Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Delphi ile web programlama(Unigui, Tms Webcore vs vs..)
Delphi ile web programlama hakkında ne düşünüyorsunuz?
Biraz nette araştırma, biraz küçük proje denemeleri ve birazda chatgpt sohbeti ile birkaç fikir edindim, ama özellikle gerçek tecrübesi olan kişiler ile tartışmayı çok isterim.

UniGui denedim;
klasik vcl ile neredeyse tamamen aynı,çok hızlı geliştirme imkanı ve neredeyse hiç ek öğrenme gerektirmeden hızlıca başlayabiliyoruz.
ama herşeyden önce klasik web uygulamalarınan biraz farklı. büyük ölçekli uygulamalarda performans sürpriz. desktop görünümlü web uygulamaları için ideal.

tms webcore;
hem unigui yada vcl gibi sürükle bırak ile tasarım, hemde harici bir html template kullanma imkanı var. performans daha iyi gibi, dışarıdan bakıldığında tamamen web uyuglaması gibi görünüyor.(seo vs uyumlu) e ticaret gibi bir uygulama bile yapmak mümkün. ama unigui gibi fullstack değil. api içinde server yazmak lazım buda ek zaman maliyeti.

delphi backend api server tarafında kesinlikle mükemmel çalışabilir, frontend tarafında react, vue gibi frameworkler ile mükememmel uyum içinde çalışabilir ama ciddi bir öğrenme eğrisi var. hele react gibi frameworkler başlıbaşına bir uzmanlık.

minimum js bilgisi ile delphi + htmx kombinide tercih edilebilir, performans oldukça iddialı ama delphi tarafından html içerik döndürmemiz gerekiyor, buda radserver,tms xdata gibi ürünler ile pekde uyumlu değil.

sizinde fikirlerinizi ve tecbübelerinizi duymak isterim. özellikle başka component framework vs tavsiyelerinizi.
Listene d2bridge yi de ekle derim. Yakında Delphi ye Firemonkey gibi dahil olur ise şaşırmam.

https://d2bridge.com.br/
Delphi içerisinde eskiden IntraWeb vardı? Şu anda yok mu? Eskiden IntraWeb ile geliştirilmiş uygulamalar şu anda Delphi'nin yeni sürümleriyle derlenemiyor mu?
(24-04-2025, Saat: 20:03)csunguray Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi içerisinde eskiden IntraWeb vardı? Şu anda yok mu? Eskiden IntraWeb ile geliştirilmiş uygulamalar şu anda Delphi'nin yeni sürümleriyle derlenemiyor mu?

Merhabalar,

IntraWeb aktif ve güncel sürümleri mevcut. Gelişme devam ediyor.

D2Bridge direkt desteklediği bileşenleri export yöntimi ile direkt kullanım yapılabiliyor.
Daha basit ve hızlı geliştirme yapabiliyorsunuz.

Örneğin, DBGrid'i Export ederek hemen Web'te kullanabiliyorsunuz.

D2Bridge, Delphi ile yazılmış uygulamaların web tarayıcısı üzerinde çalışmasını sağlayan bir köprü teknolojisidir. Delphi'nin VCL veya FMX (FireMonkey) bileşenleri yerine HTML, CSS ve JavaScript tabanlı web arayüzlerini kullanarak, masaüstü uygulamalarını web ortamına taşır.

2.0.4 sürümü yayımlandı. Hızlı güncellenebiliyor. Henüz küçük bir topluluk. Gelişiyor ama.

Lazarus desteğide mevcut.

Amaç, bilginin de/aklın da zekat'ını vermek.
(23-04-2025, Saat: 22:22)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Listene d2bridge yi de ekle derim. Yakında Delphi ye Firemonkey gibi dahil olur ise şaşırmam.

Ne garip bir yapısı var örnek bir template açtım kurcaladım ama çözemedim pek.
(25-04-2025, Saat: 15:30)yhackup Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(23-04-2025, Saat: 22:22)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Listene d2bridge yi de ekle derim. Yakında Delphi ye Firemonkey gibi dahil olur ise şaşırmam.

Ne garip bir yapısı var örnek bir template açtım kurcaladım ama çözemedim pek.

Merhaba,
İlk kullanımda biraz garip gelebilir. Smile Zira bende de aynı tepki olmuştu.
Biraz videolarını izlediğimde küçük bir DB > DataSource > DBGrid export edip kendi serverını çalıştırdığımda gayet hoşuma gitti.

Biraz HTML+Css yapılarına hakim olunması kanaatindeyim. Çünkü Row yapısı vs mevcut.

IntraWeb'de ara katman kullanmanız gerekli. Burada direkt Datasource bağlantısı ile işlemi tamamlayabiliyorsunuz.

Vaktiniz olduğunda bir kaç videosunu izlemenizi nacizane tavsiye ederim.

Projeyi kurduğunuzda kendi içinde bir çok DEMO mevcut. Onları da mutlaka incelemelisiniz.

Kolay gelsin.
Amaç, bilginin de/aklın da zekat'ını vermek.
UniGUI... tek adres.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

(25-04-2025, Saat: 16:55)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: UniGUI... tek adres.

Katılıyorum hala en kolay yöntem uniGUI sanırım.
d2bridge fmx ile bir türlü TRectangle tanıtamadım. Biraz alışmak lazım bu tarz sistemlere sanırım.

Direkt Delphi IDE ile olmasa da Delphi ile geliştirilmiş ve Pascal'ın kendine özgü bir türünü kullanan
https://quartexdeveloper.com/
https://learndelphi.org/what-you-should-...avascript/
incelemenizi öneririm.
Peki Unigui nasıl host ediliyor isapi destekli IIS sunucu ihtiyacımız var sanırım bildiğiniz varsa paylaşmanızı rica edeceğim.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Aktif Calısan Unigui Projeri mehmet07 4 845 07-03-2025, Saat: 15:34
Son Yorum: yhackup
  Unigui Dll+ Ssl apachi2006 1 379 19-01-2025, Saat: 20:21
Son Yorum: apachi2006
  UniGui Mobil ikurt07 4 812 01-11-2024, Saat: 22:11
Son Yorum: ikurt07
  Unigui FastReport DialogPage bydelphi 0 273 18-10-2024, Saat: 11:58
Son Yorum: bydelphi
  unigui formlarını ayrı dosya da tutmak mdagli2003 2 893 09-09-2024, Saat: 19:01
Son Yorum: Master_Crazy

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi