27-05-2020, Saat: 10:07
Embarcadero, open source projelere destek programı açıklamış:
https://docs.google.com/document/d/e/2PA...xUWtGc/pub
There's no place like 127.0.0.1
|
Embarcadero Sponsor Oluyor
|
|
27-05-2020, Saat: 10:07
Embarcadero, open source projelere destek programı açıklamış:
There's no place like 127.0.0.1
27-05-2020, Saat: 11:20
Projelerden önce geliştiricilere lisans konusunda bir destek verseler daha isabetli bir karar olur. Yine de Microsoft'tan sonra atılmaz denilen adımları attıkları için teşekkürler.
27-05-2020, Saat: 11:29
Community Edition lisans konusunda güzel bir destek aslında değil mi ?
- Full özellikleri yıllık 5000$'lık ciroya kadar ticari kullanımı serbest. - Emeğinize 5000$'lık lisans katkısı. Zaten bu rakam da bir lisans parası ediyor - Yıllık 5000$ karın tokluğuna karşılık.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN ![]()
27-05-2020, Saat: 15:42
(27-05-2020, Saat: 10:07)SimaWB Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Embarcadero, open source projelere destek programı açıklamış: Hayırlı olsun. güzel haber. Teşekkürler.
27-05-2020, Saat: 16:20
(Son Düzenleme: 27-05-2020, Saat: 16:24, Düzenleyen: Fesih ARSLAN.)
Merhaba,
Konuyu saptırmak gibi olmasın; bunu yapacağına (sponsorluk ihtiyacı olan hedef kitlenin, çok düşük bir oranda kaldığını düşünüyorum) Embarcadero Academy'i ücretsiz yapsa daha isabetli bir karar olacaktı. Sponsorluk talepleri 100'lerle sınırlı kalacak. Buradaki asıl hedefin ne olduğuna birlikte kafa yoralım; - Sponsor olan veya sponsorla finanse edilen uygulamaların bu camiaya katkısı ne olacak? - Bu geliştirme ortamına uzak olan, (diğer dillere aşina) mevcut geliştiricilere bir katkısı olacak mı? - Yeni bir yazılım geliştirme ortamını öğrenmek ve bu işe yatırım yapmak (maddi veya manevi) isteyen birini cezbedecek mi? - Mevcut Delphi/Opject Pascal ile yola (kör-topal) devam edenlere katkısı olacak mı? - Çarpık bir mimari ile süre gelen bir çok firmanın mevcut sistemini en güncel Delphi sürümüne geçirmesi için bir neden olabilir mi? Aklıma gelen tüm soruların yanıtında, "Eğitim-Öğretim" 'i görüyorum. - Diğer dillere hakim geliştiriciler, yeni yazılım dili öğrenmek isteyenler, mevcut Delphi geliştiricilerin daha doğru yöntemler kullanması veya mevcutta proje sahibi olan geliştiricilerin yeni mimarilere taşınması; yeni teknolojileri ve cross-platform mimarisini tanımalarıyla olur. Tanıtım kısa lansmanlar ile değil, detaylı ve uygulamalı gerçek senaryolarla olmalıdır. Özetle; Delphi'nin daha geniş kitlelere ulaştırılması ve yaygınlaştırılması için tamamen ücretsiz iyi bir eğitim ve tanıtım ekosistemi kurulmalıdır. "İnsanlar Bilmediğinden Korkar" mış. Bizden korkmaya devam etmelerini istiyorsak, bırak bir şey öğrenmesinler!
DelphiCan'dır!
28-05-2020, Saat: 09:03
Community sürümde Linux desteği neden yok?
Delphi Community Edition = Delphi Professional 'ın ücretsiz ( 5000$'a kadar sponsor diyelim ) karşılığı olduğundan şeklinde değerlendiriyorum.bkz. product editions
Saygılarımla
Muharrem ARMAN ![]()
28-05-2020, Saat: 09:47
(27-05-2020, Saat: 11:29)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Community Edition lisans konusunda güzel bir destek aslında değil mi ? @mrmarman üstad lisans maliyetini bireysel geliştirici ve geliştirme (çevre, kira, vergi, hammadde/kaynak(elektrik, internet vb.)) maliyetlerini hesaba katmazsak $5k iyi bir rakam. Ancak bu kadar gelişmiş bir IDE ne yazık ki bir CxGrid niteliğinde varsayılan komponent çıkartamadığı için ilave satın almalar gerekiyor. Yıllık güncelleme ve güncelleme süresince izlenilen politikalardaki hataları da cabası. (Daha önce XE5 ve XE8 lisanslarımıza ek Mobile Addon paketi diyerek FMX satmışlardı, 10.x serisinde varsayılan pakete dahil ettiler. Biz hem ide için €1000+ güncelleme, hem de €560 mobil eklenti paketine güncelleme ücretleri ödedik, güncellemesine para ödediğimiz paketin gerek kalmadığını öğrendiğimde kazıklandığımı hissetmiştim.) Öte yandan Community adı üstünde Topluluk sürümü. Yani bizler gibi Türk Ticaret Kanunu'na tabi olarak bir katma değer ürün/hizmet üretimi gerçekleştirenleri hedefleyen bir lisans modeli değil. Orada üreticinin esnek bırakarak ticari faaliyetlere destek maksadıyla $5000 gibi bir gelir elde etmesini öngörüyor ancak bu cironun % kaçı geliştiriciye kâr olarak yansır, satışı gerçekleştirdikten sonraki süreçte destek, güncelleme ve yeni geliştirme faaliyetlerinin maliyetlendirmeleri gibi durumlar var. Ne yazık ki Silikon Vadisi konsepti olmadığı için birçok maliyet çıkıyor karşımıza. Ticaret odası üye aidatından değerli kağıtlara ödenen tuhaf rakamlara kadar birçok prosedür var. Çalıştığınız banka bile değerli kağıtların zaman aşımında sizi kilitleyip bu prosedüre zorlayabiliyor. Özetlersek: $5000 çok komik bir rakam. Delphi gibi pastadan payını fazla fazla yitirmiş bir platformun tekrar yükselmesi, diğer derleyicilerden 4 kat hızlı olması, nitelikli ve kaliteli eğitim içeriklerinin üretilmesi, üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında tekrar "promote" edilmesi gerekirken, üstelik çok fazla "korsan" kullanıcı varken, hak hukuk gözetip lisans bedeli ödemeye hazır olan "gerçek" kullanıcıların bu şekilde küstürülmemesi, kırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Yıllık 100-200 euro yapılsa, eminim birçok "korsan" bile bu ücretleri ödeyecektir.
28-05-2020, Saat: 09:57
@Abdullah ILGAZ hakkınız var ama ülke / kişisel şartları bizi bağlıyor.
Embarcadero bize şirket kurmayı ve giderlerini üstlenmeyi vaad etmiyor ki ? Bunu bence atlamayalım. Vaad edilen, en büyük gider kalemlerinden biri olan yazılım geliştirme için gerekli lisansı 0$ 'a indiriyor. Bunu neden göz ardı ederek şikayet ediyoruz bu açıdan bir düşünün bence.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN ![]()
28-05-2020, Saat: 10:39
@mrmarman katılıyorum.
Bir yazılım geliştirici olarak bizim hayalimiz, maksadımız ve hayatımızı kazanma şeklimiz böyle olduğu için tercihlerimiz bu yönde oluyor. Ancak "yazılım geliştirme maliyeti" konusunda yukarıdaki söylediklerimin arkasındayım. En basitinden Windows işletim sisteminde çalışıyor Embarcadero ürünleri. Bu da işletim sistemi maliyeti demektir. Şikayetin sebebi "open source" desteği veriyoruz'un samimi olmaması. Bunun yanında da bir platforma bel bağlayıp, tüm bilgi, birikim, tecrübe ve yeni geliştirici yetiştirerek platforma yatırım yapacak geliştiricileri ve haklarını korumalı. Bugün sektörde yeni nesil geliştiricilerin içinde Delphi'yi merak edip bilgisayarına kurup deneyen kaç kişi vardır? Delphi tabanlı ve gelişmiş bir yazılım üreten bir firma, bu ürünün geliştirilmesini sürdürmek için geliştirici ihtiyacını nasıl karşılayabilir? Bir dil, platform, framework vs. geliştiren firmaların en büyük kozu community (topluluk). Open source'a verecekleri destekler bizim ülkemizde veya bizlere nasıl bir katkı sağlar? Kısa sürede bilgi ve birikim seviyesini arttırıp nitelikli ürün geliştirebilir hale getirmeye yeterli midir? Bir dil öğrenen yeni nesil yazılımcı, bunu udemy, youtube ve diğer platformlardan öğrenebilir mi? Saha projesi geliştirmeden, dirsek çürütmeden, zaman mefhumunu yitirmeden gerçekten başarabilir mi? İşte community burada devreye giriyor. Zaten community'nin içinde yer alanlar bir şekilde tanış oluyor, birlikte çalışıyor, birisi diğerinin ustası oluyor vs. Embarcadero'nun Türkiye gibi ülkelere karşı felsefesini değiştirmesi, bizim gibi Delphi geçmişi olan ülkelerde 2. yeni atılımı gerçekleştirebilmesi çok olası ama bize mi güvenmiyorlar, yoksa "siz olmasanız da olur" mu diyorlar, bilmiyorum. En basiti IDE sürümüne Istanbul olması konusunda ısrarcı olduğumuz kadar başka hiçbir ülke geliştiricileri yüklenmemiştir onlara bu kadar. Bir diğer konu MVP mevzusu. DelphiCan'da gözüm kapalı en az 5 tane MVP sayarım, ama pasaport izin vermiyor ne yazık ki. |
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
| Konu ile Alakalı Benzer Konular | |||||
| Konular | Yazar | Yorumlar | Okunma | Son Yorum | |
| Karşınızda Embarcadero Dev-C++ | Abdullah ILGAZ | 10 | 8.882 |
01-01-2021, Saat: 12:09 Son Yorum: ismailkocacan |
|