Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veritabanına internet üzerinden erişim?
Arkadaşlar merhaba,
Merak ettiğim bir konu var. Delphi ile yazmış olduğumuz bir programın veritabanını local de değilde internet üzerinde bir sunucuda tutsak.özellikle Firebird internet üzerinde nasıl çalışıyor.kullandığımız bileşenlerin performansa bir etkisi oluyor mu? zeos kullanmayı planlıyordum.
(mysql, postgresql yada firebird olarak databaselerinden birisi için.)
deneyimlerinize göre hangisi daha iyi performans veriyor. ne gibi sorunlarla karşılaştınız. kopmalar oluyormu. sorgularda yavaşlık oluyor mu. veritabanını internette tutmak daha mı sağlık olur. tavsiye edermisiniz? internette yaptığım araştırmalarda Lokalde yaptığımız bağlantı yerine ip adresini girerek internet üzerindeki sunucuya bağlanabileceğimizi anladım.Bu şekilde mi bağlanmalıyız. yoksa farklı metodlarla mı bağlanmak daha iyi sonuçlar veriyor.Benim ve  formu okuyan arkadaşların, veritabanının internette tutulması ile ilgili az çok birşeyler öğrenmemiz adına biraz bilgi verebilirseniz sevinirim? internette fazla bir bilgiye ulaşamadım. geneli yüzeysel bilgiler. sunucu ip sini girmek ve port açmak hususunda bilgiler yer alıyor. konuyu anlamamız için basit ama örnek bir proje elinde olan var mı?
Saygılarımla
selamlar
Ben internet üzerinde bir sunucuda mysql veritabanı kullanıyorum. Bağlantı olarakta, unidac ya da firedac tercih ediyorum. Gayet hızlı bir şekilde bağlantı kuruyor.
Yapmanız gereken ilk şey, uzak sunucunuzdaki veritabanına erişim haklarının verilmesini sağlamak ya da sağlatmak olacaktır. Sonrası zaten kolay. Eğer ki Mysql olarak kullanacaksanız, 3306 portu ile erişim sağlarsınız.
Yazılımcı, kahveyi koda çeviren bir organizmadır.
Bir zamanlar servere  Firebird kurmuştum ve aşağıdaki gibi çalıştırmıştım. Gördüğüm kadarı ile bir performans sorunu da yoktu.

ini dosyasından şu bilgiler alınmıştı.

[Server]
Server=31.223.36.7/3202
Adres=E:\FirebirdVeri\VeriTabani.gdb
User=SYSDBA
Sifre=masterkey 

Componet olarak Delphi'nin interbase componentleri kullanıldı.

Server desteği veren bir yer bulsam lokal yerine serveri tercih ederim.
(12-04-2021, Saat: 08:46)Hsavci Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Arkadaşlar merhaba,
Merak ettiğim bir konu var. Delphi ile yazmış olduğumuz bir programın veritabanını local de değilde internet üzerinde bir sunucuda tutsak.özellikle Firebird internet üzerinde nasıl çalışıyor.kullandığımız bileşenlerin performansa bir etkisi oluyor mu? zeos kullanmayı planlıyordum.
(mysql, postgresql yada firebird olarak databaselerinden birisi için.)
deneyimlerinize göre hangisi daha iyi performans veriyor. ne gibi sorunlarla karşılaştınız. kopmalar oluyormu. sorgularda yavaşlık oluyor mu. veritabanını internette tutmak daha mı sağlık olur. tavsiye edermisiniz? internette yaptığım araştırmalarda Lokalde yaptığımız bağlantı yerine ip adresini girerek internet üzerindeki sunucuya bağlanabileceğimizi anladım.Bu şekilde mi bağlanmalıyız. yoksa farklı metodlarla mı bağlanmak daha iyi sonuçlar veriyor.Benim ve  formu okuyan arkadaşların, veritabanının internette tutulması ile ilgili az çok birşeyler öğrenmemiz adına biraz bilgi verebilirseniz sevinirim? internette fazla bir bilgiye ulaşamadım. geneli yüzeysel bilgiler. sunucu ip sini girmek ve port açmak hususunda bilgiler yer alıyor. konuyu anlamamız için basit ama örnek bir proje elinde olan var mı?
Saygılarımla

Bu biraz detaylı ve projeye bağlı bir konu.
Paylaşımlı bir hosting mi kullanacaksınız?
(Hosting firmaları veritabanına direkt olarak dışarıdan bağlantıya izin vermezler. Bunun için server tarafında benim kullandığım yöntem PHP scriptler yazıp sunucudan json ile data çekmektir)
Veritabanına direkt bağlantının,özellikle fmx platformunda bazı sakıncaları vardır.
Daha önce de bu konuda değişik başlıklar açılmıştı ve bilgilerimizi paylaşmıştık. Paylaşımlı hostlarda veritabanıyla ilgili bazı limitler olduğundan performans tabiki düşer. Benim kullandığım yöntemi yazdım. Buna göre bir yapı oluşturabilirsen sorun yaşamazsın.
Ne ekersen onu biçersin!  Idea
Paylaşımlı hosting değil. vds sanal (bulut) sunucular yada  fiziksel server kiralama yapılsa dahi doğrudan bağlantılarda problem oluyor mu?

yoksa alttaki durum elzem bir durum mu?

Bunun için server tarafında benim kullandığım yöntem PHP scriptler yazıp sunucudan json ile data çekmektir.

Bu konuyu öğrenebileceğimiz bir kaynak kitap var mı?
(12-04-2021, Saat: 12:07)Hsavci Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Paylaşımlı hosting değil. vds sanal (bulut) sunucular yada  fiziksel server kiralama yapılsa dahi doğrudan bağlantılarda problem oluyor mu?

yoksa alttaki durum elzem bir durum mu?

Bunun için server tarafında benim kullandığım yöntem PHP scriptler yazıp sunucudan json ile data çekmektir.

Paylaşımlı değil de tabi projenize göre uygunsa bir sunucu kiralayabilirsiniz... Ben kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamıyorum. Sunucu fiyatları tabiki paylaşımlı hostlara göre daha yüksek ama paylaşımlıda limitler olduğu için mesela aynı anda 1000 kişi bağlanırsa sorun yaşarsınız.
Ne ekersen onu biçersin!  Idea
Teşekkürler.Bu konuyu araştırıcam.
bir projemde vds sunucu kullandım, 4gb ram 2 cpu sınırsız trafik gibi özellikleri var, yıllık 1500 tl ye aldım kampanyadan, 6 aydır kullanıyorum,
centos yükledim sunucuya, içerisine cyberpanel ve docker kurdum, çok güzel işliyor şuanda,
dockerın hazır imageleri var, mysql olsun, postgre olsun herşeyi hazır, bu paketleri kullanarak network'a dahil edip dışarıya bağlantı verebilirsiniz, servis olarak kullanabilirsiniz. docker in avantajlarından faydalanmanızı tavsiye ederim.
Docker paketlerine örnek:
https://hub.docker.com/search?q=fast%20api&type=image mesela api sistemi kuracaksanız bu imagelerden faydalanabilirsiniz.
https://hub.docker.com/r/centos/postgresql-96-centos7 mesela centos üzerine kurulu postgresql imageleri var, bunu kurup servis olarak çalıştırabilirsiniz,
Böylelikle servisleriniz beklenmeyen bir nedenden dolayı çökerse çok hızlı bir şekilde yeni servis otomatik olarak kurulabilir.

Ya da docker kurmadan yapmak istiyorsanız, sunucu üzerine cyberpanel kurarak sadece cyberpanel'den faydalanabilirsiniz, içerisinde phpmyadmin mysql var, panel olduğu için veri tabanı yapılandırmalarınızı da çok rahat yapabilirsiniz, bağlantı izinlerini port açıp kapama işlemlerini falan cyberpanel'den yapabilirsiniz. delphi ile de çok rahat bir şekilde bağlantı sağlayabilirsiniz.
Dogrudan baglanti yerine api yazip onun uzerinden haberlesirseniz daha saglikli kanaatindeyim. Diğer türlü (eski surumleri tcp sorunluydu cok yavas calisiyordu) yavas calisma, baglanti kopmalarindan dolayi olusabilecek databozulmalari vs. ile karsilasabilirsiniz.
Merhabalar. Bende bu konuyu DataSnap yöntemi ile çözdüm. Firebird veritabanı kullanıyorum. Json ve StringListler ile de veriyi çekiyorum ya da yazıyorum.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  veritabanina baglanti hatasinda programin kitlenmesini onlemek sadikacar60 8 2.478 21-05-2024, Saat: 21:50
Son Yorum: sadikacar60

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi