19-02-2026, Saat: 22:54
yapay zeka ile delphi geleceği nedir
|
yapay zeka delphi
|
|
19-02-2026, Saat: 22:54
yapay zeka ile delphi geleceği nedir
Ben biraz genelleme yapacağım.
Bence Yapay zeka belli bir olgunluğa ulaştığında sen sadece prompt gireceksin ve arkada hangi dilde nasıl yazdığı ile ilgilenmeyeceksin. Belli bir seviyeye göre şuanda zaten aktif çalışıyor. Gelecekte dahada gelişecek ve programlama dilinin bir önemli kalmayacak gibi. Belki de biz istediğimizi söyleceğiz yapay zeka direkt assembly ile kodlayacak bilemiyorum.
23-02-2026, Saat: 21:00
Şu an bu aşamaya geldik.
24-02-2026, Saat: 12:57
Vibe Coding kısmı derlenen diller için biraz daha zor ve uzun oluyor. Kodun yazılması sonrasında çalıştırma için derlenmesi ve testi var.
Script tabanlı dillerde(javascript, python, ...) yazılan kodu hızlı şekilde sonucuna ulaşıldığı için gelişimi daha hızlı oluyor. Ben vibe coding nextjs ve golang ikilisini kullanarak yapıyorum. nextjs kısmını hızlıca çıktısını görüyorum değişimi ve doğruluk testini yapabiliyorum. Fakat Backend için Delphi gibi tekrar derlemek ve çalıştırmak gerekiyor. Bence bu hali bile yetersiz ama çok faydalı. @SercanTEK senin dediğin kadar kolay olacağını düşünmüyorum. Şu anki durumda bile bir sürü teknik argüman ile yönlendirme yapmama rağmen saçma işler çıkarıyor. Sonrasında tek tek yönlendirip üzerinden geçmek gerekiyor.
PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
24-02-2026, Saat: 16:11
İlgili sürümler yüklü ise derlemeyi çalıştırmayıda kendisi yapıyor.
24-02-2026, Saat: 20:50
Financial Times gazetsine açıklama yapan Microsoft AI CEO’su Süleyman, yapay zekanın kısa süre içinde tüm profesyonel görevlerde insan seviyesinde performans sergileyeceğini söyledi. Süleyman, bilgisayar başında oturmayı gerektiren işlerin büyük bölümünün gelecek bir yıl ila 18 ay içerisinde tamamen otomasyona geçeceğini öne sürdü.
DÖNÜŞÜM ÇOK DAHA DRAMATİK OLACAK' Süleyman’ın uyarısı, yapay zekâ araştırmacısı Matt Shumer’in Fortune.com’da da yayımlanan ve viral olan makalesini hatırlattı. Shumer, mevcut dönemi Şubat 2020’ye, yani pandeminin ABD’yi vurmasından hemen önceki döneme benzetti. Ancak Shumer’a göre bu kez yaşanacak dönüşüm çok daha dramatik olacak. Ocak 2025'ten bu yana pek çok teknoloji lideri benzer uyarılarda bulunuyor. Anthropic CEO’su Dario Amodei, geçen mayıs ayında yapay zekânın giriş seviyesindeki beyaz yakalı işlerin yarısını ortadan kaldırabileceği uyarısında bulundu. Ford CEO’su Jim Farley ise yapay zekânın ABD’de beyaz yakalı işlerin sayısını yarıya indireceğini ifade etti. Kaynak:https://www.odatv.com/ekonomi/microsoft-...-120136486
25-02-2026, Saat: 14:18
Claude Code Cobol dilinde yazılan kodları modernize eden çalışmasını duyurdu. IBM %13 değer kaybetti. 2000 yılından bu yana en yüksek gecelik düşüşü yaşadığı, 1968 yılından bu yana ise en yüksek aylık düşüşü yaşamış oldu.
Şuan yapay zeka ve robotlar sadece insanları değil, şirketleri de etkileyecek. BMW bir robot firması ile anlaştı, Hyindai şu meşhur Boston Dynamics in yeni sahibi, yakında üretimde robotları kullanmaya başlayacağını duyurdu. Kore de sendikalar ve çalışanlar ayaklanmaya başladı. Bu dönüşüm öncekilerden daha acı olacak gibi. (24-02-2026, Saat: 20:50)Hayati Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Financial Times gazetsine açıklama yapan Microsoft AI CEO’su Süleyman, yapay zekanın kısa süre içinde tüm profesyonel görevlerde insan seviyesinde performans sergileyeceğini söyledi. Süleyman, bilgisayar başında oturmayı gerektiren işlerin büyük bölümünün gelecek bir yıl ila 18 ay içerisinde tamamen otomasyona geçeceğini öne sürdü. Bu açıklamalara büyük ölçüde katılıyorum fakat bu açıklamaların yapay zeka firmalarının CEO'ları tarafından yapıldığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Adamlar kendi malını övecek elbette... Özellikle Dario Amodei'nin sözlerine baksaydık yazılım mesleği çoktan yok olmuştu. (19-02-2026, Saat: 22:54)kl007 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: yapay zeka ile delphi geleceği nedir Soruyu belki de şöyle sormak gerekir: "Delphi'nin geleceği nedir?" veya "Yazılım uzmanlığı mesleğinin geleceği nedir?"
26-02-2026, Saat: 09:09
(25-02-2026, Saat: 22:51)csunguray Adlı Kullanıcıdan Alıntı:(24-02-2026, Saat: 20:50)Hayati Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Financial Times gazetsine açıklama yapan Microsoft AI CEO’su Süleyman, yapay zekanın kısa süre içinde tüm profesyonel görevlerde insan seviyesinde performans sergileyeceğini söyledi. Süleyman, bilgisayar başında oturmayı gerektiren işlerin büyük bölümünün gelecek bir yıl ila 18 ay içerisinde tamamen otomasyona geçeceğini öne sürdü. Yeni bir konu başlığında sor o zaman.
Begin : = end / 2;
26-02-2026, Saat: 09:12
Eldeki verileri birleştirip tümevarıma ile bir yargıya ulaşmaya çalışalım.
Ancak sonuç kısmını baştan söyleyeyim fikri haklar ile ilgili sorun daha büyük olacak. ( IBM Cobol dili banka projeleri örneği ) Sizin Delphi ile yaptığınızı başkası başka diller ile yapacak. (veya tersi) Sıfırdan bir projenin ayağa kaldırılması için :
Bu durumda A.I. size daha önce sıfırdan ayağa kalkan bir projenin know how'ına sahip olacağından daha hedefe yönelik sonuçlar ve öneriler ile gelecektir. Sonuç : Bu mesajda bildirmek istediğim şey aslında Delphi dili ile sınırlı olmayıp ortak bir sorun olarak başarılı olmuş bir fikrin kopyalanması kolaylaşması daha büyük bir sorun olacağını değerlendirmekti.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN ![]() |
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
| Konu ile Alakalı Benzer Konular | |||||
| Konular | Yazar | Yorumlar | Okunma | Son Yorum | |
| Win 11 ve Delphi 7 Minimize sorunu. | enigma | 7 | 376 |
11-02-2026, Saat: 10:27 Son Yorum: RAD Coder |
|
|
|