Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Masaüstü Uygulamalar Hakkında
Merhabalar,
Son dönemlerde gerek okul projeleri gerekse aklıma takıldığından dolayı sormak istedim.
Eskisi gibi masaüstü yazılım geliştirmekten ziyade artık web tabanlı uygulamalar geliştiriliyor.
Artık masaüstü yazılımlarının(genelde veritabanı işlemli uygulamalar; stok takip,  personel takip vb.) sonu geliyor mu?
Masaüstü uygulama geliştirmeye başlamak ne kadar mantıklı? Gerek satış gerekse geliştirmek konusunda?
İyi çalışmalar.
kisisel_logo_dark.png
(30-10-2019, Saat: 20:06)Halil Han Badem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhabalar,
Son dönemlerde gerek okul projeleri gerekse aklıma takıldığından dolayı sormak istedim.
Eskisi gibi masaüstü yazılım geliştirmekten ziyade artık web tabanlı uygulamalar geliştiriliyor.
Artık masaüstü yazılımlarının(genelde veritabanı işlemli uygulamalar; stok takip,  personel takip vb.) sonu geliyor mu?
Masaüstü uygulama geliştirmeye başlamak ne kadar mantıklı? Gerek satış gerekse geliştirmek konusunda?
İyi çalışmalar.

Evet önemli bir konuya değinmişsin. Bende merak ediyorum desktop app sonu geliyor mu diye ?
Ancak bence işin security kısmına gelince desktop app lerin daha güvenli olduğunu düşünüyorum. Neticede sadece ihtiyacı olan birimlere bu app ler kuruluyor.
Web appler de ise server globale açıldığı zaman security kısmı biraz daha açık hale geliyor. Bunların dışında kullanım açısından web appler biraz daha akıcı.
mobil ve masa üstü için artık FMX kullanıyorum aynı yazılım her tarafta çalışıyorum VCL olayı eski proceler için kullanıyorum FMX çıkmasa ide sürekli güncel versiyon geçme ihtiyacıda olmayacaktı XE1 iyi devam edecektim.
Merhaba,
@nguzeller e katılıyorum. 
Şu an platform bağımsız uygulama geliştirme bir çok yönden avantaj sağlıyor. 
Bu avantajların neler olduğunu bir çoğunuz biliyorsunuz zaten. 
Bunlardan en önemlisi hedef platform hakkında çok fazla bilgiye ihtiyaç duymadan (kritik işlemler için bir iki nüansın mutlaka öğrenilmesi gerekiyor tabi) ve farklı bir yazılım diline ihtiyaç duymadan tek bir projenin hedeflenen bir kaç platform üzerinde sizin belirlediğiniz kurallar çerçevesinde stabil çalışması ve her platformda aynı davranışı göstermesi yazılım teknolojilerinde bir çağın kapanıp, diğer bir çağın başlama göstergesidir!
Web projeleri uzun yıllar devam edecek, fakat kısır bir döngüde kalacak. Onun da yerini yine bu platform bağımsız uygulamalar alacak.
Bir kaç örnek vermek gerekirse; Github, WhatsApp, PostMan, Skype, Mega gibi uygulamaların önce web sürümleri yayınlandı. Nedense bir süre sonra masaüstü sürmeleri yayınlanmaya başlandı. 
Web ile masaüstü uygulamaları kıyaslayacak olursak; her ikisi de farklı kulvarlarda. Birinin diğerine alternatif olması, değişen ve gelişen teknolojilerde imkansız.
Aslında ortaya atmış olduğunuz teorem (@Halil Han BADEM ), daha çok kurumsal ve veritabanı bağımlı uygulamalar için geçerli olacaktır. 
Masaüstü kurumsal uygulamaların bir çoğu, hızlı değişen OS çekirdek yapılarına (OS API bağımlı olmalarından kaynaklı) destek verme konusunda geri kalmaya başlayınca, web uygulamalarını alternatif görmeye başladılar. 
Bunun sebebi web projelerinde muhatabınız bir PC ve bir OS'dir. Oysaki masaüstü PC'ler için binlerce farklı kombinasyona sahip OS mevcut. Hatta bazılarını üretici firmaları  bile sahiplenmiyor artık. Örneğin. Win XP, Win 7, Vista vb.
Şu soruyu da sormak lazım; PC'nizde kaç uygulama kurulu ve bunların kaçı web projesi?
DelphiCan'dır!
Selamlar
Bu konu benimde sık sık karşılaştığım sıkıntıların başında gelmekte. Hali hazırda yazılımı devam eden projemde en başından beri exe olarak yazdığım yazılımı, firma web üzerinden ve intranetten kullanmak istediğini belirtti. Şimdi kara kara bunu nasıl çözerim diye düşünüyorm.
Yazılımcı, kahveyi koda çeviren bir organizmadır.
(31-10-2019, Saat: 09:57)wiseman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Selamlar
Bu konu benimde sık sık karşılaştığım sıkıntıların başında gelmekte. Hali hazırda yazılımı devam eden projemde en başından beri exe olarak yazdığım yazılımı, firma web üzerinden ve intranetten kullanmak istediğini belirtti. Şimdi kara kara bunu nasıl çözerim diye düşünüyorm.

Benden de aynısı istendi. Windows Server işletim sistemi üzerinde Remote Desktop Servislerinin bir özelliği olarak RemoteAPP kullandırıyorum. Hatta RDS servisinin web portal özelliği de var, bir web sayfası üzerinden istediğiniz programları açtırıp kullandırabilirsiniz. Bu konuyu bir araştırın.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
Bahsettiğiniz kategorideki uygulamalar için:

1- Bilgisayarlar için : masaüstü uygulama mı web mi derseniz tabiki de web.

2- Mobil cihazlar için: web mi uygulama mı derseniz.. uygulama.

Şuan bir proje yapılıyorsa mobil uyumlu olmalı ve web tabanlı olmalı. Ve ayrıca mutlaka mobil uygulaması da olmalı.

Ama bu yukarıdakiler bahsettiğin tarz uygulamalar için. 

Masaüstüne özgü işler yapacaksan farklı tabiki. Veya sadece mobili hedefleyip sadece mobil uygulaması olan uygulamalar da var.

Ancak şunu da unutmamak lazım. Masaüstü uygulama programcılığı mı kaldı öldü diyen web geliştiricileri(ki genelde mac os x kullanırlar)
onlarca masaüstü uygulaması kullanıyor. Ama onlar farklı tarz uygulamalar.
Haklısınız, ancak bir şekilde web tabanlı bir çalışımı desteklemesi gerekiyor kanaatindeyim. Delphide Intraweb tarzında bir altyapının olması çok iyi olacak. Müşteri, illaki web üzerinden istiyorsa, bu durumda otomatikmen, ben yazılımdan çekilmek durumunda kalıyorum. Diğer türlü, müşteri 50 pc de kullanacağı exe yi, her güncellemede bir daha dağıtmak, pclere kopyalamak konusuna sıcak bakmıyor. Sad
Yazılımcı, kahveyi koda çeviren bir organizmadır.
(31-10-2019, Saat: 10:56)wiseman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Haklısınız, ancak bir şekilde web tabanlı bir çalışımı desteklemesi gerekiyor kanaatindeyim. Delphide Intraweb tarzında bir altyapının olması çok iyi olacak. Müşteri, illaki web üzerinden istiyorsa, bu durumda otomatikmen, ben yazılımdan çekilmek durumunda kalıyorum. Diğer türlü, müşteri 50 pc de kullanacağı exe yi, her güncellemede bir daha dağıtmak, pclere kopyalamak konusuna sıcak bakmıyor. Sad

Her ne kadar tavsiye etmesem de; şurada ve şurada bahsi geçen Thinfinity VirtualUI'ye bakabilirsiniz. Ayrıca https://tsplus.me/ de aynı işi yapıyor. Uygulamanızı webten erişimli hale getiriyorlar.
There's no place like 127.0.0.1
Merhaba,
değerli direktif ve bilgileriniz için hepinize tek tek teşekkür ederim.

@nguzeller Haklısınız fakat benimde şöyle bir düşüncem var: eğer web yazılacaksa kolayca hybrid şekilde bir web uygulaması yapılabilir. Bunun yanı sıra zaten web için gerek görsel anlamda(vue.js vb.) gerekse backend için birçok iyi düzeyde denilebilecek teknolojiler/diller mevcut. Neden bunlar varken Delphi ile tek platform şeklinde kullanmalıyım? 

@Fesih ARSLAN haklısınız hocam. Lakin günümüzde uygun web projeleri kolayca mobil uygulamaya dönüştürülebiliyor

İyi çalışmalar.
kisisel_logo_dark.png

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  .Net MAUI Hakkında rmzgenius 4 2.056 21-11-2022, Saat: 09:27
Son Yorum: RAD Coder
  Yazılım Geliştirmeye İlk Adım Hakkında mahone 5 2.889 30-03-2022, Saat: 14:10
Son Yorum: RAD Coder
  Yabancı dil sorunu hakkında bir karşılaştırma. mrmarman 1 1.227 19-11-2021, Saat: 12:01
Son Yorum: csunguray
  eticaret şirket hakkında puddy 5 4.248 14-05-2021, Saat: 00:22
Son Yorum: enigma
  Seminer sorunu hakkında adelphiforumz 4 4.160 21-11-2019, Saat: 12:32
Son Yorum: Bay_Y

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi