Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Windows CE İşletim Sistemine Yazılım Geliştirme
Merhaba;

Geçici bir işlem için Windows CE bir işletim sisteminde çalışacak bir exe'yi  Delphi ile geliştirme imkanımız var mıdır, daha önce bu konuda çalışma yapan var mı acaba.

*Lazarus tarafında yapılabildiğini gözlemliyorum fakat delphi'de yapılabiliyor mu, tam olarak öğrenmek istediğim bu.

Teşekkürler.
Merhaba,
Bildiğimiz exe uzantılı bir dosya neden CE üzerinde çalışmaz ki?
Yanlış anlamayın bilmediğimden soruyorum.
Win CE platformu exe'yi çalıştırıyorsa, Delphi ile derlediğiniz herhangi bir uygulamanın da çalışması gerekiyor bence.
DelphiCan'dır!
(24-07-2018, Saat: 17:39)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba;

Geçici bir işlem için Windows CE bir işletim sisteminde çalışacak bir exe'yi  Delphi ile geliştirme imkanımız var mıdır, daha önce bu konuda çalışma yapan var mı acaba.

*Lazarus tarafında yapılabildiğini gözlemliyorum fakat delphi'de yapılabiliyor mu, tam olarak öğrenmek istediğim bu.

Teşekkürler.

Hatırladığım kadarıyla 10-12 sene önce Win CE 'için Delphi 7 ve CodeGear 2007 de el terminali uygulaması geliştirmiştim. 
Stabil olmasa bile çalışıyordu diye anımsıyorum.

Ekran çözünürlükleri, dokunmatik sorunsalları hariç çok bir sorunla karşılaşmamıştım.
Fakat şu an Delphi 10.x ile ne durumdadır emin değilim.
3-5 sene önce Lazarus'la basit bir uygulama yapmıştım. Delphi 7'ye çok benziyor, sıkıntı yaşamazsınız o yüzden.

Geçmiş zaman, delphi'de uygun bir çözüm bulamamıştım. O yüzden lazarus'a bakmıştım.
(24-07-2018, Saat: 17:47)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba,
Bildiğimiz exe uzantılı bir dosya neden CE üzerinde çalışmaz ki?
Yanlış anlamayın bilmediğimden soruyorum.
Win CE platformu exe'yi çalıştırıyorsa, Delphi ile derlediğiniz herhangi bir uygulamanın da çalışması gerekiyor bence.

Uses kısmına eklediğimiz windows dosyalarına gereksinim duyan unitlerden kaynaklanıyor olabilir. PilotLogic tarafındaki buradaki anlatıma göre emulatör kurulup derleme ona göre yapılıyor. Sonuç olarak 32-64 derlemelerde de çalışmıyor ve çalışan dosyalarında exe uzantılı olduğunu gözlemliyorum.

Genelde çözüm olarak bu cihazlardan bir server'a remote yapılması şeklinde çözümler var, fakat bu defada işlem sonucunun başarılı başarısız olduğuyla ilgili ses dosyasını aktif edemediğiniz için eksik çözüm oluyor.

Bununla birlikte unigui projesi olarak çözmek en mantıklısı ve en süper çözüm olarak karşımıza çıksada malesef bu cihazlardaki explorer Sencha'yı yüretebilecek yeterliliğe sahip olmadığından ekran gelmeyerek bu çözümde olumsuz oldu.
ARM işlemci kullanmasından mütevellit çalışmıyor diye biliyorum ben. Pascal ile uğraşan bizler için WinCe işletim sistemlerine program yazma olayında en basit çözüm Lazarus'tur bence. Vakti zamanında el terminallerinde sıcak satış için 3-4 yıl boyunca kullanılan sipariş modullerini onunla yapmıştım, sonra tekrar, önce sipariş->sonra sevkiyat sistemine geçilince sistemi değiştirmek zorunda kalmıştım.
İntel, amd türevi işlemciler cisc işlemcidir normal bir derleme bu işlemci komut setine göre derlenecektir.
Cisc mimarisi geniş bir komut seti barındırır.Genellikle komutların işlemci üzerindeki yükleri ağırdır.Farklı cycles larda işlenirler...

Windows CE ise risc işlemci tabanlı çalışır.Bu sistem için risc işlemci komut setine göre bir derleme gerekmektedir.
Risc işlemci mimarisinde ise bazı katı kurallar vardır.Komutlar tek cycle ile işletilmelidir komut seti minimize
edilmiştir az efor çok performans mantığı güder...
Ayakkabıyı sefaletten
Çok sonraları tanıdım
Öyle ufuklarda mı olurmuş Allah'ım
Giyer giyer koşardım
Toprağın dostluğundan
Oyuncaklar yaptım çamurdan
Tenimin rengini aldım topraktan
Sen bakma esmerliğim sonradan...

Delphi 1..7 yada Xe versiyonlarında veya herhangi bir ara delphi sürümünde ARM cpu lar için exe üretilemez. u desteği yok.

ARM işlemcler iiçin compile yapabilen tek pascal dili lazarusdur..

(Denedim.. ordan biliyorum Smile ).. WinCe, Normal win32/64 bit sürümleri ile aynı api framework yada dll leri kullanmıyor. Örnek verecek olursak, Firebird ün bile WinCE için ayrı bir DLL i mevcut.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Cevaplar için teşekkür ederim, toprak olmuş bir işletim sistemi için çok güzel cevaplardı.

Sorunu nasıl çözdün diye düşünenler olabilir. Bu işe hiç bulaşmadım, çünkü çok kısıtlı bir zaman vardı eski düzen devam ediyor. (c# web projesi ile)

Teşekkürler.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Windows mediaplayer ol2.dcu sorunu diseqc 1 575 28-01-2025, Saat: 11:54
Son Yorum: diseqc
  Windows Explorer dan delphi formuna dosya Drag&Drop işlemi örneği adelphiforumz 1 572 23-01-2025, Saat: 15:16
Son Yorum: yhackup
  Rest Server Windows Sunucuda Yayınlama ugorkem 6 1.293 14-08-2024, Saat: 18:48
Son Yorum: ugorkem
Smile IOS Geliştirme kajmerantime 3 772 03-04-2024, Saat: 11:49
Son Yorum: RAD Coder
  [ÇÖZÜLDÜ] macos işletim sistemine program yazmak shooterman 5 1.751 02-02-2024, Saat: 09:54
Son Yorum: shooterman

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi