Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gbak ibexpert ile backup ve restore işlemleri ve bazı sorular
Değerli yazılımcı arkadaşlar merhabalar... Firebird veri tabanı kullanıyorum. İbexpert ile veri tabanını yönetiyor, kontrolümü sağlıyorum. Özellikle gbak  ile backup ve restore işlemleri yapamıyorum. Sebebini de bilmiyorum. Bundan dolayı da 2.0 dan bir türlü kurtulamadım.  Sad Sad Sad  firebird 2.0.3 kullanıyorum 32 bit vrs... Windows 11 64 bit kullanıyorum. Yalnız eski windows sürümlerinde de yapamadım. 

gbak ile yaparken şu adımları izliyorum. Öncelikle cmd yi yönetici modunda çalıştırıyorum. Sonra 

C:\WINDOWS\system32>cd..

C:\Windows>C:\Program Files (x86)\Firebird\Firebird_2_0\bin>gbak -b C:\VERESIYEDATA.FDB C:\YEDEK.FBK -user sysdba -pas masterkey
'C:\Program' is not recognized as an internal or external command,operable program or batch file.

hatası alıyorum. Yaptığım araştırmalarda sistem32 dizininin sistem ayarlarındaki ortam değişkenlerine tanımlanması gösterilmiş. onu da yaptığım halde hata almaya devam ediyorum. 

İbexpert ile yedekleme yapıyorum . Geri yükleme de yapıyorum sorun yok.
1-Gbak ile nasıl yedek alırım sorun nereden kaynaklanır?
2-Gbak ve ibexpert ile yapılan backup ve restore işlemleri aynı mıdır? Veri tabanı veriyon yükseltme için ibexpert ile alınan backup ve  yeni sürüm yüklendikten sonra yapılan restore işlemleri yeterli midir?
3-hiçbir işlem yapmadan 2.0.3 ten 2.5.9'a geçiş yaptım. Programlar çalıştı sorun olmadı. Bu sorun olmayacağı anlamına gelir mi? 

Firebird konusunda uzman dostlardan bu konuda bilgi/makale talep eder sağlıklı günler dilerim. 
1-) Gbak => Yedekleyip sıkıştırıyorum IP üzerinden. bende Bu şekilde firebird yüklü...
aşağıdaki kodu Bat dosyası olarak çalıştırıyorum, daha doğrusu Program files klasörünü Jedi bileşenlerinden birine buldurtup memoda birleştirip savetofile diyerek tempe atıyorum.
Shellapiyle çalıştırıp görünmez şekilde yedek aldırtıyorum.
@echo off
cls
C:

CD C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_5\bin\
gbak -v -t -user SYSDBA -password masterkey 192.168.1.101:c:\data\data.fdb C:\data\YEDEKLE\DATA01_%date%_.bak

CD C:\Program Files\WinRAR
rar a -ep -ed -df C:\data\YEDEKLE\DATA01_%date%_.rar c:\data\YEDEKLE\DATA01_%date%_.bak
exit
2-) Gbak ile IB yedeklemeleri aynı sanıyorum . fakat Dos ile yapılan GBAK yedeklemesi, IBServisten yapılan yedeklemeye nazaran yavaş çalışıyor

3-) 2.00 dan 2.59 a geçmek sorun olmaz.
MErhabalar; Bir batch dosyası yaratın. Yerinizde olsam DB ile aynı folderı kullanırdım. Gbak ve gfix exelerini buraya kopyalayın..

gfix -validate DB.FDB -user sysdba -password masterkey
gfix -sweep DB.FDB -user sysdba -password masterkey
gfix -kill DB.FDB -user sysdba -password masterkey

Bunlarla bakım yapıldıktan sonra yedek almak için devamına ;
gbak -v -t -user sysdba -password masterkey DB.fdb yedek.bak

Gibi kullanabilirsiniz
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

(14-03-2022, Saat: 12:21)mcuyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: MErhabalar; Bir batch dosyası yaratın. Yerinizde olsam DB ile aynı folderı kullanırdım. Gbak ve gfix exelerini buraya kopyalayın..

gfix -validate DB.FDB -user sysdba -password masterkey
gfix -sweep DB.FDB -user sysdba -password masterkey
gfix -kill DB.FDB -user sysdba -password masterkey

Bunlarla bakım yapıldıktan sonra yedek almak için devamına ;
gbak -v -t -user sysdba -password masterkey DB.fdb yedek.bak

Gibi kullanabilirsiniz

@mcuyan yanıtınız için teşekkür ederim. Örnek bir dosya paylaşmanız mümkün mü? Yalnız dos ortamında gbak ile zaten yedek alamıyorum. hata veriyor. Büyük ihtimal bu şekilde de verecektir. Dosya ile denemek isterim.
hocam zaten yukarıdaki örnekler hali hazırda kullandığım kodlarımdı..

Ayrıca FB 2.5.9 a neden geçemediğiniz anlamadım? Eğer El terminlali gibi bi aygıt vs kullanmıyorsanız (-ki benim wince uygulmamda problemli çalıştığı için win32 kullanıyorum bazı bölgelerde.) bence üst sürüme geçişinizi yapın. Önce backup alın. sonra 64 bit 2.5.9 kurun ve sonra bu haliyle ibexpertden restore yapın.

Haa şunu söylemeyi unuttum winCE için: Bendeki Wince FBClient.dll 32bit için olduğundan 64bit'e geçemiyorum. Wince 64bit fbclient.dll bulabilsem hiç bir sorun kalmaycak. ama bulamıyorum Smile

Çok teşekkür ediyorum verilen, paylaşılan bilgiler için.
Backup için TIBBackupService
Restore için TIBRestoreService
bileşenlerini kullanabilirsiniz internet üzerinde birçok örneği var
Yalnızım ama bir kente yürüyen ordu gibiyim, edebiyattan kaçınmalıyım..

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Information Ibexpert Veritabanı Yönetim Programı Bilgilendirme erdal51 3 1.251 20-08-2024, Saat: 20:11
Son Yorum: mcuyan
  IBExpert ile Firebird Veri Kurtarma DelphiCanR 6 9.202 19-07-2023, Saat: 14:42
Son Yorum: baloglurecep
  Firebird Sql il Web Servis İşlemleri abdullahBuyuk 2 2.145 26-03-2022, Saat: 15:29
Son Yorum: Burhan791
  ibexpert lisansı 90lar 0 1.108 27-01-2022, Saat: 13:03
Son Yorum: 90lar
  İBExpert Backup ile Exract metadata arası farklar baloglurecep 6 5.288 24-06-2020, Saat: 11:53
Son Yorum: rmzgenius

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi