27-07-2018, Saat: 09:36
(26-07-2018, Saat: 20:27)SercanTEK Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Konusu değil ama merakıma yenik düştüm.Koskoca Delphi, linux gui desteklememesi her zaman tuhaf geliyor. Lazarus bile bunu yapabiliyor iken Delphi Halen yapamıyor. Teknik açıklaması var mi ?
Olayın birde şu ayağı var. Lazarus mevcut gui.ler arasında ortak bir yol çiziyor. gtk-gtk2-gtk3-qt-windows bunları destekliyor evet ama nasıl ? Pascal'a port edilmiş kodlarla. Delphi FMX ile kazın ayağını değiştirdi. Delphi windows'da böyle ama linux'da gui yaparken fmx yok derse bu zafiyet olur. Biz bu işi yiyemedik demektir. Şimdi de öyle ama yinede tutar makul bir yan var. Sunucu yazılımları diye. FMX desteği sağlamak zorunda. Bunun içinde GPU kullanması gerekiyor. Peki linux'da gpu işleri nasıl ? İçler acısı. Firmalar hâlâ doğru dürüst destek vermiyor. Bir çalışan diğer güncellemede çalışmıyor. E halilen embr. oturup driver yazacak hali yok. Burada esas sorun embrc. dan çok linux'da linux o kadar özgür ki standart olamıyor. Kullanıcıları o kadar açık koda ve beleşe alıştıki büyük firmalar pazar olarak görmüyor ve driver / destek tarzı işler yapmıyor. Buda böyle gpu gereken işlerde sorun teşkil ediyor. Diye düşünüyorum. Bu da naçizane benim fikrim
Topluluk mopluluk yok :/