Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mobil Client - Desktop Server Uygulama Teknik Önerisi
Arkadaşlar merhaba,

çok yoğun çalışan bir işletmede Android mobil cihazlardan(3-5 Kullanıcı) Desktop uygulamasına veri göndermek bazende veri almak üzere bir yazılım geliştirmek istiyorum. Mobil terminaller yoğun zaman diliminde 2-3 saniyede bir veri gönderecek normal zaman aralığında da 1-2 dakikada bir veri gönderecek. Bu yoğunluk için delphi tarafında en az sorun yaşayacağımız client-server mimarisi nasıl olmalı? Birde bu yoğunluğu kaldıracak sistem için illa orta düzey bir server mi kullanmalı yoksa i5 13. nesil işlemcili + 16/32 gb ramli ssd'li bir makine yeterli olurmu acaba? 

Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
DB ne kullanıyorsunuz? Ayrıca Native bağlantımı yapacaksınız yoksa araya bir katman mı kullanacaksınız?

Ben mobil işlerimde Mysql+Firebird de DataSnap Server kullanıyorum. Gayet stabil çalışıyor.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

16 ram + ssd + i5 dahi çok rahat kullanabiliyor olmalısınız. 2-3 sn bir veri çok çok az trafik ve yoğunluk demek. REST API ile tasarımınızı yapın.

Linux + Postgres + Rest + nginx hatta portable ve daha rahat test edilebilir olması adına docker üzerinden olabilir.

Bu veri trafiği güle oynaya çalışır. Yoğunluk oluşturacak bir durum yok. Çok çok trafik olması durumunda araya birde mesaj kuyruğu yapısı kurarsanız kullanıcı sayısını çok çok arttırabilirsiniz. Bunun içinde rabbitmq olabilir.
PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
(10-06-2026, Saat: 22:12)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: DB ne kullanıyorsunuz? Ayrıca Native bağlantımı yapacaksınız yoksa araya bir katman mı kullanacaksınız?

Ben mobil işlerimde Mysql+Firebird de DataSnap Server kullanıyorum. Gayet stabil çalışıyor.

Mobil tarafta Sqlite, desktop tarafında Firebird kullanacağım

(11-06-2026, Saat: 08:27)3ddark Adlı Kullanıcıdan Alıntı: 16 ram + ssd + i5 dahi çok rahat kullanabiliyor olmalısınız. 2-3 sn bir veri çok çok az trafik ve yoğunluk demek. REST API ile tasarımınızı yapın.

Linux + Postgres + Rest + nginx hatta portable ve daha rahat test edilebilir olması adına docker üzerinden olabilir.

Bu veri trafiği güle oynaya çalışır. Yoğunluk oluşturacak bir durum yok. Çok çok trafik olması durumunda araya birde mesaj kuyruğu yapısı kurarsanız kullanıcı sayısını çok çok arttırabilirsiniz. Bunun içinde rabbitmq olabilir.

Teşekkür ederim
Local Bir firma da kullanacaksanız, Modeme sabit IP alıp vs Öyle ahım şahım bir sunucuya ihtiyacınız yok. Sunucu tarafında FB kullanıyorsanız mecburan DataSnap kullanacaksınız veya webServis.

(11-06-2026, Saat: 23:12)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Local Bir firma da kullanacaksanız, Modeme sabit IP alıp vs Öyle ahım şahım bir sunucuya ihtiyacınız yok. Sunucu tarafında FB kullanıyorsanız mecburan DataSnap kullanacaksınız veya webServis.

Basit bir örnek yapı varsa atabilirmisiniz?
Firebird tarafında comminity giderek düşüyor. Popülerliği kalmadı. Servis yapısı hantal. 
@3ddark ın önerisine katılıyorum (docker hariç Smile ) olması gereken db PostgreSQL. + pg_bouncer eklentisi.
Begin : = end / 2;
Datasnap sizin projeize yönelik olduğu için öyle küçük birörnek olmaz.

https://www.youtube.com/watch?v=Hq0rBpIiDBk

ama BT akademi Ahmet hocamın videosu var.

(12-06-2026, Saat: 09:57)RAD Coder Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Firebird tarafında comminity giderek düşüyor. Popülerliği kalmadı. Servis yapısı hantal. 
@3ddark ın önerisine katılıyorum (docker hariç Smile ) olması gereken db PostgreSQL. + pg_bouncer eklentisi.

Bu konu da size katılmıyorum Fesih hocam. Smile

Küçük ölçekli uygulamalar daFirebird gayet iyi ve yeterli bence.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Modern Servis Uygulama İskeleti Tuğrul HELVACI 24 26.349 06-05-2026, Saat: 21:47
Son Yorum: frmman
  Delphi ile SQL server bağlantı hatası yakalama Under 20 3.126 21-11-2025, Saat: 15:24
Son Yorum: mrmarman
  TIdHTTPWebBrokerBridge ile HTTP server de response bloklanabilirmi? aegean 1 567 25-09-2025, Saat: 19:57
Son Yorum: aegean
Information Uygulama yönetici olarak mı çalışıyor? (runtime tespit etme) bakyuz 0 516 28-04-2025, Saat: 17:22
Son Yorum: bakyuz
  Rest Server Hata m_ekici 2 914 09-03-2025, Saat: 13:32
Son Yorum: m_ekici

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi