25-01-2020, Saat: 15:56
(24-01-2020, Saat: 01:24)fatihablak Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Böyle güzel bir haberin altında aslında şu dil bu dil üzerinden tartışmak heleki bunu şuan Delphi forumunda yapmak biraz anlamsız bir durum.
1995 Yılında Teknik Lise 1. sınıfta Pascal ile programlama başladım bilgisi malesef az (hatta hiç olmayan ilk öğretmenliğinin azizliği belkide üniveristelerin kalitesi o devirde de tartışmalı demekki) olan bir hoca yüzünden (eski olan dostlar bilecektir pembeydi galiba bir pascal kitabı vardı help türkçeleştirme çalışması denenmiş çöplük örnek kodları bile eksik baskı idi) kitaptaki kodu bile bilgisayarı geçirmekten öteye gidemedik ( Bu kapsamda eğitimcinin eğitimin önemini bu yüzden söylüyorum.) Ama sonraki sınıflarda burada da bir çok arkadaşın programlama dilinden bağımsız algoritmik analitik düşünme ve programatik bakış öğrenme noktasında eski yazılımcı arkadaşlar bilecekler çıkacaktır Clipper diye bir dille olayları anlamaya başladım 1996 yılında ve yine bir Milli Eğitim öğretmeni sayesinde. Şuan böyle bir dil yok ama ben bu işi icra edebiliyorum ama o dil bana yol açtı.
Üniversitede COBOL dersi konduğunda hoca sınıfa ilk girdiğinde şimdi hepiniz sövüyorsunuz Cobol mu kaldı diyeceksiniz ama bir çok büyük sistemlerde hala COBOL kodu çalışıyor dediğinde bende hocama ciddi ciddi sövdüm sene 2000 idi ve Sene sonunda hocamız Banka ve sigortacılık sektöründe iş ilanlarını gösterdiğinde bende şaşıran grupta idim ölmüş dilde istihdam var idi hemde çok büyük bankalarda ve sigorta şirketlerinde. Pascalı ve yeteneklerini gerçek manada üniversitede öğrendiğim bu konuda şanslıyım idealist akademisyen kavramı ile tanışma şerefine eriştim ( Yine eğitimci kalitesi önemi ) .
Delphiden çok uzun zamandır yazılımcı olarak ekmek yedim sene 2020 hala devam ediyorum tabiki tek kullandığım dil piyaşa şartları gereği Delphi ile kısıtlı kalmadı hala bir kaç dil kullanmak zorunda kalıyorum ama hiç bir zaman diğer dillerde yaptığımı delphide yapamadığım dediğim durum olmadı. Bir projede Delphi ile başlayacaksak ona bir rol biçti isek hiç bir zaman yarı yolda kalmadık.
Şuan bu forumda üye belki oda bu mesajı okuyordur meslek büyüğüm bir kadim dostumla alanında önce sivil toplumda sonrada kamuda öncü bir yazılımı senelerce Delphi ile götürdük. Alternatifini başka ortamlarda yazma gayretine girenlerin ilk sloganı delphi eski bir teknolji bunda proje yürümez idi ama her deneyen projeyi bitiremedi ciddi insan kaynağı ayırmasına rağmen. En son .net ile yeniden yazacağız diyen farklı grup 2 senedir hala aynı projeyi yazamadılar Delphi çalışmaya devam ediyor proje![]()
Benim amacım veya burada okuduğum bir çok mesajdaki meslektaşlarımızın mesajlarında da gördüğüm Delphi ile başla dilleri kıyaslama amacı yok. Benimde web devriminde bizleri eskimeye yüz tutturduğu için kızgınlığım olsa da bu Delphinin teknik yeteneklerini sorgulamama sebep olamaz. Bugün embarcadero delphinin titreyip küllerinden yeniden ayağa kalkmasını sağladığı gerçeğini kabul edilmesi gerekiyor. Delphi Firemonkeyden önce sağlıklı native bir şekilde çoklu ortam desteğini framework olmadan sunan kaç yazılım teknolojisi vardı. Ha bu teknolojide şu eksik bu eksik denir bu doğrudur veya değildir tartışılır. Framework mantığıyla delphiye bakmak hatta sadece delphiye değil bir programlama diline bakmak haksızlık olur. Malesef bu şekilde bakıp yorumlayan çok.
Uzun yazdım başlığın özüne gelecek olur isek BT Grubu ve MEB önemli bir adım attılar. Herşeyden önce çocuklara farklı bir ortam olduğunu öğretecekler en azından dil mukayese edebilecekler. Milli Eğitim Bakanlığının yetiştireceği geleceğin teknik personellerine tek tip dil öğretmesi baştan hata idi bunu kırmış olacak.
Tıpkı sadece windows işletim sistemini öğretmesi gibi bunu da kırdı.
bu adım inşallah Teknik Eğitim Fakülteleriyle devam ettirilerek kaliteli eğitimcilerin yetişmesi de plan dahiline alınır.
Bu noktada hep klasik derlerya dünyaya biraz erken gelmişim bu güzellikleri gördükçe bu devirde öğrenci olmak vardı diyesim geliyor.
Ama o siyah beyaz ekranlı günlerin tadıda bu devirde yok.
Sizin tevellüt bizle beraber galiba. Altına imzamı atıyorum. Diğer yazarlara da sonuna kadar katlıyorum.
Teknik Öğretmen
Bilgisayar Formatörü
Bilgisayar Formatörü