero'nun C++ Builder'ı arasında baya bir farklılık var. Yani C++ Builder öğrendiğiniz zaman aslında C++ öğrenmiş olmuyorsunuz. Yazması daha kolay, GUI tasarımı vs. daha kolay yapılabiliyor, derlerken de arka planda yapılan işler klasik C++'a çeviriliyor zannediyorum. Yani klasik C++ ile GUI için QT kullanmak yerine, C++ Builder ile sürükle bırak tasarımları daha kolay yapabiliyorsunuz. Delphi gibi.  

Ben sadece biraz da merak ettim, acaba aramızda C++ Builder kullanan var mı diye.

Bir Windows masaüstü uygulaması veya bir Windows servis uygulaması geliştirmek istiyorsanız DELPHI en iyi seçimdir. Fakat bu tür uygulamaların kullanım alanları gittikçe azalıyor. Kanaatimce diğer tür uygulamalar (mobil, web api, web ui, gömülü (embedded) ) için daha uygun seçimler var. Bunlardan bir çoğu için C++ en iyi seçenek değildir. Günümüzün modern programlama dilleri, programlama platformları ve programlama ortamları (IDE) bence çok güzel olanaklar sunuyor. Microsoft firması geleneksel olarak ürünlerini (Windows, SQL Server, MS Office vb.) C++ dilinde geliştirir. Ama yakın zamanda bazı kodlarını Rust programlama diline geçirdiğini duydum.

Microsoft’s IT Outage Reminder: Rust Is Better Than C/C++ - The New Stack

Bu videoda bir programı C-Sharp yerine Rust veya C++'ta yazmanın yaklaşık 10 kat daha pahalıya mal olduğundan bahsediyor.
Microsoft Csharp yerine Rust kullanacak mi

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Codolex kullanan var mı? rmzgenius 0 551 05-10-2024, Saat: 15:24
Son Yorum: rmzgenius
  Producthunt daha önce kullanan oldu mu. pro_imaj 0 786 29-04-2023, Saat: 09:47
Son Yorum: pro_imaj
  Flutter Aktif Kullanan Var mı. pro_imaj 6 3.246 11-11-2022, Saat: 10:14
Son Yorum: pro_imaj
  Bu Siteyi Kullanan Var mı ? Mr.Developer 13 11.910 30-10-2018, Saat: 12:28
Son Yorum: Mr.Developer

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi