Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yazılım Dilleri Sıralaması - Tiobe Şubat 2017
(28-02-2017, Saat: 09:38)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(27-02-2017, Saat: 23:32)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: tanıdığım birçok mobil yazılım geliştirici uygulama içinde internet kontrolünü sağladıktan sonra html5 siteyi uygulama içinden çalıştırıyor, son kullanıcı bunun farkında olmuyor, olsa ne farkeder! sonuçta süper görseli olan, çalışan bir uygulama karşısında!

Çok haklısınız hocam, çoğu yazılımcı android için ayrı uygulama, ios için ayrı uygulama ile uğraşmak yerine Hybrid bir web uygulaması geliştiriyor. Onu da Android'in ya da iOS'un WebView kontrolü içinde gösteriyor, oldu bitti. Bazı durumlarda sizin dediğiniz gibi kullanıcıya özelleştirme imkanı tanıdığı için faydalı da olabiliyor. Pek çoğumuz hepimizin telefonunda yüklü olan E-Devlet uygulamasının aslında uygulama içindeki bir webview kontrolü içinde gösterilen bir web sayfası olduğunu fark etmemiştir. Yazılımcılarından birisinin uygulamanın PHP ile yazıldığını söyleyinceye kadar ben de fark etmemiştim. Bir yönden bakınca, eğer cihazın donanım özelliklerinden faydalanmayan ve sadece veri gösterimi ile ilgili bir uygulama yapılıyorsa Hybrid uygulama geliştirmek çoğu durumda şirketler için mantıklı olabiliyor.

Ben de kendi adıma dürüst olayım, şirketimizin windows tabanlı bir satış izleme yazılımı var. Müşterilerimizin çoğu dışarda iken de bu bilgilere erişebilmek istediler. Şimdi Android için ayrı iOS için ayrı uygulama geliştirmeye çalışsak inanılmaz zaman alacak, UNIGUI'nin Mobil bileşenlerini kullanarak bütün telefonlarla uyumlu çalışabilecek şekilde bir uygulama geliştirdim ve işimi bir anlamda çözmüş oldum. Hatta biraz araştırınca, Android için bir web sitesini APK uzantılı uygulama haline getiren bir program bile buldum. Hem de öyle bir program ki, açılış ekranı koyabiliyor, internet bağlantısını kontrol edebiliyor, özel hata sayfası oluşturabiliyor vs. vs. Smile olay bu noktaya kadar gelmiş yani Smile

Saygılarımla.

Öyle ama, webview stok tarayıcı kullandığı için bazı jscript kodlarını desteklemiyor 4.1.2 ve eskisi sürümler. bunu nasıl aşıyorlar ?
Dediğiniz gibi piyasadaki çoğu uygulama o şekilde, bionluk sitesi bile böyle yapmış üstelik mobil desteği yok ekranlar kayık kayık Smile
(27-02-2017, Saat: 21:00)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu yüzden neden script diyebileceğimiz diller bu kadar revaçta, özellikle hız gerektiren konularda. Pek anlam veremiyorum.
Acaba Delphi bu konuda ne seviyede?

Script dilleri revaçta derken, hangi script dillerinden bahsettiğimiz de önemli. Web tabanlı script dilleri mi yoksa genel script dilleri mi ? Şimdi Amerikalı yazılımcıların 3P dediği ( ASP/PHP/JSP ) gibi web tabanlı script dillerini burada konuşmaya gerek yok. Geriye kalan genel amaçlı script dilleri de (Python, Ruby vb. ) gerek kullanım kolaylıkları, gerek %100 nesne yönelimli yapıları, gerek öğrenmelerinin kolay olması, gerek platformlar arası taşınabiliyor olmaları gibi bir çok sebepten dolayı tercih edilebiliyor. Örneğin, şu aralar bende sırf meraktan Python dili ile ara ara uğraşıyorum. Python ile, 2 satır kod ile kendi web sunucunuzu yazabiliyorsunuz. 2 satır kod ile veritabanından veri çekip yine 1-2 satır kod ile bunu JSON formatında dışarı aktarabiliyorsunuz. Mesela bu ve bunun gibi daha bir çok sunduğu kolaylıklar yüzünden TIOBE index sıralamasında Python üst sıralara yükseldi. Geçen bir yerde okumuştum, silikon vadisinde çalışan her 100 programcının 70'i 2017 yılındaki hedeflerinden biri olarak Python öğrenmeyi söylemiş mesela.

(27-02-2017, Saat: 21:00)engerex Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Acaba Delphi bu konuda ne seviyede?

Delphi ile script dillerini kıyaslamak çok adil bir kıyaslama olmaz. Python ile yapılabilecek her şeyi Delphi ile yazabilirsiniz ama Delphi ile yapılabilecek her şeyi Python ile yapamazsınız. Dediğim gibi tamamen farklı kulvarları hedeflemiş yazılım geliştirme platformlarından bahsediyoruz. Sadece Python örneğini vermeyelim, Ruby'de yine Python diline yakın söz dizimi çok kullanılmaya başlanan bir dil. O da aynı. Python'da DJANGO çatısı ile, Ruby'de de RAILS çatısı ile web sayfalarında bu dilleri kullanabiliyorsunuz.

Tüm script dilleri gibi, Python ve ruby gibi dillerin de aslında derlenmediğini, sadece yorumlanarak çalıştığını unutmamak da fayda var. O yüzden yukarıda da dediğim gibi, başta performans testleri olmak üzere bu dilleri birbirleri ile kıyaslamak çok doğru bir şey değil.

Saygılarımla.

(28-02-2017, Saat: 10:11)yhackup Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Öyle ama, webview stok tarayıcı kullandığı için bazı jscript kodlarını desteklemiyor 4.1.2 ve eskisi sürümler. bunu nasıl aşıyorlar ?
Dediğiniz gibi piyasadaki çoğu uygulama o şekilde, bionluk sitesi bile böyle yapmış üstelik mobil desteği yok ekranlar kayık kayık Smile

Javascript desteklemeyen tarayıcı kaldı mı Smile
Güncel Xcode ve android studio'lar da böyle bir sorun olduğunu sanmıyorum. Kendim şahsen kullanmadığım için bunları kullanan kişilere sormak lazım. Ama genel anlamda, güncel web teknikleri ile yazılmış web sitelerinin artık mobil tarafta pek sorun çıkarmadığını kendi geliştirdiğim uygulamalardan biliyorum. Standart HTML5,CSS3 ve Jquery Mobile componentleri ile çoğu web sitesi mobil hale getirilebiliyor. Özellikle Jquery Mobile zaten çoğu tarayıcı ile uyumlu.

Delphi tarafında da Intraweb'in mobil tarafı çok berbat olmasına rağmen, UNIGUI'nin mobil bileşenleri tüm tarayıcılarda sorunsuz şekilde çalışıyor. Bizzat kendi yazdığım uygulamayı her tarayıcıda en ince ayrıntısına kadar test ettiğim için bunu çok rahat söyleyebiliyorum.

Saygılarımla.

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
(28-02-2017, Saat: 09:38)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(27-02-2017, Saat: 23:32)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: tanıdığım birçok mobil yazılım geliştirici uygulama içinde internet kontrolünü sağladıktan sonra html5 siteyi uygulama içinden çalıştırıyor, son kullanıcı bunun farkında olmuyor, olsa ne farkeder! sonuçta süper görseli olan, çalışan bir uygulama karşısında!

Hatta biraz araştırınca, Android için bir web sitesini APK uzantılı uygulama haline getiren bir program bile buldum. Hem de öyle bir program ki, açılış ekranı koyabiliyor, internet bağlantısını kontrol edebiliyor, özel hata sayfası oluşturabiliyor vs. vs. Smile olay bu noktaya kadar gelmiş yani Smile

Saygılarımla.

Demek ki hibrid'in de hibrid' olabiliyormuş. Smile
DelphiCan'dır!
(28-02-2017, Saat: 10:43)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Demek ki hibrid'in de hibrid' olabiliyormuş. Smile

Aynen hocam Smile Merak edenler için linkini de paylaşayım, belki kullanmak isteyen çıkabilir. Ben bir kere kullandım, UNIGUI ile yaptığım bir projenin APK dosyasını oluşturdum. Açılış ekranına kadar öyle güzel şekilde yaptı ki, müşterim bunun bir web uygulaması olduğunu anlamadı bile Smile

Program Burada :
https://websitetoapk.com/

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
(28-02-2017, Saat: 10:17)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Javascript desteklemeyen tarayıcı kaldı mı Smile
Saygılarımla.

Androdi Studio kullanıyorum ben, yazdığım uygulamadaki jscript kodları bazı telefonlarda çalışmıyordu Samsung s3 mini ve casper telefonlar vs yani 4.1.2 sürümlerinde çalışmamıştı. belki ek kütüphanelerle vs kullanılabilir ama eski telefonların stok tarayıcısı da eski.
(28-02-2017, Saat: 10:57)yhackup Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Androdi Studio kullanıyorum ben, yazdığım uygulamadaki jscript kodları bazı telefonlarda çalışmıyordu Samsung s3 mini ve casper telefonlar vs yani 4.1.2 sürümlerinde çalışmamıştı. belki ek kütüphanelerle vs kullanılabilir ama eski telefonların stok tarayıcısı da eski.

Haklısınız hocam, zaten bir de Android çok fazla güncelleme yapan yada daha doğrusu eski telefonlar için güncelleme yayınlayan bir sistem değil. Benim gördüğüm kadarıyla güncel android sürümlerinde pek sıkıntı yok gibi sanki. Android'in yeni sürümlerini eski telefonlara da güncellemenin bir yolunu bulamadılar bir türlü. Çoğu kullanıcı halen telefonuna güncel sürüm güncellemesi gelmediği için şikayetçi. Özellikle Samsung tarafı.

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
(28-02-2017, Saat: 11:02)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(28-02-2017, Saat: 10:57)yhackup Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Androdi Studio kullanıyorum ben, yazdığım uygulamadaki jscript kodları bazı telefonlarda çalışmıyordu Samsung s3 mini ve casper telefonlar vs yani 4.1.2 sürümlerinde çalışmamıştı. belki ek kütüphanelerle vs kullanılabilir ama eski telefonların stok tarayıcısı da eski.

Haklısınız hocam, zaten bir de Android çok fazla güncelleme yapan yada daha doğrusu eski telefonlar için güncelleme yayınlayan bir sistem değil. Benim gördüğüm kadarıyla güncel android sürümlerinde pek sıkıntı yok gibi sanki. Android'in yeni sürümlerini eski telefonlara da güncellemenin bir yolunu bulamadılar bir türlü. Çoğu kullanıcı halen telefonuna güncel sürüm güncellemesi gelmediği için şikayetçi. Özellikle Samsung tarafı.

Aynen Android 6.0 dan sonra adam oldu bence, öncesi sıkıntı. uygulama yazarken genelde 5.0 öncesine destek vermiyorum, çok yoruyor.
eğer telefonun sürümü buysa şu şekilde çalış değilse bu şekilde çalış kodu iki defa yazıyorsun.
(28-02-2017, Saat: 09:38)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Pek çoğumuz hepimizin telefonunda yüklü olan E-Devlet uygulamasının aslında uygulama içindeki bir webview kontrolü içinde gösterilen bir web sayfası olduğunu fark etmemiştir. Yazılımcılarından birisinin uygulamanın PHP ile yazıldığını söyleyinceye kadar ben de fark etmemiştim.

e-devlet uygulamasinin eski surumu dediginiz gibiydi ama yeni surumu native bir uygulama.
(28-02-2017, Saat: 11:18)sadettinpolat Adlı Kullanıcıdan Alıntı: e-devlet uygulamasinin eski surumu dediginiz gibiydi ama yeni surumu native bir uygulama.

Bana sanki hala webview içinde gösteriliyormuş gibi geliyor hocam. Tamam yazılım kendisi gerçek bir uygulama, menüleri uygulama içine eklenmiş ama kurum ve hizmet listelerinin gösterildiği kısımlar sanki web sayfası gibi geliyor. Özellikle sorgu sonuçlarının beklemesi sırasında gelen bekleme diyaloğu Javascript 'e benziyor ve sorgu sonucu da bir uygulama sayfası değil de, web sitesi sayfasına benziyor. Tabi bende iPhone var. Telefondan telefona fark eder mi ?

E.O.F.  (End Of Fun )
Rolleyes
(28-02-2017, Saat: 11:25)ramazan_t Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(28-02-2017, Saat: 11:18)sadettinpolat Adlı Kullanıcıdan Alıntı: e-devlet uygulamasinin eski surumu dediginiz gibiydi ama yeni surumu native bir uygulama.

Bana sanki hala webview içinde gösteriliyormuş gibi geliyor hocam. Tamam yazılım kendisi gerçek bir uygulama, menüleri uygulama içine eklenmiş ama kurum ve hizmet listelerinin gösterildiği kısımlar sanki web sayfası gibi geliyor. Özellikle sorgu sonuçlarının beklemesi sırasında gelen bekleme diyaloğu Javascript 'e benziyor ve sorgu sonucu da bir uygulama sayfası değil de, web sitesi sayfasına benziyor. Tabi bende iPhone var. Telefondan telefona fark eder mi ?

Hocam yapılabilecek en kolay yol zaten bu olay. Kısmet olursa öyle bişi bende yapmak istiyorum da daha vakit bulamadım. Server makinaya appserv kur, firebird ile bağlatılı yaz basit bi script, apk yada koy bi web browser bütün raporları ordan göster mis gibi pdf te yapıyorsun raporları.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  En fazla elektrik tüketen programlama dilleri... csunguray 7 2.285 09-03-2024, Saat: 12:01
Son Yorum: frmman
  Delphi Yazılım Dilleri Sıralamasında 20.'ten 14.'e yükselmiş pro_imaj 11 5.783 09-01-2024, Saat: 13:31
Son Yorum: nguzeller
  Yazılım Geliştirmeye İlk Adım Hakkında mahone 5 2.887 30-03-2022, Saat: 14:10
Son Yorum: RAD Coder
  14 Şubat :) sabanakman 21 15.385 14-02-2022, Saat: 00:37
Son Yorum: enigma
  Covid-19 farkındalık ve bir yazılım haz. mfidan 5 4.184 26-03-2020, Saat: 18:28
Son Yorum: shooterman

Konuyu Okuyanlar: