Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
METAVERSE nedir? Biz neresinde yer alacağız?
Metaverse kısaca, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alanına, yani içinde tüm dijital dünyaların bulunduğu kurgusal evrene verilen isimdir. Birçok insana göre, gelecekte oluşturulacak olan bu Metaverse’e sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün olacak. 

Metaverse kavramından ilk olarak Neal Stephenson isimli yazarın Snow Crash romanında bahsedildi. Romanda gerçek insanların avatarlarının bulunduğu üç boyutlu sanal bir dünyaya Metaverse ismi veriliyordu. Bunun dışında bilim kurgu dünyasında birçok kez, bazıları Snow Crash’ten önce,  metaverse benzeri sanal dünyalardan bahsedilmişti.

Benim sorum: Biz bu dünyanın inşaasında yer alabilecek miyiz? Nasıl yer alabiliriz? Ne yapabiliriz? Bu konu hakkında araştırma yapan ya da bizzat içinde bulunan var mıdır?
pttavm yanlış hatırlamıyorsam buna benzer 3d ortamda sanal avm yaratmıştı, browser üzerinden bu avm de geziyordun,
https://www.youtube.com/watch?v=xz8cDlBWdX4

yazılım ve geliştirme tarafında olmayacağımız kesin, sana 3d ortamda araçlar vereceklerdir o araçları kullanarak tipkı bir 3d sahne editler gibi ancak daha basit kullanıcı düzeyinde hızlı öğrenilebilir şekilde, kendi odana dükkanına veya nesneni istediğin konuma özelliklerde koyacaksındır, özelliklerini yapılandıracaksındır, kalkıpda sana bir blender arabirimi ve imkanları sunacak halleri yok,
bu olayları oyunun içinde yapmanı sağlayacaklardır, uygulamadan çıkıp map editöründe değil, eskiden bazı 2d oyunlarda, oyuncular kendi haritalarını tasarlayıp diğer oyuncular ile paylaşıyordu, sonradan bunu kaldırdılar.

büyük ihtimal nft itemlerde burada kullanılacak ve görüntülemek istiyen hak sahibine para ödüyecekdir, 1 biletle odaya giriş yapacaksınız.

yapılmak istenen unrealengin 5 e eklenen kayıpsız ve nesnenin yüzey poligon sayısının artık performansı etkilemediği, yüksek optimizasyonlarla
galaktik ölçekde belkide insan zamanı ile tamamını gezip göremeyeceğin, bu ortam içinde insanların birbirleri ile interaktiviyeye girebileceği,
beraber aksiyon alabilecekleri,

sınırsız hayal gücü ile geliştirilmesininde insanlara bırakıldığı bir ortam yaratmak.

(bir 3d sahne tasarlamak ciddi meşagatli ve zaman istiyen bir olaydır, bunun insanlara paylaştırılması ciddi maddi tasarruf sağlar)

buna benzer bir uzay projesi oyunu vardı yıllardır halen daha geliştirme aşamasında, Star Citizen https://robertsspaceindustries.com/

şuanda yapılanda bu teknolojilerin daha hızlı geliştirilmesi adına kitle manipilasyonu yapıp paranın kendilerine yönlendirilmesi ancak elde halen daha
elle tutulur iyi bir hardware yok, facebook zaten yıllardır oculus gözlüğü geliştiriyor ancak görüntü kalitesi ve gecikme vasat, insan x,y hareket eksenini halen daha çözemediler, noktadan noktaya ışınlanıyorsun.

hepsini geçiyorum, bizim insanımızın bu donanımlara erişebileceğini pek sanmıyorum, alım gücü ve $ dan ötürü.

sistem üstü düşünürsek bu ne işe yarar?

bundan azami 500yil içinde artık uzayda kesinlikle yaşayan insanlar olacak, uçağa biner gibi biletle uzaya çıkacaklar,

gezegenler arası seyahatlerde, ufacık bir kutunun içinde bu tarz bir sistem, insan aklının delirmeden ayık kalmasını sağlayacakdır.

gönül isterki insanlar bu sanal dünyada ömürlerini tüketmesin buralara bağımlı olmasınlar,

ancak vasıfsız ülke yöneticileri, biatçı kültürle manipilasyonlarla insanları fakirleştiriyor, insanlar zamanlarını tüketiyor,

şuanda kazanıyormuş gibi görünüyor olabilir ancak gelecekteki varlığını yok etmekden başka birşey değil.

bu sebeple insanların elinde yozlaşmış sisteme itaat etmekden fazla bir şey kalmıyor.

biz neresinde olacağız diye soruyorsan kanımca, bu sistemi kullanan ve onlara tıpkı reklam verenlerin her ay tomarla paraları google irelanda gönderdiği gibi

onları kitleye ulaşmak adına ve ozamanki sanal dünyanın tirendinde şirketin satışlarını ve varlığını sürdürebilmek adına finansa eder durumda olacağız.

esasında gidilmek istenen nokta, tam olarak şu filimde tasfir edilmiş, https://www.youtube.com/watch?v=cSp1dM2Vj48

birde benim gibiler bir köşede durur, game engineye hook larımızı atar trainerimizi yazar god modumuzu açarız.

yerinizi şuradan alabilirsiniz https://www.unknowncheats.me/forum/index.php https://gamecopyworld.com/
(09-11-2021, Saat: 14:42)vedat35 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: pttavm yanlış hatırlamıyorsam buna benzer 3d ortamda sanal avm yaratmıştı, browser üzerinden bu avm de geziyordun,

yazılım ve geliştirme tarafında olmayacağımız kesin, sana 3d ortamda araçlar vereceklerdir o araçları kullanarak tipkı bir 3d sahne editler gibi ancak daha basit kullanıcı düzeyinde hızlı öğrenilebilir şekilde, kendi odana dükkanına veya nesneni istediğin konuma özelliklerde koyacaksındır, özelliklerini yapılandıracaksındır, kalkıpda sana bir blender arabirimi ve imkanları sunacak halleri yok,
bu olayları oyunun içinde yapmanı sağlayacaklardır, uygulamadan çıkıp map editöründe değil, eskiden bazı 2d oyunlarda, oyuncular kendi haritalarını tasarlayıp diğer oyuncular ile paylaşıyordu, sonradan bunu kaldırdılar.

büyük ihtimal nft itemlerde burada kullanılacak ve görüntülemek istiyen hak sahibine para ödüyecekdir, 1 biletle odaya giriş yapacaksınız.

yapılmak istenen unrealengin 5 e eklenen kayıpsız ve nesnenin yüzey poligon sayısının artık performansı etkilemediği, yüksek optimizasyonlarla
galaktik ölçekde belkide insan zamanı ile tamamını gezip göremeyeceğin, bu ortam içinde insanların birbirleri ile interaktiviyeye girebileceği,

sınırsız hayal gücü ile geliştirilmesininde insanlara bırakıldığı bir ortam yaratmak.

(bir 3d sahne tasarlamak ciddi meşagatli ve zaman istiyen bir olaydır, bunun insanlara paylaştırılması ciddi maddi tasarruf sağlar)

buna benzer bir uzay projesi oyunu vardı yıllardır halen daha geliştirme aşamasında,  Star Citizen https://robertsspaceindustries.com/

şuanda yapılanda bu teknolojilerin daha hızlı geliştirilmesi adına kitle manipilasyonu yapıp paranın kendilerine yönlendirilmesi ancak elde halen daha
elle tutulur iyi bir hardware yok, facebook zaten yıllardır oculus gözlüğü geliştiriyor ancak görüntü kalitesi ve gecikme vasat, insan x,y hareket eksenini halen daha çözemediler, noktadan noktaya ışınlanıyorsun.

hepsini geçiyorum, bizim insanımızın bu donanımlara erişebileceğini pek sanmıyorum, alım gücü ve $ dan ötürü.

bundan azami 500yil içinde artık uzayda kesinlikle yaşayan insanlar olacak, uçağa biner gibi biletle uzaya çıkacaklar,

gezegenler arası seyahatlerde, ufacık bir kutunun içinde bu tarz bir sistem, insan aklının delirmeden ayık kalmasını sağlayacakdır.

gönül isterki insanlar bu sanal dünyada ömürlerini tüketmesin buralara bağımlı olmasınlar,

ancak vasıfsız ülke yöneticileri, biatçı kültürle manipilasyonlarla insanları fakirleştiriyor, insanlar zamanlarını tüketiyor,

şuanda kazanıyormuş gibi görünüyor olabilir ancak gelecekteki varlığını yok etmekden başka birşey değil.

bu sebeple insanların elinde yozlaşmış sisteme itaat etmekden fazla bir şey kalmıyor.

biz neresinde olacağız diye soruyorsan kanımca, bu sistemi kullanan ve onlara tıpkı reklam verenlerin her ay tomarla paraları google irelanda gönderdiği gibi

onları kitleye ulaşmak adına ve ozamanki sanal dünyanın tirendinde şirketin satışlarını ve varlığını sürdürebilmek adına finansa eder durumda olacağız.

esasında gidilmek istenen nokta, tam olarak şu filimde tasfir edilmiş, https://www.youtube.com/watch?v=cSp1dM2Vj48

Read Player One filmini izledim ancak filmde o dünyayı 1 kişi yaratıyordu. 1 kişinin koca dünyayı bütün ayrıntılarıyla yaratabilmesinin imkanı yok. Çünkü en basitinden avatarınla konsere gidiyorsun konseri kim verecek? Gerçek bir sanatçının konseri olmasa kim gider ki konsere? Örneğin bir mağazadan alışveriş yapacaksın o mağazadaki bütün eşyaları o dünyayı kuran kişiler mi tasarlayacak? Gerçek bir dünyadaki gibi birileri ürünlerini tasarlayacak ve oradan bir dükkan kiralama ya da arsası alınmış bir yer de(sanal arazi) bir şeyler inşa edecektir.

Bence şu an facebook ve diğer firmalar o dünyadaki holdinglerini'i yaratmaya çalışıyorlar. Satabilecekleri ve para kazanabilecekleri araç gereçleri tasarlıyorlar. Örneğin bir yerden bir yere gitmek için kullanılacak bir araç v.s. 

Biz neresinde yer alacağız konusunda senin gibi düşünmüyorum. Yazılımcılar olarak yapılan ürünlerin, inşa edilen binaların v.s. o dünyaya yerleştirilmesi gerekecektir. Bunu da yazılımcıların gerçekleştireceğini düşünüyorum. Yani önümüzdeki yıllar 3d grafik modelleme yapabilen, animasyon yapabilen ve bunları sisteme dahil edebilenlerin(yazılımcıların) çok çok önem kazanacağını düşünüyorum. 

Hatta delphi yazılımcıları olarak toplanıp bizimde metaverse dünyası için şimdiden bir şeylere başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü delphi'yi kullanan 3-5 kişi kaldık. (Acı ama gerçek). 
(09-11-2021, Saat: 15:38)Jakarta2 Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(09-11-2021, Saat: 14:42)vedat35 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: pttavm yanlış hatırlamıyorsam buna benzer 3d ortamda sanal avm yaratmıştı, browser üzerinden bu avm de geziyordun,

buna benzer bir uzay projesi oyunu vardı yıllardır halen daha geliştirme aşamasında,  Star Citizen https://robertsspaceindustries.com/

Read Player One filmini izledim ancak filmde o dünyayı 1 kişi yaratıyordu. 1 kişinin koca dünyayı bütün ayrıntılarıyla yaratabilmesinin imkanı yok. Çünkü en basitinden avatarınla konsere gidiyorsun konseri kim verecek? Gerçek bir sanatçının konseri olmasa kim gider ki konsere? Örneğin bir mağazadan alışveriş yapacaksın o mağazadaki bütün eşyaları o dünyayı kuran kişiler mi tasarlayacak? Gerçek bir dünyadaki gibi birileri ürünlerini tasarlayacak ve oradan bir dükkan kiralama ya da arsası alınmış bir yer de(sanal arazi) bir şeyler inşa edecektir.

Bence şu an facebook ve diğer firmalar o dünyadaki holdinglerini'i yaratmaya çalışıyorlar. Satabilecekleri ve para kazanabilecekleri araç gereçleri tasarlıyorlar. Örneğin bir yerden bir yere gitmek için kullanılacak bir araç v.s. 

Biz neresinde yer alacağız konusunda senin gibi düşünmüyorum. Yazılımcılar olarak yapılan ürünlerin, inşa edilen binaların v.s. o dünyaya yerleştirilmesi gerekecektir. Bunu da yazılımcıların gerçekleştireceğini düşünüyorum. Yani önümüzdeki yıllar 3d grafik modelleme yapabilen, animasyon yapabilen ve bunları sisteme dahil edebilenlerin(yazılımcıların) çok çok önem kazanacağını düşünüyorum. 

Hatta delphi yazılımcıları olarak toplanıp bizimde metaverse dünyası için şimdiden bir şeylere başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü delphi'yi kullanan 3-5 kişi kaldık. (Acı ama gerçek). 

---
1 kişinin koca dünyayı yaratması gibi bir durum söz konusu değil zaten, o bir tasfir ve sanal dünyada değerli kimlik yaratmak adına hedef göstermek, otorite yaratmak.

fark ettiysen bazı sahnelerinde, gerçek dünya olduğu gibi sanal dünyada görünüyordu, sanal karakterler animasyon ortamı olmadan,
burada esasında standartlarını oturtuyorlar, daha önce bunu avatar ile denemişlerdi.

Gerçek bir sanatçının konseri olmasa kim gider ki konsere, gerçek sanatçılarda konser verebilirler, anime karakterlerde, yüzü sesi güzel müzik melodi ritip oturtmuş yeni insanlarda konser verebilir, bu o anki oyunun sistemin yönlendirmesi ve insanların o esnadaki pisikolojileri ile alakalı bir durum,
bu durum mesela tomraider oyununda betimlenir, 

https://www.haberturk.com/lara-croft-un-son-macerasi-shadow-of-the-tomb-raider-2151235-ekonomi
bu sahne en unutlmaz sahnelerdendir.

2151235_c14900c361b04f16e6ee8ee11549063f.jpg

- Örneğin bir mağazadan alışveriş yapacaksın o mağazadaki bütün eşyaları o dünyayı kuran kişiler mi tasarlayacak?
ilk başlarda olabilir ancak sistemin kendisini ölçekleyebilmesi ve arsa eşya ticaretleri olabilmesi için, oyunculara bu özelliği vereceklerdir,
bu konular yıllardır oyun içi pazar ürün item vs metin2 knight online gibi oyunlarda ciddi ticaret işletir, zaten ready player one filmindede bu konu işlenir, teknisyen sahnesinde motorsiklet itemi alır repair eder geri verir, muhtemelen geometrik şeklinide değiştirebiliyordur..
maxresdefault.jpg

- Bence şu an facebook ve diğer firmalar o dünyadaki holdinglerini'i yaratmaya çalışıyorlar. Satabilecekleri ve para kazanabilecekleri araç gereçleri tasarlıyorlar. Örneğin bir yerden bir yere gitmek için kullanılacak bir araç v.s. 

şuanda fark etti isen henüz daha oyunun içine insan giremedi, sanal karakter ve fps bakış açısından bağ kurulmakda, bu hali bile ciddi derecede bağımlılık yaratmakda, gerçek dünyadan ümidi kesenler sanalda yaşamakta.

- Biz neresinde yer alacağız konusunda senin gibi düşünmüyorum. Yazılımcılar olarak yapılan ürünlerin, inşa edilen binaların v.s. o dünyaya yerleştirilmesi gerekecektir. Bunu da yazılımcıların gerçekleştireceğini düşünüyorum. Yani önümüzdeki yıllar 3d grafik modelleme yapabilen, animasyon yapabilen ve bunları sisteme dahil edebilenlerin(yazılımcıların) çok çok önem kazanacağını düşünüyorum. 

öyle daği olsa bizim ülkemizde hangi büyük yapım için bu tarz iş ilanları gördün? bu söylediğin şey bu olayın gelişimi açısından handi kapı olacakdır.

- Hatta delphi yazılımcıları olarak toplanıp bizimde metaverse dünyası için şimdiden bir şeylere başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü delphi'yi kullanan 3-5 kişi kaldık. (Acı ama gerçek). 

kanımca şuanda ülkede yazılımcılar öncelikle temel seviye yaşam maaliyetlerini karşılamanın derdinde, bu sebeple yazılım sektörü tr de son 5 yildir yokuş aşağıya, iş ilanlarından bunu görebilirsin zaten.

sen kanımca şuanki bilinç ve yaş seviyenle bunu düşündüğünde sana ters geliyor olabilir, 

ancak bu dünya ile doğan bir cocuğun, henüz dünya ile ilgili fikirleri bilgisi yokken, bu yapıya katılması ve ilerideki yargıları çok farklı olacakdır, 
kaçınız avrupada almanyada devasa müzik festivallerine katıldınız orada kamp yaptınız bu tukuyu tadı tattınız, bizim ülkemizde en son ne zaman yapılmışdır, artık iş sadece sanatçının youtube videolarına dönmüş iken..

şuanda örneğin hemen yarın kalkın arnavutluk tiran da 1ay tatil yapın ortalama size 50bin tlye patlayacakdır, 1 yillik asgariden daha yüksek..
https://www.youtube.com/watch?v=G-XZhKqQAHU
linkini verdiğim filmi izlerseniz aslında bu teknolojinin pekte uzakta olmadığını anlarsınız. Film 2016 da yapılmış, gelecek 10 yılda muhtemelen bu tip pek çok film veya "ready player one" filmi tarzı mekanlar hayatımıza girecek, tabi bunlara kimler önce ulaşır bilinmez. Fakat yapılmak istenen gerçekten filmdeki gibi bir dünya oluşturup bunun üzerinden para toplamak ki zaten coin borsaları şu anda o işi gayet güzel yapıyor. Milyonlarca dolar bu tip yatırımlara aktarılıyor.

Sınırsız bir dünya düşünün, isteyen herkes buradan mekan-işletme alabiliyor, şirket kurabiliyor, bu ortamdan alışveriş yapabiliyor (sanal ürünler alıyor tabi), isteyen firmalar da buradaki mekan sahiplerine reklam için ödeme yapıyor vs.vs. aklınıza ne gelirse, tabi bu arada hiç kimse bir diğerinin gerçekte kim olduğunu bilmiyor.

Bu ortamda kullanılan paranın sanal olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu sanal paranın gerçek dünyadada kullanılabilir olduğunu zaten biliyoruz. Şu an kısıtlı da olsa çok yakında hemen herkes cep telefonundan istediği sanal para birimi ile gerçek dünyada alışveriş yapabilecek, mesela crypto.com projesini incelerseniz ne demek isteğimi daha iyi anlarsınız.

Bu arada beni düşünceme göre biz ülke olarak bunun neresinde oluruz o zaten belli, daha on yıllar gerekli bir şeyler üretebilmemiz için.
şöyle bir örnek vereyim, misal hep içimde ukde kalmışdır, şuanda youtube ın tıpkısını dağıtık sunucu mimarisi ve obje tabanlı dosya sistemi replica setiyle birlikde kurabilirim,

örneğin bir alman almanyada onların parasıyla 28(euro)yani TL ile 1 dedicated 3/6tb disk 1gigabit uplink kiralayabiliyor,
bu sunucular üstelik unmetered bandwith limitleride yok, 10 sunucu 280, 100 adet 2800euro yani bizim 2800tl miz, bu bana 1 atış şansı verir idi, ölçeklemeyi gelir modeline uydurabilir isem bütçemde müsait ise, yoldan yürür idim, bizim ülkemizde zaten internet kendi başına bir sorun.. pazar günlerinde nefret ediyorum aşırı lagdan..

peki bunu bizim ülkemizde yapmaya kalksam, 1 sunucu 100mbit uplink en az 750tl
10 adeti 7500tl 100 adet 75bin tl, yani 3 5 ay varlığını ya sürdürür ya sürdüremezdi.
bunun birde personel giderleri var.

tamamiyle imkanları fırsatları hiç durmadan kaybediyor üstelik fakirleşiyoruz, teknolojiyi geriden takip ediyoruz, bu sebeple
zincir; üretim, geliştirme, destek, pazarlama, reklam vs çok büyük miktarlarda bütçeye ihtiyaç duyuyor, buda
ülkemizde melek yatırımcı sermayesi olmadan veya gözünü karartıp mal varlığını geleceğini riske atmadan
büyük yapıların çıkmasını vatandaş için imkansızlaştırıyor, böylelikle istihdam ve gelişimde geri kalmaya devam ediyoruz.

$ arttıkça firma gelirleri düşer, çünkü verdikleri reklam bütçeleri tl bazında aynı kalsada $ olarak gerilediği için trafik dönüşü düşer.
bu durumda reklam için tl bütçesi arttırılmalı ve bu bütçenin üründen geri kazanılması gerekirki, bu bir kısır döngüdür..

bu örneklememden ne çıkarabiliriz, bu sanal dünyayı host edebilmemiz için birde sunucu alt yapısını kurmalı ve finanse edebilmemiz gerekir, dünya ölçeğinde trafiğinde geleceğini düşünerek ve henüz hiç para kazanmamış olmamıza karşın, iş sadece gerçeklik donanımlarıyla bitmiyor.

bildiğim kadarıyla, biz ev iş internet bağlantımıza para öderiz, internet servis sağlayıcıda yurt dışına giden trafik için para öder, yani aslında siz youtube dan birşey izlediğinizde bizim ülke yurt dışına trafik parası öder, yurt dışı servisler arttıkça ödenen parada artmaya devam edecek demekdir,

örneğin bizim toplumumuzda parası yok ancak yazılım bilgisi var ise, onların kendilerine 1 atışlık mermi vermemiz gerekir,
örneğin devlet bir dc kurar içersinde yarım milyon bilgisayar doldurur, her vatandaş eğer yazılımcı ise oradan örneğin
5 10 sunucuyu çok düşük ücrete veya ücretsiz kullanımına verir, eğerki elle tutulur birşey yapıp trafik çekmeye başlamışsa,
sistemdeki sunucu hakkı yükseltilir, diğerlerinki düşer, böylece katma değerli servislerin yaratılması açısında gençlere ve yazılımcılar bu alt yapı giderlerinde ciddi destek olunmuş olunur, burada bu hizmet x,y,z yeterliliklerine bağlanmaması istiyen herkezin bundan yararlandırılması gerekir, 

en basit tabiri ile ölçekli sunucuları otomasyonla kontrol edebilmekde başlı başına bir iştir.

https://www.youtube.com/watch?v=r1xK6PRk1DU
(09-11-2021, Saat: 16:22)esistem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: https://www.youtube.com/watch?v=G-XZhKqQAHU
linkini verdiğim filmi izlerseniz aslında bu teknolojinin pekte uzakta olmadığını anlarsınız. Film 2016 da yapılmış, gelecek 10 yılda muhtemelen bu tip pek çok film veya "ready player one" filmi tarzı mekanlar hayatımıza girecek, tabi bunlara kimler önce ulaşır bilinmez. Fakat yapılmak istenen gerçekten filmdeki gibi bir dünya oluşturup bunun üzerinden para toplamak ki zaten coin borsaları şu anda o işi gayet güzel yapıyor. Milyonlarca dolar bu tip yatırımlara aktarılıyor.

Sınırsız bir dünya düşünün, isteyen herkes buradan mekan-işletme alabiliyor, şirket kurabiliyor, bu ortamdan alışveriş yapabiliyor (sanal ürünler alıyor tabi), isteyen firmalar da buradaki mekan sahiplerine reklam için ödeme yapıyor vs.vs. aklınıza ne gelirse, tabi bu arada hiç kimse bir diğerinin gerçekte kim olduğunu bilmiyor.

Bu ortamda kullanılan paranın sanal olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu sanal paranın gerçek dünyadada kullanılabilir olduğunu zaten biliyoruz. Şu an kısıtlı da olsa çok yakında hemen herkes cep telefonundan istediği sanal para birimi ile gerçek dünyada alışveriş yapabilecek, mesela crypto.com projesini incelerseniz ne demek isteğimi daha iyi anlarsınız.

Bu arada beni düşünceme göre biz ülke olarak bunun neresinde oluruz o zaten belli, daha on yıllar gerekli bir şeyler üretebilmemiz için.

İşte bundan bahsediyorum zaten sanal dünyada gezinebilme artık başladı ve biz bunun gerisinde kalmamalıyız.
(09-11-2021, Saat: 18:57)Jakarta2 Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(09-11-2021, Saat: 16:22)esistem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: https://www.youtube.com/watch?v=G-XZhKqQAHU

İşte bundan bahsediyorum zaten sanal dünyada gezinebilme artık başladı ve biz bunun gerisinde kalmamalıyız.

eğer bunu delphi ile yapmak istiyorsan, o iş bizim için imkansıza yakın, oyun moturu kullanmak şarttır.

şurayı incelemek isteyebilirsin. 

https://stackoverflow.com/questions/6913...-3d-shapes

soYan.png
Önümüzdeki yıllarda daha fazla işlemci, ekran kartı, bilgisayar, telefon satılamayacağı gün gibi ortada. Herhangi bir yenilik/devrim yapılamıyor. Her yıl işlemci bu kadar hızlandı, kamera şöyle iyi hale geldi den başka yenilik yok. Tıkandı resmen. Peki para nasıl kazanılacak? >> Metaverse!

Bugün X bir dünya starının konserinde milyon dolarlık ses sistemleri kullanılıyor. O ortamda duyduğunuz sesi evinizdeki hoparlörden alamazsınız. Aldığınız şeyin adı ne? Deneyim! Mesela müzik albümü üreticileri en kaliteli sistemlerle, enstrümanlarla müzik yapıyorken, kayıt kaliteleri, mikrofonlarının kalitesi kadar! Siz ise sahip olduğunuz kulaklığın veya hoparlörün kalitesi oranında müziği dinliyorsunuz.

Ne anlatmaya çalışıyorum > Deneyim! Deneyim = 5 duyu organı. 5 duyu organınız olmazsa bu dünyada yaşadığınızı kanıtlayamazsınız. Metaverse 5 duyu organınızı manipüle edebildiği gün vizyonunu gerçekleştirmeye adım atabilir.

Şahsi fikrim bu işin en az 50 yılı var, pek gaza gelmemek gerektiğini düşünüyorum. Daha erken gerçekleşirse, yazılımcılardan çok, özgün içerik üreten kişilere ihtiyaç duyulacaktır. İçeriğin ve çeşitliliğin olmadığı bir dünyada ne yapacaksın? İçinde video bulunmayan youtube! Dizi/film olmayan netflix gibi düşünmek lazım. Ortam var ama ortamı var eden içeriğin kendisidir. Yeni bir dünya kurulacaksa, orada yeni krallar içerik sahibi kişiler olacaktır diye düşünüyorum.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Question container_of ve offsetof nedir, ne işe yarar ? seci20 2 1.451 03-01-2022, Saat: 21:34
Son Yorum: seci20
  {$} Nedir woywod 12 7.061 23-02-2021, Saat: 21:52
Son Yorum: woywod
  Excel Veri Okuma Yöntemi Tercihiniz Nedir? pro_imaj 12 6.973 11-11-2020, Saat: 22:14
Son Yorum: anemos
  Kodun anlaşılabilirliği için nasıl bir yol izliyorsunuz standartlarınız nedir ? boreas 9 7.151 05-12-2018, Saat: 17:38
Son Yorum: cinarbil
  Youtube için kesin çözüm nedir Lord_Ares 20 16.865 24-02-2018, Saat: 08:47
Son Yorum: Lord_Ares

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi