Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yazılım Dilleri Sıralaması - Tiobe Şubat 2017
(25-02-2017, Saat: 10:21)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Yoksa Türkiye'de ne kadar çok LİSANSLI ! delphi kullanıcısı olduğunu görseniz şaşırırsınız .
Hem hızlı uygulama geliştiriyorum (RAD) diye övünüp, geliştirdiği üründen ticari gelir elde edip, hem de lisans ücretini ödememek; tam bir, evet tam bir neyse...
One of the major software engineering challenges is managing change.
(25-02-2017, Saat: 10:21)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sadece LOGO,mikro vb. değil. Türkiye'de Delphi kullanan bir çok şirket var. Çooook eskiden Delphi'nin Türkiye'de yetkilici satıcısının Bimeks olduğu yıllarda Bimeks'ciler "Türkiye'de Delphi kullanıcıları" diye bir sayfada referanslarını listelerlerdi. Bu arada ben çok yaşlandım galiba Smile  işte O listede Türkiye'nin büyük bankaları, askeri kuruluşları, büyük yazılım şirketleri, kamu kurumlar vb. olurdu.

Neyse, şimdiki Delphi yetkili satıcısı BTGRUBU böyle bir liste yayınlamıyor. Yoksa Türkiye'de ne kadar çok LİSANSLI ! delphi kullanıcısı olduğunu görseniz şaşırırsınız .

Mesela ben hala Bimeks ten aldığım delphi yi kullanıyorum Smile
(25-02-2017, Saat: 14:19)esistem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Mesela ben hala Bimeks ten aldığım delphi yi kullanıyorum Smile

Aynen hocam Smile benim de Bimeks'ten alınmış lisansım mevcut Smile hey gidi günler hey Smile

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
Şuna benzer bir yazı okumuştum.

Alıntı:Delphi ile C++'a göre daha hızlı kodlama yaparsınız. Ancak C++ kodu daha hızlı çalışacaktır. Delphi kodunuza vakit ayırıp optimize ettiğinizde aynı hızı yakalayabilirsiniz. Sonuç olarak aynı süreyi harcamış olursumuz.

Bilmem ne kadar doğru?
(25-02-2017, Saat: 18:30)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Şuna benzer bir yazı okumuştum.

Alıntı:Delphi ile C++'a göre daha hızlı kodlama yaparsınız. Ancak C++ kodu daha hızlı çalışacaktır. Delphi kodunuza vakit ayırıp optimize ettiğinizde aynı hızı yakalayabilirsiniz. Sonuç olarak aynı süreyi harcamış olursumuz.

Bilmem ne kadar doğru?

C de  C++ a göre hızlı assembly de C ye göre hızlı nerede ne amaçla kullanıldına göre değişir bunlar.
bir örnek https://www.stefanwille.com/2015/05/redi...s-c-vs-go/

“Do. Or do not. There is no try.”
Ben herhangi bir runtime paketi gerektirmeden NATIVE bir EXE dosyası oluşturabilen tüm dillerin hızlı çalıştığını görmüşümdür. C, C++ , Delphi gibi diller ile native exe dosyaları oluşturabilirsiniz ve bu bir çok dilden gayet hızlı çalışır.

Bu terimlere aşina olmayan yeni programcılara da runtime denen meseleyi şöyle açıklayım; Mesela .NET C# ile bir proje geliştirdiniz, programınızın .EXE dosyası native bir exe dosyası değlidir, programınızı kurduğunuz bilgisayara .NET Framework paketini kurmanız gerekir. Yoksa programınız çalışmaz. JAVA dilinde de yazmış olduğunuz programların çalışması için de yine bilgisayarınızda JAVA kurulu olması gerekir. Delphi'nin de zaten en sevdiğim tarafı budur, istediğiniz kadar component kullanın, oluşan EXE dosyasını bilgisayara kopyaladığınız zaman programınız sorunsuz çalışacaktır.

Ama native EXE dosyası oluşturan bir yazılım geliştirme platformu da kullanıyor olsanız, Algoritmalarınız yavaş çalışıyorsa C,C++ bile kullanmanız fark etmez. C++ daha hızlı diye düşünürken algoritmalar yüzünden daha da yavaş çalışır hale gelebilir. Programın nerede, ne zaman, hangi koşullarda çalıştığı bile çok önemli olabilir hız açısından. Ben, özel talep edilen kurumsal projeler dışında son kullanıcı açısından programın C , C++ veya Delphi ile geliştirilmesinin çok da önemli olmadığı kanaatindeyim. Özellikle de performans açısından bunlar arasında gözle görülür bir fark olmadığını düşünüyorum. Benim daha bugüne kadar, "Yok kardeşim siz bu programı Delphi ile yazmışsınız, biz bu programı almayız" diyen bir müşterim olmadı Smile

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
@ramazan_t Bu yüzden neden script diyebileceğimiz diller bu kadar revaçta, özellikle hız gerektiren konularda. Pek anlam veremiyorum.

Hız konusunda derleyici dil kadar derleyici önemi de çok büyük. Yıllar yıllar önce tek çekirdek tek izlek işlemciler vardı. Şimdi çok karışık yapıdalar. Acaba Delphi bu konuda ne seviyede?
(27-02-2017, Saat: 21:00)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @ramazan_t Bu yüzden neden script diyebileceğimiz diller bu kadar revaçta, özellikle hız gerektiren konularda. Pek anlam veremiyorum.

Hız konusunda derleyici dil kadar derleyici önemi de çok büyük. Yıllar yıllar önce tek çekirdek tek izlek işlemciler vardı. Şimdi çok karışık yapıdalar. Acaba Delphi bu konuda ne seviyede?

donanımlar o kadar ilerlediki script dillerdeki yavaşlık hisedilemez oldu, ayrıca yavaşlık olan yerlerde performans gerektiren yerlerde C,C++, pascal kullanmamanız için bir sebep yok json,xml v.s native uygulamanız ile haberleştirip sonucu yine script bir dille gösterebilir kullanabilirsiniz.

“Do. Or do not. There is no try.”
Sözüm ona HTML5 Mobil ve web tarafında müthiş bir çözüm, tanıdığım birçok mobil yazılım geliştirici uygulama içinde internet kontrolünü sağladıktan sonra html5 siteyi uygulama içinden çalıştırıyor, son kullanıcı bunun farkında olmuyor, olsa ne farkeder! sonuçta süper görseli olan, çalışan bir uygulama karşısında!

Bu şunu sağlıyor.

1-Geliştirici kullanıcıya web tarafında bir panel vererek yazılımdaki görsel, metin, grid, grafik vb değişiklikleri yapmasını sağlıyor.
2-App Store veya Google Play ile uğraşmadan bir defa yazılım kabul edildikten sonra kolayca yazılım güncellenebilir hataları giderilebilir oluyor.
(27-02-2017, Saat: 23:32)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: tanıdığım birçok mobil yazılım geliştirici uygulama içinde internet kontrolünü sağladıktan sonra html5 siteyi uygulama içinden çalıştırıyor, son kullanıcı bunun farkında olmuyor, olsa ne farkeder! sonuçta süper görseli olan, çalışan bir uygulama karşısında!

Çok haklısınız hocam, çoğu yazılımcı android için ayrı uygulama, ios için ayrı uygulama ile uğraşmak yerine Hybrid bir web uygulaması geliştiriyor. Onu da Android'in ya da iOS'un WebView kontrolü içinde gösteriyor, oldu bitti. Bazı durumlarda sizin dediğiniz gibi kullanıcıya özelleştirme imkanı tanıdığı için faydalı da olabiliyor. Pek çoğumuz hepimizin telefonunda yüklü olan E-Devlet uygulamasının aslında uygulama içindeki bir webview kontrolü içinde gösterilen bir web sayfası olduğunu fark etmemiştir. Yazılımcılarından birisinin uygulamanın PHP ile yazıldığını söyleyinceye kadar ben de fark etmemiştim. Bir yönden bakınca, eğer cihazın donanım özelliklerinden faydalanmayan ve sadece veri gösterimi ile ilgili bir uygulama yapılıyorsa Hybrid uygulama geliştirmek çoğu durumda şirketler için mantıklı olabiliyor.

Ben de kendi adıma dürüst olayım, şirketimizin windows tabanlı bir satış izleme yazılımı var. Müşterilerimizin çoğu dışarda iken de bu bilgilere erişebilmek istediler. Şimdi Android için ayrı iOS için ayrı uygulama geliştirmeye çalışsak inanılmaz zaman alacak, UNIGUI'nin Mobil bileşenlerini kullanarak bütün telefonlarla uyumlu çalışabilecek şekilde bir uygulama geliştirdim ve işimi bir anlamda çözmüş oldum. Hatta biraz araştırınca, Android için bir web sitesini APK uzantılı uygulama haline getiren bir program bile buldum. Hem de öyle bir program ki, açılış ekranı koyabiliyor, internet bağlantısını kontrol edebiliyor, özel hata sayfası oluşturabiliyor vs. vs. Smile olay bu noktaya kadar gelmiş yani Smile

Saygılarımla.

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  En fazla elektrik tüketen programlama dilleri... csunguray 7 2.285 09-03-2024, Saat: 12:01
Son Yorum: frmman
  Delphi Yazılım Dilleri Sıralamasında 20.'ten 14.'e yükselmiş pro_imaj 11 5.785 09-01-2024, Saat: 13:31
Son Yorum: nguzeller
  Yazılım Geliştirmeye İlk Adım Hakkında mahone 5 2.887 30-03-2022, Saat: 14:10
Son Yorum: RAD Coder
  14 Şubat :) sabanakman 21 15.385 14-02-2022, Saat: 00:37
Son Yorum: enigma
  Covid-19 farkındalık ve bir yazılım haz. mfidan 5 4.184 26-03-2020, Saat: 18:28
Son Yorum: shooterman

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi