Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MikroPascal ile STM32F4 Discovery USB HID Haberleşme
Information 
Herkese merhaba,

STM32F4 Discovery kit için MikroPascal ile basit bir proje örneği.
Masaüstünde pascal/object pascal/Delphi kullanıp mikrokontrolcü için farklı dillere yönelmek zorunda olanlar için basit ve ufak bir örnek.
(Bu örnekte masaüstü için herhangi bir uygulama yazmıyoruz.)

Derleyici ile gelen USB HID terminal uygulaması yardımı ile mikrokontrolcüye bilgi yolluyoruz.
Mikrokontrolcü bize yazdığımız uygulama vasıtası ile cevap olarak aynı bilgiyi gönderiyor.
Veri iletiminin teyiti olarak geliştirici kartı üzerindeki 4 led her bir işlemde yanıyor veya sönüyor.

İhtiyacımız olanlar;
1) STM32F4 Discovery kit (veya farklı bir board) : https://www.st.com/en/evaluation-tools/s...overy.html
2) MikroPascal PRO for ARM (veya dileyen MikroC, MikroBasic) : https://www.mikroe.com/mikropascal-arm
3) Mini USB kablo. Kartı beslemek ve programlama için.
4) Mikro USB kablo. USB iletişimi sağlamak için.

Kart üzerinde programlayıcı mevcut olduğundan ayrıca bir programlayıcıya ihtiyacımız yok. Kart üzerindeki programlayıcı sayesinde harici mikrokontrolcüleri de programlamak mümkün.

Proje kaynak dosyası : https://yadi.sk/d/qVJOf_WZui7NeA

Eğer ilgili board ile test etmek isterseniz direk projeyi kullanın. Farklı bir board ile test etmek isterseniz yada uygulama içerisinden kendi projenizi oluşturmak isterseniz sistem saat ayarlarını doğru biçimde yapmanız gerekir.

image.png

image.png

image.png
Ellerinize sağlık. Bu tarz cihazlar programlanarak neler yapılabilir, bu hususta da bir kaç kelam eder iseniz; meraklısı artabilir ;-)
Mal sahibi, mülk sahibi
Hani bunun ilk sahibi ?
Mal da yalan mülk de yalan
Var biraz da sen oyalan...
Hocam bu kitler için programlanabilir mini bilgisayar diyebiliriz.

En basiti ev otomasyonu, step motor kontrolü, mini robot uygulamaları, PLC mantığında uygulamalar, kendi elektronik saatinizi(tabi böyle büyük kontrolcü ile böyle ufak şeyler yapmak cihazı heba etmek olur.) kayan yazınızı, veya aklınıza ne geliyorsa onu yapabilirsiniz.

Daha basit mantıkla programlanabilir giriş-çıkışlar var. Bu I/O lar ile istediğiniz cihaz kontrolünü yapabilirsiniz. Bu I/O terminallerin kendilerine has bazı özellikleri dahi olabiliryor. Analog sinayali(voltaj seviyesini) dijitale(sayısal veriye) çeviren veya Dijital sinyali Analoga çeviren, Özel haberleşme modülleri, I2C, SPI, UART, CanBUS tabi özellikler donanımdan donanıma farklılık gösterir. Kontrolcünün kullanım kılavuzunda bu bilgiler yer alır. Kendi PDKS niz  için kart okuyucu bile yapılabilir.

Temelim elektronik olduğu için bu konularla ilgili bilgim var.

Yapabilecekleriniz biraz hayal gücünüz biraz elektronik bilginiz ve kontrolcü donanım yetenekleri ile sınırlıdır.
PostgreSQL - Linux - Delphi, Poliüretan
(12-11-2018, Saat: 08:44)Tuğrul HELVACI Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ellerinize sağlık. Bu tarz cihazlar programlanarak neler yapılabilir, bu hususta da bir kaç kelam eder iseniz; meraklısı artabilir ;-)

Ayrı bir konuda bahsedersek daha uygun olacak.

http://www.delphican.com/mcu-mikrodenetl...nedir.html
Hocam paylaşım için teşekkürler. Benimde elimde aynı kitten var fi tarihinde almıştım. Müsait zamanda MikroPascal ile deneme yapıp 32 bit ARM tecrübem olsun Smile Yazıyı görünce gaza geldim Smile
Merhaba, ben mikroc ile stm32fde usb haberleşme yapmak için altaş yayınının kitabındaki kodları kullandım. Ama USB hid terminalde stm32 görünmüyor. Bunun nedeni nedir acaba. osilatör ayarı olarak kitapttaki değerleri kullandım. Aygıy yöneticisindede stmnin com4 de olduğu görünüyor ama insan arabirim aygıtlarında HID uyumlu aygıt görünmüyor.(Sadece fareninki görünüyor)
Sorunu çözmede yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden ilginiz için teşekkürler.

Ek Dosyalar Resimler

@abdssmt İlk mesajdaki MikroPascal proje dosyasını indirin ve bu projedeki ayarları bakarak uygulayın. Diller farklı olsa da ayarlar aynı. Ayarlara bakabilmeniz için MikroPascal kurmanız gerekecek.
Son anda farkettim. Benim kullandığım ve Yayıncılık Selim KOÇ, Mehmet Ali DAL kitabındaki geliştirme kartı aynı kart ve mikro denetleyici STM32F407. Sizin ayarlarınızdaki mikro denetleyici STM32F429ZI. Ayarlar aynı mı bilemiyorum. Doğru MCU seçili olduğundan emin olun.
Denedim ama kurtarmadı. Osilatör frekanslarını aynı yaptım olmadı tekrar kitaptakini denedim olmadı. kit çalışıyormu diye led taktım o çalışıyor. ama bilgisayar usb olarak kiti görmüyor. usb.dsc zaten klasör içinde olmasa build de hata verirdi ondada sorun yok.
Kit farklı diye aslında osilatör frekanslarıda farklı olmaz diye düşünüyorum. sonuçta st firması ürünlerinin osilatör ayarlama hesabı için ortak bir excel tablosu ayarlamış. Ama tabi soruna bakınca bilgisayar denetleyiciyi görmüyor bunun nedeni ya usb osilatör frekansı yanlış yada gerekli sürücülerde eksikli var demek. Aslında biri kendi yaptığı projeyi STM32F429ZI-T denetleyicisine uyarlayıp dosya ve hexini atasa bende ona göre hatayı daha iyi anlayabilirim
Ayarları boş bir projede uygulayın.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Nodemcu ile Delphi json haberleşme arsl01 10 9.893 24-12-2021, Saat: 09:25
Son Yorum: arsl01
Lightbulb Delphi Microchip Seri Haberleşme Örnek Uygulama frmman 20 28.869 09-03-2020, Saat: 11:10
Son Yorum: frmman
  MikroPascal ve STM32F4 Discovery ile Sıcaklık okuma (DS18B20) engerex 1 3.662 13-11-2018, Saat: 07:39
Son Yorum: Fesih ARSLAN
Information MikroPascal, MikroC, MikroBasic engerex 8 11.206 07-12-2017, Saat: 15:14
Son Yorum: frmman
  MikroPascal ile ARM programlama engerex 0 3.124 12-11-2016, Saat: 23:49
Son Yorum: engerex

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi