Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FIFO veritabanı mantığı
Merhaba;
Arkadaşlar fifo olayının ne olduğunu biliyorum dolayısıyla açıklamaya gerek yok ama veritabanında tasarlamasını bir türlü yapamadım. 

Stok kartı tablom olacak, 
hareketler (alış, satış, ödeme, tahsilat) tablom olacak,
cari kartlar tablom olacak. Bu kadar mı?

Mantığı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Dosyalarınızı kendi bulutunuza yedekleyin. Yandex Disk

Eyvallah..
Selamlar
Soru mu sordunuz, fikir mi beyan ettiniz ya da yardım mı istediniz yani anladım desem yalan olur. Fİfo denince ilk olarak tarih konusu devreye girer. Hali ile ilk giren malın ilk olarak çıkmasını sağlayacak olan kriter ise, stok hareket tablosundaki giren malları, çıkarken de ilk giriş tarihine göre geri çıkarmaktır.
Yazılımcı, kahveyi koda çeviren bir organizmadır.
Fifo nun mantığı ilk gien ilk çıkar. Fakat Son zamanlrda ürünlerin maliyetinin günlük artmasından dolayı, ben ana maliyeti son giriş fiyatından aldırıyorum. Mantıklı mı değil, fakat müşterinizi düşünmek istiyorsanız maliyet hesaplamasında son alış fiyatından fiyatlama yapıyorum. Çünki 1 ay önce 10 tl ye alıp, 14 TL ye sattığı malı, şu anda 13 tl ye aldığını düşünürsek, bu ürünü 14 tl ye satip yerine 13 tl maliyetle ürün koyması demek, o müşterinin 1 tl kâr etmesi demektir. Smile
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Şu şekilde bir mantık kurulup yapı ona göre ayarlanır ki yapı zaten sabittir alışlar-satışlar-tahsilatlar-ödemeler vs.vs.
Siz sadece hesaplama algoritmasını yazmalısınız.

Önce ürüne bir kar marjı belirlenir, mesela %10 diyelim,
her mal alımında, alış faturası girildiğinde ağırlıklı ortalama birim maliyet hesaplanıp üzerine %10 kar marjı konulup satış fiyatı otomatik güncellenir.

Aşağıdaki şekilde örneklenebilir.
%10 kar majına göre ;
1. alış 100 adet 10 tl den, birim maliyet 10 tl, birim satış fiyatı 10*1,1 = 11 tl olarak güncellenir.
bundan sonra 11 tl den satışlar yapılır,

Misal;
2. alış 100 adet 11 tl den girildiği anda işin içine FIFO ve LIFO olayı girer, sistemde hangisini belirttiyseniz ona göre işlem yapıp satış fiyatını belirlemesi gerekir.

Şöyleki ;
Mesela FIFO ya göre hesaplasın dediniz,
önce 10 tl den (ilk alışından itibaren) kaç adet mal satılmış onun adedini bulmalıdır, sonra 10 tl den alınan malın giriş adedinden satılan adedi çıkartıp kalanı bi yere not eder. 60 adet satılmış olsun mesela, yani elimizde 40 adet 10 tl den alınan mal kalmıştır.

Buna göre sistem aşağıdaki hesaplamayı yapmalıdır;
40 adet x 10 tl = 400 tl maliyet (ilk alınan maldan kalan maliyet ,bu aradaki satışlarda %10 kar etmişti zaten)
100 adet x 11 tl = 1.100 tl maliyet (2. alınan malın maliyeti)
toplam maliyet : 1.500 tl
toplam adet : 140 adet
ağırlıklı ortalama birim maliyet : 1.500/140 = 10,7143 tl
buna göre %10 kar marjlı satış fiyatı : 10,7143 * 1,10 = 11,7857 tl olarak güncellenir ve yine %10 kar ile satmaya devam eder.

Sisteme LIFO ya göre hesapla derseniz (ki artan fiyatlarda buna göre hesaplama yaptırmak biraz abes kaçar Smile ) o zamanda işlemi tersine yaptırırsınız, yani ilk satışı son alış adedinden düşmeye başlarsınız.
Fifo uygulayacaksanız, Stok hareket tablosunda bir de kalan miktar diye bir alan olmalı ve bu sıfır oluncaya kadar bu hareket kaydından satış (ya da üretime çıkış) yapılmalı. Tabii ki bunun için uzun süren işlemler olacaktır ve sistem, ortalamaya göre daha yavaş çalışacaktır. Fiyat hesaplamasını @esistem açıklamış zaten.
Maliyetlendirme yöntemini belirlerken GIB tarafındaki yaptırım veya kısıtlamaları da araştırmanızı öneririm.
Merhaba

Bu adreste güzel bir FIFI ve LIFO ile ilgili EXCEL çalışması var. 
miktara göre hesaplamayı nasıl yaptığını gösteriyor.
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

@esistem hocam anladığım şu ki -ağırlıklı ortalama yöntemi, günümüz şartlarında doğru olan yöntem- diyorsunuz. Bu yöntemi kullanacağım teşekkür ederim tekrar.

Peki FİFO yöntemi uygulamak istersem, ilk giren ürün sıfırlanıncaya kadar o satırdan satış yapacağım ve sıfır olunca sonra alınan üründen devam edeceğim de ilk giren üründen 10 adet kaldı, ben 14 adet satış yapıyorum. 10 tanesini ilk girenden düştü
- sonraki 4 taneyi düşeceği satırı nasıl bulacağım
- satışın tam ortasında arama işlemi mi yapacağım
- bu satışı döngü kurarak mı yapacağım yoksa bilmediğim bir yöntem mi var,

Eyvallah..
(10-02-2021, Saat: 22:45)Aktolgali Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

@esistem hocam anladığım şu ki -ağırlıklı ortalama yöntemi, günümüz şartlarında doğru olan yöntem- diyorsunuz. Bu yöntemi kullanacağım teşekkür ederim tekrar.

Peki FİFO yöntemi uygulamak istersem, ilk giren ürün sıfırlanıncaya kadar o satırdan satış yapacağım ve sıfır olunca sonra alınan üründen devam edeceğim de ilk giren üründen 10 adet kaldı, ben 14 adet satış yapıyorum. 10 tanesini ilk girenden düştü

-Sonraki 4 tane için tarihe göre sıralı ve kalan miktarı sıfırdan büyük olan ilk satırı alıp onu kullanacaksınız ve kalanını 4 düşüreceksiniz. Zaten FIFO yönteminin sıkıntısı da bu. Bu sistemler genellikle satış yaparken değil Maliyet Muhasebesinde Satılan Malın Maliyeti (SMM) hesaplanırken kullanılır. Ancak SMM'de de en çok kullanılan yöntem ortalama yöntemidir.
-Evet satışın ortasında arama yapacaksınız.
-Bilmediğiniz bir yöntem yok, aynen döngü kuracaksınız. Ya da bu işi Stored Procedure'de yaptıracaksınız. Her iki durumda da benzer şekilde uzun süren bir işlem olacak elbette.
(10-02-2021, Saat: 23:30)mustafaozpinar Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(10-02-2021, Saat: 22:45)Aktolgali Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

-Sonraki 4 tane için tarihe göre sıralı ve kalan miktarı sıfırdan büyük olan ilk satırı alıp onu kullanacaksınız ve kalanını 4 düşüreceksiniz. Zaten FIFO yönteminin sıkıntısı da bu. Bu sistemler genellikle satış yaparken değil Maliyet Muhasebesinde Satılan Malın Maliyeti (SMM) hesaplanırken kullanılır. Ancak SMM'de de en çok kullanılan yöntem ortalama yöntemidir.
-Evet satışın ortasında arama yapacaksınız.
-Bilmediğiniz bir yöntem yok, aynen döngü kuracaksınız. Ya da bu işi Stored Procedure'de yaptıracaksınız. Her iki durumda da benzer şekilde uzun süren bir işlem olacak elbette.

@mustafaozpinar hocam, o halde bu sistem - özellikle ağ üzerinde- aşırı yavaşlığa sebep olacak dolayısıyla müşteriyi bıktıracak.

Eyvallah..

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Information Ibexpert Veritabanı Yönetim Programı Bilgilendirme erdal51 3 1.253 20-08-2024, Saat: 20:11
Son Yorum: mcuyan
  Firebird ile FIFO Hesaplama Nasıl yapılır? klavye 0 900 17-08-2023, Saat: 12:33
Son Yorum: klavye
  veritabanı kopyalanması sadikacar60 9 4.253 09-12-2021, Saat: 19:28
Son Yorum: sadikacar60
  Firebird veritabanı güvenliği Hk! ozcanm 12 16.463 01-03-2021, Saat: 00:48
Son Yorum: akuyumcu63
  Şube mantığı Aktolgali 2 2.019 24-02-2021, Saat: 22:19
Son Yorum: Aktolgali

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi