Benzer bir çalışma ortamı oluşturma konusunda benimde düşüncem daha doğrusu teşebbüsüm var.
Ana makina olarak Macbookpro 2 makinamı kullanmak için çeşitli denemeler yapıyorum. İşlerin yoğunluğu ve windows makinemdeki disk ve proje klasörlerinin boyutu nedeniyle bu süreci bir türlü tamamlayamadım. Ayrıca hali hazırdaki windows ortamında kullandığım çeşitli ofis, mail ve diğer araçların (libreofis, thunderbird...vb) çoğunun mac sürümleri de var. Mac tarafında denemeler yaptım ama tam olarak geçiş yapamadım. Geçiş yapmamın uzamasındaki nedenlerden birisi ise windows makinemde otomatize edilmiş yedek alma işlemleri. Çalışma ortamınının bir kısmı gündelik işler, ofis, mail vb. macos tarafında, diğer windows bağlantılı işleri ise sanala paylaştırdığımda yedekleme yapısı ve geri yükleme ile ilgili yapıya tam karar veremedim. Geçmek kolay aslında ama sonradan karar değiştirirsem, bir müddet kullandığım ve canlı datanın olduğu çift başlı sistemi yeniden tekli windowsa taşıma zahmetini şimdilik göze alamıyorum.
Performans denemeleri için mac üzerinde kurulu windows işletim sisteminde çeşitli yap-boz denemeleri yaptım. Genel olarak performans konusunda umduğumdan daha başarılı buldum. M2 ler arm64 mimarisi olduğu için, sanala windows arm64 versiyonunu kurmak gerekiyor. Kurulum sonrasında C:\ altında 3 adet Program files oluşuyor
Program files // Arm için
Program files(x64)
Program files(x86)
Windows arm işletim sisteminde x32 ve x64 uygulamaları kendi içerisinde sanırım emüle ediyor. Bu uygulamalar windows görev yöneticisinde ayrıntılar sekmesinde mimari sütünunda x32 ve x64 olarak ayrıca gösteriliyor. Windows Arm ortamında x32 ve x64 uygulamaların çalışmasında herhangi bir performans problemi gözlemlemedim.
Böyle bir çalışma ortamının bana göre artı ve eksileri
+ Uzun pil ömrü
+ Sessizlik (fan sesi yok

)
+ Hafiflik ve taşınabilirlik
- Disk boyutunun sabit ve değiştirilemez olması
- Ram miktarının düşük olması
Bu iki madde aslında bütçe ile alakalı. Kullandığım makine de 512GB Hdd ve 8GB Ram var.
- Klavye düzeni. Windowsa özgü uygulamaların kısa yolları macbook dahili klavyesinde biraz yabancılık çekmeme neden oluyor. Genelde '@' karakterini macde yazarken Commad+Q klavye yerleşimine elim gidiyor, bu da sorgusuz sualsiz seçili uygulamayı kapatıyor.
Macbook un dahili klavyesinde fiziksel Fonksiyon tuşları bulunmuyor. Onun yerine ince uzun dokunmatik ekranlı bir arabirim var. Bu arabirim üzerinden Fonksiyon tuşları dokunmatik olarak kullanılabiliyor. Ama pratik değil veya daha ben alışamadım.
- Dış dünya ile bağlantısı wifi ve 2 adet type-c usb portu. Bir tanesi şarj için kullanılıyor (bu arada her ikisidende şarj edilebiliyor). Büyük ihtimal usb-hub ihtiyacınız olacak ve yanınızda taşımanız gerekecek.
- Çoklu monitör kullanma. Macde de bunu yapabiliyorsunuz ama windows bu konuda bana göre daha kullanışlı ve başarılı.
Biraz uzun bir cevap oldu ama umarım tecrübe ve gözlemlerim size yardımcı olmuştur.