Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TMS Web Core - JSON ile Çalışmak Bölüm 2/2
Bir önceki konuda TMS Web Core ile JSON verisi döndüren bir web servisinden veri çekip kullanmanın ne kadar kolay olduğunu anlatmıştık. Gelen sorular üzerine, bu konuda da JSON verilerini sanki normal bir veritabanı datasetiymiş gibi nasıl kullanırız onu anlatacağım. Kullanacağım örnek JSON verisi, eski Delphi'cilerin hepsinin yakından tanıdığı "FishFacts" veritabanı olacak. Bu veritabanının JSON örneği TMS tarafından sunulmuş, biz de örnek olsun diye onu kullanacağız:

https://download.tmssoftware.com/tmsweb/fishfacti.json

Öncelikle yeni bir TMS Web Application oluşturup, aşağıdaki gibi bir ekran tasarımı yapıyorum:
Forma 1 adet WebClientConnection, Bir adet WebClientDataset ve Bir de WebDataSource ekliyorum. Ayrıca veri gösterimi 5 Tane DBWebEdit, 1 Adet DBMemo ve 1 adet de DBNavigator ekledim. (Aslında Grid'de ekleyebilirdim, ama bu seferlik böyle olsun Smile 

ikmsmc4.jpg

WebClientConnection'ın URI özelliğini aşağıdaki ayarlıyorum :
WebClientConnection1.URI := 'https://download.tmssoftware.com/tmsweb/fishfacti.json';

Servisten dönen verileri tıpkı normal bir veritabanı kullanır gibi kullanmak istediğim için DataNode özelliğini de "ROW" olarak ayarlıyorum :

WebClientConnection1.DataNode := 'ROW';

Peşinden WebClientConnection'ın Active özelliğini True yapıyorum. Peşinden aynı şekilde WebClientDataset'in Connection özelliğini WebClientConnection olarak ayarlaıp onun da aktifliğni TRUE yapıyorum. Tabi bu bahsettiğim tüm işlemleri ister TOOLBOX üzerinden, isterseniz de kod kısmından yapabilirsiniz.

WebClientDataSet aktif olduğunda tıpkı diğer delphi ile bağlanabildiğimiz veritabanlarında olduğu gibi, WebClientDataSet'e sağ tıklayarak, "Fetch Fields" seçiyorum.

6f8k3fo.jpg

Böylece dataset'e bütün alanlar eklenmiş olacaktır :

o54ih6u.jpg

Artık tasarımı yaptığımız ekrana dönüp, WebDBEdit kutularının her birinin DATAFIELD özelliklerini ayarlayabiliriz :

lwi0c0x.jpg

WebDBNavigator kontrolümün de datasource ayarını yaptıktan sonra projemi çalıştırdığımda, projemiz sorunsuz olarak karşımıza gelecektir :

pf8u26z.jpg
Artık normal veritabanlarında olduğu gibi, dataset'imizde aslında JSON verisi kullanıyor olmamıza rağmen kayıt ekleyebilir, silebilir, güncelleyebilir ve bir dataset ile ne yapıyorsak istediğimiz her şeyi yapabiliriz.

TMS Web Core'un Veritabanı ile ilişkili kontrolleri aşağıdaki gibi :

5kkria3.jpg

Gördüğünüz gibi bir veritabanı üzerinde işlem yapabilmek için gerekli olan her şey mevcut. Web ortamında veri aktarımları artık tüm dünyada JSON olarak standartlaşmış gibi bir şey oldu. TMS Web Core ile de JSON verilerini kullanmak inanılmaz kolay. Ben ekran tasarımları üzerinde çok zaman harcamadım, ama FNC UI Pack ve diğer FNC bileşenlerini kullanarak çok daha güzel görsellikte uygulamalar yapabilirsiniz. 

TMS Web Core ile JSON verilerini anlatmayı düşündüğüm 2 makaleyi tamamladım. Bundan sonra TMS Web Core'un diğer özellikleri ile ilgili makale serisi devam edecek.

Şimdiye kadar okuduysanız sabrınız için teşekkür ediyorum.
Sevgiler, selamlar.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
Emeğinize sağlık hocam. Çalışmalarınızı takip ediyor, devamını bekliyorum.
Yazılımcı, kahveyi koda çeviren bir organizmadır.
emeğinize sağlık ilgi ile takip ediyorum

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  TMS Web Core - Genel Bakış rmzgenius 67 35.552 22-03-2025, Saat: 22:17
Son Yorum: nehirnnn
  TMS Web Core : Güzel Özellikler-2 rmzgenius 14 6.927 01-01-2025, Saat: 22:09
Son Yorum: bydelphi
  TMS Web Core AI RAD Coder 0 644 23-10-2024, Saat: 08:57
Son Yorum: RAD Coder
  TMS WEB CORE TÜKÇE DİL SORUNU ikurt07 4 1.839 01-10-2024, Saat: 10:03
Son Yorum: oser
  TMS Web Core - WebHttpRequest ile istek dönmüyor RAD Coder 3 1.258 10-05-2024, Saat: 10:20
Son Yorum: rmzgenius

Konuyu Okuyanlar: