Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OOP : Polymorphism, Inherited Class
En basit haliyle, bir class, başka bir class gibi nasıl davranabilir? Atalarında tanımlı olan niteliklere torun class nasıl erişir? Class'lar çok biçimli olarak nasıl kullanır? Ata, yavru ve torun class arasındaki ilişki nedir gibi sorulara yanıt arıyoruz...

YouTube Delphi Tips
"Mantıklı adam kendini dünyaya uyarlar; mantıksız adam ise dünyayı kendine uydurmakta inat eder. Bu nedenle, tüm ilerleme o inatçı adama bağlıdır." - George Bernard Shaw
Elinize sağlık hocam teşekkürler. Tecrübem olmasa da class konusunu diğer dillere nazaran Delphi de uygulamak/oluşturmak daha zor gibi geliyor bana hep nedense.
@uparlayan elinize sağlık..
@Hayati hocamın dediği gibi class vs gibi konular ilginç bir şekilde korkutuyor beni de. Java ve .net için vazgeçilmez olan Polymorphism, Inherited terimleri DElphi'de kullanmak çok yararlı.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Merhaba.

* Arkadaşlar ismi korkutucu, kendisi değil. Bir örnek hazırladığınızda daha önce neden yazmamışım diye gecikme adına pişman olursunuz. 
* Size bir sürü kod yazarak Amerika'yı yeniden keşfetmeye lüzum kalmadan mevcut altyapıyı kullanmaktır inherited yapı.
* Sağ olsun üstadımız bu dokunuşu yapmış. 
* Gerisi boş bir proje ile bir TEdit'e bir property eklemek ile başlamaya bakar.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif
Çok da abartılacak bir şey yok aslında. C# veya Java'dan çok da farklı bir yapıları yok denilebilir. Biraz kodlama idmanıyla çözülmeyecek şey değil. Nesneyi ne zaman yok edeceğinizi bilmeniz yeterli.
YouTube Delphi Tips
"Mantıklı adam kendini dünyaya uyarlar; mantıksız adam ise dünyayı kendine uydurmakta inat eder. Bu nedenle, tüm ilerleme o inatçı adama bağlıdır." - George Bernard Shaw
elinize sağlık hocam.
Elinize sağlık
Katkılarınızdan dolayı teşekkürler.
DelphiCan'dır!
Çok güzel eline sağlık. OOP mantığı için ideal basit anlaşılır bir anlatım olmuş.

Birde form için buna benzer durumu yapsaydınız çok daha güzel örnek olurdu. Zamanında yaptığım biraz uzun olan videonun linkini buradan bende vereyim.

Ortak olan işlemlerinizi base form dediğimiz ata formda yapıyorsunuz. Daha sonra bu form ile ortak özellik gösteren fakat farklılıklarının da olduğu formları bu formdan türetiyoruz. Böylece ortak olan işlemeleri tekrar etmemiş ve tek noktadan kontrol etmiş oluyoruz. Mesela genel grid renklendirme veya gridi excel kaydetme veya yazdırma vs...

PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
(29-06-2020, Saat: 09:42)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Katkılarınızdan dolayı teşekkürler.

Teşekkür ederim,

(29-06-2020, Saat: 10:01)3ddark Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Çok güzel eline sağlık. OOP mantığı için ideal basit anlaşılır bir anlatım olmuş.

Birde form için buna benzer durumu yapsaydınız çok daha güzel örnek olurdu. Zamanında yaptığım biraz uzun olan videonun linkini buradan bende vereyim.

Ortak olan işlemlerinizi base form dediğimiz ata formda yapıyorsunuz. Daha sonra bu form ile ortak özellik gösteren fakat farklılıklarının da olduğu formları bu formdan türetiyoruz. Böylece ortak olan işlemeleri tekrar etmemiş ve tek noktadan kontrol etmiş oluyoruz. Mesela genel grid renklendirme veya gridi excel kaydetme veya yazdırma vs...

Teşekkür ederim. Videonuzu izlemiştim, o konuyu anlattığınız için bir benzerini yapmak istemedim. Polymorphism ile ilgili temel yaklaşım zaten temelde aynı, ister basit bir class isterse onlarca, yüzlerce nesne veya form içeren monolitik bir yazılım olsun, temel prensip aynı.

Monolitik Yazılım Mimarisi ile ilgili ileride bir video hazırlama düşüncem var. Belki ufak bir örnek proje üzerinden bunu gösterme şeklinde olur, bilemiyorum.
YouTube Delphi Tips

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Interposer Class Nedir, Nasıl Kullanılır uparlayan 32 31.148 21-07-2024, Saat: 06:19
Son Yorum: uparlayan
  Class Helper da Generic Collection Kullanma witalihakko 1 3.184 08-02-2018, Saat: 10:48
Son Yorum: klavye
  Class Helper ile Listview Loop witalihakko 2 4.335 20-03-2017, Saat: 00:42
Son Yorum: witalihakko

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi