Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firebird Ağ Yavaşlığı Nedenleri
#1
Değerli yazılımcı dostlar virüssüz sağlıklı günler dilerim. Eski bir projemde bir iki değişiklik için tekrar bilgisayar başına geçtim. Local bilgisayarda tıkır tıkır çalışan program ağ üzerinde ise işkence çektirmekte müşteriye.... ağdan bağlanırken süre tuttum.3 dakika 48 saniyede açıldı. Yapılan her işlemin yavaşlığı da ayrı bir sorun. Veri tabanı olarak 2.03 kullanmıştım. Yeni versiyona geçirmedim.  Local olarak tesla gibi ışık hızında çalışan program ağda neden öküz arabasına dönüşür?

Firebird versiyon 2.0.3
ana bilgisayarda klasör paylaşıma tam yetki verdim, ayrıca güvenlik duvarından gelişmiş kısmından 3050 portuna izin verdim. IP sabitledim.
Terminal makinede aynı sunucu kurulu. güvenlik duvarı kısmından giden kurallara 3050 portu izinli...
Ping almada sorun yok. 
ağ için databese yol tanımım şöyle... 192.168.0.13:C:\Users\balog\Desktop\GENEL\VERESIYEDATA.FDB
iki makinede aynı windows sürümleri ( windows 10 ) yüklü...


Nereden bir yanlışlık yapıyorum. Muhtemel sebepleri ve çözümleri nelerdir? 
Herkese sağlıklı virüssüz günler dilerim.
Cevapla
#2
Selamlar, yavaşlk mı var programda? verileri çok geç mi işliyor ya da işlemior mu. Çalışan exe de ek protokol kullandınız mı?
Cevapla
#3
Merhaba,
Veri tabanının bulunduğu klasöre, tüm kullanıcılar için tam erişim yetkisi vermeniz çok büyük bir risk içeriyor.
Bunun işlem hızına hiçbir etkisi olmaz.
Veri tabanının barındığı sunucu bilgisayarının güvenlik duvarını tümden kapatın ve bu sunucu üzerinde herhangi bir anti-virus varsa bunu da kapatın.
Uygulamanın hız farkını gözlemleyin. Bir değişiklik yoksa kod yapınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekecektir.
While true do; Hayat döngüsü, kısır değildir! Yapılan bir yanlış, o döngünün dışına çıkmanızı sağlayacaktır.
WWW
Cevapla
#4
Hocam Ping değerlerini paylaşır mısınız?
Ayrıca Modeminiz Zyxel mi? çünki Zyxel modemlerde hatta düşmeler meydana gelmekte. birçok kez başıma gelen bir olay bu. Server ve client'i EThernet kablosu ile bağladığınızda ki ping sonuçlarını ve hat değerlerini paylaşır mısınız.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Cevapla
#5
Merhaba işim Ağ yöneticisi olduğu için olaya ağ üzerindeki sorunları tespit etmek için yazacağım.

1- Network üzerinden haberleşen bilgisayarlarin ağ bağdaştırıcisi üreticisinin yayımladığı güncel uyumlu driver olmalıdır. Özellikle Microsoft’un default driver kullanılıyor ise data yükü binince çok sorun çıkarttığına bir çok kez şahit oldum.

2- Ping kontrollü önemli ama kesin durumu raporlayan çözüm değildir. Ufak bir Data gönderdiği için sadece gidip gelen sureyi gösterir. Sizi yanılmasın ama fıkır versin.

3- ortamda kullanılan switch ne durumda? Büyük ihtimal yönetilemez basit bir hub olabilir. Onada Data yükü binince ne durumda bakmanız gerek.

4- Eger akıllı switch kullanılıyorsa üzerinde qos,  flow control, storm control gibi protokoller açık mi ve açıksa data akısını kilitliyor olabilir mi ?

5- Basit yapı varsa ve direkt 4 porlu bir modem kullaniliyorsa modemi kontrol edin. Eski yada sorunlu yada dandik modem olabilir.

6- bilgisayarlarin Ethernet bağlantı hızlarına bakın. Kablosal bir sorundan kaynaklı olarak 10mbit gibi görebilir. Gözden geçirin mutlaka.

7- Bu bilgisayarlar kablosuz bağlı ise sorun yaşayabilirsiniz. Bilgisayarın kablosuz bagdastiricisi veya Modem yada AP kablosuz modülünün işlem gücü projeniz için yeterli olmayabilir.

8- kabloları kontrol edin. Su,nem almış yada Oksit vs varsa ağ iletişimini çok yavaşlatır.

Bunlara baktınız ve çözüm bulamadınız o zaman ben olsam server PC ve client PC ye direkt Ethernet bağlarım İP adreslerini elle verir ve denerim. Eğer sorun devam diyorsa işletim sistemi ve donanımlarda  sorun ararım. Son çare kodlarda olabilir derim.
http://www.sercanca.com

Sadece Hobiciyim..
WWW
Cevapla
#6
(24-03-2020, Saat: 20:09)baloglurecep Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Değerli yazılımcı dostlar virüssüz sağlıklı günler dilerim. Eski bir projemde bir iki değişiklik için tekrar bilgisayar başına geçtim. Local bilgisayarda tıkır tıkır çalışan program ağ üzerinde ise işkence çektirmekte müşteriye.... ağdan bağlanırken süre tuttum.3 dakika 48 saniyede açıldı. Yapılan her işlemin yavaşlığı da ayrı bir sorun. Veri tabanı olarak 2.03 kullanmıştım. Yeni versiyona geçirmedim.  Local olarak tesla gibi ışık hızında çalışan program ağda neden öküz arabasına dönüşür?

Firebird versiyon 2.0.3
ana bilgisayarda klasör paylaşıma tam yetki verdim, ayrıca güvenlik duvarından gelişmiş kısmından 3050 portuna izin verdim. IP sabitledim.
Terminal makinede aynı sunucu kurulu. güvenlik duvarı kısmından giden kurallara 3050 portu izinli...
Ping almada sorun yok. 
ağ için databese yol tanımım şöyle... 192.168.0.13:C:\Users\balog\Desktop\GENEL\VERESIYEDATA.FDB
iki makinede aynı windows sürümleri ( windows 10 ) yüklü...

Nereden bir yanlışlık yapıyorum. Muhtemel sebepleri ve çözümleri nelerdir? 
Herkese sağlıklı virüssüz günler dilerim.
Veri tabanına lokal FB sunucu ile değil veritabanı sunucusu üzerine yüklü FB üzerinden bağlandığınızdan emin olun. Eğer lokal bilgisayardaki FB sunucu ile başka bilgisayar üzerindeki bir DB'ye bağlanırsanız bu DB tümüyle client'in makinasına çekilecek demektir. Bu yavaşlık bu nedenle olabilir. 
Gerçi db yol tanımı normal görünüyor ama 192.168.0.13 hangi bilgisayar onu biz bilmiyoruz. Bence bunları bir kontrol edin.
Cevapla
#7
(24-03-2020, Saat: 21:34)wiseman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Selamlar, yavaşlk mı var programda? verileri çok geç mi işliyor ya da işlemior mu. Çalışan exe de ek protokol kullandınız mı?

Merhabalar... ana bilgisayarda çalışırken hiç sorun yok. Veri tabanı boyutu 300 mb yaklaştı. tıkır tıkır çalışıyor. Yaklaşık 8 10 yıllık veriler var içinde. Ancak aynı ağda durum çok vahim. İlk sıkıntı bağlanırken başlıyor 4 dakika civarı sürüyor. İşlemler yapılırken de müthhiş yavaşlık var. Ek protokol kullanmadım.

Değerli arkadaşlar hepinize cevaplarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim. Ağ olayı bilgisayar bilgim içinde en sorunlu olduğum kısım. Bilgisayarda bir tek ağ olayını kavrayamadım. Smile
Şöyle ifade edeyim. Program normalde ilk yazılırken local pc için yazıldı. Ağ için özel kodlar detaylar kullanmadım. Veri tabanı içinde bolca procedure, triggerve birkaç tane de wiev tablom var. İşin çoğu yükü bunlar tarafından yapılıyor. Projede grid olarak cxgrdiler kullandım. İhtiyaç halinde tüm bilgiyi çekdiğimde oluyor bir kısmını da... Projede firebird erişim için fbplus bileşen setini kullandım. Evimde ana bilgisayar masa üstü ve eternet kablosu ile bağlı ve İnternet sağlayıcım kablo net fiber... Kablolama çok iyi. Ping süresi oldukça iyi. max 4, min 1 milisaniye... Ana makinede ve terminalde tüm virüs programlarını, güvenlik duvarını, windows defenderi devre dışı bıraktım. Kaldırılabilenleri kaldırdım. kaldırılamayanları devre dışı bıraktım. Ağ için kullandığım bilgisayar dizüstü. O da kablosuz bağlanıyor. Yalnız biri kablolu biri kablosuz sorun burada demek doğru değil. Çünkü İnternet kafeye gidip orada da denedim orada da aynı yavaşlık söz konusu. Hatta iki makineyi tek swihch ile internetsiz en iyi iki lan kablosu ile yan yana bağladık yine aynı yavaşlık. Kodlarda gariplik olacağını düşünmüyorum eğer olsa local bilgisayarda da sorunlu çalışması lazım. Sorun ağ bağlantısında. bir yerde. Firebird genel desteğe bir mesaj attım. Bakalım yanıt gelecek mi?
Saygıyla kalınız.
Cevapla
#8
Program ilk açıldığında ağ üzerinden ne kadar baytlık veri çekiyor? Eğer büyük bir tablodan veya ufak ufak ama onlarca, yüzlerce tablodan veri çekiyorsanız bu yavaşlık doğal hale gelir. Bu açılış anındaki datasetleri incelediniz mi?

Veritabanı dosyanız kaç megabayt?
P.Safa:Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır.Zaman insanları değil,armutları olgunlaştırır
C.Yücel:Toprak gibi olmalısın! Ezildikçe sertleşmelisin!Seni ezenler sana muhtaç kalmalı! Hayatı sende bulmalı
S.Canan:Bildiğini zannettiğin an hiç bir şey öğrenemezsin
Bilgi uçar
WWW
Cevapla
#9
Çok ilginç. Biz gb lar ile çalısiyoruz, herhangi bi yabaşlik yok.. sunucu ve terminaldeki fb sürumleri ayni mi?.. mesela sunucuda 1.xx terminalde 2.xx veya 3.xx gibi sueumler var ise o da olabilir.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Cevapla
#10
Hocam Güvenlik duvarı ayarlarından firebirde izin ver, Eğer program açılışında olurda tüm tabloları open ediyorsan bu yavaşlığa sebep olacaktır. Bunun haricinde yıllardır Firebird kullanırım mcuyan arkadaşın dediği gibi gb lar ile çalışan 8 - 10 kullanıcılı müşterilerimiz var, hiç bir zaman bahsettiğin şekilde bir yavaşlık söz konusu olmadı. 3 dakika 48 saniye çok uzun bir süre. Birde ağdaki makinaların hızına bak 10mb - 100mb gibi
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Firebird'de Join'li Update nasıl yapılır? uparlayan 4 361 15-02-2020, Saat: 13:24
Son Yorum: sabanakman
  Firebird DBA Aracı Fesih ARSLAN 3 388 10-02-2020, Saat: 20:47
Son Yorum: mcuyan
  FireBird veri tabanını nereden indirebilirim? Coder 5 3.312 23-01-2020, Saat: 18:50
Son Yorum: delphim
  IBExpert ile Firebird Veri Kurtarma DelphiCanR 5 3.054 07-01-2020, Saat: 10:32
Son Yorum: musakaraderili
  FIREBIRD facebook GROUP daveti softdestek 8 1.138 17-10-2019, Saat: 10:43
Son Yorum: boreas



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi