02-06-2025, Saat: 18:20
Merhaba
Fmx android ve ios projesinde custom font kullanımı ile ilgili yaşadığım sorunu paylaşayım.
Form(lar) üzerinde çeşitli nesneler, label, edit, memo, button vs nesnelerde bu custom font kullanılmak istenmektedir.
Aşağıdaki denemelerde google fontlarından quicksand yazı tipi kullanılmıştır.
IOS tarafında bir sorun yaşamadım.
IOS tarafında yapılanlar:
+ Deployment ekranından ilgili fontlar eklendi ve remote path olarak .\ verildi.
+ plist dosyası bu fontların eklendiği hali ile yer değiştirildi. Otomatik oluşturulan plist içeriğine font isimleri eklendi ve deployment penceresenide bu plist kullanılacak şekilde eklendi. Bu durum aşağıdaki resimde 1 ve 2 numara ile gösterildi.
Plist içeriğinin ilgili kısmı
Android tarafında ise
+ Deployment ekranından fontlar eklendi ve remote path .\ olarak ayarlandı.
Bu şekilde bir kullanımda android bu fontları kullanmıyor varsayılan sistem fontunu kullanıyor.
Android için TextSettings>Font>Family = Quicksand-Regular şeklinde font ailesinin tam adını kullanınca bu değişim uygulamaya yansıyor. Fakat bu seferde uygulama IOS için derlenmesi gerektiğinde bu durum sorun çıkartıyor. -Regular, -Bold gibi font ismindeki ilaveler, şeçilen FontStyle [fsbold vb.] e göre seçiliyor.
Aşağıdaki 2015 yılına ait embarcadero bloğunda bu durum anlatıldı. IOS için işlem adımları işe yarıyor fakat android için ben çözüm üretemedim.
Blogda editlenmesi istenen FMX.FontGlyphs.Android.pas dosyası içeriği zaten D12 de bu şekilde düzenlenmiş.
https://blogs.embarcadero.com/true-type-...-ios-apps/
Atladığım veya gözden kaçırdığım bir noktamı var.
Değerli görüşlerinizi varsa çözüm önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Projenin genel tasarımı

IOS (simulator) deployment ayarları

Android tarafı Deployment ayarları
Fmx android ve ios projesinde custom font kullanımı ile ilgili yaşadığım sorunu paylaşayım.
Form(lar) üzerinde çeşitli nesneler, label, edit, memo, button vs nesnelerde bu custom font kullanılmak istenmektedir.
Aşağıdaki denemelerde google fontlarından quicksand yazı tipi kullanılmıştır.
IOS tarafında bir sorun yaşamadım.
IOS tarafında yapılanlar:
+ Deployment ekranından ilgili fontlar eklendi ve remote path olarak .\ verildi.
+ plist dosyası bu fontların eklendiği hali ile yer değiştirildi. Otomatik oluşturulan plist içeriğine font isimleri eklendi ve deployment penceresenide bu plist kullanılacak şekilde eklendi. Bu durum aşağıdaki resimde 1 ve 2 numara ile gösterildi.
Plist içeriğinin ilgili kısmı
<key>UILaunchStoryboardName</key> <string>LaunchScreen</string> <key>UIAppFonts</key> <array> <string>Quicksand-Bold.ttf</string> <string>Quicksand-Light.ttf</string> <string>Quicksand-Medium.ttf</string> <string>Quicksand-Regular.ttf</string> <string>Quicksand-SemiBold.ttf</string> </array> </dict> </plist>
Android tarafında ise
+ Deployment ekranından fontlar eklendi ve remote path .\ olarak ayarlandı.
Bu şekilde bir kullanımda android bu fontları kullanmıyor varsayılan sistem fontunu kullanıyor.
Android için TextSettings>Font>Family = Quicksand-Regular şeklinde font ailesinin tam adını kullanınca bu değişim uygulamaya yansıyor. Fakat bu seferde uygulama IOS için derlenmesi gerektiğinde bu durum sorun çıkartıyor. -Regular, -Bold gibi font ismindeki ilaveler, şeçilen FontStyle [fsbold vb.] e göre seçiliyor.
Aşağıdaki 2015 yılına ait embarcadero bloğunda bu durum anlatıldı. IOS için işlem adımları işe yarıyor fakat android için ben çözüm üretemedim.
Blogda editlenmesi istenen FMX.FontGlyphs.Android.pas dosyası içeriği zaten D12 de bu şekilde düzenlenmiş.
https://blogs.embarcadero.com/true-type-...-ios-apps/
Atladığım veya gözden kaçırdığım bir noktamı var.
Değerli görüşlerinizi varsa çözüm önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Projenin genel tasarımı

IOS (simulator) deployment ayarları

Android tarafı Deployment ayarları