Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
veritabanı kopyalanması
arkadaşlar programımda bir açık var.
veritabanı dosyasını kopyalayıp bir süre sonra geri yerine koyunca aradaki sürede yapılan kayıtlar gözden kaçırılabiliyor.
bu durumlar için ustalarımız bir önlem almışmıdır bu işin bir çözümü var mı 
saygılarımla. veritabanı dosyasını bir yere saklamak çözüm değil 
saygılarımla
Ekmeğimi yazılımdan kazanmıyorum kendi halimde bir şeyler yapıyorum. 49 yaşında emekliyim.
İğne sokmadan yardımcı olacaksan başımın üstünde yerin var.

Bence veri tabanı dosyası geri yüklenene kadar herhangi işlem yapılmaması lazım. Yani programın kapalı olması lazım diye düşünüyorum.
Firebird servis calsiyorken veritabani kopyalama islemi yapmak cok TEHLİKELİ dir. Veri tabanınızın bozulmasına yol acabilir.
Hocam zaten olması gereken o. Sizin yedek aldığınz tarihde ki datalar geri gelir. Sonuçda tüm datalar tek dosyada tutuluyor.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Veritabanını Nasıl kopyalıyorsunuz, Şayet Çalıştığı dizinden Veritabanı Servisleri açıksa Copy yapıp Yedek Klasörüne Paste ediyorsanız bu tehlikeli vede büyük bir sorundur. Veritabanını sakatlamanız olasıdır.
Eğer Program içinden VT servisine yedek aldırıyorsanız buradan sorun yok.
Yedek aldığınız Dosya ancak aldığınız tarihe kadar veri almış olur yani bir çeşit Ekran görüntüsünü almış gibi Print Screen yapmış gibisiniz.
Yedek aldığınızda Servisleri durdurmanız gerekecektir,
Bu durumda Servisleri durdurduğunuzda kimse kayıt ekleme silme güncelleme yapamayacak Bu şekilde Copy Paste yapmanız sorun olmayacaktır yani Servisleri Kapatmak Şartıyla VT dosyasının kullanımda olmadığından eminseniz.
Yedek alma işi :> Veritabanını en son hangi tarihe kadarını kurtardım ve geri yüklerken ki en son kaydedilen verilerden mümkün olduğunca az kayıpla yola devam etmek veya hiç sorun yaşamamaktır.
ben servis çalışıyorken programım kapalıyken 100 lerce kopyalama yaptım sorun olmadı. sormak istediğim yanlış anlaşıldı. benim kontrolüm dışında veritabanı dosyasının kopyalanmasını nasıl engellerim.
bir oyun programım var ben herhangi bir saatte veritabanını kopyalayıp kenara koysam 8-10 tane oyun oynandıktan sonra mevcut dosyayı silip yedeklediğimi koysam hiç oyun oynanmamış gibi olacak dolayısıyla kasaya girmesi gereken para çalınmış olacak bunu nasıl engellerim. ikinci gizli bir veritabanı kaydetmekde mantıklı bir çözüm gibi gelmedi. günlük ayrı bir ini dosyasında kayıt mı tutsam nasıl çözerim bu sorunu
saygılarımla
Ekmeğimi yazılımdan kazanmıyorum kendi halimde bir şeyler yapıyorum. 49 yaşında emekliyim.

Bir kaç yöntem var işinizi görür mü bilemiyorum.

1.Windows/system32 veya daha derin gizli klasörün birinin içine veritabanınızın uzantısını dll değiştirmek.
Kayıtları dll zannedilen
veritabanına kaydetmek.

2. yol bir ini dosyasına kaydetmek. (sahteciliği yapan kişinin filemon, procmon) gibi dosya hack kullanım bilgisi yoksa uygulayabilirsiniz.

3. yol,. modeme bir flash bellek takıp ini veya data dosyasını oraya ftp ile de atabilirsiniz.
Veya ftp desteği olan bir yere siteye de kaydetmek

4. yol firebird fdb dosyasının uzantısını yine kendinize göre değiştirerek, yazılım her kapanışında shadow yedekleme yaptığınızda veriler her iki dosyaya da yazılacağından birinin silinmesi ötekini değiştiremeyeceğinden shadowlanmış gizli veritabanı isteğiniz gibi yapılacak müdahaledeki farkı ortaya çıkaracaktır.

5.Küçük gizli görünmez bir yazılım yaparak veritabanını kullanımda bırakarak dosyanın silinmesini, üzerine yazılmasını, vs engellemek (bu da bazı küçük yazılımlarla aşılabiliyor)

6 Bu yöntemlerin hepsi.
sqllite veritabanı şifreli kullanma imkanı geldi buda işine yarabilir.
Yazılım dünyasında yüzde yüz bir koruma olmayacağı bilinen bir gerçek, sadece işleri biraz zorlaştırabilirsiniz veya programınızı kullanan meraklı kişilerin bilgi ve becerilerinin üstünde önlem almak yeterli olur. Smile

Veritabanına fiziksel olarak erişilebiliyorsa gerçek manada önlem almanız çok zor.

1- Uygulamanız/ sisteminiz veya çalışan yapı müsaade ediyorsa veritabanını erişimi kısıtlı bir makinaya taşıyarak fiziksel olarak önlem alabilirsiniz.

2- Diğer bir öneri, veritabanı ve uygulama aynı makina üzerinde ise (veritabanına sadece bir uygulama/servis bağlı), yapılan işlemlerin veya logların tutulduğu tablonun son kayıt numarasını herhangi bir hash algoritması ile hashleyip kayıt defterindeki bir yere kaydedin. Baz alınan tabloya her insertde kayıt defterindeki değeride güncelleyin. Sistem açılırken, databaseden tablodaki son kayıt  numarasını alır, hash algoritmasından geçirir, kayıt defterindeki değer ile karşılaştırılır. Eşit ise db değişmedi normal çalışma, değilse ona uygun bir senaryo yazmanız gerekir.

Yukarıdaki yöntem, veritabanını kopyalayıp yapıştırarak kullandığınız yedekleme/geri yükleme stratejinizi biraz zorlaştırabilir. Geri yükleme sonra kayıt defterindeki alanı, geri yüklenen tablodaki son değere göre yeniden güncelleyecek küçük bir program yazmanız gerekebilir.

İkinci öneri yine tam anlamı ile veri bütünülüğünü garanti eden bir yöntem değil. Art niyetli kişi son kaydı değil önceki kayıtları silebilir, program açılır, ama ciro hareketleri eksik olabilir Smile
Her kayitdan sonra en son kayit id sini bir ini dosyasina kaydetsem. Program her kapanip acildiginda iniden son ide yi okuyup tabloyla karsilastiririm. Eger esit degilse problem var bildirimi yapabilirim.  Ini dosyayida farkli bir konuma standart dosya isimlerini kullanirsam farkedilmez . En azindan uzmanlik seviyesinin altindaki meraklilardan korumus olurum.  

Cok tesekkur ederim bu sitede sorunlarima cozum aramak  fikir alisveri yapmaktan ustalardan gorus almaktan cok memmnunum. Saygilar.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Information Ibexpert Veritabanı Yönetim Programı Bilgilendirme erdal51 3 1.251 20-08-2024, Saat: 20:11
Son Yorum: mcuyan
  Firebird veritabanı güvenliği Hk! ozcanm 12 16.461 01-03-2021, Saat: 00:48
Son Yorum: akuyumcu63
  FIFO veritabanı mantığı Aktolgali 12 7.253 11-02-2021, Saat: 08:57
Son Yorum: esistem
  Kod ile veritabanı oluşturmak Aktolgali 6 5.485 23-06-2020, Saat: 07:31
Son Yorum: MugenPower
Photo veritabanı düzeltme akuyumcu63 4 6.192 26-05-2020, Saat: 19:25
Son Yorum: akuyumcu63

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi