Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KAI - Yapay Zeka Tanıtım Semineri (Online)

Kendinizi Klonlayın - Yapay Zekâ ile Yazılım Geliştirmede Yeni Dönem

Bugün bir Delphi veya C++ geliştiricisi bulmak aylar sürüyor; bulduğunuzda ise zihninizdeki mimariyi ve iş bilgisini ona aktarmak 6–12 ay daha alıyor. Peki bu bilgiyi bir kez, doğru şekilde yapay zekâya aktarabilseydiniz?

8 Eylül Salı günü 10:00–12:00 arasında düzenleyeceğimiz ücretsiz webinarda; yapay zekâyı bir kod üreticisi olarak değil, disiplinle yönetilen bir iş ortağı olarak konumlandırmayı, prompt yazmanın ötesine geçip ajanik yapay zekâyı «evcilleştirmeyi» ve bilginizi yapay zekâya haritalayarak kendinizi klonlamayı konuşacağız.

Yaklaşımın tamamını, Embarcadero'nun RAD Studio için sunduğu yeni ajanik yapay zekâ aracı Kai üzerinde canlı olarak göstereceğiz.

KONUŞMACILAR

Yücel Tepeköy — BTG Genel Müdürü & LAYERMARK CEO'su
Yeni çalışma biçimi, bilgi klonlama yaklaşımı ve ajanik geliştirme metodolojisi

Ahmet Nuri Deniz — Delphi MVP, Camart Arge
Kai'nin RAD Studio, Delphi ve C++Builder ortamındaki canlı uygulaması

KayıtYapay Zekâ ile Yazılım Geliştirmede Yeni Dönem
Begin : = end / 2;
hocam yayını youtube da yayınlarsanızın çok seviniriz..
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

(28-08-2026, Saat: 20:51)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: hocam yayını youtube da yayınlarsanızın çok seviniriz..

BTG düzenliyor ve onlar her semineri kendi Youtube kanallarından yayınlıyorlar. 
Ben yokum yani.  Cool
Hocam acaba seminer kayıdı varmı izlemek istiyorum ama bulamadım.
(09-09-2026, Saat: 13:25)codder71 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hocam acaba seminer kayıdı varmı izlemek istiyorum ama bulamadım.

Seminer kayda alındı, fakat henüz yayınlanmadı. 
Youtube kanalında yayınlanacak denmişti.

@csunguray Delphi'de yapay zeka kullanımı kısıtlı (ya da yok) mu demiştiniz? Yukarıdaki video'yu bir izleyin bakalım.

Not : Ben (Hala) IDE içinde yapay zeka kullanmayı tercih etmiyorum. Ben kodun tamamen benim hakimiyetimde olmasını, mantığını ve iş akışını tamamen kendi bilgi ve becerilerimle yapmayı tercih ediyorum. Takıldığım yerlerde illa ki yapay zeka'dan destek alıyorum ama işi de komple yapay zekaya bırakmıyorum. Böylesi bence daha verimli.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
Allah aşkına bu KAI denen şeye para verecek olan varmı?
Ücretli olmasının yanında bir de üstelik hala farklı AI modelleriyle beklendiği şekilde çalışmasında bile sıkıntılar var.
Kişisel dusuncem Chucki.ai'dan devşirmek yerine EB'nin kendi bünyeinde sıfırdan geliştirilmesi daha iyi olabilirdi.
Kolay ve hızlı yolu tercih etmek her zaman mantıklı sonuçlar vermeyebiliyor maalesef.
Sonradan kurulmamalı, IDE'ye tümleşik gelmeli
Embarcadero KAI geliştirici ekibi, ışık hızı ile ilerleyen AI teknolojilerini takip ederek entegrasyonları anında yapmalı (ki en tereddüt ettiğim nokta da burasıdır.).
Tam da burada @duhan2007 ile tersi bir fikre sahibim; bir önceki maddedeki çekinceme dayanarak, AI'ın Antrophic (bu konuda oldukça başrılı) veya GPT ile iş ortaklığı yapması sürdürülebilir olacktır.
Tüm mevcut benzeri teknolojilerde lokal AI client bir LLM ucu ile haberleşerek iş yapıyor; bu teknolojinin ömrünün de kısa olacağı kanaatindeyim.
Olması gereken sistem tamamen yerel/lokal çalışn bir SLM olmalı (Sanırım seminerde bir arkadaş veri ve kod güvenliği ile ilgili çekincesini belirtmişti, bu yapı tam da buna çözüm oluyor).
IDE ajan/ajanları bu SLM ile haberleşmeli, bu sayede dış ortama (WAN) bağlı olmaksızın daha hızlı çalışabilir. 
Bu mimarinin en büyük avantajı %100 veri/know-how güvenliği sunar. Aynı zamnda token harcama denen abonmanlık sisteminden de kurtarır. Bu tip modeller bir cep telefonunda bile çalışabiliyor.  
Sıkı takip ettiğim bu teknoloji, anladığım kadarıyla bu eksende ilerliyor. 
Çok yakın zamanda sadece Delphi yazılım geliştirme ortmına %100 hakim olan, bunun haricinde hiç bir şey bilmeyen lokal bir AI=SLM.
"Merhaba" desen, bile cevap veremeyen fakat tüm geliştirme ortmını en ince ayrıntılarına varana kadar bilen bir AI.
Beklentim bu yönde; olur mu bilmiyorum. 
Mevcut AI yapısının Chat (sohbet uygulaması)'ten farkı yok. Sizi ne kadar anlarsa o kadarını yapar. 

En büyük dezavantajı ise %100 veri güvenliği. 
Seminerde, tüm veriler internet ortamında iken, bizim verimizin onlarda olmasının hiç bir anlamı olmaması gibi vurgu yapılmıştı.
Bu tip sistemler (hele ki söz konusu AI mimarilerinin sahiplerinin bulundukları ülke ve pozisyonlarına baktığımızda) hiç o kadar da masum değiller. 
Her ne kadar özel verinizi almıyoruz deseler bile; ark planda network'ü sneff ettiğimde, iş yapmadığım zamanlarda bile devasa paketler gönderiliyor. 
Paketler hash'li olduğu için ne gönderdiğini/yani bizden ne aldığını da göremiyorum. İsteği anlasam belki bir çıkarım yaparım, fakat istekte bir dizi karakter var sadece.  
Biz her ne kadar benim için onayla yada bana sor desek de, o arka planda kafasının dikine işler yapıyor. Lokalde birikimlerine devam ediyor ve ilk fırsatta parçlı veri gönderiyor.

Özetle onlar için en büyük kazanç kapısı bizleriz. Token/abonmanlık hikaye bence; asıl vurgun kişisel veriler. 
Google nasıl Google oldu. Bizlerin verisini pazarlam macıyla satarak (Şu an hlen böyle devam ediyor). 
Google muhtemlen bizleri %60-70 tanıyor. Bu bile ona yetiyor. 
Ama AI!
%100 Tanıyor artık. Şimdi robot resmimize varana kadar diyeceğim de; yuh diyeceksiniz. Zaten robot resme gerek yok. Bilgisayarınızdaki yüzlerce kişisel fotoğrftan ve belki de "ben 80'lerde olsam nasıl olurdum çiz" demiş yada benzeri bir komutla bir fotoğrafınızı elden vermiş de olabilirsiniz. AI bunu ıslak imzalı fotoğraf diye kaydeder. 

Bu anlatımlardan sonra AI a karşı olduğumu sanmayın. 
AI = Bıçak
Adam da doğrarsın, ekmek de.
Sadece nasıl kullnacağımzı bilmemiz gerekiyor. 

Bahsettiğim lokal SLM mimarisi gelene kadar @rmzgenius kafasındayımCool

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi