Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oxygene Language - Escape from Delphi
Bu kadar büyük ve yoğun bir tepki olacağını biliyordum ancak Embarcadero'nun yaptıklarına rağmen onları savunmak yerine içinizden birisinin yükselen isyanına ses vereceğinizi, birlikte BTG veya Embarcadero cephesine düşüncelerimizi aktarmak üzere birleşeceğimizi düşünüyordum, ancak görüyorum ki comfort-zone (konfor alanı) ve mevcut sunulan hizmete karşı bu ücretleri ödeyip karşılığında hakettiğimizi düşündüğüm ürün veya hizmeti alamadığımız genel itibariyle sizler için büyük bir problem teşkil etmiyor.

Öncelikle yanlış anlaşılmalar veya eksik ifade edilen sözlerim için herkesten özür dilerim. Maksadımın ne olduğunu izah etmeye çok lüzum görmüyorum. 1990'dan bu yana Pascal'ın ekmeğini yemiş bir evladım. Baba'dan devraldığım Pascal bayrağını Object Pascal ile sürdürdüm, sürdürüyorum. Yakın gelecekte ben de evladıma devredeceğim inşallah. Turbo Delphi'den bu yana Delphi camiasına ödediğimiz ücreti ben biliyorum. Karşılığında ise Türkiye özel sektör standartlarında olabilecek orta seviye hedef kitle ile, mid-sized kobi çözümleri üreten bir geliştirici oldum, olduk.

Cümlelerimden anlayacağınız üzere ödediğimiz ekstra ücretlere karşı dem vuruyorum. Lisanslı olarak Delphi kullanan DelphiCan dostlarımın ne dediğimi anladığına %100 eminim.

İsyan bayrağını çekmiş olmam yerine isyan içindeki sarf edilen söylemlere bu kadar odaklanmamalısınız. Asıl büyük resim burada isyan etmek.

Çok fazla detaya girmeden, ana hatlarıyla cevaplarınıza karşı oluşan cevap hakkımı kullanarak, versiyon atmam gereken Object Pascal projeme dönüp, Lisanslı Delphi 10.1 Berlin Professional üzerinde geliştirmeye devam edeceğim Angel 

Yorum sırasına göre gidiyorum;

Öncelikle @Bahadir.Alkac Bey, kapsamlı yorumunuz için teşekkür ederim. RAD kelimesi Rapid Application Development'ın kısa dizimidir. Yani "hızlı uygulama üretmek". Delphi gerek derleyici anlamında gerekse geliştirme ortamı (IDE) anlamında bir numara. Bunu kabul etmemek haksızlık olur. Hele ki lisansına yıllar boyu ve halâ ciddi paralar ödeyen birisi olarak benim bunu kabul etmemem anlamsız olur.

Biz Delphi lisanslarını çıkartmak için Ar-Ge projeleri alıyoruz. Ar-Ge maliyetleri ve uzun soluklu projeler kapsamında üretim maliyeti içerisinde yansıtılıyor. Projenin büyüklüğüne göre oran-orantı yapılarak kendi formülümüzü uyguluyoruz. Firmalara da açık açık bu rakamların neler olduğunu kalem bazlı izah ediyoruz ve hepsi memnunlar. Ancak şuanda bu tarz projeler ekonomik meseleler sebebiyle azaldı, neredeyse duraksadı. Ama BTG'den lisans satmak için çalan telefon hiç susmuyor. Üstüne bir de Tokyo için ek kullanıcı lisansımıza hem mobil hem güncelleme satın alıp sonra bunların ortadan kalktığını öğrenince ne yapmam uygun olurdu sizce?  Angel

---

@3ddark Bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Piyasada küçük yazılım ekipleri ile  (5-10 kişilik) ürün üretip satmak bazı temel risk unsurlarını üzerinde barındırır. Teknolojiyi çorap değiştirir gibi değiştiremeyeceğiniz gibi, piyasaya koşması için verdiğiniz her ürünün arkasında durmanız gerekir. Örnek olması açısından; PHP ile bir web app üretip piyasaya verdiniz. Sonra ekipte PHP geliştiren kalmadı. Nasıl bir yol izlenmeli? Burada ücret veya ücretsiz olması mesele değil, mesele bunun karşılığını bulup bulmaması.

Dip bilgi notu: (E-Devlet uygulamalarının tamamında Java ve C# desteği bulunuyor. Biz C# ile E-Defter, E-Fatura, E-Arşiv, şimdilerde E-İrsaliye ve E-Müstahsil uygulamalarını geliştiriyoruz.)

---

Değerli  @Fesih ARSLAN Bey, Öncelikle -1 puan için teşekkür ederim. Size böyle düşündüren ithamlarımı da izah ederek açıklayacağım. Düşünceleriniz ve yorumlarınız çok değerli benim için. Hepsi için ayrıca teşekkür ederim.

İsyan bayrağı çektikten sonra kurulan her cümle taşlayıcı olma niteliğinde olabilir. Buna en çok hak verecek olan yine sizsiniz.
  • Embarcadero'nun tüm ürünlerinin Windows tabanında çalışıyor olmasından ötürü sizin Windows kullanmayalım dediğinizi söylemedim, Cross-platform'un en güçlü kozlarından birisi haline gelmişken FMX ile sembolik bir Delphi Code (Pascal Code Editor) üretip macOS ve Linux tabanına çıkartarak, bu platform ile "bakın, bizler de kullanıyor ve üretiyoruz" mesajı verilebilir. Her şeyi üretmek için Windows'a bağlıyız. iOS üretmek için sanal makine veya macOS olan bir bilgisayar ve üzerinde XCode ve oradan da çıktı üretmek için iOS cihaz. Çok çetrefilli bir durum değil mi? Angel
  • TargetSdkVersion olayı küçük bir örneklem idi. Geriye dönük geliştirdiğim uygulamaların markete yeni versiyonunun atılması için (şuana kadar 8 app) sırasıyla tüm projelerin ManifestTemplate şablonunu düzenledim. O an dalgın olduğum zaman markette 26 uyarısı gelince tekrar dön başa bu işlemi yap gerçekten yoruyor. Bu olayın kökten çözümü için Rio'yu işaret ediyorlar. Sorunuzun cevabı 8 uygulama yayınladım bu şekilde.
  • Community edition için en büyük örnek sanırım Microsoft olmalı Big Grin Rolleyes Blush 
  • Saymış olduğunuz özelliklerin birçoğu kurumsal ticari uygulamalar için mobil platformda doğrudan ihtiyaçları çözmüyor. En büyük problem komponentlerin tepkime yavaşlığı ve bazen çok aşırı yüklenmede crash olması. Saydıklarınızdan bir kaç tanesi dışında diğerlerini kullanmak için bir sebep dahi bulamadım hocam. İhtiyaç sanırım. Angel
  • Embarcadero'ya karşı kızgın ve kırgınlığımı aynı dertleri paylaştığım ve aynı değerlere inandığım dostlarımla bu şekilde paylaşmamın bir sakıncası olmayacağını düşünerek paylaşmıştım. Dilerseniz kaldırabilirim. Sadece sizlerin yaklaşımını merak ettim, gerçekten bir tek benim kafam mı karışık Delphi'nin gidişatı ve geleceği, günümüzdeki politikaları vs. hakkında yoksa sizler de aynı şeylere kafa yoruyor musunuzdu bu konunun sebebi. Zaten ilk gönderimimin sonundaki kırmızı soruyu okursanız doğrudan sizin düşüncelerinize hedef almıştım. Angel
  • Bluetooth ve iOS için; size katılıyorum, ancak piyasaya ürün üretirken iOS üzerinde birçok talep karşımıza çıkıyor ve hepsinde hem Embarcadero hem de Apple yüzünden takılıyoruz bir yerlere. Biz sürekli suçu Apple'a yüklesek bile Embarcaderonun üzerine düşeni tam yapmadığı kanaatindeyim.
  • Objective-C hiç kodlamadım hocam. Bu durumda Cross-platform ile tek seferde yaz, her yerde çalışsın bir ütopya mıdır? Huh
  • Akademik açıdan veya rakamlara oynaması sadece istatistik üretiyor hocam. Piyasadaki ihtiyaçlara yanıt veremedikten sonra müşteriye tek kaynak kodu izah edemeyiz. FMX'in kendi komponent adedi yetersiz olduğu için Rus ve Çin menşeili harici komponentler veya kendi ürettiklerimi kullanıyorum. Onlarda da gerek gördüklerimin çoğu Android için üretilmiş, Windows'ta test ederken çalışmıyor, iOS'a da desteği ne yazık ki yok. Blush
  • 2013 yılında Gaz Lambası adında bir uygulama üretip GooglePlay'e yükledim. XE5 ile üretmiştim. Aynı işlevi yapan Java tabanlı uygulamalar 1mb iken benim uygulamam 6mb idi hocam. Angel  Şuanda alan anlamında çok bir gerek görmeyebiliriz ancak ortalama 30-80 mb boyutlarına çıkan applerim var.
  • Sahada fatura oluşturup çıktı alacak bir uygulama için Java bridge olmadan, Object Pascal ile bir Android uygulama üretemiyorum. Bunu yapabilir miyim hocam? Veya network adaptörüne internet var mı sorusunu sorabilmek için yine Java'ya başvuruyoruz.
  • O oran Rusya'da ilkokulu kapsamıyor hocam. O oranın kapsadığı diğer ülkeler ve akademik kullanımlar da değil, ki bu alanda da yayınlanan bir istatistik var ise lütfen paylaşın. O oranın tek tutarlılığı birebir görüp konuştuğum ve şuan piyasada ürün geliştirmiş olan Türk firmalarındaki Türk geliştiricilerinin oranıdır.
Delphi'yi an itibariyle bırakıyorum desem bile en az 5 yıl demektir. Ki ben Delphi'yi çok seviyorum ve kodlamaktan zevk alıyorum. Ekmeğimi de bu yoldan elde ediyorum (tabi ek olarak kullandığım diğer teknolojileri de hesaba katalım).

Delphi'nin geliştiğini görüyorum, ancak ödediklerimle karşılığında aldıklarımı şöyle bir kıyaslayınca gerçekten çok külfet getiriyor bana.

Son olarak; Sadece Delphi ile ürün geliştirmek piyasada elimizi güçlendirmiyor. Güçlü bir grid ihtiyacına yanıt veremediği için 3. parti başka bir firmadan alıyoruz. DevExpress VCL, Digital Metaphors Report Builder, AlphaSkins, TMS ve daha sayabileceğim bir çok firmaya da ciddi ücretler ödüyoruz. Hepsi bir çatı altında toplanınca ülke olarak az olan kazancımızı bu firmalara dağıtmış oluyoruz.

Delphi'ye ve DelphiCan'a gücüm, ömrüm ve bilgim yettiği müddetçe devam edeceğim.

Saygılarımla.

Bu Konudaki Yorumlar
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Abdullah ILGAZ - 22-11-2018, Saat: 19:56
Cvp: Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Fesih ARSLAN - 22-11-2018, Saat: 21:40
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: mcuyan - 23-11-2018, Saat: 00:51
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: ahmet_sinav - 23-11-2018, Saat: 01:08
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Abdullah ILGAZ - 23-11-2018, Saat: 01:17
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Abdullah ILGAZ - 23-11-2018, Saat: 01:44
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Bahadir.Alkac - 23-11-2018, Saat: 08:16
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: 3ddark - 23-11-2018, Saat: 09:17
Cvp: Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Fesih ARSLAN - 23-11-2018, Saat: 09:19
Cvp: Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Abdullah ILGAZ - 23-11-2018, Saat: 11:21
Cvp: Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: forumcuali - 23-11-2018, Saat: 14:33
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: mcuyan - 23-11-2018, Saat: 11:37
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: esistem - 23-11-2018, Saat: 12:07
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: mcuyan - 23-11-2018, Saat: 12:27
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: mcuyan - 23-11-2018, Saat: 13:02
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: esistem - 23-11-2018, Saat: 13:16
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Kuri_YJ - 23-11-2018, Saat: 14:51
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: ozcanm - 23-11-2018, Saat: 16:25
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: sadettinpolat - 23-11-2018, Saat: 16:35
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: nguzeller - 23-11-2018, Saat: 17:55
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: Emrah Karagöz - 23-11-2018, Saat: 18:04
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: boreas - 23-11-2018, Saat: 19:11
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: nguzeller - 23-11-2018, Saat: 21:30
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: masteryoda - 23-11-2018, Saat: 22:11
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: nguzeller - 24-11-2018, Saat: 10:58
Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: nguzeller - 24-11-2018, Saat: 12:12
Cvp: Oxygene Language - Escape from Delphi - Yazar: csunguray - 25-11-2018, Saat: 22:19

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Delphi RabbitMq 3ddark 8 4.728 21-11-2022, Saat: 18:26
Son Yorum: 3ddark
  Raspberry Pi, MQTT ve Delphi SimaWB 15 12.950 26-01-2022, Saat: 15:08
Son Yorum: Jakarta2
  Nodemcu ile Delphi json haberleşme arsl01 10 10.527 24-12-2021, Saat: 09:25
Son Yorum: arsl01
  OpenAI GPT3 Nedir? Delphi ile Kullanımı Tan Ay 1 2.187 07-05-2021, Saat: 15:40
Son Yorum: mrmarman
  Delphi ve PLC Haberleşmesi hk. Abdullah ILGAZ 12 15.929 24-08-2020, Saat: 19:02
Son Yorum: Onur

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi