Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Virman
30Kg karkas et işlenerek çeşitli diğer et ürünlerine dönecek anladığım kadarıyla. Burada diğer arkadaşlarımızın da dediği bu 30 kiloluk eti bir işlenme kayıtları için bir depoya veya sürece çıkış yapıp bu sürecin sonucunda örneğin 10 kilo but 5 kilo kuşbaşı 10 kilo X 4 kilo kemik olarak ürün deposuna giriş yaparak hammadeden ürüne geçişleri yönetebilirsiniz. Oluşan 1 kiloluk fireyide bir kayıt altında biriktirerek Üretime çıkan 30 Üretim sonucu çıkan ürün 30 kilo olarak kayıtlarınızı denkleştirmiş olabilirsiniz. Burada belirli standartlar var ise reçeteler yani şablonlar oluşturulabilir.
@fatihablak hocam, standardizasyondan tamamen arındırılmış bir olay Smile
Her gelen karkastan hem farklı ürünler hem farklı kg lar üretilecek üstelik belki karkasın bir bölümü de karkas olarak kalacak. Dediğiniz mantıklı geldi ama bir depoya atıp oradan ürünlere dağıtarak iki iş yapmak yerine direkt virman yapar gibi oluşacak ürünlere aktarmayı düşünüyorum. Yani 100 kg karkas geldi bunun 20kg mı but olmak üzere but stoğuna gönderilsin, 30kg mı kıyma olmak üzere kıyma stoğuna gönderilsin, kalan miktar da karkas stoğunda kalsın. Fakat But stoğundan ve kıyma stoğundan çıkan kemik, fire vs nasıl aktarılacak. Tekrar virman mı yapılacak? Mantığı oturtamıyorum.
Dosyalarınızı kendi bulutunuza yedekleyin. Yandex Disk

Eyvallah..
(15-03-2021, Saat: 00:22)Aktolgali Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @fatihablak hocam, standardizasyondan tamamen arındırılmış bir olay Smile
Her gelen karkastan hem farklı ürünler hem farklı kg lar üretilecek üstelik belki karkasın bir bölümü de karkas olarak kalacak. Dediğiniz mantıklı geldi ama bir depoya atıp oradan ürünlere dağıtarak iki iş yapmak yerine direkt virman yapar gibi oluşacak ürünlere aktarmayı düşünüyorum. Yani 100 kg karkas geldi bunun 20kg mı but olmak üzere but stoğuna gönderilsin, 30kg mı kıyma olmak üzere kıyma stoğuna gönderilsin, kalan miktar da karkas stoğunda kalsın. Fakat But stoğundan ve kıyma stoğundan çıkan kemik, fire vs nasıl aktarılacak. Tekrar virman mı yapılacak? Mantığı oturtamıyorum
Doğrusu üretim reçetesi oluşturmak ve işlem yapmak 
basit yöntem
bir grid ekle aşağıda örneği kendine göre güncelleye bilirsin
Sıra    Ürün Kodu        Ürün Açıklaması      işlem    Miktar   Birim    fiyat   Tutar
1        100                  Sığır Karkas et        Giriş     100       Kg        10     1000
2        100.1               Sırt eti                   Çıkış      30       Kg         3          90
3        100.2                Karışık kıymalık      Çıkış      15       Kg
4                               Kemikli et
5                               Fire 
6                               Ciger                                   1         Adet
7                               Böbrek                                 2         Adet   
v.s gibi bilgileri giriş yapılsın işlem sonunda her satırı ilgili stok kartlarına kaydet 
kayıt öncesi ek açıklamalar varsa onlarıda kaydet gelen fiş no, nereden geldiği v.s gibi
kayıt öncesi bazı kontrol ler yaptırabilirsin
girilen miktar dan daha fazla çıkış olamaz. 
geri kalanı işletmenin iş akışına göre geliştirilebilir.
tam olara ürünler arası virman oldu Smile
"…De ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Şüphesiz, temiz akıl sahipleri öğüt alıp-düşünürler" (Zümer Suresi, 9)
(14-03-2021, Saat: 22:34)Aktolgali Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @bydelphi hocam, bir örnek verebilir misiniz? Daha önce hiç üretim yapmadım.

Üstteki arkadaşlara da katılıyorum.

ERP Ekosisteminde senin virman diye adlandırdığın terimin karşılığı üretimdir.
Virman iste genelde borç alacak ilişki devri için kullanılır.

sen ise üretim modeli geliştirmelisin, adı çok önemli değil.
illa sabit reçete olmasına da gerek yok, manuel de üretim yapabilirsin.
yani bu gün 100 kg karkasdan 55 kg net et çıkabilir , yarın 48 çıkabilir bunu el ile ayarlayabilirsin.

peki nasıl yapacağız.

normal şartlar altında sen karkası satınalma fişi ile girdiğinde sistemde stok miktarın artıyor.
Yada tersini yazalım ; sen karkası direk işlemsiz sattığında stoğun azalıyor.

Aynı işlemi bu sefer üretim adı altında yapacağız.

Benim zannımca en az 3 tane fiş türü gerekiyor.
zaten 2 fiş türün var , alış ve satış. bunlar stoğu arttıtp azaltıyor.

Aynısını ürün dönüşümü için yapacaksın.
Bu işlemlerin hepsini tek ekranda üretim ekranında yapman faydana olur.

0- Sarf Fişi : Ana ürününü yani yarı mamülünü yada karkas etini sarf etmen gerekiyor yani harcayacaksın , stokdan düşeceksin.
1- Üretim Fişi : Ana ürün harcandığında ( ki hepsini harcamayabilirsin ) oluşacak yeni ürünler mamüller.
2- Fire fişi : bı işlemsırasında muhtemelen firen oluşacak . yağ dır cıngıldır vb. bunlarıda stokdan düşeceksin.

aslında yapman gerek şu :
zaten var olan stoğa alma ve stokdan çıkma fiş türlerine yani aynı tablona 2-3 tane daha fiş türü ekleyeceksin.
Ürünleri bu fiş türleri arasında senin tabirinle virmanlayacaksın ürünleri bu tablonda dönüştüreceksin.
Tablo yapında stoğa giriş ve çıkış işlemlerinin olduğu tabloya yeni satırlar ekleyeceksin.

Günün sonunda 100 kg karkasın durumu şöyle olacak sanırım:
25Kg Karkas - hepsini üretime sokmadık. 25i ayırdık
20kg Kıyma
20Kg Et
10 Kg Yağ
20kg Kemik
5 Kg Fire
toplamı yine 100 kg olmalı.
Kalan ömrünün en genç build’indesin.
Counter artar, deadline sabit.
Age++ çalışıyor, rollback yok.
Her yer exception
Hocam bu işleme muaddel deniliyor. Kisacasi üretim. Sonuçda stoga giren urun ile çıkan ürün aynı değil.
Muaddeli şöyle açıklamak gereekirse;
Bir lokanta dusunun. Kurufasulye yapacak fakat 1 porsiyon kuru için ne kdr ürün gidiyoe bunun maliyeti nedir vs..
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi