Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaynak kodları yedekleme ve sürüm yönetim metodunuz nedir?
Yüzlerce kullanıcısı olan bir projem var. Bu projede, arada bir ya da önemli değişiklikler yapmadan önce, projenin kaynak kodlarının olduğu dizinin bir kopyasını alıyorum, çoğu zaman da bu kopyalar öyle kalıyor kopya2, kopya3...

Bi aralar uzak sunucuma SVN ile kaynakları aktarıyordum, sonra o iş bi sekteye uğradı ve bi daha dönemedim o işe.

Siz hangi yöntemi kullanıyorsunuz?

SVN çok şık oluyor ama tam olarak proje dizininin bir kopyasını oluşturmakla aynı işi görmüyor, ikisi birbirinin muadili değil aslında.
Mesela SVN'de projeye yeni ekleden dosyaları Add demek gerek ya da çıkanları Delete etmek falan, unutulabiliyor. Dizin kopyalamada bu sorun olmuyor. SVN'de kronolojik olarak geriye dönebilirsin kulağa hoş geliyor ama neredeyese hiç dönmem gerekmedi.

Projemin çok istemesem de güncelleme ile uğraşmak istemediğimden dolayı bir müşterim için farklı bir kaynak kodu havuzu (SVN ağzı ile branch'ı) var. Gerekirse o dizindeki projeyi açıyorum gerekirse ana projedeki dizini. Daha konforlu oluyor.

3-4 yıldır uğraştığım zamanla eskisinin yerini alacak ve binlerce kullanıcısı olacak yeni bir projem piyasaya çıkıyor. Acaba burada tekrar SVN kullanmaya başlasam mı? Ne dersiniz?
Merhaba,
Bunun için kendi hazırladığım bir uygulamayı kullanıyorum.
Güncellemeyide bu uygulama üzerinden yayınladığım için yayınlama esnasında otomatikmen klasörün bir yedeğini (belirlediğim uzantıları .pas,.drp vs.) zipleyerek ve şifreleyerek belirlediğim konuma yedekliyorum.
(21-12-2020, Saat: 22:52)ozcanm Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba,
Bunun için kendi hazırladığım bir uygulamayı kullanıyorum.
Güncellemeyide bu uygulama üzerinden yayınladığım için yayınlama esnasında otomatikmen klasörün bir yedeğini (belirlediğim uzantıları .pas,.drp vs.) zipleyerek ve şifreleyerek belirlediğim konuma yedekliyorum.

Evet bu seçenek de düşündüklerim arasında idi. Bunu ciddi bir şekilde değerlendirmem gerek, bu seçeneği uygulayabilirim.
GitHub Desktop kullanabilirsiniz. Malumunuz 2 yıl önce Microsoft private repo açma özelliğini de ücretsiz yaptı. En güvenli yötem bana göre GitHub.
Bitbucket, Github, SVN, ... gibi programlar kullanmanızı tavsiye ederim. Geçmişe dönük hangi özellik ne zaman eklenmiş veya çıkarılmış notlarınız ile birlikte bulabiliyorsunuz. Ben şirket işlerinde ve kişisel bilgisayarımda SVN kullanıyorum. Public yayın olan açık projelerde ise Github kullanıyorum.
PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
kls ile ister incremental ister full, ftp den veya smb den, zyxel nas gibi bir cihaza düzenli yedek aldırabilirsiniz.
Bir proje yedekleme uygulaması yazdım. Onu da windowsa entegre ettim.
Proje dizinini sağ tıklayıp açılan menüden "Proje Yedekle"'yi tıklayınca proje, d:\ProjeYedek\YYMMDD dizinine ProjeAdi_YYMMDDHHNNSS.zip olarak yedekleniyor ve bu zipte sadece gerekli dosyalar pas, dfm vb. mevcut.
Tek tıkla yedek.
Projede birden fazla geliştirici varsa kesinlikle svn , git tarzı bir araç kullanılması gerekir. bu sadece yedekleme ile alakalı bir şey değil. kimin ne zaman ne yaptığını da bilmek adına olmazsa olmaz bir araçtır.

projeyi tek başınıza geliştiriyorsanız yine de svn , git tarzı bir araç kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

svn , git tarzı araçlar yedekleme aracından çok daha fazlasıdır.
(21-12-2020, Saat: 22:42)bibilen Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Yüzlerce kullanıcısı olan bir projem var. Bu projede, arada bir ya da önemli değişiklikler yapmadan önce, projenin kaynak kodlarının olduğu dizinin bir kopyasını alıyorum, çoğu zaman da bu kopyalar öyle kalıyor kopya2, kopya3...

Bi aralar uzak sunucuma SVN ile kaynakları aktarıyordum, sonra o iş bi sekteye uğradı ve bi daha dönemedim o işe.

Siz hangi yöntemi kullanıyorsunuz?

SVN çok şık oluyor ama tam olarak proje dizininin bir kopyasını oluşturmakla aynı işi görmüyor, ikisi birbirinin muadili değil aslında.
Mesela SVN'de projeye yeni ekleden dosyaları Add demek gerek ya da çıkanları Delete etmek falan, unutulabiliyor. Dizin kopyalamada bu sorun olmuyor. SVN'de kronolojik olarak geriye dönebilirsin kulağa hoş geliyor ama neredeyese hiç dönmem gerekmedi.

Projemin çok istemesem de güncelleme ile uğraşmak istemediğimden dolayı bir müşterim için farklı bir kaynak kodu havuzu (SVN ağzı ile branch'ı) var. Gerekirse o dizindeki projeyi açıyorum gerekirse ana projedeki dizini. Daha konforlu oluyor.

3-4 yıldır uğraştığım zamanla eskisinin yerini alacak ve binlerce kullanıcısı olacak yeni bir projem piyasaya çıkıyor. Acaba burada tekrar SVN kullanmaya başlasam mı? Ne dersiniz?

Bu soruyu sorduğunuza göre bir versiyon kontrol sistemi programı kullanma zamanınız gelmiş demektir. Ben yaklaşık 15 yıldır kullanıyorum. Daha önce SVN kullanıyor idiyseniz ve buna aşinaysanız tekrar ona dönün.

Modern versiyon kontrol sistemi programları sadece bir kod depolama programı değildir. Her dosyanın eski sürümlerini de saklar ve yaptığınız değişiklikleri takip etmenizi dosyaları compare etmenizi sağlar. Ayrıca yazılımcıların dosyaları silmesini önleyerek olası sabote girişimlerini engellemiş olursunuz.

Gönderilen değişiklikleri iyi test edip güvenilirliklerini knaıtladıktan sonra ana kaynak kodla birleştirebilirsiniz.

Yapılan değişikliklere göre yazılımcılarınızın performanslarını ölçebilirsiniz. Yapılan değişiklikleri izleyerek yazılımcının hangi kolarda iyi hangi konularda zayıf olduğunu tespit edip buna göre kararlar alabilirsiniz.

Bu programları kullanmak için illa birden fazla yazılımcı olmanıza gerek yok. Tek başınıza da çalışsanız bir çok özellik HAYAT KURTARICI olmaktadır.

Versiyon Kontrol Sistemi programlarının karşılaştırması:
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison...l_software
şu an yeni yaptığım yedekleme sistemi işimi görecek.
svn vb. sistemler bu işin tepesinde, bunu zaten tartışmam bile yanlış olur.
ama şu an ihtiyacım daha çok yedekleme ve ozcanm'nin de yaptığı gibi dizini zipleyip bir havuza atmak. yayınladığım sürümün yedek dosyasının ismine de sürüm noyu ekliyorum. yayınlanmamış ara yedekler sadece zaman damgalı oluyor.
svn'den vazgeçmiş değilim ama çok eziyeti var onun, proje ile uğraşırken bi de onunla uğraşmak zorunda kalıyorsun. projeyi bir ekibe devrettiğimde svn'i orada kullanacağım artık.
teşekkürler.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Mobil Sürüm DelphiCanR 10 10.467 20-02-2017, Saat: 18:48
Son Yorum: engerex

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi