Yorumları: 316
Konuları: 25
Aktif Kullandığınız Delphi Sürümü:
Rep Puanı: 660
Acemi
Herkese merhaba.
Sanki forumda bir ara görmüştüm Arduino'nun nodüllerini Pascal ile de programlanabiliyordu diye aklımda kalmış. Ancak arattım, bulamadım.
Bundan 10 sene kadar önce Arduino için kendi "C" programlama dili ile proje yapmıştım. Delphi ile de artık oluyor diye aklımda kalmış.
Böyle bir imkan var mı ? Bilen var mı ?
Yorumları: 488
Konuları: 65
- Delphi 10.2
- Delphi XE
- Lazarus / FPC
Rep Puanı: 1.609
Programcı
Freepascal ile kod yazılıp derleme yapılabiliyor diye biliyorum ki sitesinde de belirtmiş ama hiçbir şekilde önermem sadece fantastik bir deneme olur kanımca.
Topluluk mopluluk yok :/
Yorumları: 215
Konuları: 21
Rep Puanı: 977
Acemi
Müsaadenizle kendi görüşümü yazmak istiyorum.
MikroPascal, Pascal diline en yakın MCU programlama dili olsa da geleceği olan bir şey olduğunu düşünmüyorum. Olsaydı zaten şuan popüler kullanımı olurdu. Hobi işleri için yapılabilir ama şahsi görüşüm Arduino programlayacaksanız C ile yazmanız daha mantıklıdır. İnternette her düzeyde her amaca uygun açık kaynak proje bulmanız mümkün olduğu için destek ve kaynak konusunda sıkıntı çekmezsiniz. C olması gözünüzü korkutmasın dediğim gibi çok fazla kaynak bulmak mümkün.
Ben şahsi projelerimde ve hobi amaçlı uğraştığım projelerimde Arduino tabanlı kartlar kullanıyorum. Özellikle NodeMCU(ESP8266), ESP32 favorim. Amaca göre Arduino nano, mini, mikro tercih ettiğim oluyor.
Açık kaynak olmasından dolayı ürün geliştirmek kolay ve ticari ürünler yapıp satan bir çok kişi var. Üstüne üstlük bir çoğu, direkt hazır geliştirme kitlerini kullanıyorlar.
Uzun lafın kısası zaman harcamamak adına bence Arduino tarafında kendi dili olan C ile devam etmek daha mantıklıdır. Dünyanın en iyi programlama dili bile olsa arkasında ciddi anlamda kaynak, örnek, destek yoksa maalesef kullanmak macera aramaktır.
Yorumları: 709
Konuları: 22
Rep Puanı: 4.521
Uzman
Benimde şahsi görüşüm, tavsiyem ve tecrübem embedded sistemlerde c kullanmaktan yana. Konu sahibinin pascal/delphi ile yapabilirmiyim sorusuna, tercih edilebilecek bir yol olduğunu göstermek için yukarıdaki mesajı yazdım.