Yorumları: 229
Konuları: 43
Aktif Kullandığınız Delphi Sürümü:
Rep Puanı: 392
Acemi
Merhaba, konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim , bilen kişiler uygun yere taşırsa teşekkür ederim. Yanyana 4 adet soğuk hava deposundan sıcaklık bilgilerini okuyup belli bir sıcaklığı geçtiğinde bildirim almak istediler. ESP32 kullanmayı düşündüm ama arkaplanda gerekenleri görünce hazır cihazlar kullanmayı tercih ettim. Bu tür bir deneyim olan arkadaşlar hangi cihazı seçtiklerini , cloud alan mı , dashboard mu tercih ettikler, ios tarafı için (APN devaloper kimlik sorunu) neyi tercih ettiler bilgilerini paylaşırlarsa sevinrim. Mesela ben Tuya 4 Channel WiFi Temperature Controller DS18B20 cihazını gördüm fakat kullanıcı yorumları çok arızalndığını yazmış. Bu yüzden bizlerden deneyimi olan arkadaşlardan fikrini almak istedim. Tabiki FMX tarafında harici component mi , yoksa kendi bileşenlerini kullanarak mı oluşturdunuz bu da çok önemli. Teşekkür ederim.
Yorumları: 1.063
Konuları: 35
Aktif Kullandığınız Delphi Sürümü:
- Delphi 13
- Delphi 12
- Delphi 11
- Delphi 10 Serisi
Rep Puanı: 5.461
Üstad
08-06-2026, Saat: 17:01
(Son Düzenleme: 08-06-2026, Saat: 17:02, Düzenleyen: RAD Coder.)
Hayırlı olsun şimdiden;
Konu itibarı ile FMX + IoT olduğu için bu bölümde durmasının bir mahsuru yok bence.
Daha önce benzer bir çok büyük sistem yaptım.
Kendi IoT cihazımızı ürettik. Linux sunucu üzerinde MQTT Server kurup M2M haberleşme yöntemi ile iletişim kurduk.
Bu cihazı Covit döneminde UV cihazını tetikleme, merkezi ısı sistemi sensör bilgilerini okuma ve bazı değerleri uzaktan set etme, uzaktan veya yerinde kapı, turnike açma gibi daha bir çok alanda kullandık. Sonuçta ıoT cihaz olunca internet üzerinden gönderdiğiniz her komutu işletebilirsiniz.
Özetle mimari;
Donanım:
1- Uzak/Sanal/Dedicate Sunucu (mümkünse Linux)
2- IoT cihazınız kaç adet gerekiyorsa
Yazılımsal gereksinimler:
Sunucu üzerine MQTT (Mosquitto) kurulması
Hazır sensör veya cihazlar için sunucu konfigürasyonunun set edilmesi (özel cihaz için gömülü yazılım ihtiyacı)
Web üzerinden durum izleme/dashboard
Mobil olacak ise seunucu üzerinde push notification servisi yazılması gerekir. (+ Apple Store ve Google Play üyelikleri)
Begin : = end / 2;