Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VCL Ana menü Tasarım önerisi
Merhaba,
VCL konusu olmasa ve FMX üzerine olsaydı yukarıdaki paylaşılan her grafiğin FMX tarafında rahatlıkla yapılabilir olduğunu söylemek ve buna bir örnek paylaşmak isterdim.
Ama ne yazık ki konu VCL ve hazır işlemler söz konusu. Örneğim basit. üzerine değinmedim online derste idim ve hocanın arka planda konuşan sesi ile hızlıca bunu tasarlayabildim.
Benim merak ettiğim husus ; sizler birer yazılımcısınız. üretmek mi istemiyorsunuz ? hazıra konmak mı daha mantıklı ? yoksa üretemiyor musunuz ? aklım bunu almıyor bir türlü.
Bu gibi durumlarda kendimi kötü hissediyorum çünkü sürekli bir şeyleri hazır kullanmaktansa tasarlamanın daha iyi olduğunu ve dışa bağlılığın iyi olmadığını düşünüyorum. ama sizleri görünce işler değişiyor. ya siz yanlış yapıyorsunuz yada ben... ya da ikisi de bir seçenek ve siz kolay olanı seçiyorsunuz.

Ben yazılımcıları üreten taraf diye bilirdim.

.zip   circle_progress.zip (Dosya Boyutu: 54,13 KB / İndirme Sayısı: 18)
(12-11-2020, Saat: 11:35)forumcuali Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(12-11-2020, Saat: 11:16)wiseman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @bydelphi
örneklemeleriniz için teşekkürler.
https://developers-dot-devsite-v2-prod.a...chart.html adresindeki örnekler çok güzel. Lakin daha önce hiç kullanmadığım için bunu delphiye nasıl entegre edip gösterebileceğim konusunda en ufak bir fikrim yok. Eğer ki elinizdekısacık bir örnek varsa, paylaşırsanız çok sevinirim.
Başarılar.

Aslında bunu bende rica edecektim ama hiç konuyu araştırıp bakmadığım için hemen istemekten utandım açıkçası..
Smile O zaman araştırma sonuçlarımıza göre buyrun videoya.

https://www.youtube.com/watch?v=uYFy92HrtH8

(12-11-2020, Saat: 11:51)Mr.Developer Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba,
VCL konusu olmasa ve FMX üzerine olsaydı yukarıdaki paylaşılan her grafiğin FMX tarafında rahatlıkla yapılabilir olduğunu söylemek ve buna bir örnek paylaşmak isterdim.
Ama ne yazık ki konu VCL ve hazır işlemler söz konusu. Örneğim basit. üzerine değinmedim online derste idim ve hocanın arka planda konuşan sesi ile hızlıca bunu tasarlayabildim.
Benim merak ettiğim husus ; sizler birer yazılımcısınız. üretmek mi istemiyorsunuz ? hazıra konmak mı daha mantıklı ? yoksa üretemiyor musunuz ? aklım bunu almıyor bir türlü.
Bu gibi durumlarda kendimi kötü hissediyorum çünkü sürekli bir şeyleri hazır kullanmaktansa tasarlamanın daha iyi olduğunu ve dışa bağlılığın iyi olmadığını düşünüyorum. ama sizleri görünce işler değişiyor. ya siz yanlış yapıyorsunuz yada ben... ya da ikisi de bir seçenek ve siz kolay olanı seçiyorsunuz.

@Mr.Developer 
Hani derler ya derdim dağlaardan büyük diye. İşte tam da o noktadayım. Önce Delphi satın al. Seneler geçsin. Ardından yeni delphi satın al. Ee, componentler de lazım. Patrona anlat bakalım derdini. Bir de ondan fırça ye. Çok para harcıyorunuz diye. Kendin çözmeye çalışsan, zaman yok. İşte bu yüzden, 2 haftadır bakmadığım, uğraşmadığım, örneklemediğim chart kalmadı. Tamam işte bu oldu artık dediğin noktada da, müşteri beğenmedi mi, öyle kala kalıyorsun ortada. Ben bunu şu firmanın ekranındaki gibi olsun istiyordum diyor. Yazan firmaya bir bakıyorsun, Siemens. Hoppalaaa, abicim adamlar en az 30 kişiyle yazıyorlar bu programı, ben tek başıma desen de, " ben anlamam abicim" dedi mi, işte o zaman diyorsun ki, "lanet olsun kendim yazmıcam bir daha, hazır vcl lerle uğraşacağım, giden zamana yazık diyorsun. işte hikaye bu.
Örnekleme ise aşağıda :

Yazılımcı, kahveyi koda çeviren bir organizmadır.
(12-11-2020, Saat: 11:54)wiseman Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(12-11-2020, Saat: 11:35)forumcuali Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Aslında bunu bende rica edecektim ama hiç konuyu araştırıp bakmadığım için hemen istemekten utandım açıkçası..
Smile O zaman araştırma sonuçlarımıza göre buyrun videoya.

Hocam teşekkür edrim bende aynı videoyu izliyordum hatta basit bi uygulama bile yaptım. Sırada sorgu verilerini bu yapıya uygulamada.
  Yalnız @Mr.Developer  "üretmek mi istemiyorsunuz ? hazıra konmak mı daha mantıklı ? yoksa üretemiyor musunuz ?" 
cümlesine takıldım; Burda hiç hazır bişeyler verinde sayfalarca kod paylaşında bizde copy paste yapalım mantığı gütmedim. bazen işleri hızlandırmak adına yapan arkadaştan bir tüyo, bir kapı göstermesini istedim. Basit bir cümle veya bi video...
Ben programcı değilim  ama mesleğimin bi çok yerinde programcılığı kullanıyorum. Bu yüzden bizim gibi kökten yazılımcı olmayanlara bir tık fazla yardımcı olunursa güzel olur.... Yoksa amaç "LEGO PROGRAMCILIĞI" değil... (@Tuğrul HELVACI hocamın kulakları çınlasın)
(12-11-2020, Saat: 11:51)Mr.Developer Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba,

Mesajların hepsini okudum. Olayın hazırcılık ile alakası yok. @"wiseman", @forumcuali ve @bydelphi ustalarımız yapmış olduğu örnekleri paylaşmış fikir paylaşımında bulunmuşlar. Forumun amacını uygulamışlar kısaca. Sormuş olduğunuz sorular iyi niyetle yazılmamış açıkça.
kisisel_logo_dark.png
(12-11-2020, Saat: 12:08)forumcuali Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(12-11-2020, Saat: 11:54)wiseman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Smile O zaman araştırma sonuçlarımıza göre buyrun videoya.

Hocam teşekkür edrim bende aynı videoyu izliyordum hatta basit bi uygulama bile yaptım. Sırada sorgu verilerini bu yapıya uygulamada.
  Yalnız @Mr.Developer  "üretmek mi istemiyorsunuz ? hazıra konmak mı daha mantıklı ? yoksa üretemiyor musunuz ?" 
cümlesine takıldım; Burda hiç hazır bişeyler verinde sayfalarca kod paylaşında bizde copy paste yapalım mantığı gütmedim. bazen işleri hızlandırmak adına yapan arkadaştan bir tüyo, bir kapı göstermesini istedim. Basit bir cümle veya bi video...
Ben programcı değilim  ama mesleğimin bi çok yerinde programcılığı kullanıyorum. Bu yüzden bizim gibi kökten yazılımcı olmayanlara bir tık fazla yardımcı olunursa güzel olur.... Yoksa amaç "LEGO PROGRAMCILIĞI" değil... (@Tuğrul HELVACI hocamın kulakları çınlasın)
Eline sağlık. Demek ki fikirler paylaşıldığı an, hızlıca üretime geçilebiliyormuş.
Yazılımcı, kahveyi koda çeviren bir organizmadır.
@Mr.Developer çok detaya girmeden konuyu sana özetlemek istiyorum. En azından şu anki konu için durumun özeti şu şekilde olacaktır.

Genel olarak her şeyi kendim yapayım dersen hiç bir işin bitmez ve zaman o kadar hızlı geçiyor ki anlamazsın yıllar gider. Bazı durumlarda bulunmuş yapılmış bir şeyi yeniden yapmak veya kendim yapayım çok mantıklı olmuyor veya daha az maliyetli olmuyor.

Senin tarafından bakarak herkes DevEx veya TMS gibi büyük bileşen üreticilerinin yerine kendi bileşenlerini yazmış olsaydı ki mümkün değil. Emin ol o dev bileşen üreticileri bu günkü durumunda olmazdı. Özetle bazen bir tarafa odaklanmak ve enerjinin çoğunu oraya harcamak daha fazla parçaya bölünmekten çok daha verimli olacaktır.

Şahsım adına konuşarak,
Ben bu konuyu kullanacağın uygulama içinde fikir olması adına sordum. Çalıştığım işyerinden ve ailemden kalan minicik zamanlarımda şahsi vaktimden ayırarak yaptığım bir proje var. O dar zamana daha fazla iş sığdırmam mümkün değil.

Zaman çok değerli bazen yapılmış olan yeniden yapmak değil yapılmış olanı yapmak veya ondan esinlenerek yapmak çok daha verimli oluyor.
PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
@"wiseman" hocam mükemmel anlatmışsınız. okurken baya eğlendim. görsel de muazzam idi  Angel Smile  ( özellikle son kısım Smile )
İşte aradığım yanıt buydu sanırım. aklımda boş kalan yeri doldurdunuz resmen. bu güzel yazı için minnettarım. o kadar olgunca yazmışsınız ki denecek söz kalmıyor.
Kırmadan üzmeden aksine mutlu ederek eğlendirerek anlattığınız için sağolun.

@forumcuali hocam şahsi algılamayın lütfen amacım bir kişi yada kişilere yönelik değildi. öyle bir algı nasıl oluştu bilmiyorum ama size odaklı yazmadım. haddime değil. kusuruma bakmayın böyle bir izlenim oluşturduğum için. cümlenizde yazılımcı değilim dediğiniz yer benim anlatmak istediğim husustu ; normal şartta bu istekleri sizler yani tabiri caiz yazılımcılığı temel almayanların iletmesi gerekirken yazılıcımlardan talep gelmesine idi yorumum. affola.

@Halil Han BADEM Size diyecek bir şey bulamıyorum. cümlelerinizin neresinden tutup yazayım bilemedim. nasıl bir art niyet duygusu içerisindesiniz bilmiyorum ama olayın hazırcılık ile ne kadar alakası yoksa sizin dediklerinizle de o kadar alakası yok.
Yazarak bağırıp üstüne boğazı ağrıyan birinin, bir kaç cümlemden niyetimi anlayabilmesine şaşmadım.

Anlaşılan çenemi kapalı tutmam gerek. Bu kadarına gerek kalmadan bir cümle tek amaç mantığında yazmaya çalışacağım. aksi durumda böyle neticeler söz konusu oluyor. tövbeler olsun bir daha böyle yorum yaparsam  Smile Angel

@3ddark hocam çok haklısınız hiç şüphesiz. yazmamam gereken cümleler kurduğumu geçte olsa fark ettim.

"Zaman çok değerli bazen yapılmış olan yeniden yapmak değil yapılmış olanı yapmak veya ondan esinlenerek yapmak çok daha verimli oluyor."

üstüne bir şey diyemem  Angel affola hatalı manalara itti isem sizleri.
Forumun amacıda zaten bilgi paylaşımı değilmi. Herkes aynı seviyedemi ?. Bu konudaki tartışmaları gereksiz ve yersiz buluyorum. 
Ayrıca vcl de de default bileşenlerle pasta veya başka grafik türleri rahatlıkla oluşturulabilir, 
ilave bileşenlerle daha fazla görsel ve ilgi çekici grafiklerde yine rahatlıkla oluşturulabilir ki devexpres benim en çok kullandığım bileşen.
Bunun dışında @uparlayan ın vcl için yaptığı ve paylaştığı  https://www.delphican.com/showthread.php?tid=2185 bileşen de çok ciddi başarılı kendisinden Allah Razı olsun.
Ben ise bir bileşen kullanmadan kulanıcının sonradan güncelleyebileceği hatta derleme olmadan dinamik olarak sıfırdan tasarlayabileceği bir yapı oluşturma fikrimi paylaşıyorum.
Gömülü bir Formu olmayan, dinamik bir chart nesnesi , statik olmayan bir yapı yani.
Yukarıda paylaşılan youtube videosu https://www.youtube.com/watch?v=uYFy92HrtH8  evet mantık olarak aynen benim yaptığım modele çok benziyor.
Eğer kullanmak isteyen olursa ben örneğin detaylı açıklamasını yapayım.
Bu iş için Böyle bir tablo yeterli sanırım; ( EkranKey varchar, EkranAd varchar, EkranHTML varchar, EkranSQL varchar)
html taslak kodunu buradan aldık  https://developers-dot-devsite-v2-prod.a...chart.html 
sqli çalıştırıp verileri datasete aldık 
buradaki https://www.delphican.com/dataset-to-jso...?pid=12558  fonksiyon ile html templatenin istediği json stringi oluşturup html içine gömdük .
Sonrasında bunu browserda açabilmek için .html dosyasına kaydetdik.
Üstteki youtuve videosunda da direk browser ile açmış,
ben chromeyi app modunda açıp yani tüm menü ikon adres çubuğu vb kaldırıp böyle çalıştırmayı tercih ettim. bunun kodu altta.
  s := '--app='+ExtractFilePath(ParamStr(0))+'html\main.html';
 ShellExecute(Application.Handle,'Open', 'chrome.exe',PChar(s), 0, SW_SHOWNORMAL);

Eğer projen mdichild ise ve alttaki gibi child form olarak açmak istersen bu chrome sayfasını
IdWtrY.png

@vkamadan ın https://www.delphican.com/showthread.php?tid=5090  paylaşımını referans alarak yapabilirsin.
Burada dikkat etmen gereken nokta html sayfasında  title elementine benzersiz bir isim vermen gerekecek.
Çünki chrome pencerelerini birbirinden ayırman lazım ki forma parentleyebilesin. ve bu title ile çağırabilesin.
<html>
 <head>
    <title>145353</title>
Bu 145353 kodunu EkranKey alanından okuyup buraya basabilirsin.
Yaptığim işlem bu kadar. Bazılarımız için saçma gereksiz fuzuli gelebilir bu işlemler, componenti basar geçerim diyebilirler haklılar,
bazılarımızda formsuz komponentsiz tamamen dinamik derleme bile gerektirmeyen bu modu kullanmak isteyebilir sizde haklısınız.
Bu yiğit ve yoğurt meselesidir.
bu kadar üstad içerisinde  eksiğim hatam olduysa affola,
Kalan ömrünün en genç build’indesin.
Counter artar, deadline sabit.
Age++ çalışıyor, rollback yok.
Her yer exception
(12-11-2020, Saat: 12:58)bydelphi Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Forumun amacıda zaten bilgi paylaşımı değilmi. Herkes aynı seviyedemi ?. Bu konudaki tartışmaları gereksiz ve yersiz buluyorum. 
Ayrıca vcl de de default bileşenlerle pasta veya başka grafik türleri rahatlıkla oluşturulabilir, 
ilave bileşenlerle daha fazla görsel ve ilgi çekici grafiklerde yine rahatlıkla oluşturulabilir ki devexpres benim en çok kullandığım bileşen.
Bunun dışında @uparlayan ın vcl için yaptığı ve paylaştığı  https://www.delphican.com/showthread.php?tid=2185 bileşen de çok ciddi başarılı kendisinden Allah Razı olsun.
Ben ise bir bileşen kullanmadan kulanıcının sonradan güncelleyebileceği hatta derleme olmadan dinamik olarak sıfırdan tasarlayabileceği bir yapı oluşturma fikrimi paylaşıyorum.
Gömülü bir Formu olmayan, dinamik bir chart nesnesi , statik olmayan bir yapı yani.
Yukarıda paylaşılan youtube videosu https://www.youtube.com/watch?v=uYFy92HrtH8  evet mantık olarak aynen benim yaptığım modele çok benziyor.
Eğer kullanmak isteyen olursa ben örneğin detaylı açıklamasını yapayım.
Bu iş için Böyle bir tablo yeterli sanırım; ( EkranKey varchar, EkranAd varchar, EkranHTML varchar, EkranSQL varchar)
html taslak kodunu buradan aldık  https://developers-dot-devsite-v2-prod.a...chart.html 
sqli çalıştırıp verileri datasete aldık 
buradaki https://www.delphican.com/dataset-to-jso...?pid=12558  fonksiyon ile html templatenin istediği json stringi oluşturup html içine gömdük .
Sonrasında bunu browserda açabilmek için .html dosyasına kaydetdik.
Üstteki youtuve videosunda da direk browser ile açmış,
ben chromeyi app modunda açıp yani tüm menü ikon adres çubuğu vb kaldırıp böyle çalıştırmayı tercih ettim. bunun kodu altta.
  s := '--app='+ExtractFilePath(ParamStr(0))+'html\main.html';
 ShellExecute(Application.Handle,'Open', 'chrome.exe',PChar(s), 0, SW_SHOWNORMAL);

Eğer projen mdichild ise ve alttaki gibi child form olarak açmak istersen bu chrome sayfasını
IdWtrY.png

@vkamadan ın https://www.delphican.com/showthread.php?tid=5090  paylaşımını referans alarak yapabilirsin.
Burada dikkat etmen gereken nokta html sayfasında  title elementine benzersiz bir isim vermen gerekecek.
Çünki chrome pencerelerini birbirinden ayırman lazım ki forma parentleyebilesin. ve bu title ile çağırabilesin.
<html>
 <head>
    <title>145353</title>
Bu 145353 kodunu EkranKey alanından okuyup buraya basabilirsin.
Yaptığim işlem bu kadar. Bazılarımız için saçma gereksiz fuzuli gelebilir bu işlemler, componenti basar geçerim diyebilirler haklılar,
bazılarımızda formsuz komponentsiz tamamen dinamik derleme bile gerektirmeyen bu modu kullanmak isteyebilir sizde haklısınız.
Bu yiğit ve yoğurt meselesidir.
bu kadar üstad içerisinde  eksiğim hatam olduysa affola,

Merhaba,

bu kadar detaylı ve ayrıntılı bir cevap vermek zorunda değildiniz üstadım. Forum üyemiz incelediğim kadarıyla son mesajlarında polemik yaratan mesajlar yazmaya özen gösteriyor. Devamı halinde forumdan uzaklaştırmaya kadar gidebilir. Ben forum adına sizin gibi üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim. Bize ve diğer üyelerimize katkılarınız paha biçilmez.

Saygılarımla.
kisisel_logo_dark.png
estağfurullah @Mr.Developer hocam burda size karşı değil, sadece kendi durumumu ortaya koymak istedim -yani hazırcılık konusunda- şimdide "çenemi kapalı tutma lazım" kısmına takıldım Smile  Aman hocam ben eleştiriye her zaman açığım. Bu işte uzman olmuş insanların değerlendirmeleri, eleştirileri her zaman değerlidir mükemmele yaklaştıran bi araçtır diye düşünürüm.
Belki üslubu tartışabiliriz ama asla susup kalmanız taraftarı değilim.

@bydelphi yani mükemmel olmuş bu kadar zaman ayırıp emek verdiğiniz için çok teşekküer ederim...
@Halil Han BADEM kardeşiminde üslübdan dolayı tepkisi sanırım. kısaca hiç kimse kötü niyetli değil Smile

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Question Tasarım Hk Bir Soru erdal51 3 872 20-08-2024, Saat: 18:54
Son Yorum: frmman
  Desktop uygulaması için arayüz önerisi rmzgenius 2 1.402 27-10-2022, Saat: 15:33
Son Yorum: delphi.developer
  Örnek Basit Menü (dxGDIPlusClasses hatası düzeltildi.) cinarbil 2 1.796 07-06-2021, Saat: 10:33
Son Yorum: cinarbil
  POPUP MENÜ KAPATMA CesuR 3 2.275 01-06-2021, Saat: 08:29
Son Yorum: bydelphi
  Timeline önerisi 2 forumcuali 3 2.459 20-11-2020, Saat: 21:06
Son Yorum: mrmarman

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi