Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4.2/5 - 5 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BTG Grubu; BİR MİLYON ÖĞRENCİYE DELPHİ
(23-01-2020, Saat: 13:32)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(23-01-2020, Saat: 13:20)mkysoft Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Benim görüşüm bedava da olsa yanlış bir tercih. Daha öğretici diller ve araçlar mevcut. Mezun olduktan sonra lisansız olarak kullanılabilir olmayacak bir platform. Öğretilecekse de bu protokole ihtiyaç yok, Lazarus zaten mevcut.

Yanlış bir platformda yazıyorsun o zaman (bunları tweeter üzerinden yazın daha etkili olur). 
"Daha öğretici"den kastınız insanları lego yazılıma yönlendiren geliştirme ortamları mı? 
Uzun yıllar Delphi ve C#  ile uğraşmış birisi olarak bunu sizden duymak üzücü. 
Delphi'nin yeteneklerini siz daha iyi biliyorsunuz. 
Mezun olduktan sonra veya şu anda bile sıfır sermaye ile lisans satın alabilirsiniz!
Nasıl mı?
Comminity edition 5.000 dolara kadar gelir elde etmenize müsade ediyor. Bir yazılımı 5.000 $ a satıp yerine Lisanslı bir sürüm alabilirsiniz.
Lazarus ile Delphi geliştirme ortamı kıyaslanamayacak derecede farklı yeteneklere sahip.
Kaç defa Rusya örneğini verdim, @Abdullah ILGAZ Almanya daki üniversiteleri örnek vermiş. 
Siz Delphi için alternatif aramaya devam edin.

@Fesih ARSLAN Delphi'nin ne yapabileceği kadar ne yapamyacağını da az çok gördüm. Bu diğer diller için de geçerli. Yazılım dünyasının akışına ters kürek çekmek sadece bizlerin karnını doyurur. Geleceği düşünmek zorundayız. Sunucusuz bir gelecek bizi beklerken, native derleniyor diye bir platform ile başlamak bence doğru değil. Buradaki amaç, genç beyinlere yazılımı öğretmek olmalı, herhangi bir programlama dilini değil. Araçlardan kastım da buydu. Bahsi geçen eğitim içerikleri bir çok dilde öğretilebilir durumda. Diğer platformlarda o 5 bin dolarda cebinize kalabilir.
(23-01-2020, Saat: 13:48)mkysoft Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(23-01-2020, Saat: 13:32)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Yanlış bir platformda yazıyorsun o zaman (bunları tweeter üzerinden yazın daha etkili olur). 
"Daha öğretici"den kastınız insanları lego yazılıma yönlendiren geliştirme ortamları mı? 
Uzun yıllar Delphi ve C#  ile uğraşmış birisi olarak bunu sizden duymak üzücü. 
Delphi'nin yeteneklerini siz daha iyi biliyorsunuz. 
Mezun olduktan sonra veya şu anda bile sıfır sermaye ile lisans satın alabilirsiniz!
Nasıl mı?
Comminity edition 5.000 dolara kadar gelir elde etmenize müsade ediyor. Bir yazılımı 5.000 $ a satıp yerine Lisanslı bir sürüm alabilirsiniz.
Lazarus ile Delphi geliştirme ortamı kıyaslanamayacak derecede farklı yeteneklere sahip.
Kaç defa Rusya örneğini verdim, @Abdullah ILGAZ Almanya daki üniversiteleri örnek vermiş. 
Siz Delphi için alternatif aramaya devam edin.

@Fesih ARSLAN Delphi'nin ne yapabileceği kadar ne yapamyacağını da az çok gördüm. Bu diğer diller için de geçerli. Yazılım dünyasının akışına ters kürek çekmek sadece bizlerin karnını doyurur. Geleceği düşünmek zorundayız. Sunucusuz bir gelecek bizi beklerken, native derleniyor diye bir platform ile başlamak bence doğru değil. Buradaki amaç, genç beyinlere yazılımı öğretmek olmalı, herhangi bir programlama dilini değil. Araçlardan kastım da buydu. Bahsi geçen eğitim içerikleri bir çok dilde öğretilebilir durumda. Diğer platformlarda o 5 bin dolarda cebinize kalabilir.

"Yazılım dünyasının akışına ters kürek çekmek sadece bizlerin karnını doyurur." demişsiniz,
Bu cümleden hiç bir şey anlamadım. Delphi ile yazılım geliştirenleri bununla itham ediyorsanız, yine yazık edersiniz.
Çıkardığı multi-platform teknolojileri RESTful mimarileri, Linux desteği Allah aşkına bunların hangisi gelişmekte olan teknolojiye ters? Aksine son 7 yıldır, bir çok teknolojinin öncülüğünü yapıyor.  

"Sunucusuz bir gelecek bizi beklerken..." 
Sizin sunucusuz tabir ettiğiniz Avrupa ve Amerika emperyalizminin teknolojik versiyonu; 
Diyorlar ki: işletim sistemi veya sunucu ihtiyacınız yok hatta db ye de ihtiyacınız yok. Hepsini tek pakette biz size sunuyoruz. Ne oluyor o zaman tüm bilgileri ABD ve Avrupa sunucularına (sunucusuz dediğiniz aslında onların kendi sunucusu) kaydediliyor. Bu mu sunucusuz dediğiniz teknoloji?

"Buradaki amaç, genç beyinlere yazılımı öğretmek olmalı, herhangi bir programlama dilini değil." demişsiniz,
Pseudo kod ile devam edilsin o zaman. Makine de anlar ya o dilden. hangi seviyede eğitim verirseniz verin. O çocuğu bilgisayar başına oturtup, kod yazdırmadıktan sonra hiç bir şey öğrenemez. 
Tıpkı şu anki ünv. birçoğunda olduğu gibi. İki yazılım müh. öğrencinin bizzat bir yazılım firmasına gelerek; "ücret talebimiz yok sizinle çalışıp, yazılım öğrenmek istiyoruz" dediğine şahit oldum. 
Muhtemelen onlarda bir dil bilmiyordu ki bu yola baş vurdu.
Dil olmadan kodlama olmaz!

"Bahsi geçen eğitim içerikleri bir çok dilde öğretilebilir durumda." bu da Delphi'nin okullarda öğretilmemesi için iyi bir sebep değil mi?

"Diğer platformlarda o 5 bin dolarda cebinize kalabilir." Bu da sizin olaya ticari bakış açınız. Lisansı nasıl alacağız derken, 5.000 $ almadan yapanlar var a döndü. 
Lego yazılım dilleri veya hazır FrameWorklerle beyinler (balık tutmaktan ziyade vermeyi tercih eden ortamlar.) körelecek ve algoritma üretmeyecekse; varsın 5.000 $ onların olsun. 

Neden delphi değil? Neden farklı bir platform? Amaç ne?
Delphi her şeyi yapar demedik. Fakat diğer dil ve yazılım geliştirme ortamlarına 5 çeker.
Aksini iddia ediyorsanız, daha teknik terimlerle (günümüzde kullanılan teknolojilerde eksiklikleri, diğer platformların üstünlükler vb.) yeni bir başlık altında değerlendirebiliriz.
DelphiCan'dır!
Genel olarak yorumları okuduğumda konuyu anlamaktan uzak olduğunuzu düşünüyorum.Literatürde şu durum için en uygun deyim sanırım ,'Tarla sahibinin haberi yok, serçe birbirini kırıyor." sözüdür.Sanki dilleri oluşturan firmalar bizmişçesine savunuyoruz.Halbuki burada önemli olan çocuğun dil mantığını kavraması, Delphi'yi iyi öğrenen biri, dilin mantığını kavradığında diğer dilleri kendi kendine öğrenmekte hiç zorluk çekmeyecektir.
Ayrıca yorumlara bakan yazılım konusunda (özellikle de sistem programlamada) harikalar yaptığımızı sanırlar, merak etmeyin Delphi eğitim alanındaki bütün ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacak seviyede.Çocuklar için hem görsel(gui designer) hem de kod kısmı olan bir idesi olan bir dil bence en iyisi, bu anlamda Delphi de c# da doğru tercih. Ama Microsoft babamızın oğlu değil sonuçta, Delphi ve BTG grubu bunu aldıysa hayırlı olsun.Önemli olan şimdi bu bir milyon kişinin bu dili sözde değil adamakıllı öğrenmesi.Çocuklar ilerde bahsettiğiniz konularda kendi tercihlerini zaten yapacaklardır.Sadece şöyle derler: 'Biliyor musun ben programlamaya Delphi ile başladım'.Bunu diyebilirlerse proje başarılı olmuş demektir.
Herhangi bir basit problem, hakkında yeterince toplantı yapılarak, çözümsüz hale getirilebilir.
https://play.google.com/store/apps/developer?id=ONGUN
(23-01-2020, Saat: 13:20)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(22-01-2020, Saat: 17:57)SimaWB Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Delphi yakında twitter'da TT olabilir Big Grin
https://twitter.com/fkadev/status/121997...48704?s=09

Eleman Tweet'i silmiş, ulaşılamıyor. Smile

Demekki 100 den daha fazla delphi kullanıcısı varmış Big Grin
Microsoft biraz önce hemde bakanla bunun kat be kat fazlası işler yapıyor yazılımcılar orada python neden değil demiyor! Cevabını hepimiz biliyoruz aslında.

Bakınız
(23-01-2020, Saat: 18:16)emre21 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: birileri bana delphi ile ne "yapılamıyormuş", şu dil ile bu yapılabiliyormuş şeklinde açıklamalarda bulunursa 2 saatir beynimin neronları arasındaki elektron hızıyla yol alan iletişime bir nebze olsun katkı verebilir ve enerji tasarruf moduna sokabilir..

@emre21 seninde bildiğin gibi delphi ile web uygulamarına bulaşmadığın müddetçe neredeyse her şeyi yaparsın ingiliz çakısı gibi sadece biraz yontması uzun sürer o kadar  Smile
Bu dünyada kendine sakladığın bilgi ahirette işine yaramaz. 
Bu tartışma içine girmek istemiyorum ama yazmadan da edemeyeceğim.
Uzun zamandır delphi kullanıyorum hatta profesyonel anlamda Sadece Delphi kullandım desem yanlış olmaz. Bunun üzerine veri tabanı olarak aynı durumda mssql değilde postgresql kullandım.

Asıl nokta dil öğrenmek değil yazilimcinin algoritma mantığını, yazılım geliştirme mantığını öğrenmesi, object orient nedir bilsin öğrensin yeterli.

Bir yazılımcı için yukarıda bahsettiğim olmazsa olmaz bilgileri hangi dilde öğrendiğinin bir önemi yok.

Fakat ülkemizde kaçınılmaz bir gerçek var.
İş olanağı sağlayan firmalar ve/veya yazılım firmaları farklı sebeplerle bir şekilde Delphi haricinde farklı programlama dillerini yoğunlukta kullanıyor ve iş ilanlarını bu şekilde çıkıyorlar.

Hal böyle olunca kendimi örnek vereyim. Bu gün iş arayışına girsem. iş bilmeyen bir ik ya denk gelsem (işini doğru itina ile yapan ik personellerini tenzih ederim) eminim işe girme durumum oldukça çok çok zor olacaktır. Oysa ki bir yazilimcinin sahip olmasi gereken donanima sahibim. Üstüne mühendislik diploması olmadığı eklenince vay halime.(Diplomalı arkadaşları görünce kendime çok kızıyorum o ayrı bir konu)

Ama mssql, .net, c#, PHP veya Java tecrübesi olsa diploma olmasada bir şekilde ik onayından geçersiniz.

Hal böyle olunca herkes kendince bir yerde haklı. Kendi şirketiniz varsa veya şahıs olarak iş yapıyorsanız sorun yok fakat bir yazilim personel olarak çalışıyorsanız durum farklı oluyor.

Microsoft'un dahice uyguladigi pazarlama teknigi (embarcadero nun yeni uygulamaya çalıştığı durum) sayesinde piyasada bolca Microsoft urunu kullanan yazılımcı arkadaş var. Bu nedenle firmalarda bir şekilde piyasadaki yogun personelden faydalaniyor. ilerleyen yıllarda bu durum belki degisebilir.
PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
s
(23-01-2020, Saat: 10:06)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: BTG, Tweeter üzerinden yapılan yorumları gördüğünü, yapılan yorumlarda hastag (#...) kullanılması gerektiğini söyledi. 
Bu durumda o gruba dahil olanlarda bu mesajı görebiliyormuş, aksi durumda yalnızca cevap yazılan kişi görüyormuş.
Bu şekilde Tweeter'ı etkin kullanabileceğimiz başka özellikleri var mı? 
O yöntemleri kullanalım.

Adamların saçma sapan , yalan yanlış twwetlerinin altına doğru bilgileri yazmak zaman kaybı olur. Adam reaksiyon aldıkça daha da coşabilir.
Bence en temiz yöntem konuyu düzgün bir şekilde açıklayan bir tweetin altına (@Abdullah ILGAZ hocanın tweeti olabilir) delphinin iyi yönlerini , delphi ile yapılmış mobil uygulamaların videolarını vs yorum olarak yazarak , tweeti favlayarak , retweet yaparak herkese ulaşmasını ve insanların doğru bilgi almasını sağlamış oluruz.

Boş beleş tweet atanların ayağına gitmemiş , onları bizim tweetimizin altına çekmiş oluruz.
Biz onları değil onlar bizi takip etsin Smile
Böyle güzel bir haberin altında aslında şu dil bu dil üzerinden tartışmak heleki bunu şuan Delphi forumunda yapmak biraz anlamsız bir durum. 

1995 Yılında Teknik Lise 1. sınıfta Pascal ile programlama başladım bilgisi malesef az (hatta hiç olmayan ilk öğretmenliğinin azizliği belkide  üniveristelerin kalitesi o devirde de tartışmalı demekki) olan bir hoca yüzünden (eski olan dostlar bilecektir pembeydi galiba bir pascal kitabı vardı help türkçeleştirme çalışması denenmiş çöplük örnek kodları bile eksik baskı idi) kitaptaki kodu bile bilgisayarı geçirmekten öteye gidemedik ( Bu kapsamda eğitimcinin eğitimin önemini bu yüzden söylüyorum.) Ama sonraki sınıflarda burada da bir çok arkadaşın programlama dilinden bağımsız  algoritmik analitik düşünme ve programatik bakış öğrenme noktasında eski yazılımcı arkadaşlar bilecekler çıkacaktır Clipper diye bir dille olayları anlamaya başladım 1996 yılında ve yine bir Milli Eğitim öğretmeni sayesinde. Şuan böyle bir dil yok ama ben bu işi icra edebiliyorum ama o dil bana yol açtı.

Üniversitede COBOL dersi konduğunda hoca sınıfa ilk girdiğinde şimdi hepiniz sövüyorsunuz Cobol mu kaldı diyeceksiniz ama bir çok büyük sistemlerde hala COBOL kodu çalışıyor dediğinde bende hocama ciddi ciddi sövdüm sene 2000 idi ve Sene sonunda hocamız Banka ve sigortacılık sektöründe iş ilanlarını gösterdiğinde bende şaşıran grupta idim ölmüş dilde istihdam var idi hemde çok büyük bankalarda ve sigorta şirketlerinde. Pascalı ve yeteneklerini gerçek manada üniversitede öğrendiğim bu konuda şanslıyım idealist akademisyen kavramı ile tanışma şerefine eriştim ( Yine eğitimci kalitesi önemi ) .

Delphiden çok uzun zamandır yazılımcı olarak ekmek yedim sene 2020 hala devam ediyorum tabiki tek kullandığım dil piyaşa şartları gereği Delphi ile kısıtlı kalmadı hala bir kaç dil kullanmak zorunda kalıyorum ama hiç bir zaman diğer dillerde yaptığımı delphide yapamadığım dediğim durum olmadı. Bir projede Delphi ile başlayacaksak ona bir rol biçti isek hiç bir zaman yarı yolda kalmadık. 

Şuan bu forumda üye belki oda bu mesajı okuyordur meslek büyüğüm bir kadim dostumla alanında önce sivil toplumda sonrada kamuda öncü bir yazılımı senelerce Delphi ile götürdük. Alternatifini başka ortamlarda yazma gayretine girenlerin ilk sloganı delphi eski bir teknolji bunda proje yürümez idi ama her deneyen projeyi bitiremedi ciddi insan kaynağı ayırmasına rağmen. En son .net ile yeniden yazacağız diyen farklı grup 2 senedir hala aynı projeyi yazamadılar Delphi çalışmaya devam ediyor proje Smile 

Benim amacım veya burada okuduğum bir çok mesajdaki meslektaşlarımızın mesajlarında da gördüğüm Delphi ile başla dilleri kıyaslama amacı yok. Benimde web devriminde bizleri eskimeye yüz tutturduğu için kızgınlığım olsa da bu Delphinin teknik yeteneklerini sorgulamama sebep olamaz. Bugün embarcadero delphinin titreyip küllerinden yeniden ayağa kalkmasını sağladığı gerçeğini kabul edilmesi gerekiyor. Delphi Firemonkeyden önce sağlıklı native bir şekilde çoklu ortam desteğini framework olmadan sunan kaç yazılım teknolojisi vardı. Ha bu teknolojide şu eksik bu eksik denir bu doğrudur veya değildir tartışılır. Framework mantığıyla delphiye bakmak hatta sadece delphiye değil bir programlama diline bakmak haksızlık olur. Malesef bu şekilde bakıp yorumlayan çok.

Uzun yazdım başlığın özüne gelecek olur isek BT Grubu ve MEB önemli bir adım attılar. Herşeyden önce çocuklara farklı bir ortam olduğunu öğretecekler en azından dil mukayese edebilecekler. Milli Eğitim Bakanlığının yetiştireceği geleceğin teknik personellerine tek tip dil öğretmesi baştan hata idi bunu kırmış olacak. 
Tıpkı sadece windows işletim sistemini öğretmesi gibi bunu da kırdı.
bu adım inşallah Teknik Eğitim Fakülteleriyle devam ettirilerek kaliteli eğitimcilerin yetişmesi de plan dahiline alınır.

Bu noktada hep klasik derlerya dünyaya biraz erken gelmişim bu güzellikleri gördükçe bu devirde öğrenci olmak vardı diyesim geliyor. 
Ama o siyah beyaz ekranlı günlerin tadıda bu devirde yok.
bu kadar tantanadan sonra Delphi 10.4 Istanbul bekliyoruz Big Grin

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Delphi ile Yapay Zeka Webinarı AhmetNuri 1 692 27-11-2024, Saat: 09:42
Son Yorum: yhackup
  Hibe Delphi Kitaplarım SercanTEK 0 603 13-10-2024, Saat: 18:31
Son Yorum: SercanTEK
  Youtube'da Delphi Eğitimi SimaWB 148 151.308 11-10-2024, Saat: 17:41
Son Yorum: ssmr
  Delphi IDE ve Snapdragon CPU'lu Windows 11 csunguray 20 5.859 22-07-2024, Saat: 23:12
Son Yorum: engerex
  Delphi'ye Nereden Başlanmalı? turkctechno 9 3.150 04-03-2024, Saat: 15:30
Son Yorum: hi_selamlar

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi