Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 1/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Delphi7 zam hesaplama yardım
#1
edit1'e eski maaşı girilcek ve combobox'a for dögüsüyle 3-15 kadar sayı ekledim edite sayıyı girdikten sonra combobox'da sayıyı seçiyoruz ve 2.edite'de otomatik olarak yeni maaşı hesaplanıp yazılıyor. kodu nasıl yapılacak yardım eder misiniz ?
Cevapla
#2
Ödev soruları değil mi?

O zama çözüm de öğretici olsun.

Önce matematik: Bir rakama örneğin yüzde 10 eklemek istersek nasıl bir formül kurulmalı? Bunu araştırıp yazarak başlayalım istersen.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif


Cevapla
#3
Merhaba,
ComboBox'ın OnCloseUp olayına aşağıdaki kodu yazarak, zam hesaplamasını yapabilirsiniz.
procedure TForm1.ComboBox1CloseUp(Sender: TObject);
begin
 if ComboBox1.ItemIndex > -1 then
 begin
   Edit1.Text := FloatToStr((StrToFloat(Edit1.Text) { Taban Maaş } * StrToFloat(ComboBox1.Items[ComboBox1.ItemIndex])
     { zam oranı olduğunu düşünüyorum } + StrToFloat(Edit1.Text)));
 end;
end;
While true do; Hayat döngüsü, kısır değildir! Yapılan bir yanlış, o döngünün dışına çıkmanızı sağlayacaktır.
WWW
Cevapla
#4
Muhtemelen Edit ve/veya Combobox içine string girilme durumu olacaktır. Bu durumun kontrol edilmediğini varsayarak hata oluşabilir. Bu nedenle StrToFloatDef kullanılması daha uygun olacaktır.
PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
WWW
Cevapla
#5
(16-07-2020, Saat: 09:32)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ödev soruları değil mi?

O zama çözüm de öğretici olsun.

Önce matematik: Bir rakama örneğin yüzde 10 eklemek istersek nasıl bir formül kurulmalı? Bunu araştırıp yazarak başlayalım istersen.
Formülde sıkıntı yok yapabilirdim normalde ama zam oranını değişken atıyor değişkeni nasıl matematiksel olarak hesaplanır ki ?

(16-07-2020, Saat: 09:32)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ödev soruları değil mi?

O zama çözüm de öğretici olsun.

Önce matematik: Bir rakama örneğin yüzde 10 eklemek istersek nasıl bir formül kurulmalı? Bunu araştırıp yazarak başlayalım istersen.
Formülde sıkıntı yok yapabilirdim normalde ama zam oranını değişken atıyor değişkeni nasıl matematiksel olarak hesaplanır ki ?

(16-07-2020, Saat: 09:33)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba,
ComboBox'ın OnCloseUp olayına aşağıdaki kodu yazarak, zam hesaplamasını yapabilirsiniz.
procedure TForm1.ComboBox1CloseUp(Sender: TObject);
begin
 if ComboBox1.ItemIndex > -1 then
 begin
   Edit1.Text := FloatToStr((StrToFloat(Edit1.Text) { Taban Maaş } * StrToFloat(ComboBox1.Items[ComboBox1.ItemIndex])
     { zam oranı olduğunu düşünüyorum } + StrToFloat(Edit1.Text)));
 end;
end;

teşekkür ederim.

(16-07-2020, Saat: 12:28)3ddark Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Muhtemelen Edit ve/veya Combobox içine string girilme durumu olacaktır. Bu durumun kontrol edilmediğini varsayarak hata oluşabilir. Bu nedenle StrToFloatDef kullanılması daha uygun olacaktır.

teşekkür ederim.
Cevapla
#6
Değişkenleri matematiksel olarak hesaplayamazsak program yazamayız zaten.
misal
x: maaş
y: zam oranı
t : yeni maaş olsun
buna göre formülümüz :
t := x * ((y/100)+1) olabilir.
WWW
Cevapla
#7
(17-07-2020, Saat: 08:44)esistem Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Değişkenleri matematiksel olarak hesaplayamazsak program yazamayız zaten.
misal
x: maaş
y: zam oranı
t : yeni maaş olsun
buna göre formülümüz :
t := x * ((y/100)+1) olabilir.

teşekkür ederim normalde matematiksel hesaplama yapabiliyorum ama for dögüsünden aldığım değişkeni nasıl yapılcağını bilmiyordum ve normalde butona basardım hesaplardı hocanın benden istediği ComboBox'daki veriyi seçer seçmez direk hesaplasın diyince kafam karışmıştı zaten çok iyi değilim birde bilmediğim tarzda olunca böyle oldu.
Cevapla
#8
Butona basınca nasıl OnClick ( click yapıldığında ) olayı tetikleniyor da, siz bu Button1Click() gibi bir procedure altına kodunuzu yazıyorsanız, CombBox'un da değişim olduğunda (değişim olduğunda eventi olabilir mi ?) tetiklenen bir olayı var. Bunu bir araştırın. ComboBox'a bir tıklayıp seçince, EVENT kısmındaki olaylar listesinden size uygun olanı hangisi bir göz atın.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif


Cevapla
#9
(17-07-2020, Saat: 23:23)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Butona basınca nasıl OnClick ( click yapıldığında ) olayı tetikleniyor da, siz bu Button1Click() gibi bir procedure altına kodunuzu yazıyorsanız, CombBox'un da değişim olduğunda (değişim olduğunda eventi olabilir mi ?) tetiklenen bir olayı var. Bunu bir araştırın. ComboBox'a bir tıklayıp seçince, EVENT kısmındaki olaylar listesinden size uygun olanı hangisi bir göz atın.

Teşekkür ederim.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Lightbulb Delphi Proje Yardım ThePixeL 18 2.407 29-04-2020, Saat: 02:28
Son Yorum: ThePixeL
  Thread Socket (Yardım) hkeskin 0 281 27-04-2020, Saat: 00:43
Son Yorum: hkeskin
  Delphi7 DBGrid'e sağ tık yaparak form açmak batuhann 6 896 18-04-2020, Saat: 22:17
Son Yorum: denizfatihi
  Memo bileşeni Duplicate veya Put hakkında yardım kofmaster 6 956 11-04-2020, Saat: 22:39
Son Yorum: kofmaster
  İki Tablo Birleştirme ve Vade Hesaplama OZCANK 4 785 04-03-2020, Saat: 11:07
Son Yorum: OZCANK



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi