Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yapay zekaya bakış açınız nedir?
(30-01-2026, Saat: 10:02)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(29-01-2026, Saat: 20:42)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bahsettiğiniz daha çok Gemini nin yapacağını düşünüyorum

Grok

İkinci tahminimdi.
Bence Groka bakmanıza lüzum yok. Antropic grok şirketi xia on Claude modellerine erişimini kesmiş. xia yöneticisi çalışanlarına duyuru yapmış, yine de yeni grok modelini geliştirmek için ellerinden geleni yapacaklarmış. Kısaca kendi modelleri Claude modelleri kadar başarılı değil, kendileri bile rakip modeli kullanıyor.

Gemini bir kullanıcının D diskindeki tüm dosyaları silmiş. Sonra özür diliyor.
Ücretli ChatGPT kullanıcısıyım. Bugüne kadar ne sorduysam hep nokta atışı cevap verdi. 1-2 kez zorla derdimi anlatmaya çalışsam da, en sonunda hep mükemmel sonuçlara ulaştım. Verdiğim her kuruşa değer, gerçekten hiç pişman değilim. Sayesinde bir çok işimi kolaylıkla hallettiğim oldu. Mucitleri kimse Allah hidayete erdirsin Smile
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
Şunu belirteyim. Yapay zekalar Delphi kodlama konusunda çok başarılı değiller gibi. Bu kritik noktaya dikkat Delphi VCL, Delphi Firemonkey ve Lazarus kodlarını birbirine karıştırabiliyorlardı. Bu biraz can sıkıcı olabiliyor.
Bu sene itibari ile kodlamanın gereksiz olacağını düşünüyorum. Siz düşünün, tasarlayın, YZ ye talimatları verin, kodlamayı o halletsin.
Hala mimari ve tasarım kararları, kalite kontrol ve doğrulama ve daha bir çok konuda insana ihtiyaç var. Kodlamadan sora bunlara da geçiş yapacaktır.
Tabi uzay ve havacılık gibi kritik sektörler insan kodlamasını zorunlu tutabilir.
Tabi kullandığınız modelin önemi çok büyük. Kimi modeller arasında 10 kat fark var. Ucuz olan testlerde ensesinde, başa baş hatta önde görünüyor. Kullanımda ise fark çok. Hangi nerde kullandığınız çök önemli.
Ben de kendi deneyimlerimi aktarayım.

Gözlemlerimden yola çıkarak sizlerin veya benim projede kullandırılan A.I. kod desteği aynı A.I. tarafından çözüm yolu olarak dağıtılıyor. İyi veya kötü KnowHow kısmı açık kaynak gibi olduğunu görüyorum.

Şöyle ki; StackOverflow forumdaki soru/cevap trafiğinin A.I. eğitimi için satın alındığını duymuştum. GitHub vb. geriye soru soranların verdiği kod parçaları ve API veya cihazlardan dönen result da onlara veri olarak geçiyor.

Son dönemlerde merak saldığım Akıllı Kart, NFC (TCKimlik vb.) erişimi yaparken akıllı kart teknolojileri kriptoloji konusunda can sıkıcı şekilde engellerle karşılaşmıştım. A.I. (Claude) sonra -hiç detay vermediğim ama bildiğim bir konuda- nokta tespiti şu şu noktalara dikkat etmelisin dediğinde şok bir aydınlanma yaşadım. Öyle ki benden önce birileri bu noktada ulaştığı çözümü "şöyle yapınca çözdü veya şöyle yapınca şu result döndü" şeklindeki geri beslemesi bana yaradı.

Demem o ki; özetle forumlardaki soru/cevap ilişkisi maalesef diyorum artık A.I. ARACISI şeklinde el değiştirdi. Forumlardaki deneyimli üyeler yerini artık A.I.(lara) bırakmış oldu.

Forumlar için olmasa da bu iyi bir şey bence.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif
Ben komple bir proje veya modül değil otomatik tamamlama özelliğine vurgu yapmak istiyorum. Düşünsenize...
* Fonksiyonun adını yazıyorsunuz, anında size fonksiyonun içeriğini öneriyor
* Bir array değişken tanımlıyorsunuz, anında size döngü kodlarını öneriyor.
* Sıralı bir kodda bir değişiklik yapıyorsunuz, anında size alttaki sırayı takip eden kodları nasıl düzelteceğinizi öneriyor.
Öyle isabetli önerilerde bulunuyor ki günde 1-2 kez "YUH ARTIK" dedirtiyor bana. Ama işin en üzücü yanı bunu Delphi ve Pascal için yapmıyor. Açık kaynağı bol olan JS, Angular, C-Sharp, SQL gibi diller için yapıyor. Maalesef Delphi geçmişte kolay ulaşılabilir bir ücretsiz sürümünün olmamasının acısını şimdi yaşıyor.
(03-02-2026, Saat: 16:59)csunguray Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ben komple bir proje veya modül değil otomatik tamamlama özelliğine vurgu yapmak istiyorum. Düşünsenize...
* Sıralı bir kodda bir değişiklik yapıyorsunuz, anında size alttaki sırayı takip eden kodları nasıl düzelteceğinizi öneriyor.
Öyle isabetli önerilerde bulunuyor ki günde 1-2 kez "YUH ARTIK" dedirtiyor bana. Ama işin en üzücü yanı bunu Delphi ve Pascal için yapmıyor. Açık kaynağı bol olan JS, Angular, C-Sharp, SQL gibi diller için yapıyor. Maalesef Delphi geçmişte kolay ulaşılabilir bir ücretsiz sürümünün olmamasının acısını şimdi yaşıyor.

Katılmıyorum. Siz hangi yapay zeka ürününü kullanıyorsunuz bilmiyorum ama ben yukarıda yazdığım yorumu Delphi için yazdım. Bugüne kadar hep tam isabetli örnekler verdi, daha iyi öneriler sundu, hatta kendi yazdığın kodu gönder hatalarını kontrol edeyim bile dedi. ChatGPT ücretli sürüm kullanıyorum. Bugüne kadar Delphi/Pascal ile verdiği örnekler sizdeki gibi hakikaten bana yuh artık dedirtti. Sizin yapamıyor dediğiniz şeyleri yapamadığına hiç rastlamadım.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
(03-02-2026, Saat: 17:17)rmzgenius Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(03-02-2026, Saat: 16:59)csunguray Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ben komple bir proje veya modül değil otomatik tamamlama özelliğine vurgu yapmak istiyorum. Düşünsenize...
Öyle isabetli önerilerde bulunuyor ki  günde 1-2 kez "YUH ARTIK" dedirtiyor bana. Ama işin en üzücü yanı bunu Delphi ve Pascal için yapmıyor. Açık kaynağı bol olan JS, Angular, C-Sharp, SQL gibi diller için yapıyor. Maalesef Delphi geçmişte kolay ulaşılabilir bir ücretsiz sürümünün olmamasının acısını şimdi yaşıyor.

Katılmıyorum. Siz hangi yapay zeka ürününü kullanıyorsunuz bilmiyorum ama ben yukarıda yazdığım yorumu Delphi için yazdım. Bugüne kadar hep tam isabetli örnekler verdi, daha iyi öneriler sundu, hatta kendi yazdığın kodu gönder hatalarını kontrol edeyim bile dedi. ChatGPT ücretli sürüm kullanıyorum. Bugüne kadar Delphi/Pascal ile verdiği örnekler sizdeki gibi  hakikaten bana yuh artık dedirtti. Sizin yapamıyor dediğiniz şeyleri yapamadığına hiç rastlamadım.

Son zamanlarda Delphi kullanımım azaldığı için fark etmemiş olabilirim. Aktif olarak Delphi 10.3 kullanıyorum. Bunun içerisinde bu dediklerinizi yapabilmek için ne yapmam gerekiyor? Açıklarsanız sevinirim. Bu arada diğer ortamlarda ücretsiz Github Copilot veya Windsurf'un ücretsiz sürümünü kullanıyorum.
(03-02-2026, Saat: 17:38)csunguray Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(03-02-2026, Saat: 17:17)rmzgenius Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Katılmıyorum. Siz hangi yapay zeka ürününü kullanıyorsunuz bilmiyorum ama ben yukarıda yazdığım yorumu Delphi için yazdım. Bugüne kadar hep tam isabetli örnekler verdi, daha iyi öneriler sundu, hatta kendi yazdığın kodu gönder hatalarını kontrol edeyim bile dedi. ChatGPT ücretli sürüm kullanıyorum. Bugüne kadar Delphi/Pascal ile verdiği örnekler sizdeki gibi  hakikaten bana yuh artık dedirtti. Sizin yapamıyor dediğiniz şeyleri yapamadığına hiç rastlamadım.

Son zamanlarda Delphi kullanımım azaldığı için fark etmemiş olabilirim. Aktif olarak Delphi 10.3 kullanıyorum. Bunun içerisinde bu dediklerinizi yapabilmek için ne yapmam gerekiyor? Açıklarsanız sevinirim. Bu arada diğer ortamlarda ücretsiz Github Copilot veya Windsurf'un ücretsiz sürümünü kullanıyorum.

Aslında özel bir şey yapmıyorum. Delphi IDE içerisinde yüklü falan da değil. ChatGPT oturumumumda sorular sorarak (modern tabir ile Prompt'lar yazarak) istediğim cevaba ulaşabiliyorum. Çoğu zaman benim aklımın ucundan bile geçmeyen öyle çözüm önerileri söylüyor ki, hakikaten şapka çıkartılır. Ücretsiz sürüm ile biraz yol aldıktan sonra baktım ki bu benim çok işime yarayacak, daha üst yapay zeka modellerini de içeren ücretli sürüme geçtim. Burası da dahil, çoğu forumda yazıp da cevap alamadığım şeylere çözüm üretti.
(03-02-2026, Saat: 22:58)rmzgenius Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(03-02-2026, Saat: 17:38)csunguray Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Son zamanlarda Delphi kullanımım azaldığı için fark etmemiş olabilirim. Aktif olarak Delphi 10.3 kullanıyorum. Bunun içerisinde bu dediklerinizi yapabilmek için ne yapmam gerekiyor? Açıklarsanız sevinirim. Bu arada diğer ortamlarda ücretsiz Github Copilot veya Windsurf'un ücretsiz sürümünü kullanıyorum.

Aslında özel bir şey yapmıyorum. Delphi IDE içerisinde yüklü falan da değil. ChatGPT oturumumumda sorular sorarak (modern tabir ile Prompt'lar yazarak) istediğim cevaba ulaşabiliyorum. Çoğu zaman benim aklımın ucundan bile geçmeyen öyle çözüm önerileri söylüyor ki, hakikaten şapka çıkartılır. Ücretsiz sürüm ile biraz yol aldıktan sonra baktım ki bu benim çok işime yarayacak, daha üst yapay zeka modellerini de içeren ücretli sürüme geçtim. Burası da dahil, çoğu forumda yazıp da cevap alamadığım şeylere çözüm üretti.

Otomatik tamamlama (Autocomplete) tamamen farklı bir konu.
Sanırım pek vibe coding yapan yok. Bu konuda Delphi de de bir hareket görmüyorum.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Delphi ile Yapay Zeka Webinarı AhmetNuri 1 641 27-11-2024, Saat: 09:42
Son Yorum: yhackup
  Algoritma Nedir? Nasıl Çalışır? (Güzel bir örnek) ozcanm 3 2.084 23-10-2022, Saat: 12:27
Son Yorum: Hayati
  Yapay zeka sohbet botları ? Mr.Developer 22 16.461 07-09-2020, Saat: 11:06
Son Yorum: bydelphi
  Bilin bakalım bu nedir :) yhackup 6 6.385 22-04-2017, Saat: 10:37
Son Yorum: yhackup
  Nedir bu FireDAC ve Lazarus MSSQL bağlantı Dll lerinden çektiğimiz.. gjamesbond 8 9.738 28-02-2017, Saat: 20:46
Son Yorum: gjamesbond

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi