Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 2 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TMS Web Core - Genel Bakış
Merhaba arkadaşlar, bu makalede sevgili @vkamadan üstadın UniGui'ye Genel Bakış isimli makalesinden esinlenerek sizlere TMS'nin Web Core isimli ürünü hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.

7tr92d4.jpg

Bildiğiniz gibi Delphi'de IntraWEB, UniGUI vb. araçlarla web yazılımları geliştirmesi yapabiliyoruz. Ben de yıllarca IntraWEB+CGDevTools ikilisini kullanarak proje yaptıktan sonra UniGUI'ye geçmiştim. Şimdilerde UniGUI kullanımım devam etmekle beraber, TMS'nin geliştirdiği Web Core isimli ürüne yavaş yavaş geçiş yapıyorum. 

Neden TMS ?
IntraWEB ve UniGUI gibi frameworklerde uygulamanız ya bir ISAPI DLL dosyası olarak ya da EXE dosyası olarak derlenmek zorundadır. Bu kötü bir şey değildir, ister EXE dosyasını kullanarak UniGUI'nin dahili web sunucusunu kullanırsınız ister DLL dosyasını Internet Information Server üzerine tanıtarak IIS üzerinden kullanırsınız. Her türlü işiniz çözülmüş olur. TMS'nin iyi tarafı şu, projeniz derlendiğinde DLL veya EXE dosyası değil, HTML+CSS+JS dosyaları oluşuyor. Bu da, istediğiniz web sunucusunda, istediğiniz platformda web yazılımınızı çalıştırabilirsiniz demek.

Aynı zamanda TMS, PWA diye adlandırılan ve tam ekran çalışan mobil web siteleri yapmaktan, Bootstrap kullanımına, Electron ile masaüstünde de sanki normal VCL uygulaması gibi çalışabilen web uygulamaları geliştirmeye, Miletus ile RaspBeryPI ve diğer bazı IoT ortamlarına web yazılımı geliştirmeye kadar bir çok konuda ucu açık geliştirme imkanı sunuyor. Ayrıca TMS Web Core'u Lazarus üzerine de kurabiliyorsunuz.

Benim en sevdiğim şey ise, TMS'nin FNC diye adlandırdığı, kendilerinin de "devrimsel" diye adlandırdığı, tek bir kurulum ile Hem VCL hem FMX hem de WEB ortamında kullanılan bileşen paketlerinin kullanımına izin vermesi. Yani Web Core'un yanında FNC UI Pack vb. gibi onlarca FNC paketinden birini daha alırsanız inanılmaz görsellikte uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Kurulum Süreci
TMS'nin kurulumu EXE Dosyası ile yapılıyor. UniGUI gibi EXE ile kurduktan sonra proje dosyalarını açıp tekrar compile edip sonrasında derlenmiş paketlerden yükleme yapmak gerekmiyor. Tüm kurulum sürecini TMS kendisi hallediyor. Delphi'yi açtığınızda TMS Web Core kullanıma hazır hale geliyor.

Başlayalım
Öncelikle Delphi'de Yeni bir proje oluşturalım. New > Other'ı seçelim:

lay4vtj.jpg

Açılan Pencerede görebileceğiniz gibi, TMS Web Core ile bir çok ortam için web yazılımı geliştirebiliriz. Biz en temel olarak TMS Web Application'ı seçelim :

1rcydhr.jpg

Karşımıza VCL formlarından alışık olduğumuz tasarım ekranı gelecektir. Ben örnek olarak bir edit ve bir buton koydum. Butonun click özelliğine de showmessage fonksiyonu ile edite girilen yazıyı mesaj olarak vermesini istedim. Bu ekranda VCL formları gibi alıştığınız şekilde ekran tasarımı yapabilirsiniz. Ekstra bir şey yapmaya gerek yok.

gq5lrc4.jpg

TMS Web Application seçildiğinde Delphi'nin Araç kutusunda da bu projede kullanabileceğimiz tüm araçlar gelecektir :

8gbe0cs.jpg

TMS Web'in yanısıra FNC paketlerini de satın aldığınızda tasarımda ve kodda kullanabileceğiniz 500+ civarında bileşeniniz oluyor ki, bu diğer tüm geliştirme ortamlarından daha fazla. Aklınıza gelebilecek hemen herşey için bir kontrol mevcut. İster kameraya erişin, ister barkod okutun, İster ReCaptcha kullanın, ister cihaz yönünü belirleyin, yani her şeyi yapabilmek için bir bileşen kullanımınıza hazır. Aslında her bileşeni gösterir şekilde Toolbox'un ekran resmini çekeyim dedim ama ekrana hepsini sığdıramadım.

Uygulamamızı çalıştırdığımızda tarayıcı penceresi açılacak ve tasarladığımız şekilde uygulamamız karşımıza gelecektir :

nwpmfsu.jpg

Bilgisayarımızda kendi kullandığımız bir web sunucusu yok ise, veya proje ayarlarından sunucu ayarını yapmamışsak tıpkı Visual Studio'da Asp.Net projelerini test ederken çalışan geçici web sunucusu gibi, TMS'nin de uygulamaları deneyebilmek için çalıştırdığı web server devreye girecektir :
(TMS, bu web server'ı sadece tek bir kullanıcının (o da bu durumda yazılımı geliştiren kişi oluyor) uygulamayı test edebilmesi için geliştirdiğini ve 'production' olarak dağıtılmasının uygun olmadığını söylüyor)

etmvv2z.jpg

Sunucu simgesine çift tıkladığımızda ise bize o anda hangi projenin hangi klasörden çalıştığını gösterecektir :

ocrarvn.jpg

Projemizin klasörüne baktığımızda ise, Sadece HTML ve JavaScript dosyaları göreceğiz. 

1l2cjkb.jpg

Burada Project1.JS dosyasının boyutunun biraz büyük olduğu dikkatinizi çekecektir. İsterseniz tüm proje için tek bir .JS dosyası, isterseniz de her bir form için ayrı ayrı .Js dosyaları oluşturmasını ayarlayabiliriz. Bunun için Project Options penceresinden aşağıdaki ayarı yapmamız yeterli :

csxyzqt.jpg

Projede normal bir web sitesi tasarlar gibi istediğiniz her türlü bileşeni form ekranında kullanabilirsiniz : 

cybwqmo.jpg

Burada kullanımı oldukça basit, kurulumu ve öğrenmesi kolay, çok zengin bir bileşen paketine sahip, ortaya çıkan projeyi dağıtması kolay bir üründen bahsediyoruz. Ama ne yazık ki UniGUI, IntraWEB vb. diğer tüm frameworkler gibi bu da ücretli. Ben hem Web Core hem de FNC paketlerini alacak kadar şanslı bir ortamdayım, ve şunu çok rahat söyleyebilirim. Unigui'den TMS'ye geçince kendimi inanılmaz özgür hissettim. Daha geçen gün bir Linux sunucu üzerinde sıfır hata ile yazılımımızı çalıştırdık. 

UniGUI'den farklı olarak, ayrıca bir Runtime paketi vb. kurmak da gerekmiyor. İtiraf edeyim, yukarıda yeni proje penceresinde görebileceğiniz gibi bilgisayarımda uniGUI'de kurulu olmasına rağmen uzun süredir TMS'den başka bir ortamda web uygulaması geliştirmedim. 

Ticari gizli bilgi olduğu için şirket ismi paylaşamasam da size bir sır vereyim, ülkemizde yüzlerce markanın da kullandığı meşhur bir e-ticaret şirketinin kullandığı yazılım tamamen Delphi + TMS Web Core ile geliştirildi. Kesin Bilgi. Yani TMS'nin ne kadar kullanışlı olduğu hakkında bu size bir fikir verebilir.

TMS Web Core ile ilgili bu kısa tanıtım makalesinden sonra, bir sonraki makalemde TMS Web Core üzerinden yani HTML+JS ikilisi ile bir veritabanı üzerinden nasıl veri çekebiliriz ve veriler üzerinde nasıl işlem yapabiliriz onu anlatacağım. Buraya kadar okuduysanız öncelikle sabrınız için de ayrıca teşekkür ediyorum.

TMS Web Core ile ilgili daha detaylı bilgi burada :
https://www.tmssoftware.com/site/tmswebcore.asp

FNC Paketleri ile ilgili bilgi de burada :
https://www.tmssoftware.com/site/fnc-products.asp

Başta bugün kendisini biraz kızdırdığım @mrmarman üstadımız olmak üzere, herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sorularınız olursa yazabilirsiniz.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
Değerli katkılarınızdan dolayı şahsım adına çok teşekkür ederim.
Uzun zamandır TMS Web Core'u incelenecekler listeme almıştım. Halen orada duruyor.  Shy
Bir türlü zaman ayırıp, inceleyemedim. 
Sizin gibi tecrübeli bir üstadın önerisi doğrultusunda inceleme listesinden hedef listeme almış oldum.
Tekrardan teşekkürler. Sıradaki makaleyi dört gözle bekliyorum.
Begin : = end / 2;
Teşekkürler
Yalnızım ama bir kente yürüyen ordu gibiyim, edebiyattan kaçınmalıyım..
Teşekkürler @rmzgenius işin mutfağında olan birisininden bu tarz bilgileri edinmek çok kıymetli. Konunun devamını bekleriz.

Dünkü meselenin uzamamasına kendi adıma sevindim. Sizlerde, @mrmarman beyde bu forum için çok değerlisiniz.
@frmman Ya aslında bir mesele de yok. Anlatamama-anlayamama sorunu oldu kısa bir süre. Bizim şirket sunucularının DNS ve Firewall yapılandırmasında güncelleme kaynaklı bir hata oluşmuş meğerse. Bilmiyordum. Ondan kaynaklı hiç bir resim dosyasını ne görebildim ne yükleyebildim. Ama halloldu şükür.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
Emeğinize sağlık.
Bu arada; fotolar da harika görünüyor Smile
There's no place like 127.0.0.1
Değerli anlatım ve paylaşımınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Konu ile ilgili yeni paylaşımları sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
@rmzgenius Anlatım için teşekkür, çok faydalı oldu.

Aşağıdaki konulardaki fikirlerinizi merak ediyorum paylaşmanızı rica ederim.
-Grid bileşeni unigui gibi görsel, kolay ve ve işlevsel mi.
-Unigui ile yapılabilip burada yapılamayan bir şey var mı yada tam tersi.
-Uygulamalar Responsive yapılabiliyor mu. (Bilgisayar için geliştirilen uygulamalar telefona göre şekil alıyor mu HTML5)
-Lisanslama sitesinde var fakat ek indirim vb oluyor mu.
-Unigui tarafındaki en büyük sorun google indexleyemiyor ve tek sayfa mimarisine göre uygulama oluşturulması, burada google indexlemesi var mı ve her sayfanın ayrı linki olabiliyor mu.

Teşekkürler.

Yukarıdaki sorulara ek, Unigui'de aynı anda 250 kullanıcı sınırı var, Hyperserver ile bu aşılabiliyor Web core'da böyle bir sınır var mı Load Balancer nasıl yapılıyor.
Üstad, elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Grid bileşeni unigui gibi görsel, kolay ve ve işlevsel mi?
TMS Web Core ve birlikte FNC UI Pack kullanıyorum. Hem Web Core'un hem de FNC'nin grid bileşenleri var. Ama FNC'nin Grid'ini daha çok kullanıyorum. Diğeri de iş görüyor, ama FNC aynı zamanda Android ve IOS projelerinde de kullanılabildiği için o daha çok elimin altında. Hem çok kullanışlı, hem de export vb. işlemleri daha kolay. Yani keşke UniGUI'deki şu özellik bunda da olsaymış dediğim hiç bir şey yok şu ana kadar. (Tema desteği hariç)

2. Unigui ile yapılabilip burada yapılamayan bir şey var mı yada tam tersi ?
UniGUI'de Tema desteği güzeldi. Burada Bootstrap kontrolleri var , sonuçta HTML+CSS kodları da tamamen sizin elinizde. Bu da istediğiniz şablonu projenizde kullanabilirsiniz demek. Kombinasyonlar sınırsız oluyor bu durumda. Bahsettiğim E-Ticaret sitesi, tamamen kendi kurumsal şablonuna uygun CSS dosyaları uygulayarak tasarımı kendisine göre uyarladı mesela. Bu işlemler oldukça kolay. HTML+CSS biliyorsanız, önünüzde hiçbir engel yok.

3. Uygulamalar Responsive yapılabiliyor mu. (Bilgisayar için geliştirilen uygulamalar telefona göre şekil alıyor mu HTML5)
Evet, Responsive olabiliyor. Forma bir tane WebGridPanel koyup üzerinde sütunlar oluşturup o sütunların içine gerekli componentlerinizi yerleştirdiğiniz zaman formun boyutuna göre Gridpaneli de daralıp genişlediği için bir anlamda projeniz de responsive olmuş oluyor. Youtube'de TMS'nin sayfasında bununla ilgili bir demo videosu bile var. Aynı zamanda bir tane Responsive Grid var ki, onunla ilgili 1-2 güne bir makale hazırlamayı düşünüyorum.

4. Lisanslama sitesinde var fakat ek indirim vb oluyor mu ?
O kısmı hiç bilmiyorum. UniGUI'yi alırken Farhad Bey'e mail atmıştım. Sağolsun, bir iskonto yapmıştı. (Sonradan UniGUI ile Lisans konusunda biraz sıkıntı yaşadık, bu konuda çok katı bir firma UniGUI.) Büyük ihtimalle TMS'de de indirim olasılığı vardır. Lisansı ben almadım, o yüzden süreç konusunda çok bilgim yok maalesef. 

5. Google indexlemesi var mı ve her sayfanın ayrı linki olabiliyor mu ?
İşin en iyi tarafı da o zaten. UniGUI'de çalışan bir DLL veya EXE dosyanız var ama TMS'de HTML ve CSS dosyaları oluyor elinizde. Yani HTML dosyasında gerekli SEO ayarlarını, anahtar kelimeleri hazırlarsanız Google bu HTML dosyalarını da indexleyebiliyor. Yani temelde bir web sitesi yaparken HTML+CSS+JavaScript ile ne yapabiliyorsanız burada da yapabilirsiniz.

6.  Unigui'de aynı anda 250 kullanıcı sınırı var
TMS Web'de web sunucusu size kalmış. Yani sisteminiz ne kadar bağlantıyı destekliyorsa o kadar kişi girebilir. Biz IIS kullanıyoruz, ama Apache vb. web sunucularını da sorunsuz olarak kullanabilirsiniz. TMS'nin kendisi kaynaklı herhangi bir kullanıcı sınırlaması yok. Bizim yaptığımız e-ticaret sitesine yeri geliyor aynı anda on binlerce kişi giriyor. (Tabi tek bir sunucu kullanmıyoruz, birden çok sunucu var sunucular arasında Windows Server ve IIS'in kendi Load Balancing hizmetlerini kullanıyoruz)

UniGUI'yi yıllardır kullanmama rağmen halen çözemediğim tek sıkıntısı uygulamanın birden bire çalışmaz hale gelmesi. Neye göre, nasıl kilitleniyor bilmiyorum. Ama bir şekilde neredeyse her hafta, bilemediniz 15 günde bir server'ı kapatıp açtırdığımı bilirim. O yüzden unigui projelerimi EXE olarak dağıtmak yerine hep DLL olarak dağıtmaya ve normal bir web sunucusu üzerinde kullanmaya başlamıştım. 

Sizin sormadığınız ama benim en çok hoşuma giden şey ise şu, UniGui'de destek almak çok uzun sürebiliyor. Foruma bir soru sorup, haftalarca cevap alamadığımı bilirim. TMS'de hem destek süper denecek kadar iyi, çünkü inanılmaz bir geliştirme ekibi var. Soru sorduktan 5 dk. sonra cevap aldığımı bilirim. Hatta bir keresinde sorduğum soruyu anlamayıp (AH şu ingilizce yok mu) bilgisayarıma bağlanıp çözüm ürettiler. Hem de dökümantasyon çok iyi. Daha şimdiden görüntülü eğitim setleri ve kitapları çıktı bile. PDF dökümanlarını ücretsiz olarak indirip bakabilirsiniz. Yani özetle, destek çok iyi.  

Bir ikinci iyi olan şey, elinizde standart HTML5 dosyaları olduğu için hangi platformda, hangi web sunucusunda hosting yaptığınızın hiç bir önemi yok. Unigui'yi linux üzerinde çalıştırabilen var mı bilmiyorum? Ama benim şu anda binlerce kişinin kullandığı bir uygulamam tamamen Red Hat Linux üzerinde çalışıyor.

Özetle, TMS Web'in demosunu bir indirip denemenizi tavsiye ederim. Tabi ki UniGUI'de harika bir ürün. Hala bazı projelerimde (özellikle mobil olanlarında, ve doğrudan veritabanının kendisini kullanmam gerektiğinde ) kullanıyorum. TMS, veritabanları ile web servisi gibi haberleşiyor. Direk bağlantı yapma şansınız yok. (Yani, basit bir HTML dosyasından bahsediyoruz sonuçta) Ama bu da uygulamanın taşınabilirliğini, hem dışarıya dönük açık olmasını ve veritabanının güvenliğini sağlıyor. Hangisi iyi hangisi kötü tartışılır. UniGui'nin bir o avantajı var. Ama avantajlarla dezavantajları bir tartıya koyduğumda, TMS şu anda beni her konuda özgür bıraktığı için ağırlığı ele alıyor Smile

GÜNCELLEME : TMS Web Core'u sadece Rad Studio IDE'si üzerinde kullanmak zorunda değilsiniz. Ücretsiz olarak kullanılan Visual Studio Code üzerinde çalışabilen ayrı bir sürümü daha var. Yani hangisini daha çok kullanıyorsanız, o sürümü alabilirsiniz. Visual Studio Code, adı üstünde tamamen kod yazma üzerine düşünülmüş ve görsel öğeler olmadan programlama yapabildiğiniz bir ortam olmasına rağmen, TMS'nin bu sürümünde orada da görsel tasarım yapabiliyorsunuz. Bilgi olsun diye yazayım dedim. 

Sevgiler, selamlar.
(13-03-2022, Saat: 21:24)rmzgenius Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Üstad, elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Grid bileşeni unigui gibi görsel, kolay ve ve işlevsel mi?
TMS Web Core ve birlikte FNC UI Pack kullanıyorum. Hem Web Core'un hem de FNC'nin grid bileşenleri var. Ama FNC'nin Grid'ini daha çok kullanıyorum. Diğeri de iş görüyor, ama FNC aynı zamanda Android ve IOS projelerinde de kullanılabildiği için o daha çok elimin altında. Hem çok kullanışlı, hem de export vb. işlemleri daha kolay. Yani keşke UniGUI'deki şu özellik bunda da olsaymış dediğim hiç bir şey yok şu ana kadar. (Tema desteği hariç)

2. Unigui ile yapılabilip burada yapılamayan bir şey var mı yada tam tersi ?
UniGUI'de Tema desteği güzeldi. Burada Bootstrap kontrolleri var , sonuçta HTML+CSS kodları da tamamen sizin elinizde. Bu da istediğiniz şablonu projenizde kullanabilirsiniz demek. Kombinasyonlar sınırsız oluyor bu durumda. Bahsettiğim E-Ticaret sitesi, tamamen kendi kurumsal şablonuna uygun CSS dosyaları uygulayarak tasarımı kendisine göre uyarladı mesela. Bu işlemler oldukça kolay. HTML+CSS biliyorsanız, önünüzde hiçbir engel yok.

3. Uygulamalar Responsive yapılabiliyor mu. (Bilgisayar için geliştirilen uygulamalar telefona göre şekil alıyor mu HTML5)
Evet, Responsive olabiliyor. Forma bir tane WebGridPanel koyup üzerinde sütunlar oluşturup o sütunların içine gerekli componentlerinizi yerleştirdiğiniz zaman formun boyutuna göre Gridpaneli de daralıp genişlediği için bir anlamda projeniz de responsive olmuş oluyor. Youtube'de TMS'nin sayfasında bununla ilgili bir demo videosu bile var. Aynı zamanda bir tane Responsive Grid var ki, onunla ilgili 1-2 güne bir makale hazırlamayı düşünüyorum.

4. Lisanslama sitesinde var fakat ek indirim vb oluyor mu ?
O kısmı hiç bilmiyorum. UniGUI'yi alırken Farhad Bey'e mail atmıştım. Sağolsun, bir iskonto yapmıştı. (Sonradan UniGUI ile Lisans konusunda biraz sıkıntı yaşadık, bu konuda çok katı bir firma UniGUI.) Büyük ihtimalle TMS'de de indirim olasılığı vardır. Lisansı ben almadım, o yüzden süreç konusunda çok bilgim yok maalesef. 

5. Google indexlemesi var mı ve her sayfanın ayrı linki olabiliyor mu ?
İşin en iyi tarafı da o zaten. UniGUI'de çalışan bir DLL veya EXE dosyanız var ama TMS'de HTML ve CSS dosyaları oluyor elinizde. Yani HTML dosyasında gerekli SEO ayarlarını, anahtar kelimeleri hazırlarsanız Google bu HTML dosyalarını da indexleyebiliyor. Yani temelde bir web sitesi yaparken HTML+CSS+JavaScript ile ne yapabiliyorsanız burada da yapabilirsiniz.

6.  Unigui'de aynı anda 250 kullanıcı sınırı var
TMS Web'de web sunucusu size kalmış. Yani sisteminiz ne kadar bağlantıyı destekliyorsa o kadar kişi girebilir. Biz IIS kullanıyoruz, ama Apache vb. web sunucularını da sorunsuz olarak kullanabilirsiniz. TMS'nin kendisi kaynaklı herhangi bir kullanıcı sınırlaması yok. Bizim yaptığımız e-ticaret sitesine yeri geliyor aynı anda on binlerce kişi giriyor. (Tabi tek bir sunucu kullanmıyoruz, birden çok sunucu var sunucular arasında Windows Server ve IIS'in kendi Load Balancing hizmetlerini kullanıyoruz)

UniGUI'yi yıllardır kullanmama rağmen halen çözemediğim tek sıkıntısı uygulamanın birden bire çalışmaz hale gelmesi. Neye göre, nasıl kilitleniyor bilmiyorum. Ama bir şekilde neredeyse her hafta, bilemediniz 15 günde bir server'ı kapatıp açtırdığımı bilirim. O yüzden unigui projelerimi EXE olarak dağıtmak yerine hep DLL olarak dağıtmaya ve normal bir web sunucusu üzerinde kullanmaya başlamıştım. 

Sizin sormadığınız ama benim en çok hoşuma giden şey ise şu, UniGui'de destek almak çok uzun sürebiliyor. Foruma bir soru sorup, haftalarca cevap alamadığımı bilirim. TMS'de hem destek süper denecek kadar iyi, çünkü inanılmaz bir geliştirme ekibi var. Soru sorduktan 5 dk. sonra cevap aldığımı bilirim. Hatta bir keresinde sorduğum soruyu anlamayıp (AH şu ingilizce yok mu) bilgisayarıma bağlanıp çözüm ürettiler. Hem de dökümantasyon çok iyi. Daha şimdiden görüntülü eğitim setleri ve kitapları çıktı bile. PDF dökümanlarını ücretsiz olarak indirip bakabilirsiniz. Yani özetle, destek çok iyi.  

Bir ikinci iyi olan şey, elinizde standart HTML5 dosyaları olduğu için hangi platformda, hangi web sunucusunda hosting yaptığınızın hiç bir önemi yok. Unigui'yi linux üzerinde çalıştırabilen var mı bilmiyorum? Ama benim şu anda binlerce kişinin kullandığı bir uygulamam tamamen Red Hat Linux üzerinde çalışıyor.

Özetle, TMS Web'in demosunu bir indirip denemenizi tavsiye ederim. Tabi ki UniGUI'de harika bir ürün. Hala bazı projelerimde (özellikle mobil olanlarında, ve doğrudan veritabanının kendisini kullanmam gerektiğinde ) kullanıyorum. TMS, veritabanları ile web servisi gibi haberleşiyor. Direk bağlantı yapma şansınız yok. (Yani, basit bir HTML dosyasından bahsediyoruz sonuçta) Ama bu da uygulamanın taşınabilirliğini, hem dışarıya dönük açık olmasını ve veritabanının güvenliğini sağlıyor. Hangisi iyi hangisi kötü tartışılır. UniGui'nin bir o avantajı var. Ama avantajlarla dezavantajları bir tartıya koyduğumda, TMS şu anda beni her konuda özgür bıraktığı için ağırlığı ele alıyor Smile

GÜNCELLEME : TMS Web Core'u sadece Rad Studio IDE'si üzerinde kullanmak zorunda değilsiniz. Ücretsiz olarak kullanılan Visual Studio Code üzerinde çalışabilen ayrı bir sürümü daha var. Yani hangisini daha çok kullanıyorsanız, o sürümü alabilirsiniz. Visual Studio Code, adı üstünde tamamen kod yazma üzerine düşünülmüş ve görsel öğeler olmadan programlama yapabildiğiniz bir ortam olmasına rağmen, TMS'nin bu sürümünde orada da görsel tasarım yapabiliyorsunuz. Bilgi olsun diye yazayım dedim. 

Sevgiler, selamlar.

Ayrıntılı cevaplar için çok teşekkür ederim üstad, Muhteşem cevaplar. 

TMS Web core geliştiren ekibe CSS tarafında uzaman birileri dahil olursa C# veya PHP ile yapılan her şey bu araç ile yapılabiliyor şeklinde anlıyorum genel olarak.
Visual Studio Code biliyorum bu açılımda iyi olmuş Embarcadero tarafına yıllık lisans ücreti ödemekten bizi kurtarabilir, tabi hiç kullanmamış biri olarak tecrübe etmek önemli.

Unigui tarafinda  3-5 ay hic restart etmeden calisan uygulamalarim var. Destek konusundada Farshad bey'in uzaktan baglandigi durumda olmustu ama forumda donusler cok gec haklisiniz.

Dokumantasyon konusunda web core kitabi 600 sayfadan fazla orneklerde cok iyi. 

Sizin bahsettiginiz hazir bir temayi projeye nasil giydirebiliriz konusunda ornek  ideolari inceleyip uygulamak onemli  ahsettiginiz gibi tema konusu uniguide cok rahatti.

Sizinde vurguladiginiz gibi gorsel taraf cozulurse cok buyuk projeler yappilabilir.

Saygilar sevgiler.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  TMS Web Core : Güzel Özellikler-2 rmzgenius 14 6.927 01-01-2025, Saat: 22:09
Son Yorum: bydelphi
  TMS Web Core AI RAD Coder 0 644 23-10-2024, Saat: 08:57
Son Yorum: RAD Coder
  TMS WEB CORE TÜKÇE DİL SORUNU ikurt07 4 1.839 01-10-2024, Saat: 10:03
Son Yorum: oser
  TMS Web Core - WebHttpRequest ile istek dönmüyor RAD Coder 3 1.258 10-05-2024, Saat: 10:20
Son Yorum: rmzgenius
  TMS Web Core - Database bcore 6 3.199 13-04-2024, Saat: 08:12
Son Yorum: erol.micset

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi