Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4.2/5 - 5 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BTG Grubu; BİR MİLYON ÖĞRENCİYE DELPHİ
Delphi vs. çok farketmez. Önemli olan Eğitim sistemimizin en az 1 tane dili kendi standardı kabul etmesi, öğretmen adaylarımızın öğretmenlikte hangi dili mutlaka kullanacaklarını bilmeleri gerekli. Öğretmenlerimizin hangi dilde kendilerini geliştirmeleri gerektiğini bilmeleri gerekli. Artık eğitim sistemimizde Delphi olduğuna göre ilgili her öğretmenin ve öğretmen adayının buna dikkat etmesi gerekecek.
Delphi ile Windows, Linux, MacOS, Android ve iOS için uygulama geliştirilebildiğine göre tepki gösterildiği gibi bir durum olduğunu düşünmüyorum. Farklı bir dil öğrenmek isteyen bir kişi zaten bir dili kavradığında diğer bir dile geçmesi çok zor olmayacaktır. Bu bir öğrencinin mezun olana kadar 10 tane dille yarım yamalak boğuşmasından çok çok daha iyidir.
Sosyal medyada tepkilerin çoğu ilgisizliğin getirdiği ön yargı ..Ustalarımız  daha iyi bilir. Delphi 90'ların sonu 2000'lerin ilk başlarında popülerken Görsel dil olarak herkesi eziyordu .. hatta kitapları akademik düzeydeki olanlar hala bende mevcut ..fakat delphinin  sahipsiz kalması yanılmıyorsan microsoft'un Borland'dan o zamanlar da  transfer ile c#'ı javaya karşı  .net üzerinden force etmesi ve kuralları kendi belirlemesi işi bozdu. c#'ın popüler olması ve yatırımı arttırması  kimsenin win dışına çıkmamasını sağlamak isteyen Microsoft'un gizli taktikleri gibi düşüncesindeyim..

Hatta delphi .net, delphi php , kylix gibi çıkış denemeleri çok etkili olmadı.. ta ki embercadero grubuna geçmesi , mobil çıkması , macOS'nin ulaşılabilirliği ve microsoft - linux çarpışması ile mertlik bozuldu.. ve bugünlere geldik.. xe serilerinden beri hep izliyorum ama delphi pazarlama ve iletişim eksikliği nedeni ile hep geri planda gizli kaldı.

Bu MEB tartışmaları şunu gösterdi ki ilgisizlik bilgisizliğe yol açmış.. tanıdıklarımızla konuşken kendisi ve yakınlarının eski delphi kullanıcı olmasına rağmen RAD studio'yu sadece VCL pascal olarak zannedenler vardı.  Açıklamalarımda tek kodla cross platformlara kod yazarsın Arduino/raspberry ile çalışabilirsin dediğimde  ve örneklerini gösterdiğimde şaşırmışlardı.  

Tabii trend mobil/web olduğunda silahın olmazsa savaşı kayıp etmekte mukadderdir . Embercadero Türkiye de delphiyi ilerletmek istiyorsa tanıtım ve bu tür protokollerde ücret düşünmemeli daha sonra orta ve uzun kendisine döneceğini hesaplayarak hareket etmeli.

Bunu gören Visual studio savaşı kaybetmemek için xamarini alıp kendi grubuna dahil edeli fazla olmadı. Sql server 2019' da da bigdatayı işin içine kattı.

Rusya'nın yıllar önce Delphi zorunlu hale getirmesini de microsoft tekelini kırmak içindir olduğum düşüncesindeyim. Dünya genelinde devlet kurumları ne yazık ki windows bağımlısı..

Şöylede garip bir durum var ..basit VCL ile bir şey yapmak isteyenleri de koay olduğu için delphi'den yapıp kaçtıklarını da gözlemledim Smile

Dijital Latife  olsun : Twitter'da biri bu meb tartışmalarından sonra Rad studioyu kurmuş denemek için (kendi beyanları)
                               _"paserver'dan uzak çalışma olmadı"
                               _"şimdi çalışıyor. güzel .. ";
                               _ "çalışıyor ama  sadece win tarafından derleme yapılıyor "  .Smile
Eleştirenlerin bilgisizliği ile ilgili güzel bir örnek:
https://siberbulten.com/makale-analiz/eg...esindeyiz/

Alıntı:2008’de geliştirilmiş olan daha yeni ve genç Delphi
There's no place like 127.0.0.1
Bu konu gündeme geldiğinden bu yana kendimi bilerek uzakta tutuyorum. Çünkü karşı cenahta; kısmen yalan söyleyenler, çoğunlukla cahiller var. Ve biliyorum ki; onlara gerçeği ne kadar anlatmaya çalışır isek çalışalım, muvaffak olamayız.
Mal sahibi, mülk sahibi
Hani bunun ilk sahibi ?
Mal da yalan mülk de yalan
Var biraz da sen oyalan...
(06-02-2020, Saat: 13:24)SimaWB Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Eleştirenlerin bilgisizliği ile ilgili güzel bir örnek:

Bu siberbultendeki arkadaş okumuş ta boşuna Big Grin
İş ortamımda arkadaşlarım ile paylaştığım bir maili sizlerin de dikkatine sunuyorum. Sizleri biraz geçmişe götüreyim  Wink

Alıntı:Bu meselenin geçmişinden bir kaç kelam ile bahsetmek elzem oldu sanırım. Borland’ın Delphi’yi çıkartmasından çok önce de Borland ile Microsoft amiyane tabir ile hırlaşırlardı. (Bknz. Turbo Basic, Bknz. Microsoft Quick Pascal…) Delphi çıkmadan önce piyasada C/C++ ve Visual Basic’in ezici bir üstünlüğü vardı. O zamanlar C/C++’çılar VB’cilere lego programcısı derler, kısaca bu kanatlardaki programcılar birbirlerini yerlerdi.

Yıl 1995 olduğunda ve Delphi çıktığında; bu iki cenah birleşti ve Delphi’ye saldırdı. Tabi o zamanlar saldırılar, BBS’ler üzerinde ya da newsgroup’larda oluyordu. Bir zaman sonra; Delphi’nin compile time’ını gören C/C++ ‘cılar bile susmak ve üstünlüğü kabullenmek durumunda kaldılar.

Yaşı müsait olanlar bu gelişmeleri birebir hatırlarlar.

Microsoft elbette bu durumdan rahatsız oldu ancak satışlarını o zamanlarda işletim sistemleri ve ofis ürünlerinden elde ettiği için bu durum Microsoft’u inanılmaz rahatsız etmedi. Tam da Delphi’nin popülaritesi logaritmik olarak artar ve programcılar akın akın Delphi’ye koşarken; Borland bilmediği sonun başlangıcı için planlarını yapmaya başlamıştı. Delphi’nin inanılmaz patlamasından alınan cesaret ile yeni rakip Java olarak görüldü. Hatta bu amaca binaen JBuilder gibi bir ürün de çıkartıldı ama istenen başarı elde edilemedi.

Bu arada sene 1998 iken Delphi’nin 3 versiyonu çıktı ve bizlerde onu kullanmaya başladık. Ancak garip bir şekilde Delphi IDE’si sık sık göçüyor ve kendi kendine kapanıyordu. Bu durumu inceleyen Borland mühendislerinin işletim sistemi içine konulmuş Delphi karşıtı bir zararlı kodu tespit etmeleri ve MS’I dava edip kazanmaları da çok uzun sürmedi. Artık Microsoft ile Borland arasındaki soğuk savaş biraz daha ısınmıştı. Ancak Borland için hâla gerçek rakip Java idi.

Bu bağlamda, gerçek rakip olan Java’nın ekarte edilebilmesi için Borland; adı sanı portable Delphi olan bir proje üzerinde çalışmaya başladığını newsgroup’lar üzerinden ilan etti. Ve çalışmalara başladı. İlk icraatlarından bir tanesi de Kylix oldu. İşte tam o zaman; Microsoft gerçekten endişelendi. Çünkü o zamana değin Linux altında gerçek bir RAD uygulama geliştirme ortamı ya da dili yoktu. Ancak Kylix herşeyi değiştirebilirdi ve Microsoft’un en önemli geliri olan işletim sistemi pazarını daraltabilirdi.

İşte Microsoft bu andan itibaren Borland’a açıkça cephe aldı. Bir çok saldırı denemesinden sonra; en son Turbo Pascal, Delphi ve C#’ın mimarı olan Anders’e direkt Bill Gates’den “dile benden ne dilersen” minvalinde bir teklif gitti. Seneler sonra Anders bir röportajında bu hususu itiraf etti.

Bu teklifi kabul eden ya da etmek zorunda kalan Anders; üzerinde çalıştığı kod adı portable Delphi olan projesi ve bilgi birikimi ile Microsoft’a transfer oldu ve kısa bir zaman sonra portable Delphi kod adlı ürün .Net olarak piyasaya sürüldü.

Kısaca , çok övülen .Net; Microsoft tarafından çalınmış portable Delphi ürünüdür. Big Grin
Mal sahibi, mülk sahibi
Hani bunun ilk sahibi ?
Mal da yalan mülk de yalan
Var biraz da sen oyalan...
(06-02-2020, Saat: 14:46)Tuğrul HELVACI Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İş ortamımda arkadaşlarım ile paylaştığım bir maili sizlerin de dikkatine sunuyorum. Sizleri biraz geçmişe götüreyim  Wink

Alıntı:Bu meselenin geçmişinden bir kaç kelam ile bahsetmek elzem oldu sanırım. Borland’ın Delphi’yi çıkartmasından çok önce de Borland ile Microsoft amiyane tabir ile hırlaşırlardı. (Bknz. Turbo Basic, Bknz. Microsoft Quick Pascal…) Delphi çıkmadan önce piyasada C/C++ ve Visual Basic’in ezici bir üstünlüğü vardı. O zamanlar C/C++’çılar VB’cilere lego programcısı derler, kısaca bu kanatlardaki programcılar birbirlerini yerlerdi.

Yıl 1995 olduğunda ve Delphi çıktığında; bu iki cenah birleşti ve Delphi’ye saldırdı. Tabi o zamanlar saldırılar, BBS’ler üzerinde ya da newsgroup’larda oluyordu. Bir zaman sonra; Delphi’nin compile time’ını gören C/C++ ‘cılar bile susmak ve üstünlüğü kabullenmek durumunda kaldılar.

Microsoft elbette bu durumdan rahatsız oldu ancak satışlarını o zamanlarda işletim sistemleri ve ofis ürünlerinden elde ettiği için bu durum Microsoft’u inanılmaz rahatsız etmedi. Tam da Delphi’nin popülaritesi logaritmik olarak artar ve programcılar akın akın Delphi’ye koşarken; Borland bilmediği sonun başlangıcı için planlarını yapmaya başlamıştı. Delphi’nin inanılmaz patlamasından alınan cesaret ile yeni rakip Java olarak görüldü. Hatta bu amaca binaen JBuilder gibi bir ürün de çıkartıldı ama istenen başarı elde edilemedi.

Bu arada sene 1998 iken Delphi’nin 3 versiyonu çıktı ve bizlerde onu kullanmaya başladık. Ancak garip bir şekilde Delphi IDE’si sık sık göçüyor ve kendi kendine kapanıyordu. Bu durumu inceleyen Borland mühendislerinin işletim sistemi içine konulmuş Delphi karşıtı bir zararlı kodu tespit etmeleri ve MS’I dava edip kazanmaları da çok uzun sürmedi. Artık Microsoft ile Borland arasındaki soğuk savaş biraz daha ısınmıştı. Ancak Borland için hâla gerçek rakip Java idi.

Bu bağlamda, gerçek rakip olan Java’nın ekarte edilebilmesi için Borland; adı sanı portable Delphi olan bir proje üzerinde çalışmaya başladığını newsgroup’lar üzerinden ilan etti. Ve çalışmalara başladı. İlk icraatlarından bir tanesi de Kylix oldu. İşte tam o zaman; Microsoft gerçekten endişelendi. Çünkü o zamana değin Linux altında gerçek bir RAD uygulama geliştirme ortamı ya da dili yoktu. Ancak Kylix herşeyi değiştirebilirdi ve Microsoft’un en önemli geliri olan işletim sistemi pazarını daraltabilirdi.

İşte Microsoft bu andan itibaren Borland’a açıkça cephe aldı. Bir çok saldırı denemesinden sonra; en son Turbo Pascal, Delphi ve C#’ın mimarı olan Anders’e direkt Bill Gates’den “dile benden ne dilersen” minvalinde bir teklif gitti. Seneler sonra Anders bir röportajında bu hususu itiraf etti.

Bu teklifi kabul eden ya da etmek zorunda kalan Anders; üzerinde çalıştığı kod adı portable Delphi olan projesi ve bilgi birikimi ile Microsoft’a transfer oldu ve kısa bir zaman sonra portable Delphi kod adlı ürün .Net olarak piyasaya sürüldü.

Kısaca , çok övülen .Net; Microsoft tarafından çalınmış portable Delphi ürünüdür. Big Grin

Bu yazara katılıyorum. O ropörtajı baştan sona izlemiştim (Anders). Spikerin kaç para aldınız sorusunu gülerek cevaplamıştı. 2-3 milyon dolar sadece transfer parası idi zannedersem. Hele eski delphi içinden USES olarak çağrılan CLX ler şimdikilerin C# ıdır.
Teknik Öğretmen
Bilgisayar Formatörü
Tuğrul HELVACI Adlı Kullanıcıdan Alıntı:[url=http://www.delphican.com/showthread.php?pid=34698#pid34698][/url]İş ortamımda arkadaşlarım ile paylaştığım bir maili sizlerin de dikkatine sunuyorum. Sizleri biraz geçmişe götüreyim  wink.png

Alıntı: Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Bu meselenin geçmişinden bir kaç kelam ile bahsetmek elzem oldu sanırım. Borland’ın Delphi’yi çıkartmasından çok önce de Borland ile Microsoft amiyane tabir ile hırlaşırlardı. (Bknz. Turbo Basic, Bknz. Microsoft Quick Pascal…) Delphi çıkmadan önce piyasada C/C++ ve Visual Basic’in ezici bir üstünlüğü vardı. O zamanlar C/C++’çılar VB’cilere lego programcısı derler, kısaca bu kanatlardaki programcılar birbirlerini yerlerdi.

Kısaca , çok övülen .Net; Microsoft tarafından çalınmış portable Delphi ürünüdür. biggrin.png

VAybee.. Bende Microsoft bunu nasıll yapmış diyordum .. Aklıma gelmişti Valla Big Grin
(06-02-2020, Saat: 13:24)SimaWB Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Eleştirenlerin bilgisizliği ile ilgili güzel bir örnek:

Yorum yazınca da yayınlamıyorlar zaten.
@esistem eskiden bir laf vardı ağzı olan konuşuyor diye. 
Bunu günümüze uyarlayınca artık klavyesi olan yazıyor diye düşünüyorum bu tür şeyleri gördükçe.  Smile
Bu dünyada kendine sakladığın bilgi ahirette işine yaramaz. 

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Delphi ile Yapay Zeka Webinarı AhmetNuri 1 692 27-11-2024, Saat: 09:42
Son Yorum: yhackup
  Hibe Delphi Kitaplarım SercanTEK 0 603 13-10-2024, Saat: 18:31
Son Yorum: SercanTEK
  Youtube'da Delphi Eğitimi SimaWB 148 151.308 11-10-2024, Saat: 17:41
Son Yorum: ssmr
  Delphi IDE ve Snapdragon CPU'lu Windows 11 csunguray 20 5.859 22-07-2024, Saat: 23:12
Son Yorum: engerex
  Delphi'ye Nereden Başlanmalı? turkctechno 9 3.150 04-03-2024, Saat: 15:30
Son Yorum: hi_selamlar

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi